Terug naar Botswana

Wildlife en watervallen vanuit luxe lodge

De rivieren Chobe en Zambezi zijn de levensaders in de Zambezi-regio, de 'wijsvinger' in het uiterste noordoosten van Botswana. Het langgerekte dorp Kasane ligt strategisch aan de Chobe-rivier en het Chobe National Park met zijn indrukwekkende aantallen zoogdieren, roofdieren en vogels. Zeventig kilometer oostwaarts liggen de Victoria Watervallen. Een watergordijn van 1,7 kilometer breedte dondert ruim honderd meter omlaag richting het Karibu-meer. Op 16 november 1855 verkende de Schotse missionaris Dr. David Livingstone de Mosi-oa-Tunya watervallen. Met de komst van de stoomtrein in 1904 werd de grootse waterval ontsloten voor de buitenwereld. Vanuit een luxe lodge in Kasane verken je het aangrenzende nationale park Chobe met een ranger in een open safarivoertuig. Je maakt een 'sunset-cruise’ over de Chobe-rivier en een boottocht met je eigen reisgezelschap. Droom weg bij de geluiden van haast lachende nijlpaarden, kwetterende wevervogels en de imposante Afrikaanse visarend.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 299020
4 dagen

Dag 1

De komende nachten verblijf je in de Chobe Bush Lodge aan de rand van Kasane. De ruim opgezette lodge is voorzien van een lounge met veel zitplekken en een dek rondom het zwembad met ligstoelen onder grote parasols. De Chobe-rivier ligt om de hoek evenals het Chobe National Park.

Tegen het einde van de middag stap je aan boord om een prachtige sunset-cruise per boot over de Chobe-rivier te maken. Het tweedeks schip vaart langzaam stroomopwaarts de Chobe-rivier op. Nijlpaarden en krokodillen zul je beslist gaan zien evenals olifanten die tegen het einde van de middag hun dorst komen lessen met de gehele kudde. Het Chobe National Park, dat grenst aan de Chobe-rivier, huisvest de meeste olifanten (naar schatting 100.000) van welk Afrikaans wildpark dan ook. Je ziet het terug in de vegetatie, veel bomen hebben het loodje gelegd. Verder zul je giraffen makkelijk vanaf de boot kunnen zien en wellicht antilopen zoals de Red Lechwe (litschiewaterbok) en Puku die zich vaak ophouden in moerassige gebieden.

Weer terug aan land vindt 's avonds het diner plaats in de lodge in een grote 'lapa'. Dit bijzondere Afrikaanse woord betekent onder andere een constructie van een rietendak op houten palen waarbij een gedeelte aan de zijkant helemaal open is. Met een frisse bries door de ruimte is het aangenaam dineren.

Overnachting in

Kasane - Chobe Bush Lodge

Dag 2

De wekker zal vroeg af gaan om met de eerste gamedrive het Chobe Nationaal Park te verkennen. Met een frisse tot koude wind in alle vroegte rijden we in een open safarivoertuig het wildpark Chobe binnen. De ranger is behalve chauffeur ook de gids die jullie deze ochtend meeneemt op safari. Omdat het landschap in het immens grote park (11.700 km ²) zo divers is, is de variëteit aan dieren ook zeer groot. In het noordelijk gedeelte van het park dat grenst aan de Chobe-rivier komen veel olifanten en buffels voor. Ook giraffen laten zich veelvuldig zien hier. De aanwezigheid of juist het gebrek er aan bepaalt de vegetatie. Denk hierbij aan bomen die variëren van palmen, acacia's, mopane tot aan Zambezi-teak. Op de voornamelijk zanderige- en kleigronden tref je vaak waterpoeltjes wat natuurlijk weer tot spannende wild-waarnemingen leidt.

Vanwege het alom aanwezige water is het vogelleven in Chobe uitbundig, maar liefst 450 soorten zijn waargenomen zoals de Afrikaanse visarend, ijsvogel, hamerkop, bijeneter, roller, reiger en nog vele andere soorten. In Chobe kun je o.a. de volgende dieren waarnemen: olifant, buffel, nijlpaard, giraf, red lechwe, puku, kudu, impala, sabel antilope, krokodil, leeuw, luipaard, hyena, Afrikaanse wilde hond en de jakhals. Na deze ochtendgamedrive keer je weer terug bij de lodge voor het ontbijt. Hierna heb je de tijd aan jezelf om bijvoorbeeld het dorpje Kasane te verkennen met een paar leuke souvenirwinkeltjes. Ga lunchen bij de 'zusterlodge', de Chobe Safari Lodge. Je hebt een prachtig uitzicht op de Chobe-rivier. In de Chobe Bush Lodge ligt het zwembad er uitnodigend bij om de verkoeling te zoeken en (lig)stoelen genoeg in een schaduwrijk plekje om te ontspannen.

In de namiddag maak je een privé bootcruise over de Chobe-rivier. 's Avonds wordt het diner geserveerd. Een lange enerverende dag zit erop. Op je eigen veranda is het genieten van de zwoele temperatuur en de nachtelijke geluiden van krekels en wellicht van een galago.

Overnachting in

Kasane - Chobe Bush Lodge

Dag 3

Mogelijk tezamen met andere toeristen word je 's ochtends opgehaald vanaf de lodge om naar het plaatsje VicFalls te rijden in Zimbabwe. Ondanks de geringe afstand van ongeveer 70 km duurt de transfer in verband met de immigratie bij de grens met Zimbabwe ongeveer 1,5 uur.

Het plaatsje Vicfalls ontleent zijn bestaansrecht natuurlijk door de aanwezigheid van de Victoria Watervallen. Met recht staat dit natuurfenomeen op de lijst van de ' zeven nieuwe wereldwonderen'. Over een breedte van 1,7 kilometer stort het water van de Zambezi zich hier over een honderd meter hoge breuklijn. Een spectaculair en ontzagwekkend schouwspel van kracht en pracht met de veelzeggende Shona-naam 'Mosi-oa-Tunya', oftewel 'de rook die dondert' in de lokale Shona-taal. Soms is de waternevel op 30 km afstand waar te nemen. Terwijl je van uitkijkpunt naar uitkijkpunt wandelt, valt er in het subtropisch bos van alles te zien en horen. De zeldzame Livingstone's Tauraco houdt zich hier op, evenals de blauwaap (vervet), zebramangoeste, wrattenzwijn en de bosbok. Ook zie je kleurrijke vlinders die van de ene kleurrijke bloem naar de andere fladderen.

Voordat je tegen het eind van de middag weer terug rijdt naar Kasane, raden we je aan om het Victoria Falls Hotel te bezoeken, het oudste hotel van Zimbabwe uit 1905. Een belevenis op zich. Vanaf het terras aan de tuinzijde heb je een schitterende doorkijk door de Zambezi-kloof met aan de einder de brug die Zimbabwe met Zambia verbindt. Eenmaal weer terug in Kasane vindt 's avonds het diner plaats.

Overnachting in

Kasane - Chobe Bush Lodge

Dag 4

Na het het ontbijt vindt de transfer plaats naar de luchthaven van Kasane voor je doorvlucht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Met deze safarireis verblijf je in Kasane in de Chobe Bush Lodge. Deze ruim opgezette vrij nieuwe lodge bestaat uit 38 ruime 'modern-bushy' stijl suites met elk een privé badkamer met WC. Ook zijn er 4 familiekamers beschikbaar die elk twee slaapkamers bevatten. Alle maaltijden worden geserveerd in een grote algemene ruimte met uitzicht op het zonnedek met zwembad. In de algemene ruimtes is gratis WiFi aanwezig.

De Chobe Bush Lodge ligt op een rustieke plek aan de rand van het langgerekte dorp Kasane. Daarnaast ligt het op 5 minuten rijden vanaf de entree tot het Chobe Nationaal Park. Als gast van de Chobe Bush Lodge mag je gebruik maken van de restaurants en de bar van de Chobe Safari Lodge. Beide lodges liggen naast elkaar en vallen onder hetzelfde management.

Inbegrepen

 • transfer lodge - Kasane luchthaven
 • overnachtingen Chobe Bush Lodge o.b.v. half pension (excl. drankjes)
 • 2x bootcruise Chobe-rivier (1x gedeeld en 1x privé)
 • gamedrive Chobe National Park incl. entree
 • transport Kasane - Victoria Watervallen v.v.
 • SNP-informatiepakket

Niet inbegrepen

 • visum Zimbabwe
 • entree Vic Falls National Park (US$ 30)
 • persoonlijke uitgaven (o.a. fooien en drankjes)

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heen- en terugvlucht op Kasane. Ook kun je deze reis maken als afsluiting op een reis door Namibië waarbij je met een privé transfer de auto inlevert in Kasane. Vanaf Kasane zijn er dagelijks vluchten naar Maun (voor als je de Okavango-delta vanaf daar wilt verkennen) en naar Johannesburg.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

In Kasane, dat in het uiterste oosten ligt in de Zambezi-strook (voorheen Caprivistrip) valt jaarlijks gemiddeld 650 mm regen. In het gehele jaar ligt de gemiddelde temperatuur rond de 30° C met een hoge luchtvochtigheid. ‘s Nachts daalt de gemiddelde temperatuur tot een aangename 20°C.

Dit reisarrangement kun je gedurende het gehele jaar maken. Er zijn echter een paar periodes te onderscheiden waarin het extreem warm kan zijn en wanneer de meeste regen valt:

 • de periode oktober tot en met maart is het warmst met temperaturen overdag tussen de 30-35 °C, de maanden oktober en november zijn het heetst. De meeste regen valt in deze periode met een piek in de maanden januari en februari. Het landschap kleurt groen, het is de ideale tijd voor liefhebbers van vogels. In de periode november tot en met maart is de hemel meestal bewolkt.
 • de periode april tot en met september is het zonnig met koele nachten en ochtenden. In de middag is het aangenaam warm. De maanden juni en juli zijn het 'koudst' met overdag 27°C en 's nachts temperaturen die kunnen dalen tot iets boven het vriespunt. Van juni tot en met augustus schijnt de zon het meest overdag. In de maanden juli-september regent het nauwelijks.
Wanneer zijn de Victoria Watervallen het best te bezoeken? De Victoria Watervallen zijn in volle glorie te zien als het water hoog staat in de periode mei - juni. In deze maanden bereikt de waterstand van de Zambezi haar hoogste niveau en bestaat de waterval uit een 1,7 km lang (mistig) watergordijn van 108 meter naar beneden vallend water. In deze tijd zijn de meeste uitkijkpunten nat en is regenkleding een must. Door de mist is het moeilijk om foto’s te maken, doch het mysterieuze zicht tezamen met het soms oorverdovend lawaai van vallend water is een fenomenale beleving. Wanneer de waterstand een stuk lager is (in de periode oktober-december), neem je meerdere kleinere watervallen waar en kun je dieper de kloof inkijken. In deze tijd zijn er veel wateractiviteiten te ondernemen zoals zwemmen bij 'Devil’s swimming pool', waarbij er op de rand van de waterval kan worden gezwommen. Misschien wel de beste tijd om de Victoria Watervallen te bezoeken is gedurende de periode juli-september. Dan zijn de weersomstandigheden het meest ideaal en is er een goed zicht vanaf de vele uitkijkpunten die langs de watervallen liggen.

Tijdens deze reis dien je rekening te houden met een aantal  kosten ter plaatse. Denk hierbij aan drankjes tijdens je verblijf, lunches, visum Zimbabwe, entree Victoria Watervallen, souvenirs en fooien. Voor alle uitgaven in Botswana kun je betalen in cash US$ of met je creditcard. Het visum voor Zimbabwe (US$ 30 pp) en de entree voor het VicFalls National Park (US$ 30 pp) moet je in cash US$ betalen, bij voorkeur gepast. Neem onbeschadigde US$ biljetten mee (mix van US$ 1, 5, 10 en 20).

In de lodge kun je betalen per creditcard (Visa en Mastercard) en cash US$. Bij de lodge kun je niet pinnen. Voor deze reis is het niet noodzakelijk om de lokale valuta in Botswana (de Pula) aan te schaffen. Mocht je een fooi of souvenir in lokale valuta willen betalen, dan kun je bij de banken dollars en euro's omwisselen in cash Pula's. 

Fooien

Mocht je tevreden zijn over de geboden diensten dan geven we je graag een paar aanbevelingen. We vermelden er nadrukkelijk bij dat het aanbevelingen zijn en geen verplichtingen. Een fooi is een extra vorm van waardering wat natuurlijk zeer wordt gewaardeerd. De volgende bedragen als fooi geven je een richtlijn:

 • gids: US$ 5 - 10 per dag (deze fooi kan direct aan de gids worden overhandigd)
 • algemene staf (keuken, schoonmaak, onderhoud en bediening): US$ 5- 10 per dag (voor deze fooi is meestal een algemene 'tipping box' aanwezig)

 • rugzakje voor overdag
 • weekendtas of rugzak (zonder extern frame), bij voorkeur geen harde koffer
 • dichte schoenen
 • lichte schoenen voor tijdens verblijf in de lodge
 • luchtige (katoenen) kleding
 • warme trui/fleece en winddicht jack (periode mei t/m september)
 • zwemkleding
 • regenjack
 • goede zaklantaarn (extra batterijen)
 • veldfles
 • GELDIG paspoort
 • zonnebrandolie, hoed, zonnebril en lippencrème
 • sterk aan te raden: verrekijker, camera, accu-oplader en voldoende geheugenkaartjes
 • norit, anti diarree medicijnen, vitaminen en andere EHBO spullen

In Botswana gelden strenge voorwaarden om met minderjarige kinderen te reizen. Als ouders van minderjarige kinderen (onder de 18 jaar) is het vereist om in het bezit te zijn van een door de gemeente ondertekende geboorteakte van deze kinderen. Indien je deze geboorteakte niet bij de incheck op de luchthaven van vertrek kunt overleggen, worden deze minderjarige kinderen geweigerd om aan boord te gaan. Voor meer informatie verwijzen we je naar de informatie op de SNP website onder het kopje 'Reisdocumenten Botswana' onder ‘Praktische Informatie’ en MijnSNP. 

Voor een verblijf in Botswana heb je een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is na afloop van je voorgenomen verblijfsduur. Bij aankomst in Botswana moet je beschikken over een vliegticket voor de terug- of doorreis.

Kinderen onder de 18 jaar dienen van de autoriteiten in Botswana het bezit te zijn van een officiële geboorteakte. Ook voor de landen Zuid-Afrika en Namibië (indien je hier eerst overnacht voordat je naar Botswana doorreist) is het verplicht officiële geboorteakte's van minderjarige meereizende kinderen te kunnen overleggen. De volgende regels zijn van toepassing voor het reizen met kinderen onder de 18 jaar:

 • van ieder kind moet een officieel geboortecertificaat getoond kunnen worden, d.w.z. de geboorteakte van de gemeente waar het kind is geboren.
 • van de geboorteakte dient tevens een internationaal uittreksel te zijn in de Engelse taal
 • alleenreizende ouders hebben een toestemmingsformulier nodig van de niet-meereizende andere ouder (plus kopie van een identiteitsdocument van deze niet-meereizende ouder) OF een verklaring van overlijden van de andere ouder OF een rechterlijk bevel waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind
 • begeleiders (bijvoorbeeld opa en oma's) hebben een toestemmingsformulier van beide ouders nodig plus kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder(s) of wettelijke voogd van het kind en contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind

Het toestemmingsformulier (klik hier voor downloaden, zie link onder het kopje 'Wat betekent dit?') moet ondertekend zijn door één van de volgende instanties:

 1. de gemeente die het geboortecertificaat afgeeft (neem je identiteitspapieren mee); OF
 2. een erkende notaris. 

De kosten van deze ondertekening - waarmee de handtekening wordt gelegaliseerd (zogenaamde 'commissioner of oath') - zijn verschillend per gemeente (ca. € 13). Diegene die de toestemming geeft zal ook in eigen persoon aanwezig moeten zijn bij een van de drie vermelde instanties. We raden je voorts aan een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft te laten afstempelen tegelijkertijd met het toestemmingsformulier. De praktijk heeft geleerd dat hier om gevraagd kan worden bij de grenscontrole.

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, word je reeds bij de incheck-balie geweigerd op de vlucht, dan wel door de immigratie-beambtes in Botswana, Zuid-Afrika en Namibië.  

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je originele paspoort. 

N.B. Wijziging van deze informatie is alijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Namibië (zie nuttige adressen). Wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

 
 

 

 

 

Belangrijk! Kinderen onder de 18 jaar dienen vanaf 1 oktober 2016 in het bezit te zijn van een officiële geboorteakte. Laat je bij boeking goed informeren over deze belangrijke recente wijziging in het immigratiebeleid van Botswana.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

Voor een verblijf in Botswana van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.

Wel dient u te beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en een vliegticket voor uw terug- of doorreis. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten.Bij aankomst krijgt u een stempel in uw paspoort dat voor 30 dagen geldig is. Wel moet u een ‘entrypermit’ aanvragen. Deze kunt u bij de grens verkrijgen. Deze ‘entrypermit’ is 30 dagen geldig.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Botswana. Wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Botswana kent redelijk goede hygiënische omstandigheden. Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet. Wees erg voorzichtig met het eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 2 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag een hoofddeksel of hoofddoek.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Botswana binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Botswana zelf komt geen Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Botswana komt in de maanden november t/m juni Malaria voor in het noorden van het land: Boteti, Chobe, Ngamiland, Okavango en Tutume. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 

 

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs