Kamperen in het Noorden van IJsland Geardropper

Eindeloze vlaktes, gigantische vulkaankraters, grootse kliffen en mooie afgelegen dorpjes aan het einde van de wereld. Dit is nog maar een klein deel van IJsland, maar enkel hier in het noorden kun je je al weken vermaken. Recentelijk is SNP gestart met het aanbieden van een actieve kampeerrondreis naar het noorden van IJsland en we zijn een weekje op pad geweest om dit concept te ervaren. Gewapend met warme slaapzak, camera en een goede regenjas was het tijd om de reis van start te doen gaan in het noordelijke stadje Akureyri.

Tekst & fotografie: Chris König

De reis naar het noorden

Aangekomen in Akureyri is de eerste stop het kampeerterrein van Systragil waar de kampeerspullen klaarstaan. De uitrusting wordt verzorgd door Geardropper en het is zelfs zo dat bij aankomst de tent is opgezet en al een mooi plekje op het terrein heeft gekregen. Tent, slaapmatten, slaapzak en natuurlijk al het benodigde kookgerei zijn inbegrepen en met de handige draagtassen past alles zo in de auto. Aangekomen in Systragil worden hartelijk ontvangen door de eigenaars die naast hun boerderij al een aantal jaar voor dit mooie kampeerterrein zorg dragen. Vanuit de omgeving van Akureyri ligt het noordoosten van IJsland voor je open en er zijn meerdere routes welke erg geschikt zijn om een goede impressie van het land te krijgen. Na een goede maaltijd en de warme ontvangst was het tijd om te ontdekken wat IJsland nou zo de moeite maakt!

Godafoss en Húsavik

Niet ver van het kampeerterrein is de Godafoss waterval een plek die je eigenlijk niet kunt missen. Een van de bekendere watervallen van noord IJsland en met z’n 30 meter wijde stroom zorgt deze waterval voor een magisch aangezicht. Iets verder in het noorden aan de kust vind je het plaatsje Húsavik - een bedrijvig stadje waar de visserij een grote rol speelt. Ook staat Húsavik bekend om de mogelijkheden tot whalewatching. Om even bij te komen nestel je je op een van de terrasjes in de haven met een goede kop koffie, verse fish & chips of gewoon een lekker stuk taart.

Melrakkaslétta en Ásbyrgi

De weg over het schiereiland Melrakkaslétta is een avontuur op zich. Een verscheidenheid aan vogels, rotspartijen, kliffen en meren zorgt voor diverse uitzichten gedurende de hele reis door dit gebied. Je kunt onderweg op bijna elke plek wel even stoppen en aan een wandeling beginnen: in IJsland is het zo fijn dat ook buiten de gerenommeerde hikes om er zoveel te ontdekken is en je met gemak in een willekeurige richting kunt lopen en er gegarandeerd een mooi uitzicht onthuld wordt! Vanaf het schiereiland is het nog maar een klein stukje tot het kampeerterrein van Ásbyrgi. Uniek vanwege z’n ligging in een kloof, spendeer je de nacht tussen gigantische rotswanden waarvan gezegd wordt dat ze ontstaan zijn door het langsrazen van Odins achtbenige paard.. Ook de Dettifoss waterval ligt op korte afstand van het kampeerterrein en is zeker de moeite waard om te bezoeken vanuit Ásbyrgi.

De fjorden

Vanuit Ásbyrgi begeven we ons op weg naar Egilsstadir, waar het laatste kampeerterrein in de buurt ligt. Dit gaf ons een uitgebreide mogelijkheid om de fjorden in het noordoosten te verkennen en een divers landschap aan ons voorbij te zien trekken. Tevens was deze route het bewijs dat IJslandse omstandigheden in een oogwenk kunnen veranderen: vanuit een zonnige start van de dag bevinden we ons opeens in een sneeuwlandschap waar we geduldig achter de sneeuwschuiver aan moeten rijden! Je weet nooit wat je kunt verwachten en je maakt vier seizoenen per dag mee - juist dat maakt het avontuur zo de moeite. Een mogelijke kers op de taart in het oosten van IJsland is de kans dat je rendieren tegenkomt. Dit keer was het raak en we mochten getuigen zijn van een grote kudde die vol overgave de weg voor ons kruiste. In het verleden waren er rendieren in meer gebieden te vinden, maar vanwege voedselschaarste rond 1900 hebben maar weinig kuddes het overleefd - een echte traktatie dus, om deze dieren tegen te komen. De nacht wordt doorgebracht op de mooie Höfdavik camping, gelegen in het grootste bos van IJsland. Een bos in IJsland is per definitie al uniek, aangezien de enige boom die oorspronkelijk in IJsland groeide, de berkenboom is.

De lavavelden

Vanuit Höfdavik begeven we ons door de uitgestrekte lavavelden onderweg in de richting van Myvatn en Akureyri waar we de reis afsluiten. De woestenij met besneeuwde bergtoppen en zwarte landschappen tot waar het oog reikt, maken dat je je op een andere planeet waant. Een aanrader voor een bezoek aan een unieke en culturele plek is de Mödrudalur boerderij. De hoogst gelegen boerderij van IJsland zou al bestaan sinds het jaar 1000 en buiten de interessante historie bestaat er ook de mogelijkheid tot een goede kop koffie en een heerlijke gevulde lamssoep. Het laatste stuk van de reis brengt ons langs Myvatn waar je een vanaf de route een prachtig uitzicht hebt over het meer.

We genieten van een laatste nacht op het Systragil kampeerterrein, leveren de kampeerspullen zonder problemen in en het moge duidelijk zijn dat dit niet het laatste bezoek aan IJsland is!

Bekijk deze reis met Geardropper