DSC00534.JPG

Zweden - Dalarna winterexperience, 8 dagen Op sneeuwschoenen door de Zweeds wildernis

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelen vanuit stuga

Op de oever van de bevroren Västerdalälven liggen de  sfeervolle stugas van Yttermalung. De lodges, gerund door Nederlanders, vormen de uitvalsbasis voor een heerlijke sneeuwwandelvakantie in de Zweedse provincie Dalarna. De lokale gids voert je deze week langs oude zomerboerderijen, zwerfkeien, oerbossen en natuurlijk wandel je op je sneeuwschoenen boven de boomgrens op de winterse fjäll. Sneeuwwandelen op z’n Zweeds!

Uniek aan deze reis

 • Ervaren lokale gids
 • Kleine groep
 • Verblijf in sfeervolle houten stuga's
 • Zweedse wildernis
Zwaarte
Comfort

De heen-en terugvlucht van deze reis wordt uitgevoerd met KLM Royal Dutch Airlines

Bij deze reis vlieg je met KLM rechtstreeks naar je bestemming. Je vakantie begint al aan boord: persoonlijke service, comfortabele zitplaats en een eigen entertainmentsysteem op intercontinentale vluchten.

Dag tot dag

Zweden - Dalarna winterexperience

Dag 1

Aankomst bij de landelijk gelegen camping in Yttermalung, niet ver van het stadje Malung. Je verblijft in houten chalets (stuga's). 

Overnachting in

Yttermalung

Dag 2

Na het ontbijt worden we door de gids opgehaald en rijden we, ongeveer 20 min rijden, naar het begin van de wandeling in het natuurreservaat Haftahedarna. Je wandelt door oerbos en veengebieden langs de rivier de Västerdalälven. De heuvelruggen in het gebied zijn ontstaan in de laatste ijstijd. De lunch eten we halverwege in een “slogbod”, een schuilhut waar we kampvuur maken en genieten van het winterlandschap rond de rivier.  Lengte van deze wandeling is ongeveer 10 km, licht glooiend terrein.

Overnachting in

Yttermalung

Dag 3

We starten vandaag bij een oude zomerboerderij, een fäbod. In de zomer hadden de boeren uit het dal hun vee daar te grazen. Deze fäbod ligt op 270 m hoogte en we lopen daar vandaan naar de uitzichttoren op de Klacken, 573 m hoog. Een mooi uitzicht over het winterse landschap is de beloning! Lengte van deze wandeling is ongeveer 8 km.

Overnachting in

Yttermalung

Dag 4

Vandaag lopen we naar een van Zwedens grootste zwerfkei, 400 mᶾ. We beginnen aan de rand van een meer en lopen door jong bos richting een veengebied waar een oude “kolarkoja” een oude veenbranders hut. Binnen maken we een vuurtje en genieten van de lunch.. Door ouder bosgebied en over een oude stuwdam lopen we richting Stora Stenen. Deze wandeling is ongeveer 10 km lang.

Overnachting in

Yttermalung

Dag 5

Na het ontbijt haalt de gids ons weer op en rijden we naar Sälen, ongeveer 1 uur rijden. De wandeling start op de hellingen van de Hemfjället, Zwedens zuidelijkste fjäll. We starten op 550 m hoogte en lopen tot 870 m hoogte. Over de fjäll wandelen we op onze sneeuwschoenen naar een mooi gelegen fjällstuga. Via een mooi besneeuwd dal lopen we weer omlaag. Deze wandeling is ongeveer 12 km lang.

Overnachting in

Yttermalung

Dag 6

De wandeling vandaag start in Yttermalung en gaat meest over een groot open veengebied. We lunchen bij het kampvuur aan de oever van een meer en wandelen, als het ijs het toelaat, over het meer terug naar Yttermalung. Deze wandeling is ongeveer 10 km lang.

Overnachting in

Yttermalung

Dag 7

We rijden na het ontbijt richting Äppelbo waarvandaan we naar Korpfjället lopen. Naarmate we hoger komen, worden de bomen schaarser en op de uitzichttoren van de Skalet (600 m) heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Deze wandeling is ongeveer 9 km lang en we stijgen en dalen ongeveer 250 m.

Overnachting in

Yttermalung

Dag 8

Na het ontbijt vertrekken we van de camping.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de lokale gids. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in een landelijke omgeving in houten lodges (stuga's) op rustige camping in het dorpje Yttermalung in de vallei van Västerdalälven. De houten huisjes (stuga’s) staan op een open terrein in een cirkel. De vakantiehuisjes (29 vierkante meter) beschikken over een eethoek, kleine zithoek, een volledig ingerichte kitchenette en een kleine slaapkamer met een tweepersoonsbed (200x140 cm), Deel je de stuga met een andere reisgenoot, dan krijg je een huisje met twee aparte kleine slaapkamers. De stuga is uitstekend geïsoleerd en goed verwarmd. Er is ook een schoenendroger aanwezig. Beddengoed en hand/theedoeken zijn aanwezig.

In de gezellige receptie van het park kun je gezamenlijk vertoeven. Hier kun je ook iets drinken. Op het terrein is een houten tobbe, waar je ’s avonds lekker in kunt badderen. Je moet natuurlijk zelf zorgen dat het water op temperatuur blijft. Er is voldoende hout aanwezig.

Over de maaltijden

De dag begint met een uitstekend ontbijtbuffet. Je maakt je eigen lunchpakket 's morgen klaar. 's Avonds is er een smakelijke maaltijd en natuurlijk is er na het eten koffie en thee. We zijn immers in Zweden! De maaltijden worden geserveerd in de gemeenschappelijke verblijfsruimte bij de receptie.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Stockholm (optioneel)
 • trein- en busritten tussen vliegveld en accommodatie 
 • verblijf in tweepersoons huisje
 • alle maaltijden vanaf diner dag 1 tot en met ontbijt op dag 8
 • transfers met minibus volgens programma
 • huur sneeuwschoenen
 • diensten lokale gids

Niet inbegrepen

 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Let op! Het vervoer van de ruimbagage (koffer) is bij KLM niet meer inbegrepen. Voor KLM vluchten kan het vervoer van ruimbagage met korting geboekt worden via KLM.com. Op de luchthaven moet het volledige tarief betaald worden (ongeveer 30 euro per koffer). Actuele informatie staat op de website van KLM (

www.klm.com).

Over de activiteiten

Om naar het beginpunt van de sneeuwwandelingen te komen, is er dagelijks een korte transfer met een minibus. De lengte van de wandelingen ligt tussen de 9-12 km en de hoogteverschillen zijn 250-400 m per dag. Voor het sneeuwwandelen hoef je geen ervaring te hebben, een goede conditie is voldoende.

Over de groepssamenstelling

Je sneeuwwandelt in een kleine groep van maximaal 8 personen!

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand tussen Utrecht en Yttermalung is 1450 km met veerboot en tolbrug. Ter plekke is ruime parkeergelegenheid.

Kom je met eigen auto, dan zijn winterbanden verplicht. Overdag moet je altijd dimlicht aan hebben. Hou rekening met plotseling overstekend wild. 
Gebruik bij het bepalen van de route niet alleen de navigatie of GPS. Deze leiden je vaak over kleinere wegen en deze zijn in de winter onbegaanbaar. Volg alleen de grote wegen. Deze zijn goed onderhouden en veilig.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM naar Stockholm v.v.

Vluchtschema
KL 1109 Amsterdam - Stockholm (Arlanda) vertrek om 10.00 aankomst 12.05  uur
KL 1116 Stockholm (Arlanda) - Amsterdam vertrek om 17.20 aankomst 19.30 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek

NB. bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jouw bestemming.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Op het vliegveld Stockholm-Arlanda neem je de sneltrein naar Borlänge (het treinstation Arlanda C. is op het vliegveld). Op het kleine station van Borlänge stap je over op een comfortabele snelbus die op een paar honderd meter van de camping bij bushalte Yttermalung E16 stopt.
De eigenaar van de camping haalt je op bij de bushalte en brengt je met je bagage naar de stuga's op de camping.
De totale reis duurt ca. 4,5 uur (Klik hier voor de tijden).
SNP zorgt voor de trein/bus kaartjes en zitplaatsreservering (ook in de bus).

De temperaturen in de winter kunnen zakken tot wel -20 ºC . Omdat de lucht in deze omgeving echter droog is, voelt dit lang niet zo koud aan. De gemiddelde temperaturen in de omgeving zullen in de winter rond –5 ºC liggen. Een goede uitrusting is daarom belangrijk! In eind februari en maart is er voldoende daglicht om het programma uit te voeren. Ook is er kans op het zien van noorderlicht.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Dalarna ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

De huur van de sneeuwschoenen met stokken is inclusief de reissom.
In Zweden kun je eigenlijk niet meer met cash geld betalen. Alles wordt betaald met een pinpas of creditkaart, ook de kleine bedragen.

In Zweden kunnen temperaturen variëren van zeer koud tot warm, zonnig, windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Uw uitrusting moet dus van een goede kwaliteit zijn.

Paklijst:

 • EHBO sporttape
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Bergschoenen
 • Fleece jack
 • Handschoenen
 • Muts
 • Sjaal
 • Wind- en waterdichte jas en broek
 • GELDIG paspoort of ID
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebril
 • Thermosfles
 • Lang thermo-ondergoed
 • (langlauf)handschoenen
 • Skibril
 • Lippencreme met UV-filter
 • Gamaschen

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Deze reis wordt begeleid door de Nederlander Peter Lucas. Peter kreeg het Scandinaviëvirus nadat hij als dienstplichtig marinier wintertraining deed in Noorwegen. Daarna reisde hij zomer en winter door Zweden, Finland en Noorwegen tijdens al zijn vakanties. In 2003 besloot hij met zijn gezin (vrouw en drie kinderen) te verhuizen naar Zweden. De natuur, ruimte en de vier seizoenen deden hem belanden in Dalarna, waar hij nu graag zijn kennis van het land en de natuur wil delen met zijn gasten. 

Peter zal niet iedere dag kunnen gidsen, maar hij heeft collega-gidsen, vaak ook Nederlanders die het gebied uitstekend kennen.

Tijdens de heen- en terugreis is er geen reisleiding bij.

Voor een verblijf in Zweden hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zweden (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Zweden erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Zweden geldig is dan kunt u een korte-termijnverzekering afsluiten aan de grens.

Voor een verblijf in Zweden hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zweden (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Bijzondere medicijnen
Medicijnen zonder verdovende middelen mag u vrij meenemen worden. Medicijnen die wel verdovende middelen bevatten, mag u voor ten hoogste vijf dagen invoeren. Hiervoor moet u een vergunning aanvragen (bij: Socialstyrelsen, Lakemedelsavdelningen - P.O. Box 607 - S-751 25 Uppsala). De aanvraag moet het volgende bevatten: de ziekte waartegen de medicijnen gebruikt worden, de datum van binnenkomst en vertrek en een medisch certificaat.

Apotek
Voor medicijnen kunt u terecht bij de ‘apotek’. In de grote steden is tevens een 24-uurs apotek-dienst voorhanden.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een verblijf in Zweden zijn geen vaccinaties verplicht.
Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Toeristen worden in Zweden slechts zelden het slachtoffer van gewelddadige criminaliteit, maar in de drukkere winkelstraten van de grote steden zijn wel veel zakkenrollers actief. Zweden heeft efficiënte en betrouwbare hulpdiensten. De politie is zeer behulpzaam en spreekt zijn talen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

sneeuwschoen_op_fj_ll.jpg

Zweden - Dalarna winterexperience

Op sneeuwschoenen door de Zweeds wildernis

Sneeuwwandelen vanuit stuga

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 514 klanten