Met deze tips maak je mooiere foto's

Tips van fotograaf Johan van der Wielen

Wandelend en fietsend zien en beleven we de mooiste landschappen op aarde. Hoe zorg je ervoor dat de foto net zo mooi wordt als de werkelijke ervaring? ‘Landschapsfotografie is één van de moeilijkste onderdelen van de fotografie’, stelt fotograaf Johan van de Wielen. Hij geeft enkele tips om het beter te doen. 

beeldmateriaal: Johan van der Wielen

1. Plannen maken

Landschapsfotografie is plannen maken, locaties bezoeken en de weerberichten checken. Zorg dat je minimaal 30min te vroeg bent voor het mooie licht, het geeft ook de tijd om alles klaar te zetten. Focus je niet op één beeld maar maak er meer, bedenk dat de zonsopkomst héél snel gaat! Ondanks dat ik veel plan sta ik ook altijd open voor verrassingen. Zo had ik de berk in gele herfstkleuren niet gepland maar was er heel blij mee voor de balans met de gele zon.

Lens: 16mm
diafragma: f/22
sluitertijd: 0,4”
ISO: 100
Van statief
2x grijs verloop filters (2 en 3 stops), schuin over het beeld

2. Gebruik groothoeklens

Landschapsfotografie is niet alleen lieflijkheid, voor mij is het ook het weergeven van de ruwe woestheid van de natuur. Zoals de snelle weersverandering en overweldigende kracht van de zee op Lofoten, Noorwegen. Door gebruik te maken van een groothoeklens kun je jezelf in het beeld plaatsen, als kijker sta je naast mij op de rots en zie je de koude zee met grote snelheid naderbij komen. De relatief langzame sluitertijd zorgt voor beweging en dynamiek in het water waardoor het ook echt gaat bewegen.

Lens: 16mm | diafragma: f/18 | sluitertijd: 1/6 sec. | ISO: 100
Van statief | Een grijsfilter (3 stops) en een grijsverloop filter
(2 stops) voor de lucht

3. Het gouden uurtje

Het gouden uurtje is het moment net na zonsopkomst of, zoals hier, vlak voor zonsondergang. Hoe verder weg van de zomer hoe langer en intenser dit moment van goudgeel licht kan zijn. Door met een telelens in de richting van de zon te fotograferen maar de zon zelf net buiten beeld te houden creëer ik hier een volledig gouden foto met de sfeer van warmte.

Lens: 200mm
diafragma: f/4
sluitertijd: 1/1250
ISO: 200

4. Diafragma en sluitertijd

Sterrensporen komen door een hele lange sluitertijd. Tijdens de foto, die soms wel een uur lang wordt belicht, draait de aarde rond en trekken de sterren sporen langs de hemel. Daarvoor moet je van te voren goed rekenen over de instellingen van diafragma en sluitertijd. Ook het water van de klotsende zee veegt helemaal uit. En als dan iemand per ongeluk even zijn grootlicht aanzet vanaf de parkeerplaats heb je meteen het rotsblok ingekleurd met licht.

Lens: 16mm
diafragma: f/2.8
sluitertijd: 125 foto van 30 sec., totale belichting meer dan een uur
ISO: 1600
Van statief

5. Speel in op weersomstandigheden

Ook rond de langste dag is er kans op koude nachten en mysterieuze mistige ochtenden. Ik hou er altijd rekening mee dat het mooi kan worden en ga de avond ervoor naar buiten om te kijken of het helder is en te voelen of het kouder en vochtiger wordt. Deze ochtend ging ik al rond 4:00 uit de veren om rond 4:30 op het hoogste punt van Schiermonnikoog te zijn. Nadat de zon net na vijven opkwam scheen hij met zijn stralen schuin over de duintoppen waartussen mistbanken waren ontstaan tijdens de koud windstille nacht.

Lens: 105mm
diafragma: f/11.0
sluitertijd: 1/200 sec.
ISO: 100

6. Natuurlijke habitat

Veel dieren worden krap gekaderd gefotografeerd met lange telelens, mooi scherp met onscherpe achtergrond. Toch kan het veel spannender zijn om een dier juist in zijn natuurlijke habitat vast te leggen. Daarmee maak je niet alleen het verschil tussen een dierentuinfoto en een dier in het wild maar wordt ook het landschap interessanter, je brengt een extra element in.

Lens: 168mm
diafragma: f/8.0
sluitertijd: 1/400 sec.
ISO: 800

Cursus of fotoreis boeken?

Natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen geeft ook cursussen en begeleidt meerdere fotoreizen voor SNP Natuurreizen. Dat varieert van verschillende thematische dagcursussen tot een driedaagse fotoreis op Schiermonnikoog of een reis naar Finland in het teken van wildlife fotografie. Een compleet overzicht en meer informatie?

Bekijk alle fotoreizen - en cursussen