Terug naar Bolivia

Rondreis per jeep langs hotels

Treed in de voetsporen van de legendarische revolutionaire strijder Ché Guevara die in Bolivia op 8 oktober 1967 zijn Waterloo zag. Met een prachtige jeepexcursie rijd je van Sucre naar Samaipata (omgekeerd kan ook) door prachjtige valleien, rivierdalen door de Andes naar het plaatsje Samaipata. In het dorpje La Higuara ontvouwt zich een geschiedenisboek. Het Boliviaanse leger kreeg in april 1967 lucht van de aanwezigheid van Che Guevara. Enkele maanden later trof het noodlot hem. Als een ware revolutionair, aanbeden ver buiten de Cubaanse landsgrenzen, maak je kennis met deze geschiedenis middels een bezoek aan kleine musea en La Higuera. Maar bovenal vormt deze jeepexcursie een waar avontuur voor liefhebbers van vergezichten en rurale dorpjes als Tomina, Villa Serano en Pucará waar zelden toeristen komen.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 260570
3 dagen

Bolivia - Sucre en omgeving * De Oude Handelsroute, in de voetsporen van Ché

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Jullie rijden in iets meer dan een uur naar de Indianenmarkt in Tarabuco (alleen op zondag; zie NB Programma) om deze zeer kleurrijke markt te bekijken. Neem ook beslist een kijkje hoe de koeien worden verhandeld aan de rand van het dorp, een plek waar weinig toeristen op afkomen in tegenstelling tot het centrale plein. Lunchen doen we ook in Tarabuco. Na de lunch rijden we richting Zudañez. De kans om tijdens het verdere verloop van de reis nog toeristen te zien is nihil. Onderweg bezoeken we de cañon de Lamboya om een korte wandeling te maken, heerlijk in de koelte en lekker om de benen te strekken. De rit gaat verder via Zudañez naar de Calle Calle. Vanaf deze bergtop (soort tafelberg) is het genieten van het uitzicht op de omgeving. Dit was het gebied waar de vrijheidsstrijdster Juana Azurduy samen met haar man Padilla strijd voerden tegen de Spanjaarden. Regelmatig worden er rond de bergtop condors waargenomen die majestueus zweven door het luchtruim. Net onder de top Calle Calle kunnen we een wandeling maken van maximaal een uur. In het microklimaat en in de beschutting van de rotsen, komen mooie cactussen voor evenals vogels als de Cara Cara, verschillende  kolibries en andere soorten.

Terug naar de hoofdweg rijden we naar Tomina, een dorp gewijd aan de heilige San Mauro. U kunt hier de kerk bezoeken (indien open) om een bijzondere kruisweg te bewonderen. In Tomina is ook een kapel, die gebouwd is door één man ter ere van San Mauro. In drie kwartier komen we aan bij Villa Serrano waar jullie een enerverende rijdag besluiten met de overnachting in het hotel.  

Overnachting in

Villa Serano

Dag 2

In de omgeving van het dorp Villa Serrano wordt het land verbouwd met allerlei gewassen. Men maakt hier nog charango's, een klein gitaarachtig instrument met 10 snaren (2 sets van 5). De vorm van de charango's is anders dan in de rest van Bolivia. Na het ontbijt bezoeken jullie het Mauro Nuñez Museum in Villa Serranon waar de grootste charango ter wereld - maar liefst 6 meter lang - wordt bewaard. Hij weegt bijna een halve ton. Deze charango werd tot voor kort nog bespeeld bij bijzondere gelegenheden. In het dorp proberen we een lokale charangomaker op te zoeken om een kijkje te nemen in zijn werkplaats.

We rijden via het dorp Nuevo Mundo naar een punt vanaf waar jullie kunnen wandelen naar een waterval met een hoogte van 100 meter. Het gehele jaar is er water, in het droge seizoen wat minder. Met wat geluk kunnen jullie mooie vogels waarnemen tijdens de wandeling. In deze omgeving wonen ook nog wat (keuter)boertjes. We vervolgen de weg naar La Higuera. We dalen af naar de vallei van de Rio Grande waar het soms erg warm kan zijn. Het is een spectaculair gebied waar de poema en andere kleinere katachtigen nog voorkomen. De kans om in dit gebied condors te zien is zeer reëel. Nadat we via een moderne hangbrug de rivier Rio Grande zijn overgestoken, komen we in het departement Santa Cruz. In het gebied dat we achter ons laten wordt Quechua gesproken, in het departement Santa Cruz is dit veel minder het geval vanwege de natuurlijke scheiding door de Rio Grande. Eenmaal aan de andere kant van de Rio Grande begint de klim naar La Higuera. Indien het weer en het tijdstip van de dag meewerkt kunnen jullie vanaf een hoge bergrug genieten van een prachtige zonsondergang en mooie uitzichten op het dal van de Rio Grande. In La Higuera is de overnachting in een rustiek hostel met een heerlijke atmosfeer én een heerlijk avondmaal. 

Overnachting in

La Higuara

Dag 3

U bent aangekomen in het gebied waar Ché Guevara zijn strijd heeft gestreden tegen het Boliviaanse regime in het jaar 1967. Uw gids kan u veel vertellen zodat u een goed beeld heeft wat er allemaal in de laatste 10 maanden van Che's leven in Bolivia zich heeft afgespeeld voordat hij op 8 oktober 1967 in La Higuera aan zijn einde kwam met veel van zijn strijders. In La Higuera bezoekt u het schooltje waar Ché Guevara werd geëxecuteerd, tegenwoordig een klein museum. Ook staan er standbeelden ter ere van Ché Guevara. 

Met onderweg prachtige uitzichten rijdt u vanuit La Higuera in ca. 2 uur naar Vallegrande. Onderweg passeert u het dorpje Pucara, gelegen in een dal met mooie authentieke  huizen. In Vallegrande bezoekt u het Ché Guevara museum gedocumenteerd met veel foto’s, het ziekenhuis waar het levenloze lichaam van Ché werd tentoongesteld aan de wereldpers. Ook de plaats waar Ché bijna 30 jaar lang begraven heeft gelegen zult u bezoeken. Vrij recentelijk is er een mausoleum van gemaakt. Nadat u Vallegrande verlaat komt u weer op asfaltwegen en rijdt u in 2 uur naar Samaipata 1600m.) dat in een mooie groene vallei ligt. Hier eindigt deze driedaagse tour door een nog onontdekt gebied  waar u één van de weinige bent die erover zal kunnen vertellen. 

Verblijf in Samaipata, doen! Wij raden u een verblijf van minimaal 1 nacht aan in Samaipata opdat u lekker bijkomt van de inspannende tocht en om tevens lekker uit te rusten in dit authentieke dorpje met een zeer mild en aangenaam klimaat. 

Extra dag in La Higuera! Deze dag kunt u benutten om meer te wandelen in de omgeving van La Higuera. Ook bestaat de mogelijk MTB's te huren en een afdaling te maken naar de Rio Grande. Na de afdaling wordt u uiteraard opgehaald en terug gebracht naar La Higuera. Het hostal waar u overnacht is een zeer idyllische plek die ook uitnodigt om lekker te relaxen in een hangmat en lekker een boek te lezen.

NB Programma

 • U kunt deze reis ook in de omgekeerde volgorde afleggen, met als startpunt Samaipata. Ook al is het verschil niet heel groot, de rit vanaf Sucre naar Samaipata is bergafwaarts en geeft om die reden vaak mooier overzicht op valleien en rivierbeddingen in plaats van dat u bergopwaarts rijdt.  
 • Als de 1e dag niet op een zondag valt, dan is er weinig reden om Tarabuco te bezoeken. Het vertrek op deze dag vanuit Sucre vindt echter nog steeds 's ochtends plaats op hetzelfde tijdstip. In plaats van Tarabuco kunnen we een korte wandeling maken in de Lamboya kloof waar we op zoek gaan naar de Picaflor Gigante, de grootste kolibrisoort. Ook kunnen we de berg Calle Calle oprijden in de buurt bij Zudañez waar een bijzonder micro-klimaat heerst met fraaie cactussen. Ook is daar een korte wandeling te maken waar je geniet van het uitzicht. Bij een vroeg aankomst in Villa Serrano, kunnen we ook alvast  het museum bezoeken in plaats van op de 2e dag. Op deze 2e dag hebben we dan weer wat meer tijd om naar de waterval te gaan bij Nuevo Mundo en om meerdere//langere stops onderweg te maken. Kortom, de reis wordt wat aangepast aan jullie wensen. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Met deze reis verblijven jullie in Villa Serrano in een goed maar eenvoudig ingericht hotel in kamers met een eigen toilet/douche (met warm water). In La Higuera verblijven jullie in een eigen kamer (douche/WC gedeeld) in het oude 'telegraaf' kantoor dat prachtig is verbouwd tot een soort herberg met slechts 4 kamers. 

Inbegrepen

 • Transfers volgens programma met 4x4 jeep 
 • Twee overnachtingen
 • Maaltijden (2x ontbijt, 3x lunch, 2x diner) 
 • Entrees
 • Spaans-, Engels-, Duits- of Nederlandstalige gids (afhankelijk van beschikbaarheid)
 • SNP-informatiepakket

Niet inbegrepen

 • drankjes en niet inbegrepen maaltijden
 • persoonlijke uitgaven (o.a. fooien)

Over de groepssamenstelling

Internationale groep (min. 2 en max. 10 deelnemers)

Praktische informatie

het hele jaar

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Bolivia hebt u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen. Er zal overigens door vrijwel elke accommodatie en reisorganisatie ter plekke gevraagd worden om een kopie van uw paspoort en/of het migratieformulier. Voor een vlotte afhandeling verzoeken wij u (ondanks een tegenovergesteld advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken) hieraan mee te werken. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of consulaat van Bolivia (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort

Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Bolivia van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Wanneer u inwoner bent van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius of St. Maarten bent, hebt u voor een verblijf in Bolivia van maximaal 30 dagen geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten.
Daarnaast moet u beschikken over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of consulaat van Bolivia (zie nuttige adressen). 


Naar Bolivia via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Bolivia via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Bolivia

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Bolivia zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Bolivia is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie  

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Met het reizen in Bolivia kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3.000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)

Gelekoorts
Gelekoorts-vaccinatie is vanaf 2 maart 2017 voor iedereen die Bolivia in of uit gaat verplicht en dient te worden aangetoond middels het vaccinatie boekje. Deze maatregel is afkondigd nadat er een nieuw geval van Gele Koorts is aangetroffen.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Malaria
In Bolivia komt het hele jaar Malaria voor in gebieden die op minder dan 2.500 m hoogte liggen, mn. in de regio's Santa Cruz, Beni en Pando (vooral Guayaramern en Riberalta). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Bolivia staat niet bekend als zeer ‘veilig’. Een aantal bestemmingen kunnen beter vermeden worden in de regentijd (Yungas) en daarnaast is het altijd belangrijk om op te hoogte te zijn van de actuele stand van zaken wat betreft de wegen én eventuele wegblokkades die gedurende het hele jaar plaats kunnen vinden. De meeste reizigers geven aan zich veilig te voelen in Bolivia, veiliger dan in sommige andere landen in Zuid Amerika. Uiteraard is het altijd belangrijk om de meest gangbare voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Zo kunt u het beste uw kostbare sieraden thuislaten en uw paspoort en geldmiddelen in een zogenaamde ‘moneybelt’ onder uw kleding dragen.

Recent reisadvies
Op www.minbuza.nl vindt u meer informatie over het huidige reisadvies van Bolivia.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs