Huttentocht Dolomieten

7 redenen voor een huttentocht in de Dolomieten

Huttentocht Dolomieten maken?

De Dolomieten spreken bij veel bergliefhebbers tot de verbeelding: ruige bergtoppen en puinhellingen wisselen zich af met grote glooiende vlaktes en groene almweides. De cultuur is een mengelmoes van Oostenrijkse gemütlichkeit en Italiaanse dolce vita. In deze mix uit natuur, cultuur en traditie vinden we met gemak 7 redenen om een huttentocht in de Dolomieten te lopen.

 

Bekijk hier alle huttentochten in de Dolomieten

1. De afzonderlijke berggroepen en hun sagen

Hoe de Dolomieten zijn ontstaan is al een interessant verhaal op zich. Maar de vele sagen die bijna overal te vinden zijn, zijn nog veel spannender! Of je nu in ‘Koning Lauriens Rosengarten’ onderweg bent of in het ‘Rijk van Fanes’, pas op als je de ‘Schlernheksen’ of de ‘Lauterfresser’ tegenkomt! Na het horen van deze sagen verandert je blik op dit landschap voorgoed.

2. Lieflijk en ruig op één dag

Groene bergweides die afsteken tegen bijna witte rotswanden en daarboven een strakblauwe lucht. Voor velen hét beeld van de Dolomieten. Zo kun je op één dag op glooiende bergweides met een overweldigende bloemenpracht wandelen om even later onderaan steile rotswanden te lopen en vervolgens uit te komen in een karig maanlandschap.

3. Mooi weer

Bella Italia… Natuurlijk schijnt de zon niet altijd, ook niet in de Dolomieten. Toch is het er vaak lekker weer en valt er in de zomer minder regen dan aan de noordkant van de Alpen. Vooral september is een goede wandelmaand. Iets om rekening mee te houden bij het plannen van je volgende tocht.

4. Karakteristieke berghutten

De culturele mengelmoes kom je ook op de berghutten in de Dolomieten tegen. De éne nacht slaap je in een kamer met kaarslicht omdat er geen stroom is. De andere avond drink je een goede wijn in een hypermoderne berghut. Of je drinkt een schnaps met één van de gezellige Hüttenwirten. Ook kan het gebeuren dat een eenvoudige wegbeschrijving overgaat in een opgewonden conversatie vol met gebaren.

5. Routemogelijkheden

Zelf bepalen hoe lang je per dag onderweg wilt zijn of hoe eenvoudig of hoe moeilijk de tocht wordt. In de Dolomieten is (bijna) alles mogelijk. Van eenvoudige huttentochten zoals de Doloramaweg tot aan pittige tochten zoals de Palaronda Trek of de Brenta Dolomieten huttentocht is er voor elke bergliefhebber een passende route te vinden. Eén van de mooiste huttentochten in de Dolomieten is de Alta Via 1. Veel etappes zijn relatief eenvoudig en voor de moeilijke etappes zijn er goede alternatieven.

6. Goed gemarkeerd en onderhouden bergpaden

In de Dolomieten kom je de rood-witte verfstrepen volop tegen op rotsen, bomen en hekjes. Net zoals ruim voldoende wegwijzers, zodat je niet zult verdwalen. Houd er wel rekening mee dat de aangegeven looptijden nogal eens kunnen afwijken van de daadwerkelijke looptijden. Er zijn amper plekken waar de wegen en de markeringen niet goed zijn.

7. Espresso, cappuccino, tiramisu

Wie houdt er nou niet van een stevige espresso of een romige cappuccino? Naast het mooie weer is zo´n heerlijke Italiaanse koffie voor velen reden genoeg om graag in dit prachtige stukje Italië onderweg te zijn. Vergeet de huisgemaakte tiramisu niet!

 

Bekijk hier alle huttentochten in de Dolomieten