Terug naar Bolivia

Driedaagse trekking met tenten

De Choro-trek is een van Bolivia's bekendste trektochten. De trail voert u in 3 wandeldagen van La Cumbre (4725m) naar het plaatsje Chairo dat op slechts 1300 meter hoogte ligt. De circa 55 km lange trail vindt op de bergpas (ca 4800 m.) plaats met een fenomenaal uitzicht op het Andes hooggebergte. Tijdens de afdaling loopt u door verschillende kleine dorpjes. Het plantendek gaat langzaam over in een weelderige tropische vegetatie. Met warme kleding begint u deze trail terwijl er dag na dag steeds meer laagjes kleren worden 'afgepeld.' Sta versteld van de heerlijke 'boeren' maaltijden die de kok bereid om uw energie elke dag weer goed aan te vullen! 

Zwaarte
Comfort
vanaf € 179
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 260854
3 dagen

Bolivia - La Paz & Titicaca * Choro-trail

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

In anderhalf uur wordt u naar La Cumbre (4650 m) gebracht, het beginpunt van de trektocht vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de ijzige wereld van de cordillera. Na een korte klim begint u aan de lange afdaling over oude Incapaden door een imposant gletsjerdal. U wandelt ongeveer 6 uur door een verlaten gebied met de karakteristieke puna-vegetatie. Een enkele keer passeert u wat huisjes en komt u schapen en lama's tegen. U kampeert aan het begin van de Yungas in Challapampa waar de vegetatie al iets rijker wordt (3300 meter).

Overnachting in

Choro-trail

Dag 2

U begint aan een lange afdaling naar Puente Choro (hangbrug) en wandelt aan de linkerzijde van de rivier Chucura. De vegetatie wordt weelderiger. U passeert de eerste watervalletjes en neemt wellicht de eerste kolibri's waar. Nadat u na ca. 2,5-3 uur wandelen Puente Choro bent overgestoken, begint een klimmetje naar een fraai uitzichtpunt waarbij u het huisje van Maria Quispe waarneemt, een heerlijke plek om even uit te rusten. Na een half uur lopen passeert u de kampeerplek 'Buena Vista'. Iets verderop passeert u een paar oude mijnschachten en een huis waarin de coöperatie van mijnwerkers is gevestigd. Een half uur later steekt u de rivier over, op een plek waarbij de hangbrug zijn langste tijd heeft gehad.  Na ca. drie kwartier arriveert u bij de kampeerplaats San Francisco. 

Overnachting in

Choro-trail

Dag 3

Om de hitte te vermijden, die je steeds meer gaat voelen hoe lager je komt, staan we vroeg op. Het loopt 's ochtends in de koelte en de stilte erg lekker. Het begin is redelijk vlak waarna er en afdaling volgt een vallei in om uiteindelijk na een rivieroversteek aan een klim van ca. een half uur te beginnen over een Inca-pad. Na een paar zigzaggen volgt er een vlak stuk en daarna een hangbrug. Uiteindelijk komt u aan bij Sandillani, een mooie plek om uit te rusten of wat versnaperingen (drankjes en koekjes) te kopen bij een winkeltje. De laatste 2,5-3 uur zijn redelijk vlak naar beneden met een aantal zigzag-paadjes wat steiler totdat u in het dorpje Chairo aankomt waar ca. 7 families wonen. U heeft het laatste stuk om wat aapjes te observeren. In Chairo wordt meestal geluncht alvorens u met een privé busje/auto in ca. 50 minuten naar Coroico wordt gereden. Vanaf hier vindt het transport weer plaats terug naar La Paz. 

Extra nacht in Coroico! Wij adviseren na afloop van de Choro-trail minimaal 1 nacht in Coroico te overnachten. De plaats heeft een aangenaam klimaat  en u rust heerlijk uit van drie vermoeiende wandeldagen.  

NB Programma

Je maakt deze trektocht in een internationaal gezelschap met minimaal 2 deelnemers en maximaal 10. 

Blader door het programma

Reisdetail

Inbegrepen

 • Transfer hotel naar trailhead El Choro 
 • Lokale gids (tweetalig: Spaans en Engels)
 • Maaltijden (vanaf lunch dag 1 t/m lunch dag 3)
 • Eventueel 1 of 2 hulpjes/koks (afhankelijk groepsgrootte)
 • Kampeeruitrusting (incl. tenten en matrasje)
 • Campinggelden
 • Bus terug naar La Paz
 • SNP Informatiepakket

Niet inbegrepen

 • slaapzak
 • drankjes
 • persoonlijke drager (tegen meerprijs bij te boeken)
 • persoonlijke uitgaven (o.a. fooien)

Over de activiteiten

Voor het wandelen van de Choro-trail heeft u een gezonde conditie nodig en goede knieën. U wandelt deels over oude (besteende) Inca-paden en andere duidelijk aangegeven paadjes. U wandelt van bijna 4800 naar 1300 meter, om die reden zal de trekking niet conditioneel zwaar zijn maar wel een belasting zijn voor uw benen en met name uw knieën. Het meenemen van wandelstokken is een aanrader en verlicht de daling enigszins. Ook raden wij u aan om zo min mogelijk spullen mee te nemen, u kunt tenslotte alles achterlaten in het hotel in La Paz.  Voor uw persoonlijke spullen (plus uw matje) kunt u optioneel een drager huren (prijs op aanvraag). De trekking is niet hoogtevreesgevoelig. Wel zijn er op de lager gelegen gedeeltes wat watervalletjes die de paden gedurende het gehele jaar op een paar plekken wat glad kunnen maken. Voor zover u daar rustig en behoedzaam wandelt is er niets aan de hand.

I.v.m. het regenseizoen raden wij het niet aan deze wandeling in de maanden december tot en met maart te ondernemen. 

Over de groepssamenstelling

Privé

Praktische informatie

De beste maanden om de Choro-trail te bewandelen liggen van april tot en met november. In de maanden december tot en met maart is de kans op regen te groot, het water in de rivieren te hoog (met kans dat sommige passages lastig en gevaarlijk kunnen zijn) en de paden op veel plaatsen modderig (zwaar lopen!) en glibberig. Omdat de wandeltocht op grote hoogte begint, dien je rekening te houden met koude nachten. Overdag geeft de zon voldoende warmte af waardoor je al lopend het snel warm kunt krijgen. Door de sterke uitstraling kan op hoogten van boven de 4000 meter de nachttemperatuur makkelijk beneden het vriespunt geraken. Overdag is de instraling van de zon sterk waardoor je je hiertegen goed moet beschermen middels een goede zonnecreme, UV-lippenbalsem en een hoofddeksel. Overdag voelt het bij zonnig weer aangenaam warm. Een goede slaapzak en warme kleding zijn voor 's avonds en 's nachts noodzakelijk.

 • Slaapzak
 • Muts en shawl
 • Warme en luchtige kleding 
 • Regenjas
 • Zaklantaarn of hoofdlamp
 • Sterke zonnecreme (bij voorkeur sun block en lippenbalsem)
 • 100% UV zonnebril
 • Stevige bergwandelschoenen
 • Waterfles
 • WC-papier
 • tijgerbalsem
 • wandelstokken (aanrader!)
 • petje (bescherming tegen de zon)
 • zakmes (optioneel)

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Bij deze trail kunnen maximaal 10 deelnemers mee die allen een verschillende nationaliteit kunnen hebben. De lokale gids is minimaal tweetalig, namelijk Engels- en Spaanssprekend. Bij 2 deelnemers (het minimum) gaat er 1 gids mee die tevens kok is. Hij draagt de tent en het eten. ‏Bij 3-4 deelnemers gaat er 1 gids mee en een 1 drager/kok die helpt spullen te dragen en te koken‏. Bij 5 deelnemers gaat er een 2e drager/kok.

Voor een verblijf in Bolivia hebt u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen. Er zal overigens door vrijwel elke accommodatie en reisorganisatie ter plekke gevraagd worden om een kopie van uw paspoort en/of het migratieformulier. Voor een vlotte afhandeling verzoeken wij u (ondanks een tegenovergesteld advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken) hieraan mee te werken. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of consulaat van Bolivia (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort

Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Bolivia van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Wanneer u inwoner bent van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius of St. Maarten bent, hebt u voor een verblijf in Bolivia van maximaal 30 dagen geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten.
Daarnaast moet u beschikken over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of consulaat van Bolivia (zie nuttige adressen). 


Naar Bolivia via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Bolivia via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Bolivia

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Bolivia zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zika Virus
In Bolivia is het Zika virus vastgesteld. Voor meer informatie: zie onder vaccinatie  

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Met het reizen in Bolivia kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3.000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)

Gelekoorts
Gelekoorts-vaccinatie is vanaf 2 maart 2017 voor iedereen die Bolivia in of uit gaat verplicht en dient te worden aangetoond middels het vaccinatie boekje. Deze maatregel is afkondigd nadat er een nieuw geval van Gele Koorts is aangetroffen.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Malaria
In Bolivia komt het hele jaar Malaria voor in gebieden die op minder dan 2.500 m hoogte liggen, mn. in de regio's Santa Cruz, Beni en Pando (vooral Guayaramern en Riberalta). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Bolivia staat niet bekend als zeer ‘veilig’. Een aantal bestemmingen kunnen beter vermeden worden in de regentijd (Yungas) en daarnaast is het altijd belangrijk om op te hoogte te zijn van de actuele stand van zaken wat betreft de wegen én eventuele wegblokkades die gedurende het hele jaar plaats kunnen vinden. De meeste reizigers geven aan zich veilig te voelen in Bolivia, veiliger dan in sommige andere landen in Zuid Amerika. Uiteraard is het altijd belangrijk om de meest gangbare voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Zo kunt u het beste uw kostbare sieraden thuislaten en uw paspoort en geldmiddelen in een zogenaamde ‘moneybelt’ onder uw kleding dragen.

Recent reisadvies
Op www.minbuza.nl vindt u meer informatie over het huidige reisadvies van Bolivia.

Prijsinformatie

11 augustus 2020 - 01 november 2020
2 personen, in groep € 179
3 personen, in groep € 172
4 personen, in groep € 168

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs