Nijmegen Waalbrug

De vierdaagse van Nijmegen Blog

Het is maandag 27 februari 2017, carnaval. Terwijl mijn vrienden ongetwijfeld hun eerste paar biertjes achter de kiezen hebben, zit ik thuis naar mijn computerscherm te staren. Het formulier is ingevuld en ik hoef het alleen nog maar met een muisklik te bevestigen. Iets waarvan ik altijd geroepen heb dat ik het een keer zou willen doen. Maar ja, waar begin ik aan en weet ik het wel zeker? Het vraagt nogal wat inzet en voorbereiding. Maar ach, er wordt eind maart pas geloot, dus ik klik snel op ´Verzenden´. Zo, daar staat het; ik heb me zojuist aangemeld voor de 101ste Vierdaagse van Nijmegen.

Groen licht

Ruim een maand later moet ik er dan toch aan geloven: Wij kunnen u mededelen dat u bent ingeloot en mag deelnemen aan de 101ste Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Hoera! Het trainen kan nu echt gaan beginnen! Met een operatie en bijbehorende herstelperiode voor de boeg, vraag ik me stiekem wel af hoe ik dat moet gaan doen.

Ervaren

Niet dat ik nooit wandel. Ik durf gerust te zeggen dat ik dat ik best een ervaren wandelaarster ben. Ik trek er vaak en graag op uit. Af en toe op pad voor een mooie SNP wandelreis en thuis schiet ik als het even kan de wandelschoenen aan. Maar dat zijn wandelingen van maximaal 20 kilometer, altijd in het bos of in de Ooijpolder, over onverharde wegen en zeker niet in het spoor van duizenden medewandelaars. Vier dagen lang, 40 kilometer per dag, tussen hordes mensen, over asfalt en dat over nog geen 3 maanden! Dat is heel andere koek. Het leuke is dat mijn vader, zusje en vriend ook groen licht hebben gekregen, dus we gaan met z´n vieren voor het eerst de Vierdaagse lopen. Bijzonder.

Pareltjes

En ook al voelt het trainen af en toe als moeten, gaat het fysiek nog niet altijd even goed en had ik in mijn vrije tijd soms ècht liever iets anders gedaan, ik ontdek rondom Nijmegen de mooiste gebieden en wandelpaadjes. Via de app Topo GPS zetten we verschillende wandelingen uit. De een nog verrassender dan de ander. Zo wandelen we langs de Maas van Gennep naar Nijmegen. Een prachtige route, af en toe struinen, langs wilde koeien en dan ook nog bij Cuijk de Maas oversteken met het pontje. Of die keer dat we vanuit Nijmegen naar het mooie stadje Grave liepen en weer terug. Of de NS wandeling van station Arnhem, via het uitgestrekte Park Sonsbeek, de indrukwekkende Airborne begraafplaats naar het dorpje Wolfheze. Wat een pareltjes!

Beloning

Hoe mooi de routes ook zijn, af en toe is het best lastig om goeie moed te houden. Daarom knippen we zo´n trainingsdag op in blokken van 10 kilometer. En na elk blok mogen we iets lekkers; een kop koffie met een krentenbol, soep, een zelfgebakken mueslikoek en de laatste 10 kilometer een ijsje. Het klinkt kinderachtig, maar het helpt ons echt. Volgende week lopen we in het weekend twee dagen achter elkaar, ergens in de mooie Achterhoek waar mijn vader en zus wonen. We hebben nog niet met zijn vieren gelopen, dus dat lijkt ons een mooi moment om even de wandeltempo´s naast elkaar te leggen. Het aftellen gaat nu echt beginnen!

En jij?

Nog even en dan is hij eindelijk begonnen. Hopelijk ben ik goed van start gegaan. De 101e Nijmeegse Vierdaagse! Ik durf niet te zeggen dat ik hem zonder problemen ga uitlopen en dat ik vrijdag fluitend over de Via Gladiola loop. Maar ik heb er ontzettend veel zin in en kijk uit naar het echte werk.

En jij? Doe jij ook mee aan de Nijmeegse Vierdaagse? Ik ben benieuwd hoe het je vergaat! Je kunt in de vierdaagseweek op de Facebook pagina van SNP af en toe een update van mij verwachten, maar ik zou het ook leuk vinden als jij met ons jouw Vierdaagsemoment deelt. Gebruik #snp4daagsemoment in je bericht zodat we snel kunnen zien wie nog meer meeloopt. Je kunt er zelfs iets mee winnen. De leukste, mooiste, grappigste of meest ontroerende Vierdaagse foto belonen we namelijk met een mooie dagrugzak. We geven er 5 weg. Veel succes met trainen en tot binnenkort vanuit het mooie Nijmegen!