Herfstvakantie 2024 Wandelvakantie of fietsvakantie

Herfstvakantie: de ideale weken voor een wandel- en fietsvakantie

Na een heerlijke zomer lonkt de herfst! Want wat is er fijner dan uitkijken naar een lekkere week erop uit. Werk, studie of school weer even achter je laten en te vertrekken. Waarheen?

Wij hebben een aantal van onze leukste reizen voor je geselecteerd. Op veel van onze reisbestemmingen is oktober namelijk dé maand om te genieten van een heerlijke wandel- of fietsvakantie. De temperatuur is net even aangenamer dan in het hoogseizoen, het is minder druk en de natuur hult zich in de mooiste kleuren. Bekijk hier:

Of laat je inspireren door onderstaand artikel met de 10 redenen voor een reis in het najaar of de herfstvakantie. Mooier, rustiger en smakelijker.

1. Geen rijen

Een open deur misschien, maar niet minder waar: in de herfst is het op het gros van de reisbestemmingen veel rustiger dan in de zomer. Omdat het voor de meeste werkenden en gezinnen met schoolgaande of studerende kinderen nu eenmaal een heel stuk moeilijker is om buiten de zomermaanden de hort op te gaan, heeft de reiziger met een flexibele agenda het rijk bijkans voor zichzelf alleen. Goed, bij SNP zijn we natuurlijk het hele jaar door wars van de (over)populaire bestemmingen waar je in een veredelde polonaise over een bergpas wandelt, moet ritsen in de rij voor het nationaal park of drie keer opnieuw je foto moet uitkaderen omdat de zoveelste tourbustoerist je beeld in loopt. Maar eerlijk is eerlijk, zelfs in de luwte is het in het najaar stiller.

2. Geen geld

De reiswereld laat zich prima uitleggen volgens de lessen van je (oude) economieleraar: zelfde aanbod, minder vraag, lagere prijs. Concreet gezegd: in de herfst is reizen een stuk betaalbaarder. Van de vliegtuigmaatschappij tot het hotel en van de taxichauffeur tot de kokosnootverkoper; het hoogseizoen is nog niet voorbij of ze verlagen vaak als bij toverslag hun prijzen. Goed nieuws voor de portemonnee dus.

3. Grotere glimlach

Iedereen die ooit een aflevering van Ik Vertrek heeft bekeken, weet dat er nogal wat komt kijken bij het runnen van een bed & breakfast, restaurant, junglelodge of chambre d’hôte. Logisch dus dat ook veel werknemers en ondernemers in de reiswereld de herfst aanwijzen als hun favoriete seizoen. Aan de ene kant is het niet meer zo druk dat ze als een kip zonder kop het terras hoeven te bestieren, om de haverklap het receptiebelletje horen rinkelen of noodgedwongen drie groepen op één dag door de stad moeten jagen. Aan de andere kant is het ook nog niet zo rustig als in de winter; wanneer het soms billenknijpen is of er überhaupt buitenlands bezoek aanklopt. Doorgewinterde reizigers zweren dan ook bij de veronderstelling dat de service in de herfst op zijn best is. Reizen met een grotere glimlachdichtheid dus.

4. Topvorm

Niet alleen het personeel is in topvorm. Ook als reiziger zelf verkeer je in de herfst vaak in je beste conditie. Herinner je nog het eerste fietstochtje of de eerste wandeltocht van het voorjaar? Dikke kans dat je na die donkere winter nog liep te hijgen als een overbelast postpaard. Tijdens al de lange zomerdagen is er echter alle ruimte geweest om naar hartenlust buiten te spelen. Resultaat: wie daarna op vakantie gaat heeft de winterse pondjes al lang van zich afgeschud en verkeert in de ideale conditie om zelfs onze zwaardere trektochten te verteren.

5. Ideaal weer

De zon lijkt op vakantie vaak je beste vriend. Totdat zelfs je zadel begint te zweten of je maar van boom naar boom probeert te hollen om zoveel mogelijk tijd in de schaduw te kunnen doorbrengen. Het moge duidelijk zijn: in de zomer kan het op sommige bestemmingen simpelweg een tikje te tropisch worden. Zeker voor de liefhebbers van een actieve vakantiebesteding – hallo, SNP-publiek – is de herfst dan ook een veel geschikter jaargetijde. Shoulder season noemen Engelstaligen het ook wel; die tijd tussen het hoog- en laagseizoen dat je ineens weer wat kleding om de schouders hebt. Al is het op veel reisbestemmingen, ook relatief dicht bij huis, nog steeds zo aangenaam weer dat een T-shirt volstaat. Nog steeds de nodige zongarantie dus, maar vergezeld van een prettig briesje en zo nu en dan een verkwikkend buitje. Geld dat niet ook voor het voorjaar? Wellicht. Maar zeker in bergachtige streken loop je dan nog het risico op een laatste stuiptrekking van Koning Winter.

6. Kleur, kleur, kleur

In april en mei stromen Japanse steden zoals Kyoto propvol met reizigers die hopen om een glimp op te vangen van de befaamde kersenbloesem. In het najaar is het een stuk rustiger. En dat terwijl de bomen zich in een minstens zo kleurrijke herfstjas hullen. Ook elders ter wereld – van de Canadese provincie Nova Scotia tot het Franse Vercors – kleurt de indian summer het landschap aan het begin van de herfst in wonderschone schakeringen van karmijnrood, knaloranje en felgeel. Waarom? Na een eerste frisse nacht wordt de koude lucht weer tijdelijk naar het noorden geblazen. Maar niet voordat de kortstondige temperatuursdaling binnenin de boombladeren al wel het startsein heeft gegeven om chlorofyl af te breken – het stofje wat de rest van het jaar de groene kleur veroorzaakt – en zo het rode, oranje en gele pigment prompt zichtbaar te maken.

7. Lekker licht

Schitterend natuurlijk, al die bonte bomen in stadsparken of de wilde natuur. Maar die natuurpracht komt pas goed tot leven in het sfeerlicht van het najaar. Het fonkelmooie herfstlicht is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor landschapsschilders en (later) fotografen. Niet die felle knalkleuren van de zomer of de donkere inborst van de winter, maar een sprookjesachtig schijnsel dat elke plaat naar een hoger niveau tilt. Door het laaghangende zonnetje oogt het licht warmer, en krijg je ook nog eens ruggensteun van prachtig langgerekte schaduwen. Naast het golden hour aan het eind van de dag, vormt ook de vroege ochtend een goudmijn voor fotograferende reizigers. Tussen de dauwdruppels tovert Moeder Natuur geregeld haar meest melancholisch mooie Instagramfiltertje tevoorschijn.

8. Waar is dat feestje?

Of je nu bewust op zoek bent naar wat couleur locale of per toeval met je neus in de culturele boter valt: in het najaar staan nogal wat iconische feesten op de agenda. In Duitsland klotsen uiteraard de bierpullen vanwege het Oktoberfest. In India kun je zelfs op de meest afgelegen wandeltocht worden verrast met het vuurwerk van lichtjesfeest Diwali. En tijdens De Dag van de Doden eert men in Latijns-Amerika tot ver buiten Mexico de voorouders met kleurrijke parades, prachtige altaren en feestelijke picknickuitjes. En dat is nog maar een kleine greep uit het feestaanbod.

9. Eet smakelijk

Bockbier en wildschotels, pompoen en paddenstoelen, zoete aardappels, bietjes en prei; voor reisluchtige fijnproevers is er geen beter jaargetijde denkbaar om op ontdekkingstocht te gaan dan de herfst. Ook fruitfans kunnen in het najaar hun lol op: voor appel- en perentelers uit alle windstreken geldt de herfst als het piekseizoen voor de pluk. Omdat de herfst bovendien het schakelseizoen bij uitstek is, kun je nog zonder blikken of blozen een zomers ijsje bestellen, terwijl je tafelgenoot juist alvast (voor)geniet van een kop warme choco. Voor ieder wat wil(d)s dus.

10. Even opladen

Zoals de kijkers van Game of Thrones talloze keren op het hart is gedrukt: ‘winter is coming’. Voor je het weet is de vorst immers terug, begint het nog voor de spits al te schemeren en staan de wandelschoenen of fiets weer werkloos in de gang. Niks mis mee natuurlijk. Maar je komt die donkere maanden toch nog net wat vrolijker door wanneer je recentelijk nog de batterij hebt opgeladen op een van onze zonnige, kleurrijke en rustige reisbestemmingen.

Tekst: Matthijs Meeuwsen

Bekijk hier alle reizen in het najaar