De vreemde vogels van Madagascar Vogelfamilies en vogelssoorten die je nergens anders ziet

Vogelen met SNP in Madagascar

Zeg je Madagascar dan zeg je 'endemisch'. Het eiland maakte zich honderd miljoen jaar geleden los van het Afrikaanse continent en dankzij die geïsoleerde ligging gedijen er uiterst zeldzame planten en dieren. Het 'rode eiland' is vooral vermaard om zijn lemuren, maki's, kameleons, baobabs, varens en orchideeën. Dat van de 280 voorkomende vogelsoorten er maar liefst 111 endemisch en 22 bijna-endemisch zijn, is minder bekend. Er komen zelfs vijf endemische families voor: asities, cuckoo-rollers, groundrollers, mesites en vanga's.

Exotisch vogelparadijs
De beste tijd om dit exotische vogelparadijs te verkennen is in onze herfst. Dan wordt er gebroed en laten inheemse exemplaren zich gemakkelijker zien. De Madagassische Jose Rabemiafara weet waar ze te vinden zijn. Jose's passie voor vogels dateert uit zijn jeugd; vogels spelen namelijk een belangrijke rol in de voorouderlijke verhalen die van generatie op generatie worden doorverteld. Jose heeft vijftien jaar ervaring als natuur- en vogelgids. Door samen te werken met internationale ornithologen heeft hij zijn kennis verder verdiept. De Engelssprekende Jose begeleidt samen met een gids van SNP een 17-daagse groepsreis door de meest vogelrijke beschermde natuurgebieden van Madagascar, variërend van regenwouden en savannen tot het onbewoonde koraaleiland Nosy Ve. Tijdens de reis wordt er veelal overnacht in eco-lodges aan de rand van nationale parken en privéparken. 's Nachts ervaar je het luidruchtige nachtleven in het regenwoud. 
      
Verbluffende biodiversiteit in Madagascar
Natuurlijk mogen de hotspots in de omgeving van de hoofdstad Antananarivo niet ontbreken. Oostelijk van 'Tana' ligt het Merinet-Mantadia Nationaal Park, thuis van de indri, de grootste halfaap ter wereld. Een deel van dit beschermd gebied bestaat nog uit primair regenwoud vol palissanderbomen, lianen en orchideeën. Hier zijn bijvoorbeeld de Paradise Flycatcher, Madagascar Bee-eater en Long-eared Owl te zien. De andere delen van Madagascar bereik je per bus, fourwheeldrive en vliegtuig. In het noorden ligt het Anjozorobe-regenwoud, gelegen op het weinig bezochte hoogland. In deze bergachtige en waterrijke omgeving komen zeldzame vliegenvangers en ibissen voor. Het zuidelijk gelegen Zombitse-Vohibasia Nationaal Park is de enige plek waar Appert's Tetraka, een klein geelbuikig zangertje zich laat horen. 
        
Harrier Hawk en Banded Krestel
Wat biodiversiteit betreft spant het Ankarafantsika Nationaal Park de kroon. Het is de beste plaats voor grote roofvogels als de endemische Harrier Hawk en Banded Krestel. Een verkenning van een van de grootste resterende tropische bossen van het eiland gaat gepaard met een verblijf aan het Ravelebemeer, waar de Madagascar See-eagle leeft. Ook het regenwoud van Ranomafana kent een ongekende verscheidenheid aan lemuren, kameleons en vogels, zoals de vruchtenetende Velvet Asity en de Wattled Faise Sunbird met zijn knalgele buik, staalblauwe rug en groene lellen. In dit nationaal park begon de Amerikaanse primatoloog Patricia Wright een internationaal onderzoekscentrum gericht op behoud van de endemische flora en fauna. Biologen van over de hele wereld bestuderen niet alleen planten en dieren, maar zetten zich ook in om de plaatselijke bevolking bij hun projecten te betrekken. 

Kleinschalig toerisme
Madagascar is een arm land, waar de mensen bikkelen voor hun bestaan en veelal niet bekend zijn met de natuurlijke rijkdom die hen omringt. Omgekeerd zijn de bezoekers van het eiland zo gefocust op het zien van bijzondere beesten, dat ze haast verrast zijn wanneer ze met de gastvrije en vriendelijke bevolking in aanraking komen.
Het toerisme op Madagascar is overigens kleinschalig - per jaar bezoeken meer mensen Schiermonnikoog - en er loopt slechts één goed begaanbare weg over het eiland. Zodra je die hoofdader verlaat, daalt het reistempo maar stijgt direct de kans om, met behulp van de geoefende ogen en oren van Jose, heel veel inheemse vogel- en diersoorten te zien.

Land van lemuren, baobabs, kameleons en endemische vogels
Madagaskar - vogelreis | 17-daagse vogelreis vanuit hotels, groepsreis
Reiscode 140051 
Prijs op aanvraag
Vertrek 24 nov

Madagaskar telt 285 vogelsoorten waarvan er 111 endemisch zijn. Daarnaast telt het land vijf endemische vogelfamilies (asities, cuckoo-rollers, ground-rollers, mesites en de vanga's). Met deze nieuwe vogelreis maak je kennis met vogels in twee privéparken en vier nationale parken. Het vierde nationale park, Ankarafantsika, herbergt 75 endemische soorten en is een must voor elke vogelaar. 

-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten