Oktober wandelmaand Andros on foot-festival

Te voet ontdek je de mooiste plekken van Andros

Door Anne Wesseling
Foto's: Paul Tolenaar

Begeleide wandelingen naar de mooiste plekken van het eiland, culturele evenementen en bijzondere maaltijden op speciale locaties. en de mogelijkheid om mee te werken aan het onderhoud van historische wandelpaden. Dat zijn nog maar een paar programmaonderdelen van ’Andros on Foot’, een groot wandelevenement tussen 5 en 20 oktober plaatsvindt op het eiland Andros.

Kom ook naar Andros on Foot!
Tijdens het festival zijn er dagelijks wandelingen, vervoer naar begin/eindpunt wordt geregeld en vaak is er gelegenheid voor een gezamenlijke lunch. Bij de wandelingen gaan vrijwilligers mee die kunnen vertellen over de omgeving, de geschiedenis van het pad en het eiland. Ter gelegenheid van Andros on Foot zijn er ook talloze culturele activiteiten op het eiland. Meer informatie over het programma vind je hier.

Hoe kan ik dit wandelfestival combineren met de SNP wandelreis?
Kijk via deze link naar het dagprogramma en via ‘participation’ hoe je je kunt inschrijven. Bij het dagprogramma zie je de details van de activiteiten en zo kun je zien welke dagen er een activiteit is nabij een accommodatie in het SNP wandelprogramma. Heb je al geboekt, dan kun je zo de best passende activiteiten uitkiezen. Ga je nog boeken, dan kun je je reis helemaal afstemmen op de activiteiten waaraan je wilt meedoen.

Olga Karayiannis: ‘Het verhaal van de paden is het verhaal van het eiland’

Je kunt je geen betere locatie voorstellen. Het relatief onbekende Andros (onderdeel van de Cycladen, op zo’n anderhalf uur per ferry vanaf Athene) wordt de laatste jaren steeds populairder als wandelbestemming. Vooral dankzij Andros Routes, de organisatie die ruim 170 kilometer historische voetpaden opnieuw toegankelijk maakte. Wat maakt die paden zo bijzonder? Eerder spraken we met Olga Karayiannis, initiatiefnemer van Andros Routes, die de wandelmaand mede organiseert.  

Olga woont sinds 14 jaar op Andros en ontdekte de historische voetpaden min of meer per toeval. ‘Ik volgde een master in toerisme en zat zoveel achter de computer, ik wilde echt naar buiten en meer bewegen. Aanvankelijk liep ik van mijn huis naar het volgende dorp en zo ontdekte ik de de eerste oude paden. Gaandeweg ontdekte ik er meer en ik was echt van mijn stuk gebracht door de schoonheid van het eiland. Er zijn zoveel verborgen plekken, zoals de smalle kloven, waar riviertjes doorheen stromen. En de mooiste plekken vind je alleen te voet. Het idee om de oude wandelpaden weer toegankelijk te maken, combineerde alles wat me aan het hart gaat: mijn toerisme-studie, mijn liefde voor Andros én duurzaamheid.’ 

Het leidde tot de oprichting van Andros Routes, de organisatie die tot nu toe ruim 170 kilometer historische wandelpaden toegankelijk heeft gemaakt. Het blootleggen van het oude voetpaden netwerk had veel weg van detectivewerk. De paden waren vaak al zo lang niet gebruikt, dat ze vervallen waren, door onkruid overwoekerd en nauwelijks meer herkenbaar in het landschap. ‘In het archief bestudeerde ik historische kaarten en ik praatte met mensen die nog wisten waar de oude paden lagen. Maar na een tijdje ontwikkel je er ook intuïtie voor. Deze stenen brug ontdekte ik toen ik langs een kloof mijn lunch at en mijn aandacht werd getrokken door iets beneden tussen de bomen - ik weet niet eens meer wat, het was meer een gevoel, ‘er is daar iets’.’ 
De brede, stenen brug is ook een mooi voorbeeld van hoe de paden verweven zijn met de geschiedenis van het eiland. ‘Dit moet ooit een drukke weg geweest zijn, deze brug is echt een overblijfsel uit de tijd dat er nog zestigduizend mensen woonden op het eiland, zes keer zoveel als nu, en dat vrijwel iedereen zich lopend verplaatste. Na de Tweede Wereldoorlog trokken veel families weg van Andros, bijvoorbeeld naar Athene, omdat je in de stad meer kansen had.’

Het bijzondere van Andros Routes is dat door het duurzame toerisme ook het landschap behouden blijft. ‘De muurtjes rond de stukken landbouwgrond raakten steeds meer in verval, en die muurtjes zijn juist zo kenmerkend voor Andros. Ze vormen een cultuurlandschap waar duizenden jaren aan is gewerkt, ik zie het als een kunstwerk. Maar het gaat niet alleen om de muren. Bij het herontdekken van de routes hoorde ik zoveel prachtige verhalen over vroeger, van oude mensen die de tijd nog hebben meegemaakt. We zijn met Andros Routes nog net op tijd om ze op te kunnen tekenen. Het verhaal van de paden is het verhaal van de mensen op Andros. Het is prachtig als we dat kunnen blijven vertellen!’

Andros wandeleiland, het hele jaar door

Dit jaar is oktober dé maand voor een bezoek aan Andros. Maar heb je geen tijd in oktober, dan is Andros natuurlijk ook de rest van het jaar een heerlijke wandelbestemming. Bij SNP vind je altijd een reis die precies bij je past. Zo is er een 9-daagse individuele reis (ook heel geschikt als er kinderen meewandelen!) of de groepswandelreis ‘Licht en comfortabel’. Of combineer wandelen op Andros met het buureiland Tinos. Wil je meer weten? Bel dan even met een van onze reisadviseurs op 024 - 3277000.

Help je mee?

SNP organiseert jaarlijks een speciale groepsreis naar Andros waarbij je zelf actief meewerkt aan het uitzetten en onderhouden van de historische wandelpaden, bijvoorbeeld door paden vrij te maken, markeringen aan te brengen en oude muurtjes te herstellen. Dit jaar valt deze SNP-themareis samen met het Andros on Foot Festival. Begint het al te kriebelen? Hier vind je meer informatie.