Bhutan - Bhutan, 11 dagen Land van de donderende draak

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit goede hotels

Vanuit Delhi vliegt u naar Paro, de enige luchthaven van het laatste Himalaya koninkrijk. Hier gaat er al meteen een nieuwe wereld voor u open: vriendelijke mensen in klederdracht, prachtige knusse dorpjes, mooi gelegen kloosters en heel veel bossen en bergen. U bezoekt de imposante, eeuwenoude Dzongs, maakt korte wandelingen door de mooiste valleien, én bezoekt een kloosterfestival. Bhutan is een land waar alles in het teken staat van het Tibetaans boeddhisme, met een onnavolgbaar vriendelijke en gastvrije bevolking.

Uniek aan deze reis

 • 4 trektochten als verlengingsoptie
 • mooie dagwandelingen
 • Alle maaltijden en excursies inclusief
 • Begeleiding door engelssprekende Bhutanese gids
 • Retourvlucht Delhi - Paro inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Bhutan - Bhutan

Uw bijzondere reis begint in Delhi, vanuit hier vliegt u naar Paro. Na aankomst rijdt u naar Thimphu, de hoofdstad van Bhutan. U bezoekt de dzong van Thimphu en maakt een unieke wandeling naar 2 zeer oude kloosters. U vervolgt uw reis richting het oosten en komt in Punakha, waar de mooiste en grootste Dzong van het land ligt. Het landschap is dunbevolkt en er is slechts één weg: een smalle tweebaansweg die langs de berghelling kronkelt. In de glaciale vallei van Gangtey maakt u een dagwandeling en ziet u een ander landschap én in de wintermaanden ook een andere bewoner: de zwart-nek kraanvogel, een Tibetaanse vogel die overwintert in Bhutan. Via de imposante Dzong en het bijbehorende museum in Trongsa rijdt u naar Bumthang, het spirituele hart van het land. Hier liggen ontelbaar veel oude kloosters, tempels, en scholen voor monniken. De vallei verkent u door middel van een dagwandeling. In deze vallei zijn ook vaak kloosterfestivals. Deze zogenaamde Tsechu's zijn meerdaagse festivals waarbij monniken zeer kleurrijke en mystieke maskerdansen opvoeren voor de lokale gemeenschap. Los van de religieuze betekenis is dit voor de bevolking de belangrijkste sociale gebeurtenis van het jaar. Met een binnenlandse vlucht reist u terug naar het westen. In Paro wacht er nog één hoogtepunt: een bezoek aan Tigernest Gompa, het bekendste en meest spectaculair gelegen klooster van Bhutan. Tijdens deze reis ervaart u het beste dat Bhutan te bieden heeft: vriendelijke bevolking, traditionele cultuur, en ongerepte natuur.

Dag 1

Indien je met een rechtstreekse KLM vlucht vanuit Amsterdam reist (vlucht niet inbegrepen) kom je na middernacht aan in Delhi. Pas kort tevoren is bekend hoe laat de ochtendvlucht naar Paro zal zijn en hoe lang de overstaptijd is. Het is mogelijk om op de luchthaven van Delhi te wachten in een lounge met goede voorzieningen, zoals ligstoelen en een douche. Dit is niet inbegrepen en kun je naar wens zelf reserveren op www.newdelhiairport.in , zodra de vertrektijd van de ochtendvlucht naar Paro bekend is. Als de overstaptijd erg lang is kunnen we eventueel een hotel vlakbij het vliegveld reserveren.
Probeer altijd een stoel aan de linkerzijde van het vliegtuig te bemachtigen want daar is het mooiste uitzicht op de Himalaya.
De landing in Bhutan is spectaculair. In de Paro vallei ligt de enige luchthaven van Bhutan. Je wordt verwelkomd door een Engels sprekende Bhutanese gids en rijdt over een goede weg in 2 uur tijd naar de hoofdstad Thimphu. Onderweg zien we kleine dorpjes en bovenop veel heuvels liggen kloosters. De weg slingert langs een berghelling van een spectaculaire vallei met een kolkende rivier beneden ons. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst in Thimphu ga je 's middags nog naar de Memorial Chorten, een stoepa gebouwd ter ere van de derde koning, en naar Changangkha Lhakhang, een klein maar prachtig klooster vlak boven Thimphu.

Overnachting in

Thimphu

Dag 2

Vandaag kunt u een mooie dagwandeling maken. We rijden richting het einde van de vallei. Onderweg komt u langs een schitterende rotsschildering van Guru Rinpochee, de vader van het Tibetaans Boeddhisme. Waar het asfalt ophoudt begint onze wandeling. Hier nemen we een steil pad omhoog en lopen naar Cheri gompa. Gompa betekent klooster in het Tibetaans. Typisch liggen kloosters in Bhutan weg van de bewoonde wereld. Zo ook Cheri Gompa. Als u het klooster nadert, zult u onder de indruk raken van de imposante bouwstijl van de kloosters: zowel kolossaal als sierlijk. Binnen in de tempels, waar u niet mag fotograferen, betreedt u een wereld van vele verschillende boeddha's, boddhisattva's, beschermers en lama's. Na Cheri dalen we af naar de weg waar we lunchen op een mooie picknickspot en vervolgens Tango Gompa bezoeken. Dit is een kloosterschool waar veel adolescente monniken studeren. Nadat we weer afdalen naar de weg rijden we terug naar Thimphu. Vlak voor Thimphu stoppen we bij de dzong van Thimphu: de Tachichu Dzong. Dzongs zijn kloosterforten waar zowel monniken als ambtenaren verblijven. De dzong van Thimphu is de grootste van Bhutan en de binnenplaats staat vol imposante tempels.

Overnachting in

Thimphu

Dag 3

Als u Thimphu uitrijdt, valt meteen op hoe dunbevolkt dit land is. Langs de snelweg, een smalle tweebaansweg, ziet u af en toe een kleine nederzetting maar vooral veel beboste hellingen. Richting de Dochula pas verandert de vegetatie. Langzaam rijdt u de rododendron bossen in. Op de pas (3048 m) heeft u bij goed weer uitzicht op Bhutan's hoogste berg de Gangkar Punsum (7550 m). Optioneel kunt u vanaf deze pas een wandeling maken: een twee uur durende klim naar Lungchutse Lhakhang (lhakhang betekent tempel in het Tibetaans). De klim door het bos is fenomenaal: overal staan prachtig gevormde rododendrons, af en toe een reusachtige naaldboom, en overal hangen baardmossen als versiering aan de takken. Na een bezoek aan de kleine tempel (gelegen op 3356 m), vanaf waar u met goed weer een nog beter uitzicht heeft op de bergen in het noorden, daalt u weer af naar de pas. Na een lunch vlak onder de pas in een restaurantje rijdt u verder naar het lager gelegen Punakha. Op 1400 meter groeien hier cactussen en bananenbomen. In Punakha ligt misschien wel de mooiste Dzong van Bhutan. De ligging en vormgeving van dit kloosterfort is fenomenaal. In de winter resideert hier de Je Khenpo, het hoofd van de monnikengemeenschap in Bhutan.
Er is slechts een nacht in Punakha voorzien. Als je wat langer wilt blijven, inclusief mooie wandeling, dan kan je een extra nacht reserveren.

Overnachting in

Punakha

Dag 4

Langs de Dzong van Wangdiue Phodrang vervolgt u de reis richting het oosten. Na een paar kleine dorpjes komt u in het Jigme Singe Wangchuk National Park. De weg is bochtig en spectaculair. Vlak voor de pas slaat u rechtsaf richting de Gangtey vallei. Na ca. 3 uur rijden bereik je dit U-vormige dal op 2740m hoogte. Het heeft een open karakter met weidse graslanden onderin. Dit is de plek waar de zwart-nek kraanvogel uit Tibet overwintert. In het najaar heeft u kans deze te zien. Na een bezoek aan de gompa van Gangtey kunt u een korte wandeling maken door dit prachtige dal, de Black Neck Crane Nature Trail.

