GR10

GR10 wandelen De mooiste etappes loop je met SNP

Wil je de GR10 wandelen? Met SNP volg je de mooiste etappes. Je overnacht in de mooiste accommodaties en de routes zijn uitgestippeld.

Het beste van GR 10 én GR 11

Wie de Franse en Spaanse Pyreneeën wil doorsteken van de uiterste westpunt naar de uiterste oostpunt heeft drie geweldige opties: de GR10, de GR11 en de Haute Route de Pyreneees (HRP). Iedere route heeft zijn eigen karakter, schoonheid en uitdagingen. Maar hoewel de GR10 met bijna 900 km de langste Grande Randonnée door de Pyreneeën is, is het ook de meest belopen en ‘makkelijkste’.

De route is overal zeer goed gemarkeerd en onderhouden waardoor verdwalen bijna uitgesloten is. Verder kent het traject weinig of geen lastige passages en kunnen wandelaars dagelijks overnachten in eenvoudige herbergen, hutten en gîtes. Afdalen naar het dal om te foerageren is dus bijna nergens nodig waardoor een niet al te zware rugzak volstaat.

Talloze drieduizenders

Als je de GR10 helemaal van begin tot einde zou doen, dan begin je in Hendaye aan de Atlantische Oceaan en eindig je in Banyuls-sur-Mer aan de Middellandse Zee. Of precies andersom als je van oost naar west loopt. Dat kan, want de route is naar twee richtingen toe gemarkeerd. Onderweg kun je rekenen op waanzinnige uitzichten, groene hellingen en bossen, machtige kale bergwanden, hoge overgangen tot bijna 2900 meter, sneeuwvelden in het voorjaar, klaterende watervallen en beken, talloze drieduizenders, mooie dorpen, dorpjes en gezellige hutten en gîtes.

Ook de flora en fauna in de Pyreneeën is meer dan de moeite waard. Naast de bruine beer (sinds enige jaren weer geherintroduceerd) vinden we in de afgelegen en hoger gelegen bergen o.a. steenbokken, gemzen, lammergieren, lynxen, otters en Alpenmarmotten. Kenners van flora roemen de meer dan 150 endemen in de Pyreneeën; planten en bloemen die uitsluitend hier voorkomen.

Slingeren tussen Frankrijk en Spanje

Waar de GR 11 (800 km) vooral de Spaanse kant van de Pyreneeën doorkruist, beperkt de GR 10 zich tot de Franse zijde van het gebergte. Slechts op een paar punten wordt de hoofdkam aangetikt die de grens tussen Frankrijk en Spanje vormt en pikt de route enkele kilometers Spaans grondgebied mee.

Groepsreis Transpyreneeën

De Transpyreneeëntocht van SNP combineert juist het beste van die twee werelden: de GR10 én de GR 11. In vijf verschillende deeltrajecten wordt de ene keer door Spanje en de andere keer door Frankrijk gelopen. Soms pikken we ook de HRP mee die 800 kilometer de hoofdkam van de Pyreneeën volgt en bekende staat als de zwaarste en eenzaamste doorsteek van de Pyreneeën.

Dankzij het heerlijke slingeren tussen Spanje en Frankrijk, volgen de trajecten van SNP altijd de mooiste delen van de Pyreneeën.

Bekijk hier de trajecten

Nationale parken

Aan de Spaanse kant zijn dat de nationale parken Parque Nacional de Ordesa en Gavarnie en Parque Nacional Aigües Tortes en Maladeta. Aan de Franse zijde van de Pyreneeën lopen we door het enige nationale park in de Franse Pyreneeën: het Parc National des Pyrénées Occidentales. Ook staan we oog in oog met het imposante Cirque de Gavarnie en trekken we vanuit Spanje over de beroemde Brèche de Roland Frankrijk binnen.

Het beste van twee werelden. Dat geldt op de Transpyreneeëntocht niet alleen voor de natuur, die aan de Franse een stuk groener is dan aan de Spaanse kant. Het geldt ook voor het klimaat (zonniger en droger aan de Spaanse kant), de mensen, de taal, de cultuur en de keuken.

Veel hoogtemeters

SNP biedt de Transpyreneeën aan in vijf deeltrajecten van steeds negen tot elf dagen. Onderweg wordt er geslapen in comfortabele hotels, (eenvoudige) berghutten en gîtes d’étapes. Alle trajecten zijn middelzwaar tot zwaar, waarbij soms veel hoogtemeters worden gemaakt. Een goede conditie en bergwandelervaring zijn daarom absoluut noodzakelijk. Op een aantal trajecten is bagagevervoer mogelijk, maar soms moet je voor één of twee dagen je eigen rugzak dragen. Een aantal minder mooie delen van de route wordt overbrugd met een taxibusje, zodat je echt alleen het beste van de GR10 én GR 11 krijgt voorgeschoteld!

De Transpyreneeën groepsreis wordt vanwege onzekerheid over de reisbeperkingen, veroorzaakt door COVID-19, in 2021 niet georganiseerd. Je kunt de reis etappes wel alvast hier bekijken.

Houd de SNP-website in de gaten of stuur een mail naar info@snp.nl als je op de hoogte wil worden gehouden.

 

Door: Roel van den Eijnde