Foto

Bhutan, India - Bhutan, 15 dagen Het laatste koninkrijk van de Himalaya

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit goede hotels

Reis naar het laatste Himalaya koninkrijk. Ontdek de mystieke kloosters van Bhutan, breng een bezoek aan de imposante eeuwenoude Dzongs en wandel door de mooiste valleien en bossen. Bezoek kleurrijke festivals in sprookjesachtig Bhutan. Een land doordrenkt met cultuur en tradities, een land waar alles in het teken staat van het Tibetaans boeddhisme, en bovenal een land met een onnavolgbaar vriendelijke en gastvrije bevolking. Een reis om nooit te vergeten.

Uniek aan deze reis

 • Alle maaltijden entrees en excursies inclusief
 • Alle overnachtingen in goede hotels
 • Begeleid door Engelssprekende Bhutanese gids
 • Bezoek aan de mooiste Dzongs
 • Bezoek aan twee kleurrijke festivals
 • Bijna elke dag een wandeling
 • Gebruik wandelstokken inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Bhutan, India - West-Bhutan

De vertrekdata zijn zodanig gepland dat je zowel bij de voorjaars- als bij de najaarsreis twee typisch Bhutanese kloosterfestivals meemaakt, waarbij in kleurrijke klederdracht wervelende maskerdansen worden opgevoerd.

Via Delhi vliegen we naar Paro en overnachten in Thimpu, de hoofdstad van Bhutan. De volgende dag gaat er al meteen een nieuwe wereld voor ons open: vriendelijke mensen in klederdracht, prachtige knusse dorpjes, mooi gelegen kloosters en heel veel bossen en bergen.  We vervolgen onze reis richting het oosten en komen langs Punakha, waar de mooiste en grootste Dzong van het land ligt. Het landschap is dunbevolkt en er is slechts één weg: een smalle tweebaansweg die langs de berghelling kronkelt. In de glaciale vallei van Gangtey maken we een dagwandeling en zien we een ander landschap én in de wintermaanden ook een andere bewoner: de zwart-nek kraanvogel, een Tibetaanse vogel die overwintert in Bhutan.
Dan westwaarts naar de geisoleerde Ha vallei. Ha is pas sinds kort opengesteld voor toeristen en hier vinden we typisch Bhutanese plattelands sfeer: een prachtige vallei met mooie boerderijen, kleine kloosters boven op de berghellingen en een wilde bergrivier onder in het dal. In Paro komt er een eind aan ons bijzondere verblijf in Bhutan.

Dag 1

Vlucht van Amsterdam naar Delhi, aankomst midden in de nacht. Pas kort tevoren is bekend hoe laat de ochtendvlucht naar Paro zal zijn en hoe lang de overstaptijd is.
Het is mogelijk om op de luchthaven van Delhi een hotelkamer te boeken of een lounge met goede voorzieningen, zoals ligstoelen en een douche. Dit is niet inbegrepen en kun je naar wens zelf reserveren op www.newdelhiairport.in , zodra de vertrektijd van de ochtendvlucht naar Paro bekend is.

Overnachting in

vliegveld van Delhi

Dag 2

De ochtendvlucht van Delhi naar Paro is spectaculair. Aan de linkerzijde van het vliegtuig heb je een wonderbaarlijk mooi uitzicht op de Himalaya. Zelfs als er wolken hangen torent de top van de Mount Everest nog kilometers boven het wolkendek uit. Daarnaast zijn er nog 7 (!!!) andere achtduizenders te zien. Tijdens de landing in Bhutan is goed te zien hoe dunbevolkt dit land is. Boerderijen en akkers zijn er slechts sporadisch, het landoppervlak is zeer dichtbebost. We worden verwelkomd door onze Bhutanese gids en chauffeur, en rijden in ongeveer een uur naar de hoofdstad Thimphu (2400m). Na check-in ons hotel maken we een korte stadswandeling door Thimphu gevolgd door een welkomstdiner.

Overnachting in

Thimphu

Dag 3

Voorjaarsreis: Na het ontbijt bezoeken we Thimphu’s National Memorial Stupa, waar het bijna de hele dag een komen en gaan is van lokale pelgrims die de kora om dit bouwwerk lopen. We vervolgen onze weg naar Kuensel Phodrang Hill, waar een paar jaar geleden een enorm boeddhabeeld gebouwd is. Vanaf hier (2550m) hebben we een mooi uitzicht over Thimphu, één van de kleinste hoofdsteden in de wereld. De heuvels om Thimphu zijn perfect voor wandelingen, en vanaf hier starten we dan ook onze eerste wandeling. We lopen ongeveer 2,5 uur door hoofdzakelijk naaldbos met af en toe een paar rododendrons. Voor de lunch keren we terug naar ons hotel, om in de middag een paar sights in Thimphu te bezoeken: het Textile Museum, de Thimphu Market, het Folk Museum en het Changangkha klooster dat dicht bij het centrum ligt.

