Sneeuwwandel trektocht langs hotels en auberge
Uniek aan deze reis
- Gebruik smalspoortreintjes en postbus
- Fraai Jura landschap van bossen en weides
- Langs twee goede hotels en afgelegen auberge
- Schitterende vergezichten op de Alpen
In Sainte Croix verblijven we in een comfortabel hotel midden in het dorp. In het dorp Couvet zijn we te gast in een fraai, sfeervol hotel, met ruime kamers.
In beide hotels hebben de kamers een eigen badkamer.
In het geïsoleerd gelegen Les Rochats overnachten we één nacht met z'n allen op een ruime slaapzaal met gedeeld sanitair. Lakens en een handdoek zijn aanwezig.
De dag begint met een goed ontbijt.
Voor de lunch kun je inkopen doen in het dorp waar we overnachten. Alleen in Les Rochats krijgen we een lunchpakket mee.
’s Avonds is er een smakelijk driegangenmenu veelal met lokale specialiteiten.
Het verschil tussen de Jura en de Alpen is dat je daar veelal in de dalen loopt en in de Jura op bergkammen en plateau's met weids uitzicht, wat heel bijzonder is. Meestal is het heerlijk weer, maar het kan ook flink waaien en guur zijn. Gelukkig kan je dan vaak de route verleggen naar het bos. De stijgingen zijn in de Jura meestal niet steil, maar de wandeltochten vaak wel wat langer. Omdat je een paar dagen van de ene overnachtingsplek naar de andere loopt, zijn niet alle wandelingen in te korten. Sneeuwwandelen is technisch eenvoudig, maar omdat het lopen in de sneeuw net wat zwaarder is dan gewoon wandelen, moet je voor deze sneeuwwandeltocht echt een goede conditie hebben.
Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan je reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Als voorbereiding kan je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken in Nederland of België. Het is belangrijk dat je schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.
De afstand Utrecht - Ste Croix is ca. 775 km. Je kunt je auto parkeren op de openbare parkeerplaats in het dorp.
Carpooling
Ruim vóór aanvang van deze groepsreis wordt er door SNP een Whatsapp groep aangemaakt, zodat je eventueel groepsgenoten kunt vinden die met je mee willen rijden.
Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Sainte Croix (Sint Croix bij NS International)
Vanaf het treinstation is het 500 m lopen naar het hotel.
Klik hier voor bus- en treintijden in Zwitserland.
klik hier (Veelgestelde vragen->Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.
Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:
www.nsinternational.nl of www.interrail.eu
Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren als de SNP groepsreis voldoende deelnemers heeft en voorzien is van het label Voldoende Deelnemers.
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Zwitserland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Houd er wel rekening mee dat het prijsniveau in Zwitserland aanmerkelijk hoger ligt dan in Nederland. In tegenstelling tot wat je zou verwachten kan je in Zwitserland nog lang niet overal betalen met pinpas. In Sainte Croix is gelegenheid om Zwitserse Franken (CHF) te pinnen. Als je pint vraagt de automaat of je in Euro's wilt betalen of in CHF. De keuze CHF is meestal voordeliger. Afhankelijk van je eigen bank betaal je een toeslag voor betalen in Zwitserland als niet-Euro land.
Vanwege de overstappen op de treinstations, adviseren we om je bagage in een koffer met wieltjes of een rugzak te vervoeren. Tijdens de wandelingen draag je een ruime dagrugzak van ca. 35 liter omdat je in de winter altijd wat extra kleding in moet passen en je de sneeuwschoenen op je rugzak moet kunnen binden.
Een sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar uitschuifbare wandelstokken als evenwichtssteun. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, waterdicht en stevig zijn (enkelhoog). Daarbij is het goed als je wat ruimte bij je tenen hebt, dan worden ze minder snel koud.
Om te voorkomen dat er sneeuw in je schoenen komt heb je gamaschen nodig. Goedkopere zijn van kunststof die geen vocht doorlaat van binnen naar buiten, wat resulteert in klamme enkels aan het eind van de dag. Beter (maar duurder) zijn 'ademende' gamaschen van bv. Gore-tex.
Met sneeuwschoenen mag je niet op harde ondergrond lopen (asfalt), dus in dorpjes en op plekken waar onverhoopt geen sneeuw ligt dien je de sneeuwschoenen op je rugzak te binden. Bij deze reis is het zeker dat je stukken loopt op weggetjes waar de sneeuw weg is. Als er geen bandjes en gespen aan je rugzak zitten waarmee dit kan, kun je die los meenemen.
NB. Als je je eigen sneeuwwandeluitrusting meeneemt moet je er aan denken dat het lastig is deze attributen (met scherpe punten) in de trein mee te nemen. Je zult ze erg goed moeten verpakken.
Denk bij kleding aan een goede wind- en waterdichte jas en broek, fleecetrui, muts en warme handschoenen.
Wat moet je niet vergeten
• Dagrugzak (ca. 35 liter) met mopgelijkheid de sneeuwschoenen er op te binden
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• EHBO (bv. pijnstillers, sporttape, etc)
• Hoge (waterdichte) wandelschoenen
• Gamaschen (om te voorkomen dat er sneeuw in je schoenen komt)
• Bandjes om sneeuwschoenen aan je rugzak te bevestigen
• Slippers of makkelijke schoenen voor 's avonds
• Lang ondergoed (wol of kunststof)
• Fleecejack
• Wind- en waterdicht jack
• Winddichte en sneeuwafstotende broek
• Handschoenen en warme muts
• Zonnebrandcrème en lippencrème met UV-filter
• Zonnebril en pet
• Lunchtrommel en thermosfles
Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.
Ga je binnenkort op reis naar Zwitserland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zwitserland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.
Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zwitserland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.
Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!
Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. U kunt het beste een ziektekostenverzekering afsluiten waarbij u ook verzekerd bent voor repatriëring om gezondheidsredenen.
EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)