Liefde voor vogels Vogelreis Cyprus

Flamingo’s, steltlopers, misschien zie je zelfs een scharrelaar. Het eiland Cyprus is in april een hotspot voor trekvogels en daarmee een ideale bestemming voor een vogelreis. Maar het draait om veel méér dan vogelsoorten afvinken, vertelt gids en fotograaf Frank Terstappen, die de reis begeleidt.

Vertel eerst even: wat maakt Cyprus zo’n fijne bestemming voor een vogelreis?

Cyprus is heel divers qua landschappen, dus er komen sowieso al veel vogelsoorten voor. Maar het eiland ligt ook precies op de trekroute tussen Oost-Afrika en Europa. Het is een populaire tussenstop voor onder meer wielewalen, kleine zwartkoppen, roofvogelsoorten, noem maar op. Begin april is echt de ideale tijd om de vogeltrek mee te maken. In Nederland zijn er dan bijvoorbeeld nog geen zwaluwen, maar op Cyprus zie je ze volop. Moet je je voorstellen: dat is ónze boerenzwaluw, die daar vliegt. En die is straks eerder terug in Nederland dan wij!

We hebben trouwens een geweldige lokale gids, Melis Charalambidis, van Birdlife Cyprus. Hij kent de mooiste gebieden en weet overal precies op welke paadjes je moet zijn om bijzondere vogelsoorten te zien. Dankzij hem is er ook veel aandacht voor de bescherming van trekvogels, bijvoorbeeld tijdens een excursie naar een ringstation.

Is deze reis ook geschikt voor beginnende vogelaars?

Jazeker, absoluut! ’s Avonds voor het eten maken we de lijsten van vogels die we die dag gespot hebben, daar leer je veel van. Bovendien gaat het over meer dan alleen vogels. Het leuke van een groepsreis met natuurliefhebbers is dat bijna iedereen wel iets inbrengt. Vorig jaar was er iemand mee die zelf koninginnenpages kweekte. Zij vond op een plek waar wilde venkel groeide een paar poppen van de koninginnenpage. Ze was echt verrukt, en de rest van de groep ook. Dan sta je daar op zo’n dijkje die poppen van koninginnenpages te bekijken en intussen komen er ook nog wielewalen overvliegen. Een prachtig moment.

Jij bent behalve vogelaar ook fotograaf. Besteed je op Cyprus veel aandacht aan fotografie?

Vogels zijn echt de hoofdmoot, maar foto’s maken is wel een leuke extra. In Larnaca sta ik ’s bijvoorbeeld extra vroeg op om bij opgaande zon de flamingo’s in de zoutmeren te fotograferen. Dat is mijn momentje, maar de meeste mensen uit de groep gaan gewoon mee, want ook zonder camera is het bijzonder om daar te zijn. Of we gaan na het eten nog even op pad om te kijken of we in de schemering uilen horen of een heldere sterrenhemel kunnen fotograferen. Dat is ook echt een feestje.

Waar verheug je je het meest op?

Het is natuurlijk leuk om veel vogelsoorten te spotten, maar ik hou er het meest van om echt het gedrag van vogels te bestuderen. Een zingende Cyprusgrasmus op een takje. Of bijeneters op een telefoonlijn. En dat je dan de tijd kunt nemen om even rustig te blijven zitten, zodat je ze goed kunt observeren. Samen genieten van vogels kijken, daar gaat het om.

Tekst: Anne Wesseling

Cyprus - voorjaarstrek in mediterrane sfeer

Vogelreis vanuit hotels
Reiscode 125290
8 dagen
Zwaarte +
Comfort +++
Deelnemers: max. 14
Vertrek 2 april 2020
Prijs: €1500 p.p. (gebaseerd op 1 volwassene)

Kraanvogels, flamingo’s, scharrelaars, ooievaars…

Op Cyprus komen in totaal zo’n 400 vogelsoorten voor, waaronder ruim 50 soorten die alleen op het eiland te vinden zijn, zoals de Cyprusgrasmus en de Cyprustapuit. Benieuwd welke bijzondere soorten er tijdens onze eerdere reizen werden gespot? Bekijk ook de reisverslagen en vogellijsten.

Bekijk reis