6 tips om duurzaam te reizen op je bestemming

Duurzaamheid tijdens je reis

Als reisorganisatie met liefde voor de natuur zetten wij ons in om reizen zo duurzaam mogelijk te maken. Dat zie je terug in onze reisprogramma’s, de keuze van de activiteiten, accommodaties en het vervoer. Daarnaast compenseren wij je volledige reis (inclusief overnachtingen, transfers en excursies) en reis je met ons dus CO2-neutraal. Ook als reiziger kun je een verschil maken door op de plek van bestemming je steentje bij te dragen aan een zo klein mogelijke voetafdruk. 

We geven je zes tips om duurzaam te reizen op de plek van bestemming.

1. Neem je afval mee

Duurzaam reizen is niet ingewikkeld. Gebruik ook als je op reis bent je gezonde verstand en maak dezelfde keuzes als thuis. Vermijd waar mogelijk plastic verpakkingen, laat geen rommel slingeren en neem je je afval tijdens een wandel- of fietstocht mee. 
En ook al denk je er goed aan te doen door aan het einde van je reis je kleding of andere bruikbare spullen achter te laten, doe dat echt alleen als je er iemand een plezier mee doet. Lege batterijen neem je ook het beste mee naar huis, want vaak belanden ze, net als de andere spullen die je achterlaat, op de lokale afvalberg.

Tip van SNP:
Plastic is bijzonder schadelijk voor mens en dier en heeft een enorme impact ons het milieu. Maar door de immense hoeveelheid die we dagelijks in handen hebben, is het lastig om door de bomen het bos nog te zien. My little Plastic is een inspirerende app die je uitdaagt om op, zoals zij dat zeggen, een ‘plastic dieet’ te gaan. Je berekent je PMI (Plastic Mass Index) en krijgt tips, inspiratie en informatie waarmee jij je plastic voetafdruk verkleint.

 
 

 

2. Maak gebruik van openbaar vervoer

Brommertjes, tuktuks en ander gemotoriseerd vervoer zijn niet zo best als het gaat om reductie van je CO2-uitstoot. Maak daarom ter plaatse zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer of deel bijvoorbeeld een taxi met anderen. Je te voet of per fiets van A naar B verplaatsen is natuurlijk nog beter voor het milieu. 

3. Let op dierenwelzijn

Duurzaam reizen betekent ook aandacht hebben voor dierenwelzijn. Let daar op als je een excursie wil maken. Achter bijvoorbeeld olifantenritjes gaat onnoemlijk veel dierenleed schuil. Niet doen dus! Het van dichtbij bekijken van dolfijnen, walvissen en ander wildlife kan, maar dan uitsluitend bij een organisatie die het welzijn van de dieren als eerste prioriteit heeft.

 

4. Ga zoveel mogelijk lokaal eten en drinken

Steun zoveel als mogelijk de lokale ondernemers. Ga je uit eten, kies dan voor kleine restaurants met lokale gerechten. Koop duurzame souvenirs op de markt, in kleine winkeltjes of bij particulieren die zelfgemaakte streekproducten verkopen. Je koopt niet alleen iets waar veel liefde, tijd en aandacht aan is besteed, maar je draagt ook bij aan de lokale economie. 

Tip van SNP: 

Neem een herbruikbare boodschappentas mee. Handig én verstandig als je besluit op de lokale markt boodschappen te doen of souvenirs in te kopen. Heb je er nog geen? In de webshop van SNP bestel je voor slechts € 3,50 een opvouwbare boodschappentas van 100% gerecyclede plastic flessen.  


 

5. Neem een hervulbare waterfles mee

Hoe aanlokkelijk het op een zomerse dag misschien ook is om een flesje drinken in een supermarkt te kopen, het is beter om je eigen hervulbare waterfles mee te nemen. De app Refill My Bottle laat je zien waar je in de buurt gratis of tegen een kleine vergoeding je fles met zuiver water kan vullen.Ontkom je er echt niet aan om water te kopen, dan is het beter om een grootverpakking aan te schaffen waarmee je een kleiner flesje telkens bijvult. Dat scheelt heel veel plasticafval.

Tip van SNP:

  • Wanneer je niet zeker weet of het kraanwater op je bestemming drinkbaar is, dan bieden de waterflessen van Lifestraw Go en Grayl uitkomst. Dankzij een ingebouwd filter drink je binnen luttele seconden gezuiverd water. Een veilige en duurzame keuze. De Grayl waterfles is te koop in onze webshop.
  • Welke items nog meer onmisbaar zijn in je reisbagage als het gaat om het terugdringen van plastic, vind je hier.

6. Wees zuinig op elektra- en waterverbruik

Ook op je bestemming is het een goed idee om bewust om te gaan met elektra- en waterverbruik. Zet daarom de airco, verlichting en eventuele andere elektrische apparaten uit wanneer je je hotelkamer verlaat. Laat de waterkraan niet onnodig openstaan en gebruik het liefst een biologisch afbreekbare zeep onder de douche. Hiermee ontlast je de lokale waterzuivering.