Bovenwinds uitwaaien Wandelen op St. Maarten, Statia & Saba

Vanaf 2011 in het SNP reisaanbod: Caribisch Nederland

De Nederlandse biodiversiteit is, na de officiële benoeming van Saba en St. Eustatius tot bijzondere Nederlandse gemeentes in oktober 2010, enorm toegenomen. SNP-directeur Gert Nieuwboer reisde in het voorjaar van 2011 af naar deze bovenwindse pareltjes en kwam laaiend enthousiast terug van deze subtropische wandelbestemming. Hier zijn ervaringen. 

In oktober 2010 ontving ik een opmerkelijke e-mail van een docent economie aan de universiteit van Sint Maarten. Hij schreef mij over de bijzondere natuur en wandelmogelijkheden van de drie Bovenwindse Eilanden (St. Maarten, Saba en St. Eustatius) en uitte zijn verbazing over het feit dat deze bestemming volledig ontbrak in het aanbod van SNP. In een bijgevoegde PowerPoint-presentatie stuurde hij een uitgebreide fotoreportage mee om zijn argumenten kracht bij te zetten. Nou krijgen we wel vaker dergelijke verzoeken - en meestal zijn er ook goede redenen waarom SNP uitblinkt in afwezigheid - maar dit keer liet ik mij verleiden tot het bekijken van zijn materiaal. De rest laat zich raden. Een half jaar later drukte ik op de luchthaven van St. Maarten de hand van Erwin Wolthuis, de schrijver van de bewuste mail. Een nieuwe SNP-reis werd geboren.

St. Maarten of St. Martin

Verreweg het grootste eiland van de drie is St. Maarten. De Nederlandse helft is voor de natuurliefhebber nauwelijks interessant en dient snel vermeden te worden. Grootschalig toerisme heeft hier zijn tol geëist. Het Franse deel echter is opmerkelijk fraaier met nog ongerepte zandstrandjes waar schildpadden hun eieren leggen en groene wandelpaden die leiden naar verrassende uitzichten. Door zijn werk als vrijwilliger voor de St. Maarten Heritage Foundation kent Erwin alle wandelpaden op zijn duimpje.

Met het vinden van de juiste ‘SNP-accommodatie’ bleek het niet moeilijk om een aangenaam programma te ontwikkelen. Ochtendwandelingen worden afgewisseld met facultatieve middagonderdelen als snorkelen, kajakken of gewoon luieren aan het strand. Het blijft tenslotte vakantie.

Afdalen in 'the Quill'

Het kleine vulkanische St. Eustatius, ook wel Statia genoemd, ligt op slechts een kwartier vliegen van St. Maarten. In de achttiende eeuw werd vanuit Fort Oranje het Amerikaanse schip de ‘Andrew Doria’ begroet met dertien saluutschoten, waarmee Statia als eerste de Verenigde Staten van Amerika erkende (!). Een tijdperk van intensieve handel volgde en ‘The Golden Rock’, zoals de bijnaam van Statia luidde, beleefde zijn economische bloei. Vandaag de dag resten nog de ruïnes van de pakhuizen aan de kade. Op een historische stadswandeling herleeft de geschiedenis van Oranjestad en het gelijknamige fort.

De natuur van Statia is ronduit overweldigend met name rond de weelderig begroeide hellingen van de vulkaankrater ‘the Quill’ (de Engelse verbastering van de oorspronkelijk Nederlandse naam ‘de Kuil’). Klimmend naar de rand van de krater wandelen we door een soort nevelwoud met prachtig begroeide bomen, behangen met mossen en bromelia’s. Via een spectaculair pad dalen we af naar de bodem van de Kuil waar, beschut tegen de tropische stormen, enorme woudreuzen groeien. In de middag vermijden we de hitte bij de fraai gelegen lodge aan de rand van het zwembad met uitzicht op zee.

Saba, ‘the unspoiled Queen’

Hoogtepunt van deze wandelreis is een driedaags bezoek aan het onbedorven eiland Saba. Deze enorme vulkaan rijst imposant uit zee omhoog en de hoogste top, Mount Scenery (890 meter), is vaak in wolken gehuld. Saba is een paradijs voor de natuurliefhebber die wandelend over de prachtige trails kan genieten van het ongerepte nevelwoud met boomvarens, ‘Giant Elephant Ears’ en mahoniebomen behangen met bromelia’s en orchideeën.

We verblijven er in een unieke ecolodge, gelegen midden in het tropische bos op een aangename koele hoogte. Natuurlijk beklimmen we er de ‘hoogste berg van Nederland’; een andere dag volgen we de schitterende Sandy Cruz trail rondom het eiland. Naast wandelen behoort een snorkelexpeditie boven het fraaie rif hier tot de mogelijkheden.

Natuurverlenging Bonaire

Behalve Saba en St. Eustatius is ook het Benedenwindse Eiland Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland geworden. Bonaire staat bekend om zijn prachtige koraalriffen en is een mekka voor snorkelaars en duikers. Op Bonaire hebben we een bijzonder natuurarrangement ontwikkeld dat zich uitstekend laat combineren met de wandelreis op de Bovenwindse Eilanden.

Vanuit een bijzondere, duurzame lodge, gelegen op een rustig deel van het eiland, kun je de natuur van Bonaire ontdekken. Een kajaktocht langs het mangrovebos maakt onderdeel uit van het programma evenals snorkelen boven het rif.

Uitgewerkte reis of maatwerk

Je kunt de beschreven reis op individuele basis maken. De wandelingen zijn goed gemarkeerd en beschreven en zijn qua lengte aangepast aan het warme klimaat. Bij onze twaalfdaagse individuele reis staat een huurauto op St. Maarten en Statia voor je klaar voor de nodige transfers; op Saba is een huurauto overbodig en word je per taxi verplaatst. St. Maarten dient als uitvalsbasis voor de bezoeken aan Statia en Saba. De beste reisperiode voor de Bovenwindse Eilanden is in de maanden december tot juli, het najaar wordt afgeraden vanwege de kans op orkanen. St. Maarten is rechtstreeks met KLM vanuit Amsterdam bereikbaar.

Uiteraard is het ook mogelijk om maatwerk te regelen. Kijk eens naar onze bouwstenen en combineer naar lieve lust! Liever iets anders? Leg je reisplan voor aan onze specialisten en zij kijken samen met je naar de mogelijkheden. 

- Zie deze link voor onze individuele Caribisch Nederland wandelreis van 12 dagen.

- Zie deze link voor onze bouwstenen in Caribisch Nederland. 

Bijzondere natuurreizen Unieke belevingen Ervaren reisexperts Persoonlijk contact
alt Sgr Calamiteitenfonds Travellife
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen