Noorwegen Lofoten orka

Ontmoeting met orka's Blog

Door Matthijs Meeuwsen

Orka´s hebben geen beste reputatie. De uit de kluiten gewassen walvis dankt zijn naam aan het Latijnse woord orca, oftewel: demoon uit de hel. In het Engels komt het dier er niet veel beter van af met de naam killer whale. Een moordlustig monster dat zonder pardon zijn tanden zet in alles wat voor zijn bek langs zwemt dus? ´Totale onzin´, benadrukt Marten Bril. ´Zijn bloeddorstige reputatie is volkomen onterecht. Ze zien ons mensen niet als prooi. Echt niet.´

Droomdecor

Bril kan het weten. Ruim tien jaar geleden emigreerde de fanatieke vliegvisser en gevierd wildlifefotograaf naar de Vesteralen: een eilandengroep in het noorden van Noorwegen. De archipel is slechts één veerpont verwijderd van de populaire Lofoten, maar ligt ondanks dezelfde magistrale bergen (goed, een tikkie minder spits en op elkaar gekropt misschien) nog ver buiten het blikveld van de meeste toeristen. Helemaal in de winter, als het droomdecor is bedekt onder een dikke laag wit, maar de schemer het landschap rond het middaguur alweer oprolt als een vroegtijdig vallend toneeldoek. Één bezoeker heeft echter geen enkel probleem met de beperkte uurtjes daglicht: de orka.

Kunstenaar

´De orka is een kunstenaar in het aanpassen van zijn eetpatroon en jachtmethodes´, doceert Bril, nadat hij over een spiegelgladde stoep (´gewoon lopen zoals je grootmoeder´) naar zijn hoofdkwartier is geschuifeld. ´Er zijn orka’s die grijze walvissen (vele malen groter dan zij) uitputten door bovenop hun spuitgat te gaan liggen. Andere groepen zijn weer gespecialiseerd in de jacht op zeehonden, kabeljauw of koolvis. En hier op de Vesteralen wemelt het sinds een jaar of drie van de orka´s doordat een grote school haring de Lofoten ineens heeft verruild voor de Vesteralen.´

Geheime wapen

En dus neemt Bril dagelijks zijn gasten mee op vaartocht in de lokale baai van Andenes, waar het ´s winters een komen en gaan is van orka´s en andere walvissen. Zijn geheime wapen: de sleutel van de lokale vuurtoren. Een collega op de uitkijk tuurt met een verrekijker voortdurend de reusachtige waterspiegel af op zoek naar beweging. En via de portofoon wordt Bril op de hoogte gehouden van de plekken, waar de kans op orka-ontmoetingen het grootste is.

Thermosuit

Eenmaal in de buurt van eventuele orka´s, mogen de opvarenden in hun warmte-isolerende thermosuit in het steenkoude water gaan liggen, voor de ultieme bucketlistervaring: de kans om te snorkelen tussen de wilde orka´s. Het was Bril zelf die een paar jaar terug het lumineuze idee opvatte om zijn gasten deze bijzondere zwempartijtjes aan te bieden. Van sensatiezucht of goedkope geldklopperij is gelukkig totaal geen sprake. De beesten zijn de baas, vindt Bril. Respect voor de natuur staat bij de zinderende zwemsessies centraal.

Mejestueus

Tot teleurstelling (of is het stiekeme opluchting?) van de opvarenden, klotsen de golven vandaag echter veel te hard voor een nadere kennismaking. ´Ik kan niet riskeren dat jullie alle kanten op worden gedreven´, verklaart Bril. Och, wat geeft het ook? De hele boot is muisstil als een stel majestueuze rugvinnen opdoemt op luttele meters van de boeg en de ene na de andere orka zijn kop uit het water steekt. En nog eens. En nog eens. Zo dichtbij dat ik de druppels van hun gladde huid kan zien glijden. Natuurpracht in volmaakt zwart-wit.

Nog 3 onvergetelijke ervaringen op de Vesteralen

  • Overnacht in een rorbruer: een traditionele vissershut.
  • Ga op steenarendensafari met een van de lokale vissersboten.
  • Volg een van de drie gemarkeerde wandeltrails langs de grillige kustlijn.

Wil je net als Matthijs ook een orka-ontmoeting? SNP heeft een prachtige 10-daagse fotografiereis naar de Noorse Lofoten waarbij je vanuit Vesteralen samen met een natuurfotograaf op orka-excursie gaat. Een onvergetelijke ervaring!


Photo credits: Marten Bril