Groener reizen met Green Seat De CO2-uitstoot van vlieg- en treinreizen compenseren

Met SNP duurzaam op reis

Een bijzondere samenwerking met GreenSeat
SNP Natuurreizen werkt samen met GreenSeat om groener reizen mogelijk te maken. Dat kan niet zonder jou als reiziger. Het is mogelijk om bij je boeking de CO2-uitstoot van je heen- en terugreis te compenseren. Je betaalt aan SNP een bedrag om jouw specifieke reis - per auto, trein of vliegtuig - klimaatneutraal te maken. Je bijdrage komt via SNP direct terecht bij GreenSeat die de CO2-uitstoot van je reis compenseert door huishoudens in ontwikkelingslanden toegang te geven tot duurzame energie. Deze toegang zorgt naast een vermindering van de CO2 in de atmosfeer ook voor een verbetering van de leefomstandigheden van lokale families. Jij maakt het mogelijk!
 
Waarom groener reizen met SNP Natuurreizen en GreenSeat?
Reizen is natuurlijk fantastisch. Toch heeft elke reis ongewild een negatieve impact op de wereld. Met name als je denkt aan transportmiddelen als het vliegtuig, de trein of de auto. Daarom helpen SNP en GreenSeat reizigers om groener te reizen, zodat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van deze mooie wereld.

Wat doet GreenSeat met je bijdrage? 

Ook jouw reis draagt bij aan klimaatverandering door de uitstoot van CO2. Wanneer je kiest voor een vervoerswijze die minder fossiele brandstoffen verbruikt, zorg je dat de CO2-uitstoot van je reis beperkt blijft. Alleen is het niet altijd mogelijk om de meest groene vervoerswijze te kiezen.

Door de CO2-uitstoot van je reis te compenseren zorg je dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer niet verder stijgt. GreenSeat biedt de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van een reis te compenseren. Jouw bijdrage gaat naar diverse projecten van GreenSeat die huishoudens in ontwikkelingslanden, waaronder Oeganda, Cambodja en India, toegang verlenen tot schone energie. GreenSeat slaat hiermee twee vliegen in één klap; minder CO2-uitstoot en vooruitgang van leefomstandigheden van lokale families.

SNP Natuurreizen biedt standaard de optie 'GreenSeat CO2-compensatie' aan op het boekingsformulier. Het boeken van een GreenSeat is daardoor heel simpel. Je hoeft alleen de optie 'GreenSeat CO2-compensatie' aan te vinken of dit door te geven bij je telefonische boeking. Je betaalt direct aan SNP en de CO2-uitstoot van je reis wordt via GreenSeat gecompenseerd. 

De uitstoot van CO2 wordt op dit moment door SNP (via GreenSeat) gereduceerd door investeringen in houtovens in Oeganda. Behalve dat het ontbossing scheelt, bespaart een houtoven 110 dollar per familie per jaar. Het koken van een maaltijd is dan veel minder schadelijk (staat niet meer gelijk aan het roken van 40 sigaretten per dag!), maar ook hebben de mannen en vrouwen in Oeganda minder lichamelijke klachten (rug, nek) door het dragen van flinke bossen hout. Dat is nog eens een mooi effect van groener reizen!

Lees via deze link meer over de diverse projecten van GreenSeat: www.greenseat.nl/klimaatprojecten.

Hoeveel kost GreenSeat CO2-compensatie?

De kosten van een GreenSeat zijn afhankelijk van de hoeveelheid CO2-uitstoot van de reis. Het vervoermiddel en de bestemming van je reis bepalen hoeveel CO2-uitstoot je reis veroorzaakt. GreenSeat heeft de gemiddelde uitstoot berekend per vervoermiddel in combinatie met de bestemming (met Nederland/België als uitgangsbasis genomen) en daarmee bepaald hoeveel huishoudens toegang gegeven moeten worden tot duurzame energie ter compensatie om ervoor te zorgen dat het aantal broeikasgassen in de atmosfeer niet toeneemt. 

GreenSeat heeft met haar berekeningen een behulpzame wereldkaart getekend. Nederland en België liggen in het midden van de kaart en de rest van de kaart is ingedeeld in zones. Hoe verder een bestemming verwijderd is van Nederland en België, hoe hoger het zonenummer. Per zonenummer én per vervoersmiddel is vervolgens berekend hoeveel CO2 gemiddeld wordt uitgestoten en hoeveel het kost voor jou als reiziger om het effect daarvan te compenseren. 

Een voorbeeld:

Stel, je vliegt heen en weer naar Marokko. Marokko ligt in zone 1 waarvoor een gemiddelde uitstoot van 0,50 ton CO2 geldt. Het kost dan € 5,00 om jouw reis te compenseren. Wanneer je een GreenSeat boekt voor deze reis, maak je het mogelijk dat een huishouden van gemiddeld twee personen een jaar lang toegang krijgt tot duurzame energie!

Indien je verder weg vliegt, zal het bedrag om te compenseren stijgen. Om een vliegreis in zone 2 (een groot deel van Noord-Amerika, Afrika en Centraal-Azië) te compenseren betaal je bijvoorbeeld € 10,00 per persoon. 

Het is ook mogelijk om de CO2-uitstoot van je autoreis te compenseren. GreenSeat heeft hiervoor ook een rekentool gemaakt. Via SNP kun je dus ook je autoreis compenseren. Afhankelijk van de afstand van je reis, betaal je optioneel een bepaald bedrag ter compensatie. Dat bedrag gaat via SNP direct naar GreenSeat. 

In alle treinreizen van SNP zit standaard de CO2-uitstoot compensatie inbegrepen. Als je een treinreis via ons boekt, dan draag je tegelijkertijd bij aan een duurzamere wereld. Dit kan voor de trein al voor € 0,50 cent per persoon per retour. 

Bijzondere natuurreizen Unieke belevingen Ervaren reisexperts Persoonlijk contact
alt Sgr Calamiteitenfonds Travellife