IJsland

Hallo IJsland, hallo planeet aarde! Blog

Door Lex van den Bosch

Half juni, IJsland. De wegen naar Landmannalaugar zijn nog gesloten, wat zeker niet ongebruikelijk is aan het begin van de zomer. Door het vele smeltwater staan de rivieren nog te hoog om ze met de auto te doorkruisen en het beroemde kleurrijke gebied voorbij de Heklavulkaan te bereiken. Dat geldt helaas ook voor onze vierwielaangedreven minibus. Gelukkig is het alternatief dat we hebben gevonden minstens zo mooi: het gebied rond de Mýrdalsgletsjer. Na een forse klimpartij langs gitzwarte rotsen met de meest bizarre erosievormen houden we halt bij een uitzichtpunt.

Mýrdalsgletsjer

Onder ons strekt zich een grijze steenwoestijn uit tot aan de horizon. Ademloos kijken we voor ons uit. Het verhaal dat we over het onmetelijke landschap lezen, is al even onwerkelijk. Zo eens in de zeven jaar wordt de hele vlakte schoongespoeld door een Jökulhaup, een vloedgolf van water die onder de gletsjer vandaan komt, en die alles op zijn weg opzij schuift. Inclusief wegen en bruggen. Door de vulkanische warmte onder de enorme Mýrdalsgletsjer hoopt zich in de loop der jaren zo veel smeltwater op, dat het uiteindelijk de hele ijsmassa op tilt en in één keer in een vloedgolf naar beneden stroomt.

Landschap voor onszelf

En het mooie is: we hoeven dit bijna onaardse landschap met niemand te delen! Wat een verademing na de busladingen met toeristen die we eerder bij Geysir en de watervallen waren tegengekomen. Want ook op IJsland worden de must-see-highlights elk jaar drukker bezocht, zeker langs de zuidkust. De IJslanders houden een aantal van hun mooiste plekjes dan ook graag voor zichzelf. Wie ze wil ontdekken, gaat zelf op onderzoek uit of reist mee met een kenner. Bedenk wel dat de huur van een terreinwagen erg duur is op IJsland.

Vikingen en vulkanen

Duur of niet, IJsland is zó spectaculair dat het hoog op de bucketlist van vrijwel iedere reiziger staat. Ook bij mij stond IJsland als jongetje hoog op mijn verlanglijstje, al had ik niet gedacht dat ik er ooit ook echt zou komen. Niets uit de boeken over vulkanen en geysirs die ik toen las, blijkt gelogen. Het net onder de poolcirkel liggende eiland is één groot geologisch spektakel. Het is de enige plek ter wereld waar je op de steeds maar breder wordende ´bodem´ van de Atlantische Oceaan kunt staan. Want al ligt IJsland boven water, eigenlijk hebben we het over een stukje oceaan. Alleen is deze door een uitzonderlijk grote activiteit in het binnenste van de aarde omhooggekomen. En ook na tientallen miljoenen jaren is IJsland nog steeds in beweging. Wie als peuter in het midden van Thingvellir, de Thingvallei, gaat staan, zou zich aan het eind van zijn leven in een spagaat bevinden! Sinds de Vikingen het eiland rond het jaar 870 gingen koloniseren, moet de vallei tientallen meters breder geworden zijn.

Thingvellir

Nu ik zelf vanaf de Lögberg over de Thingvallei uitkijk, probeer ik me voor te stellen hoe dat openscheuren van aarde precies in zijn werk moet gaan. Het zal wel schoksgewijs gaan, neem ik aan, al merk ik dat het mijn voorstellingsvermogen eigenlijk te boven gaat. Wel zie ik steeds allerlei in ruige kledij gestoken Vikingen voor me. Ze hebben de Thingvellir eeuwenlang gebruikt om er hun jaarlijkse landsvergadering te houden. Vandaar ook dat de Thingvallei is uitgegroeid tot een symbolische plek.

Het was hier dat in 1944 definitief de onafhankelijkheid van IJsland werd uitgeroepen. Verrassend laat voor een zo hoog ontwikkeld land. Maar eigenlijk had ik het kunnen weten: alles is verrassend op IJsland!

Zeven maal doen op IJsland

  1. Wandeling rond veelkleurig Landmannalaugar
  2. Gletsjermeer Jökulsárlón in avondlicht
  3. Geysir; populair, maar once in a life time!
  4. Seljalandfoss, de waterval waar je achterlangs kunt lopen
  5. Landschappen bij Thorsmörk
  6. Thingvellir; de vallei waar de aarde openscheurt
  7. Reykjavik; muziekgebouw Harpa en basaltzuilenkerk Hallgrímskirkja

Over Lex van den Bosch

Lex van den Bosch is van huis uit bioloog en woonde twee jaar in de outback van Namibië, waar hij een safari camp opbouwde aan de Fish River Canyon. Lex houdt van veel soorten buitensport, natuur, beesten en planten, een beetje geologie, een vleugje geschiedenis, talen, lekker eten en natuurlijk van reizen, verhalen maken en fotograferen.