Najaarsreis: Vandaag bezoeken we het beroemde Thimphu festival, het grootste festival van het jaar. Naast de imposante Trashichodzong is een speciaal festival terrein gemaakt waar ieder jaar de maskerdansen worden opgevoerd. Een zeer bijzondere gebeurtenis om mee te maken, tussen duizenden lokale Bhutanezen die allemaal gehuld zijn in traditionele kledij. ’s Middags kunnen we nog een paar andere plekken in de stad bezoeken.

Overnachting in

Thimphu

Dag 4

Voorjaarsreis: Vanuit ons hotel rijden we in 40 minuten naar het einde van de Thimphu-vallei, naar het dorpje Begana. Dit is het startpunt van de wandeling naar het bekende Cheri klooster (2850m), dat alleen te voet te bereiken is. De wandeling voert steil omhoog en in een rustig tempo komen we na een uur bij het klooster. Cheri is een klooster waar monniken naartoe gaan om in afzondering te mediteren én te studeren. In het klooster bezoeken we enkele gebedsruimtes en soms is het mogelijk om met de monniken en de leraren te praten. Het bezoek aan Cheri duurt in totaal ongeveer 3 uur, waarna we weer terugkomen bij onze bus. Daar staat in de open lucht op een grasveld naast de rivier een lunch voor ons klaar. Na de lunch rijden we naar de Dzong van Thimphu: Trashichodzong. Hier zetelt naast de regering van de deelstaat ook de nationale regering. Het is een enorm complex, alleen de gigantische binnenplaats is al indrukwekkend, maar er zijn ook enkele majestueuze tempelruimtes open voor bezoekers. Het koninklijk paleis (afgesloten voor bezoekers) ligt naast de Dzong. Na de Dzong bezoeken we ook nog een nabijgelegen nonnenklooster.

Najaarsreis: ’s Ochtend bezoeken we wederom het Thimphu Festival. Na de lunch maken we de wandeling naar het Cheri klooster zoals die hierboven beschreven is.

Overnachting in

Thimphu

Dag 5

Vandaag rijden we naar Punakha, in vroegere tijden de hoofdstad van Bhutan. Direct nadat we Thimphu uitrijden klimt de ‘highway’ omhoog naar de Dochu La (‘La’ betekent bergpas). Op de pas staan 108 kleine stupa’s en hebben we bij goed weer een fenomenaal uitzicht op de bergen in het noorden, waaronder ook de hoogste berg van Bhutan: de Gangkhar Puensum (met 7570m de hoogste niet-beklommen berg ter wereld). Vanaf de pas (3050m) start onze wandeling naar het Lungchutse klooster (3400m), gelegen op een heuveltop vanaf waar het uitzicht zowaar nog mooier is. De wandeling duurt 3 uur in totaal en voert door een sprookjesachtig rododendron bos. In april en mei staan deze reusachtige bomen in bloei. Na de wandeling lunchen we in een restaurant vlak onder de pas, waarna we afdalen naar de - voor Bhutanese begrippen - laaggelegen Punakha vallei. In Punakha (1200m) groeien cactussen en bananenbomen en is het klimaat een stuk milder dan in de rest van het land.

Overnachting in

Punakha

Dag 6

Voorjaarsreis: Tijdens de voorjaarsreis staat een bezoek aan het Talo Festival op het programma. Talo is een piepklein dorpje gelegen op 2800m tegen een steile helling aangeplakt. Met onze bus rijden we omhoog en stoppen bij het Talo Sangnacholing klooster. Het jaarlijkse driedaagse festival is nog zeer authentiek en hier zien we de beroemde maskerdansen van Bhutan. De Zhungdra-dans wordt door vrouwen uitgevoerd en heeft een diepgaande religieuze en historische betekenis. Festivals zijn niet alleen bijzonder om bij te wonen vanwege de maskerdansen, maar ook omdat alle lokale mensen uit de streek hier naar toe komen. We vertoeven hier de hele dag en aan het eind van de middag bezoeken we ook het nonnenklooster van Talo.

Najaarsreis: ’s Ochtends maken we een wandeling naar het Chorten Nebu klooster. Eerst rijden we in 40 minuten naar het dorp Kabisa, vanaf waar onze wandeling start. De route voert langs rijstvelden en door kleine dorpjes naar het klooster dat boven op een heuvel ligt (1350m). Het klooster is in de 15de eeuw ook bezocht door Lama Drukpa Kuenlay, ook wel de ‘Divine Madman’ genoemd. Deze controversiële lama is mateloos populair in deze streek. Bij het klooster is ook een school voor monniken waar niet alleen les wordt gegeven in Boeddhisme maar ook in Westerse vakken zoals wiskunde, natuurwetenschappen en Engelse taal. De wandeling naar Chorten Nebu klooster en terug duurt ongeveer 4 uur. In de middag bezoeken we de Punakha Dzong, naar gezegd wordt de mooiste Dzong van het land.

Overnachting in

Punakha

Dag 7

Voorjaarsreis: ’s Ochtends maken we een wandeling naar het Chorten Nebu klooster. Eerst rijden we in 40 minuten naar het dorp Kabisa, vanaf waar onze wandeling start. De route voert langs rijstvelden en door kleine dorpjes naar het klooster dat boven op een heuvel ligt (1350m). Het klooster is in de 15de eeuw ook bezocht door Lama Drukpa Kuenlay, ook wel de ‘Divine Madman’ genoemd. Deze controversiële lama is mateloos populair in deze streek. Bij het klooster is ook een school voor monniken waar niet alleen les wordt gegeven in Boeddhisme maar ook in Westerse vakken zoals wiskunde, natuurwetenschappen en Engelse taal. De wandeling naar Chorten Nebu klooster en terug duurt ongeveer 4 uur. Na de lunch rijden we verder oostwaarts door het Jigme Singye Wangchuk National Park richting Phobjikha. De rit duurt ongeveer 3 uur en de prachtige U-vormige vallei van Phobjikha is de hoogste overnachtingsplek van onze reis: 2950m.

Najaarsreis: Na het ontbijt rijden we verder oostwaarts door het Jigme Singye Wangchuk National Park richting Phobjikha. De rit duurt ongeveer 3 uur en de prachtige U-vormige vallei van Phobjikha is de hoogste overnachtingsplek van onze reis: 2950m. In de middag hebben we rustig de tijd om de vallei te bewonderen en een korte wandeling te maken.

Overnachting in

Gangtey, Phobjikha Valley

Dag 8

Voorjaarsreis: In deze pittoreske vallei maken we vandaag een wandeling. Vanaf het Gangtey klooster lopen we langs een aantal kleine dorpen in de vallei: Gophu, Dogsena (hoogste punt van de wandeling: 3150m), Pana en Jangchub Lhakang. In dit laatste dorpje bezoeken we ook het oude klooster. Via Khewa Lhakhang dalen we weer af naar de bodem van de vallei. In totaal hebben we nu 3 uur gewandeld. Nabij ons hotel kunnen we ook het ‘Black Neck Crane Information Centre’ bezoeken. Tussen november en maart overwinteren hier honderden Black Neck Cranes die vanwege de koude winter uit Tibet wegtrekken. 

Najaarsreis: In het Gangtey klooster vindt vandaag het Gangtey Festival plaats. Op de binnenplaats van het klooster worden de hele dag maskerdansen vertoond, elk met een religieuze en/of historische betekenis. In de middag lopen we de ‘Gangtey Nature Trail’, een korte wandeling van 1,5 uur door de vallei.

Overnachting in

Gangtey, Phobjikha Valley

Dag 9

Vandaag laten we de Phobjikha vallei achter ons en reizen weer terug naar het westen van Bhutan. En dat doen we te voet! De wandeling van vandaag start vanuit de Phobjikha vallei en voert over de Sashila pas (3150m) naar het dorp Khelekha. Deze 4 uur durende wandeling voert door een prachtig onaangetast bos met bijzondere flora en faune. Dit gebied staat goed bekend bij vogelaars en orchideeën-liefhebbers. In Khelekha worden we opgehaald door onze bus en rijden we verder naar Wangdue Phodrang, niet ver van Punakha, waar we overnachten in een hotel. 

Overnachting in

Wangdue Phodrang

Dag 10

Via de Dochu La pas rijden we richting Thimphu, vanaf waar we onze weg vervolgen naar de vallei van Ha. De totale reistijd van vandaag is ongeveer 6 uur. Onderweg stoppen we voor thee, uitzichten en lunch. Ha is pas sinds kort opengesteld voor toeristen en hier vinden we typisch Bhutanese plattelands sfeer: een prachtige vallei met mooie boerderijen, kleine kloosters boven op de berghellingen en een wilde bergrivier onder in het dal. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst maken we nog een wandeling door het kleine dorpscentrum. In Ha slapen we wederom in een hotel.

Overnachting in

Ha

Dag 11

Voorjaarsreis: Vandaag maken we een mooie dagwandeling door de Ha vallei. Vanaf de Ha rivier lopen we naar de Chumbi vallei en verder naar het Gechukha klooster. Vanaf hier klimmen we steil omhoog naar het Jamtey klooster (2950m) met prachtige uitzichten over de vallei. Hier nuttigen we ook onze meegebrachte picnic lunch. Via het Yangto klooster dalen we af naar de weg. Hier staat de bus te wachten om ons naar Paro te brengen. We rijden over de Chele La (met 3700m de hoogst berijdbare pas in Bhutan) en verblijven in een goed hotel in de Paro vallei.

Najaarreis: Zelfde wandeling als hierboven beschreven maar aan het einde van de dag rijden we niet naar Paro maar overnachten we nog een tweede nacht in Ha.

Overnachting in

Paro of Ha

Dag 12

Voorjaarsreis: het Paro festival is een van de bekendste festivals van het land. Gedurende 5 dagen worden de maskerdansen en de volksdansen ten tonele gebracht in Paro. Dit festival is gerelateerd aan Guru Rinpoche, de stichter van het Tibetaans boeddhisme en ook degene die boeddhisme naar Bhutan bracht in de 8ste eeuw. De dansen vertolken verschillende momenten uit het leven van Guru Rinpoche. Ook hier weer zien we lokale mensen die van heinde en verre naar het festival komen. Een grote belevenis! Voor de mensen die willen kunnen we ook nog een paar bezienswaardigheden in Paro bezoeken.

Najaarsreis: Vanuit de Ha vallei rijden we eerst naar de Chele pas (3800m). De Chele La is de hoogste berijdbare pas van het land. Vanaf de pas hebben we uitzicht op de bergen in het noorden: de Jomolhari en de Jichu Drake. Vanaf de pas gaan we te voet verder omlaag naar Kila Nunnery, een klein nonnenklooster hoog in de heuvels boven Paro. Een ideale plek om te lunchen. Dan dalen we nog een kwartiertje te voet af naar de weg en hier worden we opgehaald door onze bus. We rijden door naar Bondey Village, vlak boven Paro. Hier maken we een wandeling om het dorp en langs de spectaculair gelegen tempels van Dzongdrakha. Deze wandeling is zonder al te veel klimmen en dalen en is goed te doen. Tenslotte rijden we naar ons hotel in Paro.

Overnachting in

Paro

Dag 13

Voorjaarsreis: Vroeg in de ochtend kunnen we getuige zijn van een bijzondere gebeurtenis. Vandaag wordt op het Paro festival een enorme tangka-schildering van Guru Rinpoche vertoond. Dit is een van de hoogtepunten van het festival en ook hier weer veel belangstelling van de lokale bevolking. Daarna volgen we het programma zoals hieronder beschreven.

Najaarsreis: Na het ontbijt gaan we naar het bekendste klooster van Bhutan: het Tigernest klooster (3100m). Een korte rit van 20 minuten brengt ons bij de parkeerplaats, vanaf waar de steile lange klim start. Dit klooster is gebouwd op een smalle richel midden in een 800 meter hoge granieten rotswand. Het verhaal gaat dat Guru Rinpoche hier op de rug van een tijger naar toe vloog en maandenlang in meditatie ging. De tempels zijn van binnen zeer sfeervol en bijzonder. Een hoogtepunt van ieder Bhutan-reis! De wandeling duurt in totaal ca. 4 uur en na terugkeer bij de parkeerplaats kunnen we op weg terug naar ons hotel nog de oudste tempel van Bhutan bezoeken, de 7de eeuwse Kyichu Lhakhang. ’s Avonds genieten we samen met onze gids van een afscheidsdiner.


Overnachting in

Paro

Dag 14

Na ons laatste ontbijt in Bhutan worden we naar het vliegveld gebracht voor onze vlucht naar Delhi. Vanuit het vliegtuig werpen we een laatste blik op dit bijzondere land en zien we wederom de Nepalese Himalaya reuzen aan ons voorbij trekken. In Delhi gaan we naar een hotel in de stad waar we een dagkamer hebben en sfeer kunnen proeven. Rond middernacht gaan we terug naar de luchthaven voor onze vlucht naar Amsterdam.

Overnachting in

Delhi

Dag 15

Midden in de nacht stappen we op het vliegtuig naar Amsterdam.

NB. Eventueel kun je je vakantie in Bhutan verlengen met een korte trekking of in India met highlights in de omgeving van Delhi (reiscode 282100, klik hier voor meer informatie) of een bezoek aan een Tijgerpark (reiscode 282250, klik hier voor meer informatie). Onze reisadviseurs kunnen een programma op maat samenstellen.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De hotels in Bhutan zijn van goede kwaliteit. Overal beschik je over een eigen douche en toilet op je kamer. De service en de hygiëne zijn prima. Vaak eet je ook in de restaurants van de hotels.

Over de maaltijden

Alle maaltijden in Bhutan zijn inclusief in de reissom. De Bhutanese keuken is smakelijk. Er wordt veel gebruik gemaakt van verse en vaak biologische produkten. Rode rijst met een aantal groentegerechten en eventueel vlees is standaard. De door de Bhutanezen zelf zo geliefde, zeer pittige, chili's worden voor de toeristen vaak weggelaten. Ontbijt in de hotels is meestal westers, dat wil zeggen toast met boter, jam of honing, en een ei.

Inbegrepen

 • vluchten van Delhi naar Paro en van Paro naar Delhi
 • alle overnachtingen in hotels volgens programma
 • alle transfers, excursies en entrees volgens programma
 • alle maaltijden in Bhutan: ontbijten, lunches én diners
 • lokale Engelssprekende reisleider
 • gebruik wandelstokken
 • visum voor Bhutan
 • boekje 'Te gast in Bhutan'

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • overige maaltijden (in Delhi)
 • visum voor India (E-visa via website, ca.80 USD)
 • transitvisum Nepal (ter plekke betalen, ca. 10 USD)
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • vaccinaties en verzekeringen

Over de activiteiten

Bijna elke dag in Bhutan maken we een mooie wandeling. De wandelingen hebben een rustig karakter en je wandelt over goede wandelpaden, trappenpaden en (on)verharde weggetjes langs akkers en door bossen. Weliswaar gaat het pad vaak steil omhoog als we een afgelegen klooster gaan bezoeken, maar we nemen rustig de tijd om te genieten van de omgeving. Je wandelt zo'n 2-5 uur per dag.
Met een redelijke tot goede wandelconditie is deze wandelvakantie zonder problemen te doen. Omdat het dagwandelingen zijn is het altijd mogelijk een rustdag te nemen en niet mee te wandelen.

Ter plekke kun je moderne wandelstokken lenen, zodat je deze niet in het vliegtuig hoeft mee te nemen.

De eerste dagen verblijf je onder de 2500m; als je rond dag 7 voor het eerst boven de 3000m komt ben je al goed geacclimatiseerd. De maximale hoogte op deze wandelvakantie ligt rond de 3800m en daar ben je maar kort. We verwachten daarom weinig problemen met de hoogte.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je het reisgezelschap op het vliegveld van Delhi in India.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM naar Delhi v.v.

 

Vluchtschema

KL871 Amsterdam - Delhi vertrek 12.35 aankomst 01.05 uur
KL872 Delhi - Amsterdam vertrek 03.20 aankomst 07.50 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.


* Een sterretje (*) achter de vluchtgegevens betekent dat  je de volgende dag aankomt

Neemt u een kopie van uw paspoort mee op reis, en ook een kopie van de polis van uw reisverzekering. Vier weken voor vertrek ontvangen wij graag een scan van de eerste pagina van uw paspoort. Deze hebben wij nodig om het visum voor Bhutan aan te vragen. Deze scan dient van goede kwaliteit te zijn en een hoge resolutie te hebben. Het visum voor India (op de terugweg) dient u zelf te regelen (zie onder Landeninfo India).

Door de geografie van het land kent Bhutan vele klimaatzones, van een hooggebergteklimaat in de bergen tot een tropisch klimaat in het zuiden. Bhutan's klimaat wordt bepaald door de moesson die van juni tot begin september het uitzicht op de bergen in het noorden wegneemt en zorgt voor veel regen.
Het beste seizoen voor wandelen en trekkings is daarom het voorjaar (maart/april) of het najaar (oktober/november). In de wintermaanden kan het in de hogere gebieden zeer koud zijn. Het najaar biedt de meeste kans op diepblauwe luchten boven de besneeuwde toppen, in het voorjaar is het landschap groener en zult u kunnen genieten van de bloeiende rododendronbomen. Temperaturen in het uiterste zuiden variëren van 15°C in de winter (december to februari) to 30°C in de zomer (juni t/m augustus).

Over onze lokale partner
Bhutan is het enige land ter wereld waar in de grondwet is vastgelegd dat 62 % van het landoppervlak bebost moet blijven. Flora en fauna zijn bij wet zeer goed beschermd (jacht is verboden), de biodiversiteit is nagenoeg onaangetast en van milieuvervuiling is nauwelijks sprake. Elektriciteit in Bhutan wordt opgewekt door waterkracht (95 %) en zonne-energie (de resterende 5 %). Bhutanezen zijn bovendien niet alleen trots op hun cultuur maar evenzeer trots op hun prachtige landschap. Bovendien is natuurbehoud één van de vier pijlers van het beroemde beleid voor 'Bruto Nationaal Geluk'. Onze lokale partner in Bhutan besteedt veel aandacht aan duurzaamheid, bijvoorbeeld door het onderhouden van wandelpaden, een strikt afvalbeleid tijdens trekkings en het zo veel mogelijk werken met lokale mensen en producten. 
De partner van SNP in Bhutan heeft de status van Travelife Partner behaald.

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaal-economische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf opnieuw getoetst.  

CO2 compensatie
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Bhutan ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens deze reis zijn alle maaltijden inclusief, evenals de excursies. U hoeft dus alleen te rekenen op kosten voor drankjes, souvenirs, fooien voor de lokale staf en donaties in kloosters. Hiervoor zult u aan 250 euro normaal gesproken ruim genoeg hebben.
Neem voor vertrek de Landeninformatie Bhutan in MijnSNP goed door. Hierin staat oa. vermeld wat redelijke fooien zijn. 

De vlucht tussen Delhi en Paro kan een tussenlanding maken in Kathmandu. Je dient dan ter plekke een transit visum voor Nepal aan te schaffen.
In Bhutan verplaatsen we ons in kleine mini-busjes en/of in een kleine coach. Allebei met prive-chauffeur. Niet alle zitplaatsen in de voertuigen worden opgevuld zodat u tijdens de transfers meer plek heeft en er veel raamplekken zijn om van het uitzicht te genieten.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan je vakantie naar Bhutan te beginnen. Maak voorafgaand aan de reis enkele stevige wandeltochten, in de heuvels van bv. Eifel of Ardennen of nog beter: de Alpen (SNP biedt er leuke wandeltrips aan). 

Voor vertrek ontvang je het boekje 'Te gast in Bhutan' voor een eerste inleiding. Lees ook goed de Landeninformatie Bhutan (in MijnSNP). Daarnaast raden we aan een recente reisgids te kopen om je verder in te lezen. 

Voor bezoek aan dzongs en festivals adviseren we (nette) kleding met lange mouwen en lange pijpen.
Dit is een lijst met zaken die goed zijn om mee te nemen:

 • e-ticket
 • uitgeprinte visum India
 • reisverzekering met dekking voor helikopter-redding
 • GELDIG paspoort (tot half jaar na terugreis)
 • kopiën van reisdocumenten
 • EHBO (oa. breedspectrum antibioticum, diacure, sporttape, paracetamol)
 • waterzuiveringstabletjes of jodium
 • toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • dagrugzak (35 liter)
 • regenhoes voor rugzak
 • stevige wandelschoenen (*)
 • lichte (sport)schoenen en slippers (voor na de wandeling)
 • (kunststof) handdoek (bv. voor als je onderweg wilt pootje baden)
 • aantal fleece truitjes om los of over elkaar aan te kunnen trekken
 • (afrits)wandelbroek
 • muts, handschoenen, sjaal
 • lang (wollen) ondergoed
 • wind- en waterdicht jack + regenbroek
 • zonnehoed of pet en zonnebril
 • zonnebrandolie en lippencreme met UV-filter
 • drinkflessen (bij voorkeur 1 thermosfles voor thee en 1 waterfles)

(*) Het type wandelschoen is afhankelijk van de drager. Heb je bv. zwakke enkels, dan wil je graag hoogsluitende, stevige schoenen, anderen hebben liever lagere, soepele schoenen. Wat altijd belangrijk is, is een goede, stevige (Vibram) zool, met veel grip en waar je geen stenen doorheen voelt. Koop wandelschoenen een maatje groter, zodat je tenen in de afdaling niet tegen de voorkant komen. Bovendien zwellen voeten wat op tijdens een lange wandeling.
Tot slot: maak een paar weken voor vertrek een flinke wandeling op je schoenen om te kijken of ze nog goed zijn. Het komt namelijk regelmatig voor dat schoenen die wat langer niet gebruikt zijn, spontaan uit elkaar vallen na een uurtje lopen.

Deze reis wordt alleen begeleid door een lokale reisleider. Vanaf 4 deelnemers heeft de reis al garant vertrek.

Onze Bhutanese gidsen zijn goed opgeleid en hebben een ruime ervaring in het leiden van groepen, bovendien kennen zij hun land als geen ander. U zult merken dat de Bhutanezen in de wieg gelegd zijn voor een beroep als gids; ze zijn vrolijk, kundig, enthousiast en zeer behulpzaam.

Voor een verblijf in Bhutan hebt u een paspoort nodig, dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Bhutan (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in India hebt u een paspoort nodig dat minimaal nog 6 maanden geldig is vanaf de dag van aankomst in het land.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van India (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Visum Bhutan
Het visum voor Bhutan wordt geregeld door SNP, dit kun je niet zelf regelen. De kosten hiervoor zijn inbegrepen in de reissom. Na boeking hebben wij een kleurenscan nodig van de persoonspagina van het paspoort waarmee je op reis gaat. Deze kleurenscan dient een hoge resolutie te hebben en van goede kwaliteit te zijn (en er mogen geen nummers uitgewist zijn; dit is tegen de Europese privacy richtlijnen, maar in Bhutan werkt het anders). Hiermee vragen wij je visum aan.

Visum India

Voor een reis naar India heb je een geldig toeristenvisum nodig en een paspoort dat minimaal nog 6 maanden geldig is vanaf de dag van aankomst in het land, met minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's.

Klik hier om je E-visum (op zijn laatst 5 dagen voor aankomst in India) aan te vragen. 

Er zijn veel valse websites in omloop die visa voor India aanbieden, dit is de enige echte: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html  Lees eerst goed de informatie onder de kop 'Visa Information' (links op scherm). Het visum is 60 dagen geldig en je kan er 2x India mee in (dual entry) via een grote luchthaven. De kosten zijn US$ 80. 

Wacht met aanvragen totdat je het informatiepakket van SNP hebt ontvangen en kijk op het vluchtschema op welke dag je precies in India aankomt. Zorg dat je alle benodigde gegevens, bestanden en je creditcard bij de hand hebt als je het formulier begint in te vullen. Bij aankomst in India worden biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken en een gezichtscan, opgenomen.

Visum India in combinatie met Bhutan of Nepal

Op de internationale luchthaven van Delhi dien je eerst door de douane te gaan en je bagage op te halen (helaas kan de bagage niet worden doorgelabeld op de vlucht naar Paro of Kathmandu). Daarna check je in voor de vlucht naar Bhutan of Nepal (vertrektijd pas kort tevoren bekend). Voor het ophalen van de bagage heb je een visum voor India nodig. Meestal is er op heen- of terugreis voldoende overstaptijd om Delhi te verkennen. 

NB. Indien je via India over land naar Nepal of Bhutan (en terug) reist, geldt het E-visum niet. Hiervoor verwijzen we je naar de ambassade of het CIBT. Bovendien dien je het visum voor Nepal en Bhutan al vooraf in Nederland aan te vragen.  

Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Lees de website van de Indiase overheid over visa bepalingen goed door. Neem bij onduidelijkheid contact op met de ambassade van Bhutan, Nepal en/of India. Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Visum Nepal

Indien je via Kathmandu in Nepal naar Bhutan vliegt, dien je op de luchthaven van Kathmandu een transitvisum te kopen, ter plekke te regelen tegen ca. US$ 5 in contant geld. Er is geen officiële pasfoto nodig om dit visum te regelen. Verlaat je het vliegveld van Kathmandu, dan heb je een toeristen visum nodig. Dit dien je elf te regelen. Lees hierover bij een van onze reizen naar Nepal.

N B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of consulaat van Bhutan, Nepal of India.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van de Executive Service of van de Pre-Check inclusief invulservice. Klik hier voor de link naar de CIBT website.

Visum India

Voor een reis naar India heb je een geldig toeristenvisum nodig en een paspoort dat minimaal nog 6 maanden geldig is vanaf de dag van aankomst in het land, met minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's.

Klik hier om je E-visum (op zijn laatst 5 dagen voor aankomst in India) aan te vragen. 

Er zijn veel valse websites in omloop die visa voor India aanbieden, dit is de enige echte: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html  Lees eerst goed de informatie onder de kop 'Visa Information' (links op scherm). Het visum is 60 dagen geldig en je kan er 2x India mee in (dual entry) via een grote luchthaven. De kosten zijn US$ 80. 

Wacht met aanvragen totdat je het informatiepakket van SNP hebt ontvangen en kijk op het vluchtschema op welke dag je precies in India aankomt. Zorg dat je alle benodigde gegevens, bestanden en je creditcard bij de hand hebt als je het formulier begint in te vullen. Bij aankomst in India worden biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken en een gezichtscan, opgenomen.

India in combinatie met Nepal of Bhutan

Op de internationale luchthaven van Delhi dien je eerst door de douane te gaan en je bagage op te halen (helaas kan de bagage niet worden doorgelabeld op de vlucht naar Paro of Kathmandu). Daarna check je in voor de vlucht naar Bhutan of Nepal (vertrektijd pas kort tevoren bekend). Voor het ophalen van de bagage heb je een visum voor India nodig. Meestal is er op heen- of terugreis voldoende overstaptijd om Delhi te verkennen. 

NB. Indien je via India over land naar Nepal of Bhutan (en terug) reist, geldt het E-visum niet. Hiervoor verwijzen we je naar de ambassade of het CIBT. Bovendien dien je het visum voor Nepal en Bhutan al vooraf in Nederland aan te vragen. 

Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Lees de website van de Indiase overheid over visa bepalingen goed door. Neem bij onduidelijkheid contact op met de ambassade van Bhutan, Nepal en/of India. Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen

SNP biedt een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van de Executive Service of van de Pre-Check inclusief invulservice. Klik hier voor de link naar de CIBT website.

 

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en eventueel de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verliest u ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat uw bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in uw aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet u hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als u dit niet vanzelf wordt aangeboden moet u er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als u genoeg drinkt moet u ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven airlines instructie voor oefeningen die u zittend op uw stoel kunt doen, om uw bloed in beweging te houden.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. Eventueel ook middelen tegen wagenziekte op de bochtige wegen.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Bhutan kunt u, als u een trekking maakt en hoger slaapt dan 2800m, last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag).
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in India zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verliest u ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat uw bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in uw aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet u hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als u dit niet vanzelf wordt aangeboden moet u er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als u genoeg drinkt moet u ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven airlines instructie voor oefeningen die u zittend op uw stoel kunt doen, om uw bloed in beweging te houden.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. 

Diaree
In de meeste gevallen komt dit door de drastische klimaat- en dieetwisseling. Het beste advies dat we u kunnen geven is om het in begin rustig aan te doen. Weersta de verleiding om teveel te proeven van het verleidelijke eten totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Neemt u, zeker in het begin, de volgende hygiënische regels in acht:

 • eet geen vlees
 • eet geen salades
 • gebruik geen ijsblokjes
 • eet alleen maaltijden die heet geserveerd worden en niet van gerechten die langere tijd op buffetten warm worden gehouden
 • drink geen kraanwater, ook niet voor tanden poetsen, en pas op dat u met douchen geen water binnenkrijgt
 • drink alleen flessenwater en alleen uit verzegelde flessen of water dat u zelf gedesinfecteerd hebt met jodium.

Onderschat u deze regels niet. Ziekte kan uw vakantie grondig bederven! Veel reizigers nemen toch vaak middeltjes mee, voor het geval dat...  Neem hierover in elk geval contact op met uw huisarts.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof te dragen of in te doen!
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Hoogteziekte
Reist u naar Ladakh (grootste hoogte bedraagt 5600 m) of Sikkim kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:
 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag).
 • Drink geen/weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Bhutan binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Bhutan zelf komt geen Gelekoorts voor.

Malaria
In Bhutan komt in de zuidelijke vijf provincies het hele jaar Malaria voor: Chhukha, Samchi, Samdrupjongkhar, Geylegphug en Shemgang. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplicht/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied India binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In India zelf komt geen Gelekoorts voor.

Malaria
Het hele jaar komt in India (en Nepal) beneden 2.000 m hoogte Malaria voor met uitzondering van Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir en Sikkim (Himalaya).
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

Bhutan is één van de veiligste landen ter wereld. Er is nauwelijks criminaliteit, de Bhutanezen zijn zeer vriendelijk tegen toeristen en er heerst politieke stabiliteit. U dient uiteraard normale voorzichtigheid te betrachten in verband met uw waardevolle spullen.

NB. Indien u via India naar Bhutan reist is het raadzaam om daar beter op uw hoede te zijn wat betreft zakkenrollerij e.d.

India is over het algemeen een veilig land om alleen te reizen. Zoals overal elders in de wereld moet u ook in India rekening houden met diefstal. Let daarom extra goed op uw geld en waardevolle spullen. Verder kunnen taxi-chauffeurs en verkopers in India opdringerig zijn. Ook dient u waakzaam te zijn voor mensen die u benaderen met waarschuwingen dat hotels of loketten gesloten zijn. Vaak zijn dit mensen die via een smoes geld aan u willen verdienen. Indien noodzakelijk zal de lokale agent of uw lokale gids u informeren over extra voorzorgsmaatregelen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

_MG_5671_kopie.jpg

Bhutan, India - Bhutan

Het laatste koninkrijk van de Himalaya

Wandelvakantie vanuit goede hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 326 klanten