duurzaam-reizen

5 tips voor een duurzame reis

Duurzaam op reis met SNP

Wandelen en fietsen in eigen land is de meest milieuvriendelijke manier van vakantievieren, maar wij begrijpen ook dat je zo nu en dan wat verder wil kijken dan je eigen leefomgeving. Wanneer je besluit te gaan reizen, helpen wij je heel graag bij het maken van een bewuste en duurzame keuze. De liefde voor de natuur zit tenslotte in ons DNA. SNP Natuurreizen is in de jaren ’80 door biologen opgericht en sindsdien zetten wij ons in om op een zo verantwoord mogelijke manier te reizen en willen we anderen inspireren en motiveren om respectvol om te gaan met mens en natuur. 

We geven je graag vijf overwegingen mee die je helpen bij het kiezen van een duurzame reis.
 

1. Vervoer: reis CO2 neutraal

Een bestemming uitkiezen is één ding, hoe je er naar toe reist is vers twee. Zo is het beter om per trein of auto naar je bestemming te reizen. Dat is leuker en comfortabeler dan met het vliegtuig. Voor een onvergetelijke vakantie hoef je echt niet naar de andere kant van de wereld. Veel Europese bestemmingen zijn heel goed per trein bereikbaar. En als vliegen echt noodzakelijk is, kies dan voor een rechtstreekse vlucht, vermijdt binnenlandse vluchten en compenseer je CO2-uitstoot.

Wist je dat…
Je met SNP altijd CO2 neutraal reist? Wij compenseren alle onderdelen van je reis, zoals je overnachting, eventuele transfers en excursies. Ga je vliegen omdat het niet anders kan? Wij bieden onze vluchten alleen aan inclusief CO2 compensatie. Met de carmacal calculator weten we precies wat de complete uitstoot van per reis is. Nieuwsgierig naar jouw eventuele voetafdruk? Bij al onze 765 natuurreizen vind je een overzicht van de CO2-uitstoot.
 

2. Onderneem duurzame activiteiten

Ook de invulling van je reis heeft invloed op het milieu en klimaatverandering. Door te wandelen en te fietsen zorg je voor minder verstoring en een kleinere voetafdruk. Bijkomend voordeel van deze activiteiten is dat je de natuur in al zijn schoonheid ervaart. Je gebruikt je zintuigen optimaal en je ontdekt plekken die je met een voertuig nooit zou bereiken.

Wist je dat…
De reisprogramma’s van SNP zodanig zijn opgebouwd dat ze de minste impact hebben op de leefomgeving van mens en dier? In ons aanbod vind je geen voertuigen als sneeuwscooters, quads of jetski’s (tenzij ze uitsluitend functioneel worden ingezet voor bijvoorbeeld bagagetransport), maar verplaatsen we ons zoveel mogelijk te voet, per fiets of in het geval van een winterreis op ski’s.
 

3. Kies voor kwaliteit

De manier om een bestemming daadwerkelijk te leren kennen is om er heel bewust de tijd voor te nemen. Ga bijvoorbeeld wat langer naar een bepaalde streek en bewaar de rest van het land voor een eventuele volgende keer. Je zorgt hiermee voor minder CO2-uitstoot, je komt meer tot rust en je beleeft de regio en de cultuur intenser dan wanneer je door het hele land heen reist. 
Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, ook als je op reis gaat.
 

4. Overnacht in kleinschalige accommodaties

Ook met betrekking tot je slaapplek kun je een duurzame keuze maken. Kies voor een overnachting in een kleinschalige particuliere accommodatie. Deze wordt gerund door een lokale eigenaar die niet alleen hart heeft voor zijn of haar zaak, maar ook voor de streek waar hij of zij vandaan komt. Bovendien draag je op deze manier bij aan de lokale economie én kom je op bijzonder mooie plekken die anders misschien aan je voorbij waren gegaan.

5. Boek bij een duurzame reisorganisatie

Wanneer je besluit om het regelen van je vakantie uit te besteden, boek dan bij een reisorganisatie die van duurzaamheid de hoogste prioriteit heeft gemaakt. Want ook al wordt duurzaamheid tegenwoordig door veel bedrijven geclaimd, je herkent een erkende reisorganisatie aan het duurzaamheidscertificaat van Travelife. 

Wist je dat…

SNP als een van de eerste touroperators dit keurmerk in ontvangst mocht nemen? Daar zijn we bijzonder trots op en daar blijven we ons met ons eigen duurzaamheidsteam ook voor inspannen. Elke twee jaar vindt er een audit plaats waarbij we moeten voldoen aan meer dan 200 ijkpunten op het gebied van internationaal duurzaamheidsbeleid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.