Terug naar Bhutan

Trektocht met tenten

Een toegankelijke kampeertrektocht in de Bumthang vallei met panoramische uitzichten op de hoogste berg van Bhutan: de Gangkar Phunsum (7541m). Deze streek is het spirituele hart van Bhutan, overal zijn gompa's, tempels en retraite plekken te vinden. Het mooie beboste heuvellandschap vormt een perfect decor voor een korte kampeertrektocht waarbij u niet hoger dan 3870 meter komt. Vanuit Jakar rijdt u op de eerste dag naar het beginpunt van de trek bij Menchugang, en vanaf daar loopt u naar Schonath. Tijdens de tweede langere trekkingdag wandelt u naar Kitiphu, het hoogste punt van de trek. De derde dag daalt u langs enkele kloosters af richting Jakar. U wordt begeleid door gids en kampeerstaf, overnacht in tenten en loopt alleen met dagrugzak. In tegenstelling tot de Bumthang Cultural Trek voert deze trek uitsluitend over wandelpaden en niet over jeeptracks.

Zwaarte
Comfort
vanaf € 458
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 283110
3 dagen

Bhutan - Owl Trek in Bumthang-vallei

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Bij Manchugang, het startpunt van deze trek, kunt u eerst een kijkje nemen in het grootste dorp van de  Bumthang vallei na Jakar: Dhur. Dit dorp ligt op 2900 m en er wonen ongeveer 800 mensen. In het dorp wonen 3 bevolkingsgroepen naast elkaar: de Kheps (standplaatsboeren), de Brokpas (nomadische yakboeren) en een derde groep die beide levensstijlen combineert. Hierdoor worden in dit dorp ook 2 dialecten gesproken: het gewone dialect van Bumthang en een nomadisch dialect. Een wandeling op de helling boven het dorp levert mooie uitzichten op over alle huizen en beneden bij de rivier is een traditionele watermolen te zien die gebruikt wordt voor het malen van graan. Dan begint u aan de klim door het naaldbos omhoog naar de kampeerplaats bij Schonath op 3450 m. Het kamp ligt te midden van Hemlock sparren en jeneverbes bomen. Rond deze kampeerplaats zijn ’s nachts vaak uilen te horen waar deze trekking haar naam aan dankt. Wandelduur: 4-5 uur.

Overnachting in

Schonath

Dag 2

Door een prachtig oorspronkelijk bos vervolgt u uw weg richting de Drangela Pass. De begroeiing bestaat hier uit sparren, varens, berken en vele rododendron soorten die in het voorjaar prachtig bloeien. De ondergroei bestaat hier uit wilde bamboe. Na 2 uur komt u op de Drangela Pass op 3600m. Na de pas stijgt het pad verder over de Kitiphu Ridge richting de kampeerplaats op 3870m. Bij goed weer heeft u hier een panoramisch uitzicht richting de bergen in het noorden. Boven het kamp ligt Kitiphu Peak, een uitzichtspunt op 4000 m, vanaf waar de 7541 m hoge Gangkar Phuensum heel dicht bij lijkt. Wandelduur: 5-6 uur.

Overnachting in

Kitiphu

Dag 3

Bij zonsopgang is het raadzaam even te kijken of het uitzicht wolkenloos is. Indien dat het geval is wordt dit een onvergetelijke ochtend. Na het ontbijt daalt u af richting de kloosters van Zambhalha, Chuedak en Tharpaling. Het Chuedak klooster heeft een voor Bhutan unieke collectie van 100 Avolokiteshvara’s, de compassie-Boeddha, die zeker de moeite waard is te bekijken. In de middag daalt u verder af over de Kikila Ridge naar het eindpunt van de trek: uw hotel in Jakar. Wandelduur: 4 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Inbegrepen

 • overnachtingen in tent
 • alle maaltijden en drinkwater
 • begeleiding door Engelssprekende gids
 • bagagevervoer tijdens trek door lastdieren (12 kg per persoon)
 • kampeeruitrusting zoals kooktent, toilettent, slaapmatjes en keukenuitrusting

Niet inbegrepen

 • fooien
 • persoonlijke uitgaven

Praktische informatie

Je kunt dit arrangement starten van half februari tot eind mei en van begin oktober tot eind december.

Door de geografie van het land kent Bhutan vele klimaatzones, van een hooggebergteklimaat in de bergen tot een tropisch klimaat in het zuiden. Bhutan's klimaat wordt bepaald door de moesson die van juni tot begin september het uitzicht op de bergen in het noorden wegneemt en zorgt voor veel regen.
Het beste seizoen voor wandelen en trekkings is daarom het voorjaar (maart/april) of het najaar (oktober/november). In de wintermaanden kan het op de hogere kampeerplekken zeer koud zijn. Het najaar biedt de meeste kans op diepblauwe luchten boven de besneeuwde toppen, in het voorjaar is het landschap groener en zult u kunnen genieten van de bloeiende rododendronbomen. Temperaturen in het uiterste zuiden variëren van 15°C in de winter (december to februari) to 30°C in de zomer (juni t/m augustus).

Voor de trektocht dient u uw eigen slaapzak mee te nemen. Aan te raden is een slaapzak met een comfort temperatuur tot –5 graden Celsius. Realiseert u zich dat donzen slaapzakken vaak veel warmer zijn dan slaapzakken met een synthetische vulling.
NB. ter plekke kun je gratis een slaapzak lenen (gelieve dit bij boeking aan te geven). Om ervoor te zorgen dat je altijd een schone slaapzak krijgt, wordt deze grondig gereinigd. Hiervoor betaal je ter plekke ca. 30 USD.

Een slaapmatje van schuimrubber wordt verstrekt door onze lokale agent. Heeft u behoefte aan meer comfort neemt u dan u eigen opblaasbare slaapmatje mee als aanvulling op het schuimrubber matje. Tijdens de wandelingen hoeft u alleen een dagrugzak zelf te dragen. De overige bagage, tot maximaal 15 kg, kunt u afgeven en wordt door paarden vervoerd. Verpak deze bagage bij voorkeur in een plunjebaal, rugzak of duffelbag. De paarden schampen soms met de bagage langs struikgewas of bomen en bij regen of rivierdoorwadingen kan uw bagage ook nat worden. Houd hier rekening mee in verband met breekbare spullen en spullen die niet nat mogen worden. U reservekleding en slaapzak in een plastic zak verpakken doet al wonderen. Bagage die u tijdens de trektocht niet nodig heeft, zoals een schone set kleding, boeken en waardevolle eigendommen, kunt u veilig achterlaten in het hotel in Jakar waar u na de trekking weer terug zult komen.

Voor een verblijf in Bhutan hebt u een paspoort nodig, dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Bhutan (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Visum Bhutan
Het visum voor Bhutan wordt geregeld door SNP, dit kun je niet zelf regelen. De kosten hiervoor zijn inbegrepen in de reissom. Na boeking hebben wij een kleurenscan nodig van de persoonspagina van het paspoort waarmee je op reis gaat. Deze kleurenscan dient een hoge resolutie te hebben en van goede kwaliteit te zijn (en er mogen geen nummers uitgewist zijn; dit is tegen de Europese privacy richtlijnen, maar in Bhutan werkt het anders). Hiermee vragen wij je visum aan.

Visum India

Voor een reis naar India heb je een geldig toeristenvisum nodig en een paspoort dat minimaal nog 6 maanden geldig is vanaf de dag van aankomst in het land, met minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's.

Klik hier om je E-visum (op zijn laatst 5 dagen voor aankomst in India) aan te vragen. 

Er zijn veel valse websites in omloop die visa voor India aanbieden, dit is de enige echte: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html  Lees eerst goed de informatie onder de kop 'Visa Information' (links op scherm). Het visum is 60 dagen geldig en je kan er 2x India mee in (dual entry) via een grote luchthaven. De kosten zijn US$ 80. 

Wacht met aanvragen totdat je het informatiepakket van SNP hebt ontvangen en kijk op het vluchtschema op welke dag je precies in India aankomt. Zorg dat je alle benodigde gegevens, bestanden en je creditcard bij de hand hebt als je het formulier begint in te vullen. Bij aankomst in India worden biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken en een gezichtscan, opgenomen.

Visum India in combinatie met Bhutan of Nepal

Op de internationale luchthaven van Delhi dien je eerst door de douane te gaan en je bagage op te halen (helaas kan de bagage niet worden doorgelabeld op de vlucht naar Paro of Kathmandu). Daarna check je in voor de vlucht naar Bhutan of Nepal (vertrektijd pas kort tevoren bekend). Voor het ophalen van de bagage heb je een visum voor India nodig. Meestal is er op heen- of terugreis voldoende overstaptijd om Delhi te verkennen. 

NB. Indien je via India over land naar Nepal of Bhutan (en terug) reist, geldt het E-visum niet. Hiervoor verwijzen we je naar de ambassade of het CIBT. Bovendien dien je het visum voor Nepal en Bhutan al vooraf in Nederland aan te vragen.  

Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Lees de website van de Indiase overheid over visa bepalingen goed door. Neem bij onduidelijkheid contact op met de ambassade van Bhutan, Nepal en/of India. Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Visum Nepal

Indien je via Kathmandu in Nepal naar Bhutan vliegt, dien je op de luchthaven van Kathmandu een transitvisum te kopen, ter plekke te regelen tegen ca. US$ 5 in contant geld. Er is geen officiële pasfoto nodig om dit visum te regelen. Verlaat je het vliegveld van Kathmandu, dan heb je een toeristen visum nodig. Dit dien je elf te regelen. Lees hierover bij een van onze reizen naar Nepal.

N B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of consulaat van Bhutan, Nepal of India.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van de Executive Service of van de Pre-Check inclusief invulservice. Klik hier voor de link naar de CIBT website.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en eventueel de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verliest u ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat uw bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in uw aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet u hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als u dit niet vanzelf wordt aangeboden moet u er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als u genoeg drinkt moet u ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven airlines instructie voor oefeningen die u zittend op uw stoel kunt doen, om uw bloed in beweging te houden.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. Eventueel ook middelen tegen wagenziekte op de bochtige wegen.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Bhutan kunt u, als u een trekking maakt en hoger slaapt dan 2800m, last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag).
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Bhutan binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Bhutan zelf komt geen Gelekoorts voor.

Malaria
In Bhutan komt in de zuidelijke vijf provincies het hele jaar Malaria voor: Chhukha, Samchi, Samdrupjongkhar, Geylegphug en Shemgang. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplicht/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Bhutan is één van de veiligste landen ter wereld. Er is nauwelijks criminaliteit, de Bhutanezen zijn zeer vriendelijk tegen toeristen en er heerst politieke stabiliteit. U dient uiteraard normale voorzichtigheid te betrachten in verband met uw waardevolle spullen.

NB. Indien u via India naar Bhutan reist is het raadzaam om daar beter op uw hoede te zijn wat betreft zakkenrollerij e.d.

Prijsinformatie

01 oktober 2019 - 31 december 2019
2 personen (tweepersoonstent) € 490
3 personen (twee- en eenpersoonstent) € 483
4 personen (2 tweepersoonstenten) € 435

15 februari 2020 - 29 februari 2020
2 personen (tweepersoonstent) € 458
3 personen (twee- en eenpersoonstent) € 408
4 personen (2 tweepersoonstenten) € 366

01 maart 2020 - 31 mei 2020
2 personen (tweepersoonstent) € 504
3 personen (twee- en eenpersoonstent) € 504
4 personen (2 tweepersoonstenten) € 447

01 oktober 2020 - 31 december 2020
2 personen (tweepersoonstent) € 504
3 personen (twee- en eenpersoonstent) € 504
4 personen (2 tweepersoonstenten) € 447

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs