Terug naar Bhutan

trektocht met tenten

Een toegankelijke trektocht door de prachtige valleien van Bumthang. Deze streek is het sprirtuele hart van Bhutan, overal zijn gompa's, tempels en retraite plekken te vinden. Ook liggen hier enkele van Bhutan's oudste kloosters. Het is een magisch gebied met veel oude verhalen over heiligen, wonderen en gevechten tussen demonen en lama's. Het mooie beboste heuvellandschap vormt een perfect decor voor een korte kampeertrektocht waarbij u niet hoger dan 3360 meter komt. Dit is de enige trek in Bhutan waar u langs dorpjes loopt en het dorpsleven van de mensen kunt aanschouwen. Vandaar dat dit de Bumthang Cultural Trek wordt genoemd. Vanuit Jakar rijdt u op de eerste dag naar het beginpunt van de trek bij Tangbi gompa, en vanaf daar loopt u naar Ngalakhang. Tijdens de tweede langere wandeldag steekt u de Pephe La over, met 3360 m het hoogste punt van de trek. De derde dag brengt u in de Tang vallei, vanaf waar u terugrijdt naar Jakar. U wordt begeleid door een kampeerstaff, overnacht in tenten en loopt alleen met dagrugzak.

Zwaarte
Comfort
vanaf € 463
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 283105
3 dagen

Dag tot dag

Bhutan - Bumthang Cultural Trek

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Na het ontbijt rijdt u naar Tangbi gompa, ongeveer 3 km van Jakar, waar de trekking start. De eerste dag is niet heel zwaar en voert door dorpjes en naaldbos. De route volgt het dal van de Chamkar rivier richting het noorden van de Jakar vallei. Kamperen bij het dorp Ngalakhang. Wandelduur: 4-5 uur, 12 km, 170 m klimmen.

Overnachting in

Ngalakhang

Dag 2

Door de velden van Damphey verlaat u het dorp en al snel begint de lange klim naar de Phephe La. U loopt langs kleine beekjes en onderweg komt u dwergbamboe tegen. De 3360 meter hoge pas is versiert met Tibetaanse gebedsvlaggen en ligt op een beboste bergrug. Na de pas volgt een afdaling naar het dorp Tahung. Hier kampeert u op 2790 meter. Wandelduur: 6-7 uur, 16 km, 750 m klimmen, 570 m dalen.

Overnachting in

Tahung

Dag 3

De derde trekkingdag voert over een onverhard traktorspoor op de rechteroever van de Tang Chu rivier. Deze rivier voert langs het dorp Tang, waar deze vallei naar genoemd is. Bij Gamling slaat u van de hoofdweg af en klimt naar het oude paleis van Tang Ogen Choling. Hier is thans een museum in gevestigd. Vanaf hier is het nog een uur naar Mesithang waar een auto op u staat te wachten. Vanaf hier rijdt u terug naar Jakar, waar het arrangement eindigt. Wandelduur: 3-4 uur, 10 km, 230 meter dalen.

Blader door het programma

Reisdetail

Inbegrepen

 • overnachtingen tent
 • alle maaltijden en drinkwater
 • begeleiding door Engelssprekende gids
 • bagagevervoer tijdens trek door lastdieren (12 kg per persoon)
 • kampeeruitrusting zoals kooktent, toilettent, slaapmatjes en keukenuitrusting

Niet inbegrepen

 • fooien
 • persoonlijke uitgaven

Praktische informatie

Je kunt dit arrangement starten van half februari tot eind mei en van begin oktober tot eind december.

Door de geografie van het land kent Bhutan vele klimaatzones, van een hooggebergteklimaat in de bergen tot een tropisch klimaat in het zuiden. Bhutan's klimaat wordt bepaald door de moesson die van juni tot begin september het uitzicht op de bergen in het noorden wegneemt en zorgt voor veel regen.
Het beste seizoen voor wandelen en trekkings is daarom het voorjaar (maart/april) of het najaar (oktober/november). In de wintermaanden kan het op de hogere kampeerplekken zeer koud zijn. Het najaar biedt de meeste kans op diepblauwe luchten boven de besneeuwde toppen, in het voorjaar is het landschap groener en zult u kunnen genieten van de bloeiende rododendronbomen. Temperaturen in het uiterste zuiden variëren van 15°C in de winter (december to februari) to 30°C in de zomer (juni t/m augustus).

Voor de trektocht dient u uw eigen slaapzak mee te nemen. Aan te raden is een slaapzak met een comfort temperatuur tot –5 graden Celsius. Realiseert u zich dat donzen slaapzakken vaak veel warmer zijn dan slaapzakken met een synthetische vulling.
NB. ter plekke kun je gratis een slaapzak lenen (gelieve dit bij boeking aan te geven). Om ervoor te zorgen dat je altijd een schone slaapzak krijgt, wordt deze grondig gereinigd. Hiervoor betaal je ter plekke ca. 30 USD.

Een slaapmatje van schuimrubber wordt verstrekt door onze lokale agent. Heeft u behoefte aan meer comfort neemt u dan u eigen opblaasbare slaapmatje mee als aanvulling op het schuimrubber matje. Tijdens de wandelingen hoeft u alleen een dagrugzak zelf te dragen. De overige bagage, tot maximaal 15 kg, kunt u afgeven en wordt door paarden vervoerd. Verpak deze bagage bij voorkeur in een plunjebaal, rugzak of duffelbag. De paarden schampen soms met de bagage langs struikgewas of bomen en bij regen of rivierdoorwadingen kan uw bagage ook nat worden. Houd hier rekening mee in verband met breekbare spullen en spullen die niet nat mogen worden. U reservekleding en slaapzak in een plastic zak verpakken doet al wonderen. Bagage die u tijdens de trektocht niet nodig heeft, zoals een schone set kleding, boeken en waardevolle eigendommen, kunt u veilig achterlaten in het hotel in Jakar waar u na de trekking weer terug zult komen.

Voor een verblijf in Bhutan hebt u een paspoort nodig, dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Bhutan (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Visum Bhutan
Het visum voor Bhutan wordt geregeld door SNP, dit kunt u niet zelf regelen. De kosten hiervoor zijn inbegrepen bij uw reissom. Na boeking hebben wij een kleurenscan nodig van de persoonspagina van het paspoort waarmee u op reis gaat. Deze kleurenscan dient een hoge resolutie te hebben en van goede kwaliteit te zijn. Hiermee vragen wij uw visum aan.

Visum India
In de meeste gevallen zult u via New Delhi in India naar Bhutan reizen. Daarvoor hebt u een visum voor India nodig. Dit dient u zelf te regelen. Meer informatie vindt u bij de landeninfo van onze reizen naar India.

Visum Nepal
Indien u via Kathmandu in Nepal naar Bhutan vliegt, dient u op de luchthaven van Kathmandu een transitvisum kopen, ter plekke te regelen tegen ca. USD 5,00 in contant geld. Er is geen officiële pasfoto nodig om dit visum te regelen.
Verlaat u het vliegveld van Kathmandu, dan heeft u een toeristen visum nodig. Dit dient u zelf te regelen. Lees hierover bij een van onze reizen naar Nepal.

NB. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of consulaat van Bhutan, Nepal of India.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van de Executive Service of van de Pre-Check inclusief invulservice. Klik hier voor de link naar de CIBT website.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en eventueel de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verliest u ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat uw bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in uw aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet u hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als u dit niet vanzelf wordt aangeboden moet u er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als u genoeg drinkt moet u ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven airlines instructie voor oefeningen die u zittend op uw stoel kunt doen, om uw bloed in beweging te houden.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. Eventueel ook middelen tegen wagenziekte op de bochtige wegen.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Bhutan kunt u, als u een trekking maakt en hoger slaapt dan 2800m, last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag).
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Bhutan binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Bhutan zelf komt geen Gelekoorts voor.

Malaria
In Bhutan komt in de zuidelijke vijf provincies het hele jaar Malaria voor: Chhukha, Samchi, Samdrupjongkhar, Geylegphug en Shemgang. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplicht/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Bhutan is één van de veiligste landen ter wereld. Er is nauwelijks criminaliteit, de Bhutanezen zijn zeer vriendelijk tegen toeristen en er heerst politieke stabiliteit. U dient uiteraard normale voorzichtigheid te betrachten in verband met uw waardevolle spullen.

NB. Indien u via India naar Bhutan reist is het raadzaam om daar beter op uw hoede te zijn wat betreft zakkenrollerij e.d.

Prijsinformatie

15 februari 2018 - 28 februari 2018
2 personen (tweepersoonstent) € 463
3 personen (twee- en eenpersoonstent) € 450
4 personen (2 tweepersoonstenten) € 402

01 maart 2018 - 31 mei 2018
2 personen (tweepersoonstent) € 536
3 personen (twee- en eenpersoonstent) € 536
4 personen (2 tweepersoonstenten) € 475

01 oktober 2018 - 31 december 2018
2 personen (tweepersoonstent) € 536
3 personen (twee- en eenpersoonstent) € 536
4 personen (2 tweepersoonstenten) € 475

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs