Terug naar Bolivia

Privé jeepexcursie vanuit Tayka-hotels 

Verken de oogverblindend witte zoutvlakte van de Salar de Uyuni. Deze reis met uw privé 4x4 jeep vangt aan in Tupiza (2900m) en eindigt in Uyuni (3600m). De aardse kleuren van het onherbergzame landschap met op de achtergrond met sneeuw bedekte bergen en vulkanen, rode en groene mineraalrijke bergmeren, honderden flamingo's tegen een intens blauwe lucht, pruttelende modderpoelen, hete geisers en een heerlijk thermaal warmwaterbad zijn allemaal de opmaat tot het hoogtepunt van deze tocht van uitersten. De zoutvlakte Salar de Uyuni (12.000 km2) is van een schoonheid die zijn weerga niet kent. Met een verblijf in Tayka-hotels geniet u van een prima comfort op plaatsen waar u het niet verwacht! 

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 260608
4 dagen

Bolivia - Uyuni & Zoutvlakte * Tayka jeepexcursie 

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Meteen de stad Tupiza uitrijdend bezoeken we de Quebrada de Palala, een spectaculaire grillige rotsformatie, gevormd gedurende vele jaren door hevige erosie van de berghelling. Hierna rijdt u naar de Sillar waar we een paar minuten zullen stoppen om te genieten van dit spectaculaire landschap voordat we verder rijden naar Nazarenito, een kleine goudwinning gemeenschap. Later, komt u aan bij San Antonio de Lipez (4260m), de bevolking 250 en San Pablo de Lípez waar u uw eerste nacht zult doorbrengen. Als u tegen de kou kunt (kan variëren tussen de -10 en -20 graden C.) , dan raden we u aan om een paar minuten naar buiten te gaan om de onmetelijkheid van de Melkweg te aanschouwen. Hier in San Antonio is er geen lichtvervuiling en de sterrenhemel is werkelijk adembenemend.

Overnachting in

San Pablo de Limez

Dag 2

Vandaag vroeg uit de veren. Deze langste rijdag begint met de verlaten spookstad van San Antonio, een dorp ooit beroemd om zijn rijkdom in goud. Volgens lokale legendes, hoewel de verhalen een beetje lijken te variëren, regeerde hier de duivel en dwong deze de noodlijdende dorpelingen te vluchten... Na San Antonio komt u langs Laguna Morejón en het gebied met dezelfde naam, met formaties van geërodeerd vulkanisch gesteente. U passeert de dorpen Quetena Chico en Quetena Grande en u komt aan bij de eerste lagune Laguna Kolpa. Hier worden grote hoeveelheden grondstoffen gewonnen voor het maken van zeep.  Iets verderop ligt de Salar de Chalviri en de warmwaterbronnen waar we de tijd nemen voor een duik en de lunch. 

De volgende stop is Laguna Verde (4250 m.), een zoutwatermeer gelegen in de hoge Andes in het Nationale Wild Reservaat Eduardo Avaroa aan de voet van de imposante vulkaan Licancabur. Met een omtrek van 10 km (3,7 x 2,3 km) dankt dit smaragdgroene meer haar kleur aan het hoge mineraalgehalte van arseen en magnesium in het water. De Licancabur (5868m) is tevens de grens tussen Chili en Bolivia. El Desierto de Dalí is onze volgende stop, een plek met bergen met surrealistische kleuren en rotsformaties van versteende lava die doen denken aan de schilderijen van Salvador Dalí. Daarna komt u aan bij de 'Sol de Mañana' Geisers (5000m.). Dit gebied is intens vulkanisch en de temperaturen binnen de modderpoelen kunnen oplopen tot 90 graden. 

 

Vanaf hier gaan we richting de Laguna Colorada, waar je in het warme seizoen massa's flamingo's kunt waarnemen. Het meer is vrij ondiep en bevat enige eilanden van borax en ijs. De felle rode kleur wordt veroorzaakt door clorofitas bacteriën en sediment in het water. Verderop, dwars door de Desierto de Siloli komen we aan bij de beroemde Arbol de Piedra, een boomvormige rotsformatie die door duizenden jaren van zand- en wind erosie zijn huidige vorm heeft verkregen. Uw eindbestemming vandaag is Ojo de Perdiz waar u de tweede nacht zullen doorbrengen in een mooi woestijnhotel.

 

Overnachting in

Ojo de Perdiz

Dag 3

Na het ontbijt rijdt u langs een reeks lagunes. Hier ziet u flamingo's, vicuña's en misschien zelfs een Andes-vos. Even verderop komen we langs de nog steeds actieve vulkaan Ollagüe wiens krater constant een rookpluim laat zien. Vanaf hier rijden we naar San Pedro de Quemez voor de lunch. Het oude verbrande dorp is vlak in de buurt en zeker een bezoek waard. In de middag komen we aan de rand van het enorme zoutmeer maar eerst bezoeken we nog de Galaxy Caves, verrassende vormen in het interieur van Moeder Natuur, lokaal ook wel 'Pachamama' genoemd! We steken het zoutmeer over naar Tahua waar we de nacht zullen doorbrengen in een zouthotel onder bescherming van de Tunupa vulkaan (5320m).

Overnachting in

Tahua

Dag 4

Vandaag zullen we de immense Salar de Uyuni (3650m.) oversteken. Salar de Uyuni is de grootste zoutvlakte ter wereld met zijn 12.000 km2 oppervlakte. Zout in alle richtingen zover het oog kan reiken. Vanaf hier kunt u altijd de indrukwekkende vulkaan Tunupa zien. De zoutvlakte bestaat ​​uit 11 afzonderlijke lagen met een dikte die varieert van 2 tot 10 meter. Het diepste punt is 120 meter zout dat is samengesteld uit overlappende lagen van pekel en modder. Het bevat de grootste reserves van mineralen zoals lithium, magnesium, kalium, stikstof, fosfor en borax in de wereld. De zoutvlakte bestaat uit 14 kleine eilanden, de belangrijkste daarvan is Incahuasi. 

Vroeg in de ochtend rijden we op weg naar dit eiland dat bijna op het middelpunt van de zoutvlakte ligt. De voornaamste begroeiing op Incahuasi zijn metershoge cactussen. Al wandelend over het eiland bekruipt u ongetwijfeld het gevoel van 'wow'! De stilte hoor je vallen en het uitzicht is surrealistisch. Het is moeilijk om je te oriënteren op deze witte haast ijzige vlakte. In de verte doemen de pieken van de bergen op die als het ware door de zoutlaag prikken aan de horizon. De bescherming van uw ogen tegen het felle licht en de UV-straling is een must! Rondom het eiland bevinden zich Ojos del Agua; letterlijk vertaald 'ogen van water'. Dit zijn bronnen die fungeren als poriën voor de zoutpannen. Als we de zoutvlakte verlaten bezoeken we Colchani, het dorp waar het zout wordt verwerkt voor consumptie. Hier zijn verschillende souvenirs om te kopen, zowel van zout als van alpacawol, de twee belangrijkste industrieën van het gebied. Voordat in Uyuni uw reis erop zit, verkent u aan de rand van deze bizarre stad het 'treinkerkhof' ligt. Hier vindt u Bolivia's eerste vloot van stoomtreinen, nu half ontmanteld nadat ze rond 1950 uit de gratie raakten.

NB Programma

Dit programma wordt uitgevoerd met uw eigen reisgezelschap, geen andere toeristen zullen zich bij u aansluiten. Hierdoor heeft u alle vrijheid om te stoppen voor het maken van foto's, te genieten van de landschappen en vergezichten of mooie details van de vegetatie. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Voor alle Tayka-hotels tijdens deze jeepexcursie geldt dat het personeel uit lokaal opgeleide mensen bestaat. Elk hotel heeft een investering die in vijftien jaar terugverdiend gaat worden en daarna wordt het hotel eigendom van het dorp dat dan –als het goed is- al de 2e generatie mensen heeft opgeleid om het hotel te managen. Het dorp ontvangt tijdens de periode van 15 jaar één dollar per hotelgast, wat jaarlijks wordt uitgekeerd zodat het dorp daar weer een ander project van kan bekostigen voor de gemeenschap. Het toerisme draagt wezenlijk bij in de verbetering van de leef- en woonomstandigheden van de lokale bewoners. Een bijkomstig voordeel is dat de dorpen minder snel leeglopen met migraties naar de stad. Er is immers een nieuwe industrie die banen oplevert. De hotels beschikken niet over internet.

 • Los Volcanes (bij nederzetting San Pablo de Lipez) op 4244 m.: vlak boven het dorpje San Antonio ligt Los Volcanes vanaf waar u een mooi vergezicht heeft. Hoog en vrij zicht naar alle windrichtingen om zo maximaal te kunnen genieten van de uitgestrekte natuurlandschappen en woestijnen. Het hotel is niet echt luxe te noemen maar heeft alles wat je in een koude woestijn niet zou verwachten: privé badkamers met warm water op zonnepanelen (zoals alle Tayka hotels), een restaurant met verwarming, ruime en schone kamers allen met materialen uit de omgeving gebouwd.
 • Del Desierto (bij nederzetting Ojo de Perdiz) op 4532 m.: midden in de verst gelegen woestijn van Bolivia maar dankzij een waterbron “Ojo de Perdíz” is dit de enige plek waar leven mogelijk is. Tussen de bescherming van de ‘Bergen van de zeven kleuren’  een verademing na een dag stof happen onder de brandende zon. In de koude winters steekt men het grote centrale houtvuur aan tijdens het avondeten. Samen met een lekker Boliviaans wijntje en de aardige bediening van de lokale bevolking, een oase onder een dak!
 • Tahua de Sal (bij nederzetting Tahua) op 3696 m.: dit Tayka hotel ligt aan de rand van het zoutmeer gemaakt van datzelfde zout! Dit hotel met waarschijnlijk het mooiste uitzicht ter wereld, ligt onder de Thunupa Vulkaan (5432m.) Totaal uit de route van de dagtoeristen wonen en werken de lokale boeren voornamelijk op het land en verbouwen Quinoa, een soort gierst met zeer hoge voedingswaarde en steeds populairder aan het worden in Europa. Dichtbij zijn er o.a. mummiegrotten te bezichtigen en een wandeling langs de rand van het zoutmeer is een ervaring van absolute rust en stilte, te midden van lama’s en flamingo’s. De inwoners van Tahua zijn vervente panfluitspelers en soms komen ze even langs het hotel tijdens het dinner. Mobiele telefoon werkt hier.

Inbegrepen

 • Privé transport per 4x4 jeep (Toyota Landcruiser)
 • Spaanssprekende chauffeur
 • Maaltijden o.b.v. volpension
 • Mineraalwater (2 liter per dag) 
 • Overnachtingen in Tayka-hotels 
 • Entrees en community fees  
 • SNP Informatiepakket

Niet inbegrepen

 • Engelssprekende gids
 • Entreegelden (Isla Pescado US$ 1 pp en Avaroa US$ 7 pp)
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. fooien)

Over de activiteiten

U reist met dit arrangement in een 4x4 jeep waarin u alleen reist met uw eigen reisgezelschap van maximaal 4 personen. Tevens gaat er een chauffeur mee (Spaanssprekend) en een kok. Het gebied waarin u reist is haast compleet afgesloten van de buitenwereld. De reis speelt zich voornamelijk af tussen de 3500 en 4500 meter hoogte. Het zal u niet verwonderen dat de temperaturen tussen dag en nacht zeer groot zijn. In de maanden juni t/m augustus kan het 's nachts ijzig koud zijn tot soms ver beneden het vriespunt. Meestal is er nauwelijks wind. Mocht die er wel zijn dan daalt de gevoelstemperatuur enorm. Het meenemen van zeer warme kleding is een vereiste! Voordat u deze tocht maakt adviseren wij u dat u al een paar dagen op deze hoogte hebt doorgebracht i.v.m. de acclimatisatie. Een bezoek aan bijvoorbeeld Potosí of een verblijf, indien u uit Chili afkomstig bent, op de zoutmeren van Atacama, is beslist aan te raden.

Over de groepssamenstelling

Internationale groep

Praktische informatie

April t/m december

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Bolivia hebt u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen. Er zal overigens door vrijwel elke accommodatie en reisorganisatie ter plekke gevraagd worden om een kopie van uw paspoort en/of het migratieformulier. Voor een vlotte afhandeling verzoeken wij u (ondanks een tegenovergesteld advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken) hieraan mee te werken. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of consulaat van Bolivia (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort

Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Bolivia van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Wanneer u inwoner bent van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius of St. Maarten bent, hebt u voor een verblijf in Bolivia van maximaal 30 dagen geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten.
Daarnaast moet u beschikken over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of consulaat van Bolivia (zie nuttige adressen). 


Naar Bolivia via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Bolivia via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Bolivia

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Bolivia zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Bolivia is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie  

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Met het reizen in Bolivia kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3.000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)

Gelekoorts
Gelekoorts-vaccinatie is vanaf 2 maart 2017 voor iedereen die Bolivia in of uit gaat verplicht en dient te worden aangetoond middels het vaccinatie boekje. Deze maatregel is afkondigd nadat er een nieuw geval van Gele Koorts is aangetroffen.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Malaria
In Bolivia komt het hele jaar Malaria voor in gebieden die op minder dan 2.500 m hoogte liggen, mn. in de regio's Santa Cruz, Beni en Pando (vooral Guayaramern en Riberalta). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Bolivia staat niet bekend als zeer ‘veilig’. Een aantal bestemmingen kunnen beter vermeden worden in de regentijd (Yungas) en daarnaast is het altijd belangrijk om op te hoogte te zijn van de actuele stand van zaken wat betreft de wegen én eventuele wegblokkades die gedurende het hele jaar plaats kunnen vinden. De meeste reizigers geven aan zich veilig te voelen in Bolivia, veiliger dan in sommige andere landen in Zuid Amerika. Uiteraard is het altijd belangrijk om de meest gangbare voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Zo kunt u het beste uw kostbare sieraden thuislaten en uw paspoort en geldmiddelen in een zogenaamde ‘moneybelt’ onder uw kleding dragen.

Recent reisadvies
Op www.minbuza.nl vindt u meer informatie over het huidige reisadvies van Bolivia.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs