Terug naar Bolivia

Wandel- en rondreis vanuit hotels

Copacabana is dé plaats om het Titicacameer vanuit Bolivia te bezoeken. Tijdens dit arrangement bezoekt u Isla del Sol (Zon eiland). Volgens de legende's van de Inca's is op het Zon eiland de wereld beschermd tegen de zondvloed waarin het leefde. Een jongen en mesisje ontvingen er een staf. Daar waar zij die makkelijk de grond in konden plaatsen, zou het nieuwe imperium verrijzen: Cusco. Op het eiland bezoekt u de 'Pilkokaina Inca Palace' en u maakt een korte wandeling naar de 'Gardens, Stairs and Fountain' van de Inca's, een van de weinige overblijfselen die de Inca's hebben achtergelaten. Terwijl u langzaam omhoog loopt over de smalle paadjes naar het dorpje Yumani, gemotoriseerd verkeer is er nauwelijks, geniet u van ongeëvenaarde uitzichten over het meer Titicaca waarbij de besneeuwde pieken van de Cordillera Real roodgloeiend oplichten bij een ondergaande zon.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 260552
3 dagen

Bolivia - La Paz & Titicaca * Isla del Sol

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Vandaag gaat u met de bus naar Copacabana, een busrit van ongeveer 3,5 uur die u over de hoogvlakte tussen La Paz en het Titicacameer. U overnacht in een heerlijk middenklasse hotel. De middag heeft u vrij om Copacabana te verkennen. 
Copacabana is een bedevaartsoord en ligt op een hoogte van 3810m. De stad is bekend om zijn beroemde basiliek, de thuisbasis van de Maagd van Copacabana, de forel die u op elk menu zal vinden en de schilderachtige sfeer. Boven op de berg ligt El Calvario, een offerplaats van katholieken en Aymará indianen. Voor de sportieve mensen een korte maar zware wandeling maar eenmaal boven heeft u een prachtig uitzicht over de baai van Copacabana en het meer zelf. 

Overnachting in

Copacabana

Dag 2

Met de boot steken jullie deze ochtend het Titicacameer over om na ca. 2 uur aan te komen bij Challapampa op het noordelijke deel van het eiland Isla del Sol. We bezoeken daar het lokale museum(pje) en de Chinkana Inca ruïnes. De eilandbewoners zijn inheemse mensen van veelal Quechua oorsprong die toerisme, landbouw en veehoeden als hun belangrijkste inkomstenbronnen hebben. Na de uitleg over deze Inca-tempel wandelen jullie verder boven over de heuvels van het eiland naar de zuidkant naar het dorpje Yumani. Onderweg pikken we een mooi punt uit voor de lunch (lunchbox inbegrepen). 

In de middag bezoeken we verschillende plaatsen zoals de archeologische resten van Pilkokaina (Templo de Pilcocaina), de fontein van de eeuwige jeugd (La Fuente de la Juventud) waarvan wordt aangenomen dat deze de eeuwige jeugd kan geven en de prachtige Inca tuin (Jardín Incaico). Jullie overnachten op het zuidelijke deel van het eiland in een hotel met een mooi uitzicht over het meer. Geniet van het landschap, het meer en de rust. 's Avonds bij de vaak heldere hemel is het een genot om de sterrenhemel te bewonderen op deze plek waarbij jullie nauwelijks tot geen last hebben van licht vanaf de Aarde.

Overnachting in

Isla del Sol

Dag 3

Na het ontbijt neem je de boot terug naar Copacabana. Na anderhalf uur varen kom je aan op het strand van Copacabana waar je reis eindigt.

Op verzoek boeken we graag aanvullend een openbare bus voor je naar doorreis naar Puno of terug naar La Paz. Beide bussen vertrekken aan het begin van de middag en duren ca. 3,5 uur naar beide bestemmingen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

 • Copacabana: u verblijft in een een hotel met leuke hoekjes en grappige bouwsels (o.a. glazen koepels als daken) waardoor het rustiek overkomt en tegelijkertijd is het comfortabel. U heeft een fraai zicht over het Titicacameer. Achter het hotel houdt de straat op en waan je je meteen op een Boliviaanse boerderij en kun je meteen langs de kust en over de bergen aan het meer wandelen. Er is een centrale lees- en ontmoetingsruimte waar ook een keuze is uit DVD films om gezamenlijk te bekijken.
 • Isla del Sol: u verblijft hier in een hotel dat bestaat uit luxe bungalows gelegen op de hoge eeuwenoude landbouwterrassen van ver voor de Inca’s. Kleinschalig gebouwd om de rust te bewaren die zo kenmerkend is voor het Zon eiland. Het dorpje Yumani ligt vlakbij. Geen verkeer, geen disco’s maar absolute stilte en eindeloze uitzichten over het Titicacameer en de eeuwige sneeuwtoppen achter La Paz die de barriere vormen tussen de hoogvlakte en het erachter gelegen Amazone bassin. Het restaurant met bar zorgt ervoor dat het u aan niks ontbreekt.

Inbegrepen

 • Transfer touristbus La Paz-Copacabana
 • Overnachting Copacabana o.b.v. logies & ontbijt
 • Privé boot en privé excursie Isla del Sol met Engelstalige gids
 • Overnachting Isla del Sol o.b.v. vol pension (met  boxlunch)
 • SNP-informatiepakket

Niet inbegrepen

 • drankjes
 • entree Isla del Sol
 • persoonlijke uitgaven (o.a. fooien)

Over de groepssamenstelling

Internationale groep (min. 2 en max. 10 deelnemers)

Praktische informatie

het hele jaar

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Bolivia hebt u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen. Er zal overigens door vrijwel elke accommodatie en reisorganisatie ter plekke gevraagd worden om een kopie van uw paspoort en/of het migratieformulier. Voor een vlotte afhandeling verzoeken wij u (ondanks een tegenovergesteld advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken) hieraan mee te werken. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of consulaat van Bolivia (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort

Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Bolivia van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Wanneer u inwoner bent van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius of St. Maarten bent, hebt u voor een verblijf in Bolivia van maximaal 30 dagen geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten.
Daarnaast moet u beschikken over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of consulaat van Bolivia (zie nuttige adressen). 


Naar Bolivia via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Bolivia via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Bolivia

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Bolivia zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Bolivia is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie  

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Met het reizen in Bolivia kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3.000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)

Gelekoorts
Gelekoorts-vaccinatie is vanaf 2 maart 2017 voor iedereen die Bolivia in of uit gaat verplicht en dient te worden aangetoond middels het vaccinatie boekje. Deze maatregel is afkondigd nadat er een nieuw geval van Gele Koorts is aangetroffen.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Malaria
In Bolivia komt het hele jaar Malaria voor in gebieden die op minder dan 2.500 m hoogte liggen, mn. in de regio's Santa Cruz, Beni en Pando (vooral Guayaramern en Riberalta). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Bolivia staat niet bekend als zeer ‘veilig’. Een aantal bestemmingen kunnen beter vermeden worden in de regentijd (Yungas) en daarnaast is het altijd belangrijk om op te hoogte te zijn van de actuele stand van zaken wat betreft de wegen én eventuele wegblokkades die gedurende het hele jaar plaats kunnen vinden. De meeste reizigers geven aan zich veilig te voelen in Bolivia, veiliger dan in sommige andere landen in Zuid Amerika. Uiteraard is het altijd belangrijk om de meest gangbare voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Zo kunt u het beste uw kostbare sieraden thuislaten en uw paspoort en geldmiddelen in een zogenaamde ‘moneybelt’ onder uw kleding dragen.

Recent reisadvies
Op www.minbuza.nl vindt u meer informatie over het huidige reisadvies van Bolivia.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs