India Ladakh

India Ladakh en de kloosters van Leh Blog

Door Patricia Hengeveld

Leiden, ergens vroeg in het voorjaar. Ik wandel het Volkenkunde museum in voor een bezoek aan de expositie ´Before they pass away´ van fotograaf Jimmy Nelson. Het is wat dringen geblazen in de tentoonstellingsruimte, maar de collectie foto´s maakt de drukte meer dan goed. Uitvergrote gezichten van verschillende culturen kijken me aan. De Himba in Namibië, de Gaucho´s in Argentinië, de Maori in Nieuw-Zeeland, stuk voor stuk even mooi.

Trots

Ik blijf wat langer staan bij een portret van drie vrouwen. Ze staan keurig naast elkaar opgesteld in het winterse landschap van Noord-India. Alle drie dragen ze een zwarte jurk voorzien van gekleurd borduurwerk, om hun schouders een zware cape met bontrand. Op hun hoofd hebben ze een traditionele perak, een gigantisch hoofddeksel dat van voor tot achter bedekt is met turquoise steentjes. Met de besneeuwde toppen van de Himalaya achter zich kijken ze trots de camera in. En om de een of andere reden besluit ik op dat moment dat ik dáár naar toe wil, naar Ladakh.

Science fiction

En zo gebeurt het dat ik bijna een jaar later onderweg ben naar het eeuwenoude klooster van Alchi, midden in de Indiase Himalaya. De autorit ernaar toe is op z´n zachtst gezegd onstuimig. Onze chauffeur rijdt met stevige snelheid en heeft bar weinig met verkeersregels, maar ik heb geen zin om me er al te druk om te maken. Het uitzicht is namelijk fenomenaal. De omgeving heeft wat weg van een maanlandschap, het zou in ieder geval zeker niet hebben misstaan in het decor van een science fiction film.

Mystiek

Met onvaste benen van de rit stap ik uit in het dorpje Alchi en zwaai we ietwat opgelucht naar de chauffeur. Via een kronkelig straatje met aan weerszijden kraampjes boeddhistische souvenirs, wandelen we naar het klooster. De ligging van het complex kan bijna niet mooier, tussen velden en abrikozenboomgaarden. Op een paar monniken en een enkele dorpeling na is er niemand. Een oud vrouwtje loopt gebogen langs een rij gebedsmolens en geeft er een verrassend ferme zwiep aan. Ze prevelt een mantra. Verder is het er sereen en stil en bewegen gebedsvlaggetjes zacht in de wind. Ook met een dosis Hollandse nuchterheid kun je niet om de mystieke sfeer heen en ik hoef nauwelijks moeite te doen om me voor te stellen hoe het hier eeuwen geleden moet zijn geweest.

In gedachten verzonken slenter ik verder en kom bij de mooiste tempel op het terrein. Een hoog en statig bouwwerk waarvan de gevel versierd is met delicaat houtsnijwerk. Bij de ingang staan de schoenen van mensen die bij het heiligdom naar binnen zijn gegaan. Ook ik laat mijn slippers achter en stap naar binnen. Eenmaal over de drempel waan ik me in een andere tijd. De muren zijn prachtig beschilderd en hoewel de schilderingen ruim 900 jaar oud zijn, zijn ze verrassend goed bewaard gebleven.

Met de tijd mee

En ook al ademt het hele complex oeroude geschiedenis uit, de moderne tijd heeft ook hier zijn intrede gedaan. Een dame in traditionele kledij zit op de trap van de tempel en trekt haar (hagelwitte) Nike sneakers aan. Iets verder op zie ik twee monniken, beide in een rood gewaad. Ze bestuderen elk detail van het houtsnijwerk. Een van de twee haalt dan een iPad onder zijn mantel vandaan, richt hem op het bouwwerk, zoomt in en maakt een foto. Geamuseerd denk ik terug aan die middag vorig jaar in Leiden. Het is zoals Jimmy Nelson zo treffend over zijn expositie zei: ´I didn’t start this project anticipating that I could stop the world from changing. I purely wanted to create a visual document that reminds us and generations to come of how beautiful the human world once was.´

Vooral doen als je in Leh bent:

  • Een bezoek brengen aan het voormalig Koninklijk Paleis. De klim er naar toe is prachtig en geeft je een mooi uitzicht over de stad;
  • Koffie drinken bij Bistro & Bar Open Hand. Ze verkopen er ook prachtige handgemaakte souvenirs, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat;
  • Bekijk de moskee Jama Masjid, deze heeft een mooie mix van Islamitische en Tibetaanse architectuur;
  • Een kloostertour is echt een must, er zijn prachtige gompa´s te bezoeken zoals die van Thikse, Spituk, Likir en Hemis.

Alchi

Het klooster van Alchi is een van de oudste kloosters uit het oude Koninkrijk Ladakh en bestaat uit 6 tempels met prachtige 11e-eeuwse muurschilderingen. Dit zijn enkele van de oudst bewaard gebleven schilderingen die spirituele details laten zien van zowel de boeddhistische als hindoeïstische koningen van Kashmir.

Zelf op pad?

Wil jij de kloosters van Leh zelf gaan bewonderen? SNP heeft drie prachtige reizen in Ladakh, waarbij je èn heerlijke wandeltochten maakt èn de mooiste kloosters bezoekt.

Bekijk ons reisaanbod

Blogger Patricia Hengeveld

Patricia werkt als content marketeer bij SNP Natuurreizen en blogt graag over twee van haar favoriete bezigheden; wandelen en reizen. Het liefst ook in die combinatie, want hoe mooi een tochtje door de Nijmeegse Ooijpolder ook is, soms wil je gewoon even je horizon verleggen.

Lees ook haar blogs over Vuurvliegjes en Wandelen langs de Albasten Kust van Normandië.