Huttentochten in de Dolomieten - TOP 5 -

De Dolomieten zijn een verzameling kalkmassieven in de Italiaanse Alpen die van een haast buitenaardse schoonheid zijn: een surrealistische bergwereld van grillige rotspieken en kale rotswanden in rode, roze en gele kleuren. Hier een huttentocht maken is het summum.
We tippen er vijf.

Dolomieten Höhenwegen 1-10

Zeg je huttentochten in de Dolomieten, dan zeg je de ‘Dolomieten Höhenwegen’ - ‘hoogteroutes’, maar liefst tien verschillende stuk, elk tot wel 200 kilometer lang. Ze doorkruisen alle massieven van de Dolomieten van noord naar zuid. Op eentje na die van oost naar west voert. Kenmerkend voor de Dolomieten is het grillige gesteente, waar wandelen snel overgaat in klauteren langs een van de vele via ferrata’s (Klettersteige in het Duits): routes door steile bergwanden die met metalen ladders, kabels, haken, hangbruggen etc. begaanbaar zijn gemaakt voor bergwandelaars. Je komt ze dan ook veelvuldig tegen op de meeste Höhenwegen, waar je dan ferrata-ervaring en een speciale uitrusting voor nodig hebt. Twee van de tien Höhenwegen (of Alta Via’s in het Italiaans) zijn geschikt voor bergwandelaars; ze bevatten geen via ferrata’s en een enkele die je ook kunt vermijden. Het gaat om nummer 1 en nummer 9, die we in deze toplijst ook hebben opgenomen. Hoewel ze van alle Höhenwegen het minst moeilijk zijn, doen ze qua landschap namelijk absoluut niet onder voor de rest.

1. Dolomieten Höhenweg 1

  • 150 km, 13 dagen
  • Begin: Pragser Wildsee. Eindpunt: Belluno

De Dolomieten Höhenweg 1 (ook wel Alta Via Dolomiti Numero Uno) is dé klassieke huttentocht van de Dolomieten en tegelijk één van de populairste huttentochten van de hele Alpen. Wie ‘m loopt, ergens tussen half juni en half september, zal onderweg vrienden maken met mede-bergwandelaars uit allerlei delen van de wereld. Het meest populairst zijn de eerste reeks etappes vanaf het idyllische tussen steile rotswanden gelegen bergmeer Pragser Wildsee (een startplek om U tegen zeggen!) tot aan de rifugio Lagazuoi of Nuvolau. Maar laat je zeker niet afschrikken door de drukte: het schitterende landschap onderweg is de moeite meer dan waard, de sfeer onder de wandelaars is goed, het eten in de hutten erg goed, en écht filelopen wordt het in de uitgestrekte bergen niet zo snel.

Lees meer over de Dolomieten Höhenweg


Onze reizen:

4-daagse minitrek

6-daagse trektocht

8-daagse trektocht

2. Dolomieten Höhenweg 9

  • 180 km, 14 dagen
  • Begin: Bolzano/Bozen. Eindpunt: Santo Stefano

De Dolomieten Höhenweg 9 is de enige van de tien Dolomieten Höhenwegen die niet van noord naar zuid loopt, maar van west naar oost de Dolomieten doorkruist. Het maakt deze variant niet minder mooi. Integendeel, want er zit geen saaie etappe bij. Vanaf de start in provinciehoofdstad Bolzano begint het meteen goed, als de klim naar de Sellapas beloond wordt met prachtige uitzichten. Deze route geldt samen met de nummer 1 als eenvoudigste van alle Höhenwegen, geschikt voor pure bergwandelaars, met slechts één via ferrata die te omzeilen is. Heb je alleen tijd om een deel van het traject lopen? De tweede helft (vanaf Cortina d’Ampezzo) bevat alle hoogtepunten van de oostelijke Dolomieten: van de bergkolos Monte Cristallo tot de wirwar aan spitse rotspieken van de Cadini berggroep en de grillige coulissen van de Sextener Dolomieten, met als kers op de taart het beroemde bergtrio van de Drei Zinnen.

3. Palaronda Soft Trek

  • 4 dagen
  • Begin- en eindpunt: San Martina di Castrozza

Het zuidelijke deel van de Dolomieten is een stuk minder bekend dan het noordelijke deel. Een beetje een geheimtip is dan ook de Palaronda Soft Trek, waarop je in vier dagen de hele lengte doorkruist van het woeste Pale di San Martino massief. Een ‘tafel van steen’ van wel 2.000 meter hoog, die bestaat uit hetzelfde kenmerkende Dolomietgesteente en grillige rotsformaties dat je ook in het noorden vindt, met steile wanden en ruige pieken die ’s ochtends vrolijk roze kleuren en in de avond vlammend oranje-rood. En hoe verder naar het zuiden, hoe sfeervoller de hutten lijken te worden en hoe lekkerder het eten. Van de Palaronda Trek bestaat ook nog een moeilijkere variant langs via ferrata’s.

4-daagse trektocht

4. Via delle Bochette, Brenta Dolomieten, 6 dagen Begin- en eindpunt: Madonna di Campiglio

  • 7 dagen
  • Begin- en eindpunt: Corvara

De Brenta Dolomieten vormen echt een andere surrealistische wereld. Tussen beweeglijke nevelflarden stuit je op diep in de berg uitgesleten spelonken, oranjerode rotswanden en slanke pieken. Net slotgrachten, kasteelmuren en –torens. Wat de Brenta Dolomieten uniek maakt, is een netwerk van smalle natuurlijk gevormde richels die langs loodrechte en door soms overhangende bergwanden leiden. Op vernuftige wijze bouwde men een ‘wandelpad’ door dit ontoegankelijke, verticale terrein, waarbij - waar mogelijk – deze natuurlijke richels werden gevolgd. Daar waar de ‘wafelranden’ ophouden, werden kabels, pinnen en tredes bevestigd om een ‘uitweg’ te vinden naar een hoger- of lagergelegen richel. Vandaag de dag leidt een opeenvolging van richels, stalen ladders, pinnen en kabels de bergwandelaar langs loodrechte kliffen van de ene berghut naar de andere: de Via delle Bocchette. Het is de meest spectaculaire huttentrektocht in de Alpen, maar je moet er wel stalen zenuwen voor hebben.

Lees meer over de Via della Bochette


Onze reizen:

8-daagse bergwandelvakantie groepsreis

8-daagse bergwandelvakantie privéreis

5-daagse minitrek

5. Alta Badia Höhenweg

  • 7 dagen
  • Begin- en eindpunt: Corvara

De Alta Badia vallei wordt wel beschouwd als het ‘hart van de Dolomieten. Deze hooggelegen vallei is een van de laatste oorden waar nog Ladinisch wordt gesproken, de Rätoromaanse taal van de oorspronkelijke Alpenbewoners. Dat zegt iets over de goed bewaarde cultuur en tradities in deze bijzondere en besloten vallei. Het dal grenst aan meerdere indrukwekkende bergmassieven die zijn opgebouwd uit Dolomietgesteente: de natuurparken Puez-Geisler, Fanes-Sennes-Prags (beide onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed gebied) en het Sella massief. Het kan dan ook niet anders dat dit rondje op hoogte je door een adembenemend mooi en ongerept berglandschappen voert bovenlangs de Badia vallei. De complete route bevat meerdere via ferrata’s en is alleen geschikt voor ervaren bergwandelaars met voldoende ferrata-ervaring.

Bekijk ook deze makkelijkere variant, die onder meer het Sella massief aandoet.

 

Door Sjiva Janssen 

Bekijk groepsreis

Boek de mooiste wandelvakanties in de Dolomieten

Enthousiast geworden om een wandelvakantie in de Dolomieten te maken? Bekijk het complete aanbod wandelvakanties in de Dolomieten.

Bekijk wandelvakanties