Er is slechts een nacht in Gangtey voorzien. Als je wat langer wilt blijven, inclusief mooie wandeling, dan kan je een extra nacht reserveren.

Overnachting in

Gangtey vallei

Dag 5

Vanaf Gangtey vervolg je je weg naar het oosten over de ‘snelweg’ en kan bij goed weer uitzicht hebben op de heilige berg Jhomolhari helemaal in het Westen van Bhutan. 
Niet ver na Gangtey ligt de Pele La, een pas van 3420 m hoog. Onderweg stop je voor de lunch in Trongsa, waar je de Dzong en (als er tijd is) het prachtige museum bezoekt. De Dzong van Trongsa ligt op een zeer strategisch punt hoog boven de Mangde Chu rivier. Het museum bevindt zich in de oude wachttoren boven de Dzong. Daarna gaat het verder naar Jakar in de Bumthang regio. Totale rijtijd is zeker 7 uur. Je verblijft 3 nachten in Bumthang, want er is veel te zien in deze streek. Bumthang is het religieuze centrum van Bhutan en in deze vallei vind je de oudste en de grootste kloosters.

Overnachting in

Jakar

Dag 6

Vandaag tijd voor een wandeling naar Ngalhakhang village en Thangbi Goemba. Je wandelt ca. 3 uur door vredig boerenland en bos, waarbij je via een hangbrug de Chamkhar Chu rivier oversteekt.  Er is een traditionele lunch voorzien die 'khuley' heet (boekweit pannekoekjes) of 'puta' (boekweit noodles). 's Middags word je opgehaald en met een tussenstop bij het klooster Thangbi rij je terug naar Jakar.

Bumthang Cultural Trek of Owl Trek
Ook is het mogelijk om op dit punt van uw reis een meerdaagse kampeertrekking in te voegen. U heeft de keuze uit 2 driedaagse trekkings die in de omgeving van Jakar starten. De klassieke trek in de Bumthang vallei is de Bumthang Cultural Trek (arrangement 283105) . Een deel van deze trekking is per jeep berijdbaar en u loopt ook deels over het jeepspoor, maar op deze weg rijden zeer weinig voertuigen. Daarnaast kunt u ook kiezen voor de iets zwaardere Owl Trek (arrangement 283110). Deze trekking brengt u in meer afgelegen gebied waar geen voertuigen kunnen komen.

Overnachting in

Jakar

Dag 7

Een bezoek aan een kloosterfestival mag niet aan een Bhutan reis ontbreken, en in iedere reis proberen we dan ook een festival bezoek te plannen. In ieder klooster in Bhutan wordt één keer per jaar zo'n festival georganiseerd, een garantie dat er tijdens uw reis een festival wordt gehouden is er dus nooit. Maar in de Bumthang vallei zijn zeer veel kloosters dus er is een goede kans dat dit hier mogelijk is. De hele gemeenschap loopt uit voor een meerdaags dansfestival en naast de fascinerende, kleurrijke mystieke dansen is het gadeslaan van de enthousiaste lokale bezoekers misschien nog wel leuker. Na een aantal voorbereidende rituelen betreden monniken in kostuums en met maskers het plein voor de ingang van het klooster en beginnen de dansen. Een onvergetelijke ervaring.

Is er geen kloosterfestival of ga je liever wandelen dan kan je in de Tang Valley de Ugencholing hike maken. Tang Valley is een van de vier dalen in het Bumthang district en ligt een stuk hoger dan Jakar. Vanaf Jakar is het 33 km rijden, deels over onverharde wegen, zodat je 1,5 uur onderweg bent. Dan begint de wandeling...geleidelijk stijgend ga je over een hangbrug en bereikt na ca. 1 uur lopen het bijzondere Ugen Choling Palace. Door de afgelegen ligging is dit een van de minst bezochte historische plekken van Bhutan.

Overnachting in

Jakar

Dag 8

Vandaag staat er een binnenlandse vlucht van Jakar terug naar Paro op het programma. De vluchttijd is slechts een half uur, maar al met al neemt het de hele ochtend in beslag voor je in Paro bent.
De Paro vallei is bijzonder mooi gelegen, vol met rijstakkers, oude boerderijen, gompa’s en natuurlijk met de befaamde Paro Dzong. Ook mooi is het Nationale Museum dat boven de Dzong is gevestigd in een oude wachttoren. Dan is er nog het oudste klooster van Bhutan, de Kichu Lhakang. Deze tempel is in de zevende eeuw gebouwd door de Tibetaanse koning Songtsen Gampo. Ook kan je je in Paro leuk fietsen of je bekwamen in de nationale sport boogschieten. Gelukkig blijf je hier 3 dagen.

In de middag kan je een wandeling van ca. 2 uur maken naar het dorp Dzongdrakha. Tussen de verspreid liggende huisjes en boerderijtjes krijg je zicht op tegen de kliffen gebouwde tempels, met daaronder de rijst terrassen.

Druk Path Trekking
Je kan je na de vlucht laten afzetten in Thimphu en daar starten met de prachtige 5-daagse trekking: Druk Path Trek (arrangement 283106) . 

Wil je in het zelfde gebied tussen Thimphu en Paro een korte 2-daagse trektocht maken, dan raden we de even pittige Tsaluna Trek aan, met één overnachting in een tent.

Beide trekkings eindigen in Paro en daar kun je je reis weer vervolgen.

 

Overnachting in

Paro

Dag 9

Al vroeg begin je aan een rit van 35 km door dennen- en rododendron bossen naar de Chele La Pas, met 3,988m de hoogste doorgaande weg in Bhutan. Op een heldere dag zijn de uitzichten op de besneeuwde top van de een-na-hoogste berg van Bhutan Mt Chomolhari (7314m) spectaculair. Op de pas begint de wandeling van ca. 2 uur door een dicht rododendron bos naar een oud nonnen klooster Kila Goemba, waar ca. 60 nonnen in alle rust leven. Na de wandeling rijd je terug naar Paro.

Overnachting in

Paro

Dag 10

Vandaag ga je naar het bekendste klooster van Bhutan: Taktsang Gompa, oftewel Tigernest Gompa. Het klooster ligt tegen een enorme granieten bergwand aangeplakt, meer dan 900 meter hoog. Het is alleen bereikbaar te voet of (tot halverwege) op de rug van een paard, die te huur zijn bij het begin van de klim. De beloning na de steile klim is groot: Taktsang Gompa is een juweel voor het oog. Na de brand in 1998 is de buitenkant helemaal vernieuwd, maar de beelden en schilderingen in de tempelruimtes dateren uit het einde van de 17de eeuw. Een waardige afsluiting van uw Bhutan reis. ’s Middags is ter vrije besteding in Paro, waar in de hoofdstraat veel souvenierswinkels zijn.

Bumdrak Trekking
Wil je Tigernest Gompa via een schitterende 2-daagse wandeltocht bezoeken dan kan je de Bumdra Trek (arrangement 283111) hier invoegen.

Jomolhari Trekking
Op dit punt van uw reis kun je één van de mooiste trekkings van Bhutan invoegen: de Jhomolhari Trek (arrangement 283107) . Deze kampeertrekking brengt je dicht bij de machtige besneeuwde reus Jomolhari.

Overnachting in

Paro

Dag 11

Vandaag wordt u naar het vliegveld van Paro gebracht voor uw vlucht naar Delhi. Op sommige dagen vliegt u via Kathmandu, met een overstap aldaar. In Delhi eindigt het programma.


Uitbreidingen
In Delhi is er meestal een lange overstaptijd omdat de vlucht naar Amsterdam in de nacht vertrekt. Daarom bieden we een dagexcursie aan. Hierbij word je opgehaald van de luchthaven en gaat met gids en chauffeur op pad in Delhi. Eind van de middag word je bij je hotel afgezet. Hier kan je eten en opfrissen. Laat op de avond wordt je weer opgehaald en naar het vliegveld gebracht.

Het is ook mogelijk om je vakantie in Bhutan verlengen met een bezoek aan de highlights in de omgeving van Delhi (reiscode 282100, klik hier voor meer informatie) eventueel in combinatie met een bezoek aan een Tijgerpark (reiscode 282250, klik hier voor meer informatie). Onze reisadviseurs kunnen een programma op maat samenstellen.

 

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

de_indiase_vlag_boven_het_red_fort.jpg

Bhutan * Stop-over dagexcursie Delhi

Op de terugreis van Bhutan naar Nederland kun je tijdens de overstap in Delhi deze dagexcursie invoegen. Je wordt door een chauffeur opgehaald van Delhi Airport en maakt met een stadsgids een bezoek aan het kleurrijke en chaotische centrum van Delhi. Je kan de route in overleg met de gids en afhankelijk van beschikbare tijd, vaststellen. Highlights zijn het Gandhi museum, Gandhi memorial, het Rode Fort, parlementsgebouwen, India Gate en de grote moskee (Jama Masjid).
Eventueel maak je een rit per riksja door de kleine straatjes van Oud-Delhi. waarbij je kruidenmarktjes en winkeltjes kan bezoeken. Dan neem je afscheid van de gids en brengt de chauffeur je naar een goed hotel waar je je kan opfrissen en een hapje eten. Laat op de avond word je opgehaald en naar de luchthaven gebracht voor de nachtvlucht naar Amsterdam.

Inbegrepen: alle taxi-transfers, half-daags bezoek aan Delhi met stadsgids, hotelkamer.
Niet inbegrepen: maaltijden, entrees, riksja.

NB. bedenk dat monumenten en musea in India sluiten bij zonsondergang en op maandag helemaal gesloten zijn.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De hotels in Bhutan zijn van goede kwaliteit. Overal heeft u een eigen douche en toilet op uw kamer, en de service en de hygiene zijn prima. Vaak eet u ook in het restaurant van het hotels.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn inclusief in de reissom. De Bhutanese keuken is smakelijk. Er wordt veel gebruik gemaakt van verse en vaak biologische produkten. Rode rijst met een aantal groentegerechten en eventueel vlees is standaard. De door de Bhutanezen zelf zo geliefde chili's worden voor de toeristen vaak weggelaten. Ontbijt in de hotels is meestal westers, dat wil zeggen toast met boter, jam of honing, en een ei.

Inbegrepen

 • vluchten van Delhi naar Paro en van Paro naar Delhi
 • alle overnachtingen in hotels volgens programma
 • alle transfers, excursies en entrees volgens programma
 • binnenlandse vlucht van Jakar naar Paro op dag 8
 • alle maaltijden in Bhutan: ontbijten, lunches én diners
 • lokale Engelssprekende gids tijdens gehele programma in Bhutan
 • boekje 'Te gast in Bhutan'
 • visum voor Bhutan

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden (in Delhi)
 • visum voor India (E-visa via website), ca. 25 USD 
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • vaccinaties en verzekeringen

Over de activiteiten

De dagwandelingen tijdens deze vakantie hebben een rustig karakter. Weliswaar gaat het pad vaak steil omhoog als we een afgelegen klooster gaan bezoeken, maar we nemen rustig de tijd om te genieten van de omgeving.

Extra's

Excursies

de_indiase_vlag_boven_het_red_fort.jpg

Bhutan * Stop-over dagexcursie Delhi (vanaf € 198,- per persoon)

Op de terugreis van Bhutan naar Nederland kun je tijdens de overstap in Delhi deze dagexcursie invoegen. Je wordt door een chauffeur opgehaald van Delhi Airport en maakt met een stadsgids een bezoek aan het kleurrijke en chaotische centrum van Delhi. Je kan de route in overleg met de gids en afhankelijk van beschikbare tijd, vaststellen. Highlights zijn het Gandhi museum, Gandhi memorial, het Rode Fort, parlementsgebouwen, India Gate en de grote moskee (Jama Masjid).
Eventueel maak je een rit per riksja door de kleine straatjes van Oud-Delhi. waarbij je kruidenmarktjes en winkeltjes kan bezoeken. Dan neem je afscheid van de gids en brengt de chauffeur je naar een goed hotel waar je je kan opfrissen en een hapje eten. Laat op de avond word je opgehaald en naar de luchthaven gebracht voor de nachtvlucht naar Amsterdam.

Inbegrepen: alle taxi-transfers, half-daags bezoek aan Delhi met stadsgids, hotelkamer.
Niet inbegrepen: maaltijden, entrees, riksja.

NB. bedenk dat monumenten en musea in India sluiten bij zonsondergang en op maandag helemaal gesloten zijn.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht New Delhi. Houd er bij de planning van zowel heen- als terugreis rekening mee, dat sommige vluchten - door een later tijdstip van vertrek - pas de volgende dag op de plaats van bestemming aankomen. De vlucht van Delhi naar Paro in Bhutan is inbegrepen in de reissom.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Neemt u een kopie van uw paspoort mee op reis, en ook een kopie van de polis van uw reisverzekering. Vier weken voor vertrek ontvangen wij graag een scan van de eerste pagina van uw paspoort. Deze hebben wij nodig om het visum voor Bhutan aan te vragen. Deze scan dient van goede kwaliteit te zijn en een hoge resolutie te hebben. Het visum voor India (voor heen- en/of terugweg) dient u zelf te regelen (zie onder Landeninfo India).

Dit arrangement kan gestart worden van begin oktober tot eind mei.
Door de geografie van het land kent Bhutan vele klimaatzones, van een hooggebergteklimaat in de bergen tot een tropisch klimaat in het zuiden. Bhutan's klimaat wordt bepaald door de moesson die van juni tot begin september het uitzicht op de bergen in het noorden wegneemt en zorgt voor veel regen.
Het beste seizoen voor wandelen en trekkings is daarom het voorjaar (maart/april) of het najaar (oktober/november). In de wintermaanden kan het in de hogere gebieden zeer koud zijn. Het najaar biedt de meeste kans op diepblauwe luchten boven de besneeuwde toppen, in het voorjaar is het landschap groener en zult u kunnen genieten van de bloeiende rododendronbomen. Temperaturen in het uiterste zuiden variëren van 15°C in de winter (december to februari) to 30°C in de zomer (juni t/m augustus).

Over onze lokale partner
Bhutan is het enige land ter wereld waar in de grondwet is vastgelegd dat 62 % van het landoppervlak bebost moet blijven. Flora en fauna zijn bij wet zeer goed beschermd (jacht is verboden), de biodiversiteit is nagenoeg onaangetast en van milieuvervuiling is nauwelijks sprake. Elektriciteit in Bhutan wordt opgewekt door waterkracht (95 %) en zonne-energie (de resterende 5 %). Bhutanezen zijn bovendien niet alleen trots op hun cultuur maar evenzeer trots op hun prachtige landschap. Bovendien is natuurbehoud één van de vier pijlers van het beroemde beleid voor 'Bruto Nationaal Geluk'. Onze lokale partner in Bhutan besteedt veel aandacht aan duurzaamheid, bijvoorbeeld door het onderhouden van wandelpaden, een strikt afvalbeleid tijdens trekkings en het zo veel mogelijk werken met lokale mensen en producten. 
De partner van SNP in Bhutan heeft de status van Travelife Partner behaald.

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaal-economische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf opnieuw getoetst. 

CO2 compensatie
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Bhutan ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens deze reis zijn alle maaltijden inclusief, evenals de excursies. U hoeft dus alleen te rekenen op kosten voor drankjes, souvenirs, fooien voor de lokale staf en donaties in kloosters. Hiervoor zult u aan 200 euro normaal gesproken ruim genoeg hebben.

Kijk hieronder bij Reisdocumenten Bhutan voor meer info.

De vlucht tussen Delhi en Paro kan een tussenlanding maken in Kathmandu. Je dient dan ter plekke een transit visum voor Nepal aan te schaffen.
In Bhutan vinden de transfers plaats met een eigen auto met chauffeur. Op dag 8 vlieg je terug van Jakar naar Paro.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan je vakantie naar Bhutan te beginnen. Maak voorafgaand aan de reis enkele stevige wandeltochten, in de heuvels van bv. Eifel of Ardennen of nog beter: de Alpen (SNP biedt er leuke wandeltrips aan). 

Voor vertrek ontvang je het boekje 'Te gast in Bhutan' voor een eerste inleiding. Lees ook goed de Landeninformatie Bhutan (in MijnSNP). Daarnaast raden we aan een recente reisgids te kopen om je verder in te lezen. 

 • e-ticket
 • uitgeprinte visum India
 • reisverzekering met dekking voor helikopter-redding
 • GELDIG paspoort (tot half jaar na terugreis)
 • kopiën van reisdocumenten
 • EHBO (oa. breedspectrum antibioticum, diacure, sporttape, paracetamol)
 • waterzuiveringstabletjes of jodium
 • toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • dagrugzak (35 liter)
 • regenhoes voor rugzak
 • stevige wandelschoenen (*)
 • lichte (sport)schoenen en slippers (voor na de wandeling)
 • (kunststof) handdoek (bv. voor als je onderweg wilt pootje baden)
 • aantal fleece truitjes om los of over elkaar aan te kunnen trekken
 • (afrits)wandelbroek
 • muts, handschoenen, sjaal
 • lang (wollen) ondergoed
 • wind- en waterdicht jack + regenbroek
 • zonnehoed of pet en zonnebril
 • zonnebrandolie en lippencreme met UV-filter
 • drinkflessen (bij voorkeur 1 thermosfles voor thee en 1 waterfles)

(*) Het type wandelschoen is afhankelijk van de drager. Heb je bv. zwakke enkels, dan wil je graag hoogsluitende, stevige schoenen, anderen hebben liever lagere, soepele schoenen. Wat altijd belangrijk is, is een goede, stevige (Vibram) zool, met veel grip en waar je geen stenen doorheen voelt. Koop wandelschoenen een maatje groter, zodat je tenen in de afdaling niet tegen de voorkant komen. Bovendien zwellen voeten wat op tijdens een lange wandeling.
Tot slot: maak een paar weken voor vertrek een flinke wandeling op je schoenen om te kijken of ze nog goed zijn. Het komt namelijk regelmatig voor dat schoenen die wat langer niet gebruikt zijn, spontaan uit elkaar vallen na een uurtje lopen.

2015: vanwege werkzaamheden aan de weg is er op de route tussen Punakha en Bumthang/Jakar veel oponthoud. De rit kan de hele dag in beslag nemen. Het project duurt een onbekend aantal jaren.

Voor een verblijf in Bhutan hebt u een paspoort nodig, dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Bhutan (zie nuttige adressen).

GELDZAKEN

Ngultrum en Chhertum
De munteenheid van Bhutan is de ngultrum (BTN), die is onderverdeeld in 100 chhertum. De Ngultrum heeft dezelfde koers als de Indiase rupee. Er zijn alleen nog munten in omloop van 25 en 50 chhertum en 1 ngultrum en bankbiljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 en 500 ngultrum.

Geld op reis
In Bhutan kunt u op de luchthaven en in grotere plaatsen pinnen. Het is wel verstandig om een aantal biljetten van 10 of 20 Euro (of Amerikaanse dollars) mee te nemen, voor het geval er geen pinautomaat in de buurt is. Deze zijn ter plaatse eenvoudig te wisselen, bij banken of hotels. 
Creditcards worden niet of nauwelijks geaccepteerd. Het is handig om kleingeld bij de hand te hebben voor giften in tempels.

Fooien
Het geven van fooien is in restaurants en hotels in Bhutan niet gebruikelijk. 
Uw gids, chauffeur, dragers en kok verwachten wel een fooi voor de bewezen diensten. Uiteraard is dit altijd vrijblijvend en hoeft alleen gegeven te worden als u tevreden bent. Geef de fooi aan iedereen persoonlijk. In onderstaand overzicht staan richtbedragen per gewerkte dag in US$, afhankelijk van de groepsgrootte en de hierarchie van de begeleiders.

Groepsgrootte    Gids   Chauffeur  Kok  Keukenhulp  Paardenman                   

>10                   20         15          12        10                3
8-9                    15         12          10         9                 3
6-7                    10          9            9         7                 3
4-5                     8           7            7         6                 3
2-3                     7           5            6         5                 3

Voorbeeld 1: u reist met 2 personen 10 dagen lang met een gids en chauffeur, dan kunt u hen na afloop in totaal 10x7 + 10x5 = 120 US$ geven, oftewel 60 US$ per persoon (of vergelijk bedrag in Euro of lokale valuta)
Voorbeeld 2: u maakt met een groep van 11 personen een 20 daagse reis met gids, waarvan 10 dagen met een chauffeur en 10 dagen trekking met kok, een koksmaat en 3 paardenmannen. Dan komt het totaal voor de hele groep op: 20x20 + 10x15 + 10x12 + 10x10 + 3x10x3 = 860 US$, oftewel 78 US$ per groepsgenoot.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Visum Bhutan
Het visum voor Bhutan wordt geregeld door SNP, dit kun je niet zelf regelen. De kosten hiervoor zijn inbegrepen in de reissom. Na boeking hebben wij een kleurenscan nodig van de persoonspagina van het paspoort waarmee je op reis gaat. Deze kleurenscan dient een hoge resolutie te hebben en van goede kwaliteit te zijn (en er mogen geen nummers uitgewist zijn; dit is tegen de Europese privacy richtlijnen, maar in Bhutan werkt het anders). Hiermee vragen wij je visum aan.

Visum India
Als je via Delhi naar Bhutan reist heb je ook een visum voor India nodig. Lees hierover onder het kopje Visum India

NB. Indien je via India over land naar Nepal of Bhutan (en terug) reist, geldt het Indische E-visum niet. Hiervoor verwijzen we je naar de ambassade of het CIBT. Bovendien dien je het visum voor Nepal en Bhutan al vooraf in Nederland aan te vragen.  

Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Lees de website van de Indiase overheid over visa bepalingen goed door. Neem bij onduidelijkheid contact op met de ambassade van Bhutan, Nepal en/of India. Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Visum Nepal

Indien je via Kathmandu in Nepal naar Bhutan vliegt, dien je op de luchthaven van Kathmandu een transitvisum te kopen, ter plekke te regelen tegen ca. US$ 5 in contant geld. Er is geen officiële pasfoto nodig om dit visum te regelen. Verlaat je het vliegveld van Kathmandu, dan heb je een toeristen visum nodig. Dit dien je elf te regelen. Lees hierover bij een van onze reizen naar Nepal.

N B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of consulaat van Bhutan, Nepal of India.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van de Executive Service of van de Pre-Check inclusief invulservice. Klik hier voor de link naar de CIBT website.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en eventueel de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verliest u ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat uw bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in uw aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet u hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als u dit niet vanzelf wordt aangeboden moet u er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als u genoeg drinkt moet u ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven airlines instructie voor oefeningen die u zittend op uw stoel kunt doen, om uw bloed in beweging te houden.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. Eventueel ook middelen tegen wagenziekte op de bochtige wegen.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Bhutan kunt u, als u een trekking maakt en hoger slaapt dan 2800m, last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag).
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Bhutan binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Bhutan zelf komt geen Gelekoorts voor.

Malaria
In Bhutan komt in de zuidelijke vijf provincies het hele jaar Malaria voor: Chhukha, Samchi, Samdrupjongkhar, Geylegphug en Shemgang. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplicht/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Bhutan is één van de veiligste landen ter wereld. Er is nauwelijks criminaliteit, de Bhutanezen zijn zeer vriendelijk tegen toeristen en er heerst politieke stabiliteit. U dient uiteraard normale voorzichtigheid te betrachten in verband met uw waardevolle spullen.

NB. Indien u via India naar Bhutan reist is het raadzaam om daar beter op uw hoede te zijn wat betreft zakkenrollerij e.d.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

de_dzong_van_thimphu.jpg

Bhutan - Bhutan

Land van de donderende draak

Wandelvakantie vanuit goede hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten