Top 10 fietsvakanties in Duitsland

Fietsen in Duitsland is altijd een goed idee. Maar waar? Dit is de top 10 van mooiste fietsvakanties in Duitsland. Individuele fietsvakanties naar de Moezel, Pfalz, Beieren en meer.

 

 

Bekijk hier alle fietsvakanties in Duitsland

1. Ontspannen fietsvakantie langs de Moezel

Fietsen langs de Moezel betekent veel wijn en oude stadjes. Deze 6-daagse reis start in Trier, de oudste stad van Duitsland, met veel Romeinse overblijfselen en UNESCO-Werelderfgoed. De rest van de dagen breng je door op de fiets en volg je de rivier, terwijl je omgeven wordt door wijnhellingen. Bezoek onderweg de historische Romeinse wijnkelders in Piesport en het middeleeuwse stadje Bernkastel-Kues en bewonder het uitzicht op de Calmont, de steilste wijnhelling van Europa. De route komt ook langs tal van burchten, waaronder de Reichsburg in Cochem. Je moet hiervoor even de fiets parkeren en te voet een klein klimmetje maken, maar de burchten én het uitzicht over het dal is altijd de moeite waard. Na zes dagen nog geen genoeg van de Moezel? Fiets dan door naar Koblenz, waar de rivier uitmondt in de Rijn.

Bekijk deze vakantie hier

2. De Pfalz, het 'Toscane van Duitsland'

In de Pfalz speelt wijn de hoofdrol! Het is het grootste wijngebied van Duitsland en overal zijn wijnhellingen, Weingüter (wijnboederijen) en pittoreske wijndorpen. Het maakt niet uit welk jaargetijde je kiest voor je vakantie, de Pfalz is altijd de moeite waard. In het voorjaar vind je er bloeiende amandelbomen en in het najaar prachtig kleurende wijngaarden en bossen. De hotels (een ecologisch hotel of een kasteelhotel) vormen een ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Naast de vele wijngaarden zijn er ook fruitboomgaarden, weilanden en de groene oevers van de Rijn, waar zich talloze overblijfselen bevinden uit het Romeinse en Duitse keizerrijk. Cultuurliefhebbers bezoeken de keizerstad Speyer en helemaal tot rust komen kan in de kuurstad Bad Dürkheim.

Bekijk deze vakantie hier

3. Fietsen langs de Oostzee op de Ostseeradweg

Deze fietsvakantie combineert het beste wat de Oostzeekust te bieden heeft: afwisselende landschappen, door onder andere loofbossen en langs kalkrotsen, historische Hanzesteden, prachtige eilanden en schitterende badplaatsen die in hun oude glorie zijn hersteld. Hoogtepunten zijn de oeroude beukenbossen in het nationaal park Jasmund en de beroemde krijtrotsen op het eiland Rügen. De vakantie eindigt in Ahlbeck of een van de andere twee Kaiserbäder, allemaal prachtige oude badplaatsen van de voormalige elite, een waardige afsluiting van de reis. Je fietst over voornamelijk vrijliggende fietspaden en meestal met wind in de rug, omdat we van west naar oost fietsen. Elke dag trek je verder naar een nieuw hotel, terwijl wij zorgen voor het vervoer van je bagage.

Bekijk deze vakantie hier

4. Volg de Elbe op de Elberadweg

Deze reis is een beetje een vreemde eend in de bijt in dit rijtje, omdat hij niet begint in Duitsland maar in Tsjechië. Om precies te zijn in het historische Praag, waar je uiteraard genoeg tijd hebt om deze prachtige stad met zijn vele bruggen, pleintjes en kronkelende straatjes te verkennen. Vanuit hier volg je de Elbe naar de Duits-Tsjechische grens. Onderweg kom je onder meer langs Terezin (Theresienstadt), een dorp dat in de 18e eeuw als vesting werd gebouwd en door de nazi’s als Joods ghetto werd ingericht, en de oude bisschopsstad Litmorice. Eenmaal in Duitsland voert de fietstocht langs de rivier je door het nationaal park Sächsische Schweiz met zijn bizarre rotsformaties en de indrukwekkende vesting Burg Königstein. Je fietsvakantie eindigt in Dresden, dat vanwege zijn barokke gebouwen ook wel het Florence aan de Elbe wordt genoemd.

Bekijk deze vakantie hier

5 Fietsen door het Ruhrgebied

Deze 3-daagse fietsvakantie leent zich uitstekend voor een weekendje weg. Standplaats van deze vakantie is de stad Essen, waarvandaan je dagelijks fietstochten door de regio maakt. De belangrijkste troef van het Ruhrgebied is het industrieel erfgoed: oude mijn- en fabrieksinstallaties zijn opgeknapt en omgetoverd tot culturele hotspots. Ze herbergen vaak musea, ateliers, hippe cafés en jonge bedrijfjes of worden gebruikt voor optredens, concerten en tentoonstellingen. Hoogtepunten tijdens deze reis zijn de Zeche Zollverein, Zeche Zollern en het Bergbau Museum. Deze plekken worden verbonden met een uitgebreid fietspadennetwerk in een landelijke omgeving: de Route der Industriekultur, waar je heerlijk rondfietst over omgebouwde spoorlijnen en vaak niets meer hoort dan het gefluit van de vogels.

Bekijk deze vakantie hier

6 Het Altmühltal - leuk voor jong en oud

Het Altmühltal is een idyllische vallei in het zuiden van Duitsland met ruige kalksteenrotsen, schaduwrijke beukenbossen, imposante burchten en oude authentieke stadjes. Daarnaast is de regio beroemd vanwege de vele fossielen die je hier kunt vinden. Tijdens deze reis, een van de SNP Family Specials, ontdek je het natuurpark te voet, op de fiets en per kano. Je maakt prachtige fietstochten over grotendeels autovrije wegen, maakt een kanotocht over de rustig kabbelende Altmühl en klautert over de imposante rotspartijen van de Oberlandsteig. Bezoek de burcht bij Pappenheim, ga fossielen hakken in de hobbygroeve en geniet van een pauze in het barokke stadje Eichstätt. Een afwisselende vakantie voor jong en oud!

Bekijk deze vakantie hier

7. Fietsvakantie rondom de Bodensee

Deze fietsvakantie langs de Bodensee is een echte klassieker! Je fietst over goed bewegwijzerde en vlakke paden langs oevers van de Bodensee met uitzicht op de hoge toppen van de Alpen. Onderweg wisselen middeleeuwse stadjes met prachtige vakwerkhuizen en authentieke vissersdorpjes elkaar af. Tijdens deze vakantie kom je langs tal van hoogtepunten, waaronder het kloostereiland Reichenau, het bloemeneiland Mainau, het natuurpark Rijndelta en de historische stad Lindau. Het is de perfecte bestemming voor een ontspannen en afwisselende vakantie!

Bekijk deze vakantie hier

8. Mecklenburger kastelen en landgoederen

Het noordoosten van Duitsland, vol kastelen, middeleeuwse stadjes en meren, vormt het decor van deze 7-daagse fietsvakantie. Het uitgangspunt van de reis is het op één na grootste meer van Duitsland, de Müritzsee. Het meer is bekend vanwege zijn grote vogelrijkdom, grote kans dat je hier zeearenden en (in het najaar) kraanvogels spot. Onderweg verken je diverse andere meren en kleine historische stadjes. Even een dagje niet fietsen? Op sommige dagen is het mogelijk om je stalen ros te vervangen voor een kano- of ontspannende boottocht. Bijzonder tijdens deze reis zijn de overnachtingen: in een kasteel en twee historische landhuizen overnacht je vorstelijk én comfortabel.

Bekijk deze vakantie hier

9. Vanuit München naar Beierse meren

In deze fietsvakantie speelt water de hoofdrol! Je start in het gemütliche München. Maak een fietstocht door de stad, bezoek het Schloss Nymphenburg met de prachtige botanische tuin of een van de topmusea, of geniet op een terrasje van de levendige sfeer. Vanuit de Beierse hoofdstad fiets je vijf dagen lang van het ene meer naar het andere: Wesslinger See, Pilsensee, Ammersee, Starnberger See, Riegsee, Staffelsee, Kochelsee, Sylvensteinstaussee en de Tegernsee. Vergeet dus vooral je zwemspullen niet, want bijna overal kun je zwemmen! Onderweg kom je door prachtige natuurgebieden en gezellige stadjes. Je bepaald zelf hoeveel tijd je hier doorbrengt, want elke dag kun je kiezen uit een korte en langere etappe. Je eindigt de fietsreis waar je hem bent begonnen, in München.

Bekijk deze vakantie hier

10. Fietsen door bruisend Berlijn

Een fietsvakantie in Berlijn? Jazeker, want de Duitse hoofdstad is een heerlijke fietsstad, met vlakke routes, veel groen én cultuur! Je begint je vakantie met een fietsexcursie die je langs alle hoogtepunten van de stad brengt, zoals de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, de Reichstag en natuurlijk de restanten van de Berlijnse Muur. De rest van de reis vul je in met fietstochten naar keuze, en de mogelijkheden zijn eindeloos! Maak een rondrit door het gigantische park Tiergarten in het hart van de stad, volg de rivier de Spree van het Museuminsel naar het paleis Charlottenburg of duik de geschiedenis in en fiets over de ‘Mauerweg’. Je kunt ook kiezen voor een bezoek aan het nabijgelegen Potsdam, met het wereldberoemde Schloss Sanssouci.

Bekijk deze vakantie hier