Informatie voor je reis naar Zuid-Afrika

Zuid-Afrika: verplichte geboorteakte voor minderjarige meereizende kinderen

Sinds 1 juni 2015 is reizen naar en vanuit Zuid-Afrika met kinderen alleen toegestaan met internationaal geboortecertificaat. Deze regel is van toepassing op reizen naar Zuid-Afrika maar ook als je doorreist naar via Zuid-Afrika (met minimaal 1 nacht verblijf) naar een naburig land (bijvoorbeeld Namibië).

Voor wie geldt dit?
Voor kinderen die nog geen 18 jaar zijn op het moment van aankomst in Zuid-Afrika moet je een officieel geboortecertificaat en eventuele goedkeuringsdocumenten voor meereizende minderjarige kinderen te kunnen overleggen:

  • van ieder kind moet je een officieel geboortecertificaat kunnen tonen (d.w.z. een afschrift van de geboorteakte van de gemeente waar het kind is geboren)
  • van de geboorteakte dient tevens een internationaal uittreksel te zijn in de Engelse taal
  • alleenreizende ouders hebben een toestemmingsformulier nodig van de niet-meereizende andere ouder (met kopie van een identiteitsdocument van de niet-meereizende ouder) OF een verklaring van overlijden van de andere ouder OF een rechterlijk bevel waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind
  • begeleiders (bijvoorbeeld opa en oma's) hebben een toestemmingsformulier van beide ouders nodig plus kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder(s) of wettelijke voogd van het kind en contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind

Het toestemmingsformulier kun je downloaden op de website van het Zuid-Afrikaanse bureau van toerisme.

Het toestemmingsformulier moet ondertekend zijn door één van de volgende instanties:
1. de Zuid-Afrikaanse ambassade (kostenloos)
2. erkende notaris
3. de gemeente die het geboortecertificaat afgeeft (neem uw identiteitspapieren mee)

De kosten van deze ondertekening - waarmee de handtekening wordt gelegaliseerd (zogenaamde 'commissioner of oath') - verschillen per gemeente (ca. € 13,-). Diegene die de toestemming geeft zal ook in eigen persoon aanwezig moeten zijn bij een van de drie vermelde instanties. We raden je voorts aan een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft te laten afstempelen tegelijkertijd met het toestemmingsformulier. De praktijk heeft geleerd dat hier om gevraagd kan worden bij de grenscontrole.

Volg je deze regels niet dan kan je bij de incheck-balie worden geweigerd op de vlucht, dan wel door de immigratiedienst in Zuid-Afrika.

Heb je vragen ?
Voor specifieke vragen neem je contact op met de Zuid-Afrikaanse Ambassade in Den Haag - op werkdagen bereikbaar tussen 14.00 en 16.00 op +31 (0)70 392 4501.