Zweden - Kungsleden Huskytrektocht, 8 dagen Met husky's over de Kungsleden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Actief in de sneeuw

Trektocht met sledehonden langs berghutten

Winterse trektocht op de Kungsleden, aan de voet van de Kebnekaise (2114 m), de hoogste berg van Zweden is een van toppers onder de lange afstand routes in Europa. In het ruige Zweedse Lapland, ver boven de Poolcirkel, op pad met de hondenslede in een internationaal gezelschap. Een heel bijzondere winterrreis en wie weet... met noorderlicht! “Once in a lifetime!”

Uniek aan deze reis

 • Een echte winterexperience
 • Kungsleden en Kebnekaise
 • Noorderlicht
 • Reizen hebben gegarandeerd vertrek
 • Trektocht met husky's
Zwaarte
Comfort

Blog - Blaf-avonturen op de Kungsleden, Zweeds-Lapland

Yi, yi, yi, roep ik enthousiast naar mijn hondenspan. Hondengids Jenny is not amused wanneer ik de internationale hondentaalwoorden voor links en rechts door elkaar haal bij het aanmoedigen van de honden om het spoor naar links te volgen. ‘Als je Yi (naar rechts) of Ha (naar links) gebruikt tegen de honden moet je het goed doen, anders raken de honden helemaal in de war’. ‘Ja sorry hoor, zal ik doen’, antwoord ik bedeesd en met de staart tussen de benen druip ik af. Hondenliefhebbers moet je niet tegen de haren instrijken, zeker niet in het Hoge Noorden. Lees verder...

Dag tot dag

Zweden - Kungsleden Huskytrektocht

De Kungsleden is in de 19e eeuw aangelegd door de Svenska Turistföreningen om mensen de schoonheid van Zweeds Lapland te laten zien. Het pad is ongeveer 425 kilometer lang en loopt van Abisko in het noorden naar Hemavan in het zuiden. Tijdens deze huttentrektocht glijden we met de husky’s over het noordelijke deel van het Koningspad. Je eigen slede wordt getrokken door 4 Husky's. Jij hebt de zorg voor de honden en dagelijks maak je hun voer klaar.
De kenmerkende brede gletsjerdalen, omringd door steile en grillige wanden, slingeren zich door het eindeloze witte landschap, af en toe onderbroken door een berkenbosje of een bevroren rivier. Tijdens deze trektocht langs hutten met klinkende namen als Allesjoure, Sälka en Singi maken we een tocht naar de voet van de indrukwekkende Kebnekaise, met 2114 m de hoogste top van Zweden. Een winterexperience niet alleen voor hondenliefhebbers!

N.B. Je reist in een kleine groep van maar 6 personen. Een dergelijk groepje is snel vol. Boek dus op tijd!

Dag 1

Aankomst op de luchthaven van het Zweedse Kiruna, 200 km ten noorden van de Poolcirkel. De gids heet je welkom en brengt je naar het basiskamp van de husky’s. Hier neem je de uitrusting in ontvangst en tijdens de maaltijd zal de gids de trektocht met je bespreken.

Overnachting in

Jukkasjärvi Basecamp

Dag 2

Na het ontbijt worden de sledes en de honden klaar gemaakt voor de tocht. In de loop van de ochtend stap je op je slede en trekken de honden je de witte wereld in. Het is vandaag een tocht van ongeveer 30 km en tijdens deze tocht leer je om te gaan met de slede en de honden. Het moet immers een team worden! Na aankomst bij de hut worden eerst de honden verzorgt. Hout voor de kachel moet gekliefd worden en water wordt uit het wak gehaald. De gids zorgt voor de bereiding van de avondmaaltijd.

Overnachting in

Vakkakoski

Dag 3

Na het verzorgen van de honden en ons ontbijt vertrekken we voor een korte tocht naar de plaats waar al het materiaal en de honden worden klaar gemaakt voor de transfer naar Abisko. Deze autorit duur ongeveer 1 uur. Aan de rand van het Abisko National Parc worden de honden weer ingespannen en trekken we de wildernis van de Kungsleden in. Het is ongeveer 15 km naar de hut.

Overnachting in

Abiskojaure

Dag 4

Na het gebruikelijke ochtendritueel (honden verzorgen, ontbijt en honden inspannen) trekken we verder naar het zuiden en verlaten het nationale park. In het brede gletsjerdal ligt het langgerekte en dik bevroren Alisjávrimeer. Met onze slede glijden we regelmatig over het dikke ijs en het doel is de hut van Allesjaure. Je legt vandaag een afstand van ongeveer 28 km af.

Overnachting in

Allesjaure

Dag 5

Verder trekken we door het steeds nauwer wordende dal van de Tjäktjavåkka de witte wereld in. Ook de omringende bergen worden hoger en ruiger en het terrein wordt geaccidenteerder. In de loop van de middag bereiken we, na een tocht van ongeveer 30 km de hut van Sälka.

Overnachting in

Sälka

Dag 6

Vandaag trekken we voor het laatst over de officiële Kungsleden. Na 26 km komen we bij de hutjes van Singi aan de voet van de Kebnakaise, voor de laatste overnachting in de wildernis. Wie weet zien we het noorderlicht vanavond!

Overnachting in

Singi

Dag 7

Al snel na het vertrek verlaten we het hoofddal van de Kungsleden en na de Lassa pas dalen we door de soms nauwe vallei van de Cuhcavaggi, waar het ’s winters zeer koud kan zijn, naar het bomenrijke Nikkaluokta. Hier worden we opgehaald en teruggebracht naar het basecamp van Jukkasjärvi. De husky’s mogen weer terug in hun vertrouwde kennel en voor ons is er een welverdiende douche en smakelijke maaltijd.

Overnachting in

Jukkasjärvi

Dag 8

Na het ontbijt wordt je naar de luchthaven van Kiruna gebracht en is de terugvlucht via Stockholm naar Amsterdam.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de lokale gids. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de trektocht slapen we in zeer eenvoudige berghutten, op slaapzaal. De slaapzak met lakenzaken kussensloop  krijg je ter plaatse. We stoken de hut zelf warm en maken samen met de gids de eenvoudige maaltijden klaar. 's Nachts kan de temperatuur in de hut teruglopen naar het vriespunt. Douches zijn hier niet en we gebruiken latrines. Om ons te wassen, smelten we sneeuw. Maar diverse hutten hebben een sauna.
Het basiskamp, waar de de reis begint en eindigt is de kennel waar ook alle honden verblijven. Je slaapt hier  in kleine vierpersoons hutjes met stapelbedden. De latrine-wc is op het terrein, evenals de douches.

Over de maaltijden

De dag begint met een stevig ontbijt. Tijdens het ontbijt maken we een lunchpakket. De avondmaaltijden worden door de gids en de groep klaargemaakt. De gids heeft hiervoor de inkopen gedaan. De maaltijden zijn eenvoudig.
De maaltijden in het basiskamp aan het begin en aan het einde van de reis, zijn eveneens eenvoudig.

Inbegrepen

 • verblijf op meerpersoonskamers
 • maaltijden op basis van volpension vanaf avondmaaltijd dag 1 tot en met ontbijt op dag 8
 • transfers met minibus
 • gebruik van slede en husky's
 • gebruik slaapzak, winteroverall, winterlaarzen, handschoenen en overwanten
 • diensten lokale gids

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis en luchthavenbelastingen
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

Je staat op de slede op de achterste glijders. Je kunt niet zitten tijdens de tocht. Dit vraagt natuurlijk enige conditie. De weersomstandigheden kunnen de tochten extra zwaar maken. Temperaturen tot beneden de -25 ºC zijn dan niet ongewoon. Houdt u hier rekening mee wat de kleding betreft.

Over de groepssamenstelling

Je reist met een kleine groep van 6 personen, samen met de gids. Het is een internationale groep en de voertaal is Engels.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis maar reist u op eigen gelegenheid, dan ontmoet u uw reisgezelschap op de luchthaven van Kiruna.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Op de luchthaven van Kiruna wordt je opgewacht door een medewerker van de Huskyfarm. Er volgt een korte transfer naar de Huskyfarm. Deze transfer is aansluitend bij  iedere aankomst.  Aan het einde van de reis wordt je ook weer teruggebracht naar de luchthaven. 

De temperaturen in de winter kunnen zakken tot wel -30 ºC . Omdat de lucht in deze omgeving echter zeer droog is, voelt dit lang niet zo koud aan. De gemiddelde temperaturen in de omgeving van de Kebnakaise zullen in de winter tussen de –10 ºC en de –15 ºC liggen. Een uitstekende uitrusting is daarom zeer belangrijk! In eind februari en maart is er voldoende daglicht om het programma uit te voeren.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Kungsleden ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Zweedse Kronen voor privé-uitgaven. Tijdens de trektocht zijn er echter geen mogelijkheden om geld uit te geven.

In Zweeds Lapland kunnen de temperaturen ’s winters variëren van zeer koud met extreme temperaturen (-25 ºC) tot licht vriezend, mooi wintersportweer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Door de droge lucht voelt een dergelijke lage temperatuur echter niet zo extreem koud aan. Tijdens de trektocht krijg je een warme overall, wanten, warme laarzen.
Verder adviseren we je om de bagage voor de trektocht zoveel mogelijk te beperken. Zorg in ieder geval dat je een reserve set onderkleding mee. De bagage moet in een in een weekendtas of rugzak. Deze moet op de slede van de hond en een koffer is hiervoor natuurlijk niet geschikt.  Omdat we na de trektocht weer in dezelfde accommodatie terugkomen als in de eerste dagen, kunt u hier de bagage die niet meegaat op de trektocht, veilig achterlaten.

Paklijst:

 • EHBO eenvoudige middelen
 • EHBO sporttape
 • Warme, goed geïsoleerde bergschoenen
 • Weekendtas
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Fleece jack/trui
 • Handschoenen
 • Muts en haarband
 • Warme sokken
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnebril
 • Bivakmuts
 • Zaklamp
 • Thermos veldfles
 • Lang ondergoed
 • Handdoeken
 • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • Lippencrème met UV-filter
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Sneeuwbril

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een lokale gids. Hij/zij kent de route en de omgeving uitstekend. De gids spreekt Engels. Er gaat dus geen SNP-reisleider mee. Tijdens de heen- en terugreis naar en van Kiruna is er geen reisleiding bij. Op de luchthaven van Kiruna wordt je welkom geheten door een medewerker van de plaatselijke organisatie.
De gids draagt zorg voor de honden, maar je hebt je eigen honden waar je de dagelijkse zorg voor hebt.

Voor een verblijf in Zweden hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zweden (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Zweden erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Zweden geldig is dan kunt u een korte-termijnverzekering afsluiten aan de grens.

Voor een verblijf in Zweden hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zweden (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Bijzondere medicijnen
Medicijnen zonder verdovende middelen mag u vrij meenemen worden. Medicijnen die wel verdovende middelen bevatten, mag u voor ten hoogste vijf dagen invoeren. Hiervoor moet u een vergunning aanvragen (bij: Socialstyrelsen, Lakemedelsavdelningen - P.O. Box 607 - S-751 25 Uppsala). De aanvraag moet het volgende bevatten: de ziekte waartegen de medicijnen gebruikt worden, de datum van binnenkomst en vertrek en een medisch certificaat.

Apotek
Voor medicijnen kunt u terecht bij de ‘apotek’. In de grote steden is tevens een 24-uurs apotek-dienst voorhanden.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een verblijf in Zweden zijn geen vaccinaties verplicht.
Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Toeristen worden in Zweden slechts zelden het slachtoffer van gewelddadige criminaliteit, maar in de drukkere winkelstraten van de grote steden zijn wel veel zakkenrollers actief. Zweden heeft efficiënte en betrouwbare hulpdiensten. De politie is zeer behulpzaam en spreekt zijn talen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

6407foto_P_Rosen_Hundspann_red.jpg

Zweden - Kungsleden Huskytrektocht

Met husky's over de Kungsleden

Trektocht met sledehonden langs berghutten

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 351 klanten