Vogelen voor beginners op zonnig Lesbos Op zoek naar Smyrnagors en Turkse boomklever

Vogelen op Lesbos 

Lesbos ligt op een belangrijke vogeltrekroute langs de Turkse kust. Van half april tot half mei landen er de meest fantastische soorten. En of je nu met een groep gaat vogelen of in je eentje: aan het eind van de dag is de lijst vogelsoorten lang en de opwinding groot.

Lesbos, geweldige bestemming om te vogelen
Het begint met een vogelgids, vervolgens koop je een verrekijker, en voor je er erg in hebt, overweeg je samen met een vriendin op vogelreis te gaan. Want op een gegeven moment heb je de soorten in je eigen achtertuin wel gezien, dan wil je naar een gebied waar gegarandeerd wielewalen zitten of waar een troep wilde flamingo's je lens roze kleurt.
Je hebt iets gehoord over Polen en Extremadura. En ook Lesbos schijnt een geweldige bestemming te zijn. Dat het een Grieks eiland is met zon, zee en duizend jaar oude kloosters is wat ons betreft een pre. Als beginnende vogelkijkers vinden we het belangrijk dat er voldoende ingrediënten zijn om een reserveprogramma mee samen te stellen. Misschien willen we wel een dag wandelen of aan de rand van het zwembad liggen? Lesbos lijkt daar het aangewezen eiland voor.
Om zeker te zijn van onze keuze, praten we met twee SNP-gidsen die alles over Lesbos weten en al zeven jaar samen de groepsvogelreizen naar het eiland begeleiden: Herman Postma en Ruud Wolterman.

Waarom moeten we naar Lesbos?
'Vanwege de vogelgarantie. Lesbos ligt op een belangrijke trekroute langs de Turkse kust. In het voorjaar vliegen trekvogels van Afrika naar Scandinavië. In de herfst heb je de - minder massale - trek van noord naar zuid. De meeste soorten zie je dus tussen half april en de derde week van mei. De zwarte ibis arriveert als eerste, de bontgekleurde bijeneter met zijn lange, dunne snaveltje, hoort bij de laatste vogels die op Lesbos landen. Sommige soorten blijven om te broeden. Het gros trekt via de Balkan door naar Noord-Europa. Als ze op Lesbos aankomen, hebben ze meestal een enorme afstand achter de rug. Je kunt er slapende wielewalen op een tak zien zitten, iets wat in Nederland ondenkbaar is. Sommige vogels zijn zo moe, dat ze voor je ogen in het moeras storten.'

Waarom maken trekvogels een tussenstop op Lesbos?
'Vogels moeten eten, drinken en rusten om de volgende vijfhonderd kilometer van hun reis aan te kunnen. Lesbos heeft iets wat ze hard nodig hebben: zoet water, in de vorm van talloze kreken en moerassen. Daar, en in de kunstmatig aangelegde zoutwinningsplassen, fourageren flamingo's, steltkluten, casarca’s en veel meer soorten.
Langs de kust zie je alle soorten sterns, geelpootmeeuwen, bonte kraaien, pijlstormvogels... In de olijfboomgaarden, waar Lesbos mee bezaaid is, zit het vol zangen roofvogels.'

Waar gaan de fanatiekelingen voor?
'Lesbos is de enige plek in Europa waar je de Smyrnagors en Turkse boomklever kunt zien. De basislijst bestaat trouwens uit een kleine tweehonderd soorten en die lijst wordt elk jaar een beetje langer. Het feest begint al zodra je uit het vliegtuig stapt, want aan het gebouw van de luchthaven nestelt de roodstuitzwaluw.'

Als iedereen in dezelfde periode gaat, sta je dan niet hutjemutje aan de rand van het moeras?
'Welnee. Op de hotspots zie je soms meerdere busjes en huurauto's staan, maar die verspreiden zich daarna weer over het eiland. Lesbos meet ongeveer 50 bij 70 kilometer en trekt verder relatief weinig toeristen. Het is niet te vergelijken met Kos of Kreta. De plaatselijke bevolking deed aanvankelijk lacherig over die types met verrekijkers, maar ze weten inmiddels wat we waard zijn. We boeken kamers, gaan uit eten, huren een auto enzovoort. Als we midden op de weg plotseling op de rem trappen, rijden ze rustig om ons heen. Ze zijn zuinig op hun vogelaars.'

Stel dat we gaan, zijn we dan de enige vrouwelijke vogelaars op het eiland?

'Beslist niet. Van de SNP-groepen op Lesbos is minstens de helft vrouw. Er gaan ook weleens gezinnen met kinderen mee. Zeker als beginnend vogelaar kun je veel leren tijdens zo'n groepsreis, om te beginnen hoe je je verrekijker scherp moet stellen. Ons programma staat vast maar de uitvoering is los. Alles kan. Alles mag. Wij worden door fanatieke vogelaars soms vogeltoeristen genoemd. Wij willen op de eerste plaats een ontspannen vakantie hebben. Een beetje wandelen, van het eiland genieten en ondertussen zo veel mogelijk bijzondere vogels zien.'

Slapen op dé hotspot van Lesbos

Gaan we met z'n tweeën of sluiten we ons aan bij een groep? Die laatste vraag moeten we zelf beantwoorden. Achttien paar ogen zien meer dan twee. Aan de andere kant zit je vast aan een gezelschap en een programma, wat misschien na drie dagen te veel van het goede is. Dat is althans wat mijn vriendin erop tegen heeft. Zij wil met z'n tweeën in een huurauto en alle informatie die we nodig hebben over het eiland crossen. Zij wil stoppen als we zin hebben en eten wanneer het ons uitkomt. Maar ik wil graag met Ruud en Herman mee, omdat een groepsreis me leerzaam en gezellig lijkt.
Gelukkig overnachten zowel de individuele als groepsreizigers van SNP in Hotel Pasiphae, vlak bij de zoutpannen, dé hotspot van Lesbos. Er is dus ook voor individualisten genoeg gelegenheid om ervaringen te delen. Ja, ik geloof dat we eruit zijn: het wordt de individuele vogelreis. Dus bijeneter, steltkluut, wielewaal, flamingo en de rest: we zien jullie op Lesbos.

Individuele vogelreizen naast groepsreizen

SNP weet uit ervaring dat veel vogelaars het liefst hun eigen plan trekken. De een wil veel verschillende soorten zien, de ander zou graag een hele dag besteden aan het fotograferen en filmen van parende bijeneters. Daarom hebben we ook een individuele vogelreis naar Lesbos samengesteld, met kamergarantie in het vogelseizoen, een overzicht van hotspots en waar die te vinden. Er is ook een fietsroute in opgenomen voor wie wil. Behalve naar Lesbos gaan er individuele vogelreizen naar Alentejo (Portugal), Bielowieza & Bierbza (Polen) en naar Sierra de Guara, Los Monegros en Extremadura in Spanje.

Hotel Pasiphae

Vaste accommodatie van SNP op Lesbos is Hotel Pasiphae. Het vriendelijke familiehotel staat in het kustplaatsje Skala Kallonis aan de Golf van Kallonis, waar de blauwe Egeïsche Zee tot het hart van het eiland binnendringt. Hotel Pasiphae heeft een zwembad en ligt driehonderd meter van zee en vlakbij de bij vogels en vogelaars populaire zoutpannen. Logisch dus dat de Engelse Nico de Haan, Steve Dudley, er een vaste kamer heeft. Dudley is de opvolger van Richard Brooks, de Engelse natuurfotograaf die het onvolprezen Birding on the Greek Island of Lesvos schreef.

Reviews
- 'Het was voor ons de eerste keer dat we met een vogelreis van SNP meegingen. We hebben genoten van begin tot eind.'
- 'Lesbos, een eiland waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, met een vriendelijke bevolking, lekker eten en in de week dat ik er was (eerste week van mei) heel veel bijzondere vogels! Eén week was te kort, ik ga zeker nog een keer terug om te vogelen, maar ook om te genieten van al het andere dat dit eiland nog te bieden heeft, zoals diverse kloosters en een versteend woud.'

Ultiem vogelen op Grieks eiland
Griekenland - Lesbos8-daagse individuele vogelreis met huurauto vanuit hotel
Reiscode 322200 | prijs v.a. €402,- | vertrek april - juni 

Het Griekse eiland Lesbos ligt op de vogeltrekroute naar het noorden. Het voorjaar is de perfecte periode om de grote vogelrijkdom te ontdekken. Aan de hand van gedetailleerde route- en locatiebeschrijvingen zijn de beste plekken gemakkelijk te vinden. Het comfortabele hotel ligt pal aan de rand van de wetlands van Kalloni. Inclusief autohuur.

Vogelen op Lesbos
8-daagse ontspannen vogelreis vanuit hotel, groepsreis
Reiscode 125140 | prijs v.a. € 910,- | vertrek 20 en 27 apr, 4 mei

'Deze reis is zowel voor de beginnende als de gevorderde vogelaar aantrekkelijk.'