Met een ezel door de bergen van Portugal Dwars door een overweldigend stukje natuur

Intro

Door: Nanda Raaphorst

Hoe wordt een wandelvakantie door de allermooiste natuur van Portugal, met onderweg zwempoelen, kastelen, historische dorpjes, herten en wilde paarden nóg leuker? Door samen met andere gezinnen, en dus vriendjes, geheel verzorgd met een superleuk ezeltje door het Nationale Park Peneda-Géres te trekken. Wij boekten de nieuwe groeps gezinsreis van SNP en genoten van een heerlijke vakantie!

Een schot in de roos

Voor ons is de ezeltrektocht in de ruige granietbergen van Nationaal Park Peneda-Géres een schot in de roos. Allereerst dat fraaie nationale park, Peneda-Géres. Het ligt afgelegen, in het noordwesten van het land en bestaat uit grillig gevormde granietbergen. Een overweldigend stukje natuur waar  het water overal kabbelt en klettert en waar het dus overal prachtig groen is.

Dat er ook nog wolven, wilde geiten, herten en wilde paarden in het gebied leven maakt het extra leuk voor de kinderen. En voor ons? Een verwenreis is het, op een haar na is alles verzorgd. De portemonnee blijft bijna de hele week in de tas. De Engelstalige gids weet alle mooie plekjes en verzorgt ter plekke het vervoer, onderdak, bagagetransport, noem maar op.

Slapen en eten doen we in historische dorpshuizen, zonder uitzondering prima comfortabele accommodaties. En het leuke is, doordat we reizen met andere gezinnen zijn er altijd vriendjes in de buurt. De enige die aandacht vraagt, is de ezel. Die moet vertroeteld, gevoederd, bereden, geaaid en geborsteld worden… precies waar de kinderen al weken naar uitkeken.

Eigen willetje

De eerste dag is nog ezelloos. We krijgen een transfer van vliegveld Porto naar Soajo, een dorp in het nationaal park waar we de eerste nachten verblijven. 's Middags verkennen we het dorp en maken we kennis met de andere gezinnen. 's Avonds bij het eten legt de gids het programma uit. De kinderen popelen inmiddels om met de ezel kennis te maken.

Schuren op pootjes

De volgende dag krijgen we een lieve maar koppige ezel, alleen voor ons. Goed om vervolgens eerst uitleg te krijgen hoe we met de ezel om moeten gaan en hoe we hem moeten verzorgen en aanpakken.

Met de andere gezinnen maken we een eerste korte rondwandeling om aan de ezel te wennen. Over een pelgrimsroute naar een klooster, waarbij we onderweg enkele watermolens passeren. Met onze jongste op de rug van de ezel wandelen we tussen oude landbouwterrasjes. We genieten van de wandeling, zolang de ezels doen wat we willen en niet koppig gaan staan grazen.. Het tochtje is zeven kilometer, een goed opwarmertje voor morgen.

De volgende dag zijn wij en de ezel gewend aan elkaar en wandelen we via oude ezelpaden het Nationaal Park Peneda-Gêres binnen. Onderweg passeren we enkele boerengehuchten zoals Cunha, Paradela en Lindoso. Lindoso is een prachtig dorp met een indrukwekkend kasteel en maar liefst 54 espigueros, graanschuren op pootjes om de muizen te weren.

We kunnen ze allemaal op ons gemak bekijken, want we slapen twee nachten in Lindoso. En hoe! De wandeling van 14,5 kilometer was best pittig.

Serene rust

Vandaag trekken we met z'n allen naar de heuvels en bergweides van de Serra Amarela, een stuk echte wildernis waar de laatste Iberische wolven van Portugal leven en Garano-paarden, een met uitsterven bedreigd wilde paardenras. Het is een prachtige tocht langs de Spaans-Portugese grens met indrukwekkende uitzichten.

's Middags keren we terug naar Lindoso, waar bijna geen toerist komt en vooral 's avonds heerst er een serene rust. Ook de ezels overnachten in de dorpen. De kinderen kunnen overdag met ze wandelen, 's nachts staan de ezels op stal.

Bedankt ezel!

Een tochtje van 7,5 kilometer staat er op het programma, voor ons genoeg na de wat zwaardere wandeldagen van de eerste dagen. 's Ochtends hebben we tijd om het fraaie kasteel van Lindoso te bezoeken. Pas in de middag bepakken we de ezels en wandelen we naar het volgende dorp, Parada. Ook weer prachtig in de bergen gelegen.

De route gaat langs wijngaarden en door eikenbossen met af en toe mooie uitzichten op de Lima-vallei. We slapen twee nachten in Parada, opnieuw in zo'n sfeervol dorpshuis. Op een van de laatste wandelingen volgen we de paden langs de oude waterlopen en de daardoor ontstane zwempoelen, voor een laatste koele duik.

Morgen zit onze tocht erop en dan moet de ezel het weer doen zonder schouderklopjes, borstelsessies en aanmoedigingen van ons. En wij weer zonder gezellige ezel en alle vriendjes van de afgelopen week. Dank je wel, leuke ezel, gids en andere gezinnen voor een fantastische week!

Over Nanda Raaphorst

Nanda Raaphorst schrijft regelmatig voor Ontdek. Favoriete buitensporten: fietsen, wandelen (kust en heuvels), mountainbiken, schaatsen en kamperen. Favoriete landen: Groot-Brittannie, Ierland, Spanje, Portugal en overal waar het niet te warm is, maar wel ruig, ruim en groen. Plus Nederland!