banner leeuwen

Zuid-Afrika - Zuid-Afrika & Swaziland, 20 dagen Voor jonge rangers en echte avonturiers

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Rondreizen

Gezinsvakantie vanuit gevarieerde accommodaties

Yebo Nkosi! Hartelijk welkom in het noordoosten van Zuid-Afrika. Het meest wildrijke en authentieke gedeelte van Zuid-Afrika. In de malaria-vrije wintermaanden (juni - aug) is het heerlijk toeven in een aangenaam warm en droog klimaat. Deze Family Special in Zuid-Afrika staat bol van de activiteiten, wilde beesten en natuurschoon! In het Kruger National Park sta je oog met olifanten en hopelijk ook neushoorns, leeuwen, sierlijke giraffen en vele andere hoefdieren. Een ranger vertelt je  vele geheimen vertellen over de 'Big Five', maar ook de 'Small Five'. In een opvangcentrum leer je van alles over natuurbehoud en fokprogramma's van bedreigde diersoorten. Hoe bestrijdt men het stropen en betrekt men de lokale gemeenschap bij het belang van natuurbehoud. Wandel of fiets in het koninkrijk Swaziland in een privé natuurreservaat of zipline naar beneden hangend in een harnas. Het Spioenkop Nature Reserve staat garant voor nog een wild beleving. Vakantie is pas vakantie met de Indische Oceaan binnen handbereik. Verken de onderwaterwereld al snorkelend vanaf Kosi Mouth en Cape Vidal, ga kayakken op de lagunes en stap aan boord van de bootcruise om nijlpaarden en krokodillen te zien. O ja, heb je wel eens haaiennetten geïnspecteerd? Family Special Zuid-Afrika, spannender en leuker kunnen we het niet maken! Verre groepsreis

Uniek aan deze reis

 • 100% kidsreis met veel te doen
 • 'big-five' in Kruger
 • Bezoek historische plek gevangenname Nelson Mandela in 1962
 • Kosi Mouth: top natuurbestemming
 • Mini-rangers cursus
 • Verlenging Kaapstad mogelijk
Zwaarte
Comfort

Interview | familie Wolters

Een heel gedoe, met de kinderen op reis naar de andere kant van de wereld? Onzin, weet de familie Wolters. Niet met de verre gezinsreizen van SNP. Lees verder...


SNP Family Special 6 jaar en ouder

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Swaziland & Zuid-Afrika met de kids

Zuid-Afrika wordt ook wel de regenboognatie genoemd vanwege zijn grote verscheidenheid aan culturen, officiële talen (maar liefst 11!) en natuur. Met deze avontuurlijke reis voor ouders met hun kids vanaf 6 jaar, laten we je kennismaken met enkele highlights maar beslist ook verborgen juweeltjes. De reis heeft een goede balans tussen rust en highlights afgewisseld met onontdekte plekjes. Beleef met deze Family Special in Zuid-Afrika & Swaziland de diversiteit van deze beide landen.

Na aankomst op de internationale luchthaven van Johannesburg rijden we direct door naar de 'jacaranda-stad', de bijnaam van Pretoria. We bezoeken een paar iconische plekken waaronder de Union Buildings en het Voortrekkersmonument, een gebouw met een grote symbolische waarde voor de Afrikaner-bevolking. Met onze bus rijden we vervolgens oostwaarts van het 'hoogveld' naar het 'laagveld'. De 'Panaromaroute' is vermaard om zijn landschappelijke schoonheid met watervallen, fynbos én de Blyde River Canyon bekend om de 'Three Rondavels'. Met een boottocht op de Blyde Dam zie je niet alleen de Three Rondavles van een geheel andere zijde, maar we genieten ook volop van de natuurpracht van het Blyde River Nature Reserve. Op het grote terrein van de mooie lodge nabij de Orpen-gate - vlakbij het Kruger National Park - vindt een mini-rangers cursus plaats. Met deze kennis op zak, geniet je meer van het grote én kleine wild met de gamedrievs hierna. Als kersverse expert herken je sporen en uitwerpselen. In het Kruger National Park gaan we natuurlijk op zoek naar de Big Five (luipaard, olifant, buffel, neushoorn en leeuw) maar ook naar de vele soorten antilopen, apen, giraffen en vogels. Met ons verblijf van drie kampeernachten hebben we volop de tijd om van het wild te genieten.

Op weg naar Swaziland bezoeken we het Hoedspruit Endangered Species Centre en krijg je inzicht hoe deze organisatie gewonde en verweesde dieren opvangt. In het onherbergzame noordwesten van het koninkrijk Swaziland is de Maguga Lodge onze uitvalsbasis om het Mlilwane Game Sanctuary te verkennen. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen of een gamedrive maken. In de uiterste noordoosthoek van Zuid-Afrika tegen de grens met Mozambique aan, brengen we drie kampeernachten door op een door de lokale gemeenschap gerunde lodge en camping. Weinig toeristen bezoeken dit meest noordelijke gedeelte van het iSimangaliso Wetland Park. Sinds Shaka Zulu wonen de Tonga hier al ruim 250 jaar in harmonie met de natuur. Snorkel in het heldere visrijke estuarium van Kosi Bay Mouth en zie hoe Tonga hun succesvolle vistechnieken eeuwenlang hebben weten te behouden. Bij Cape Vidal staat ons een ander snorkelavontuur te wachten. Ook maken we met een ranger een leerzame natuurwandeling door het iSimangaliso Wetland Park.

Ons verblijf in St. Lucia stelt ons in staat met een open boot de grootste lagune van het iSimangaliso Wetland Park te verkennen. Op zoek naar nijlpaarden, krokodillen en veel (water)vogels. Alsof aan het watervertier geen einde komt, brengen we twee nachten door vlakbij Ballito dat aan de Indische Oceaan ligt. Houd het vakantiegevoel vast in dit subtropische noordoosten van Zuid-Afrika. Het klimaat is aangenaam en de wateren relatief ondiep en lekker warm. Nog puf om wat te ondernemen? Denk bijvoorbeeld aan een boottocht op zoek naar walvissen of lekker kayakken. Via een korte citytour door Durban rijden we richting de Drakensbergen. Met een bezoek aan het Spioenkop Nature Reserve, waar zelfs witte neushoorns voorkomen, rijden we de laatste dag terug naar Johannesburg. Hier eindigt deze avontuurlijke Family Special reis door Zuid-Afrika & Swaziland waarin je vast veel nieuwe 'outdoor-vrienden' zult maken!

Dag 1

Vanaf Schiphol vliegen jullie naar Johannesburg waar jullie dezelfde dag nog arriveren. De Afrikaans en Engels sprekende crew (chauffeur en lokale gids) verwelkomen jullie. Met onze gereedstaande bus rijden we de ca. 50 km naar Pretoria waar we in de goede buitenwijk Arcadia in een luxe comfortabel hotel overnachten. 

Overnachting in

Pretoria

Dag 2

Na een lekker ontbijt staat als eerste gepland om het Voortrekkersmonument te bezoeken. Vanaf verre doemt het granieten vierkante blok al op. Dit  bijzondere historische gebouw uit 1940 wordt omringd met een reliëf aan ossenwagens, waarmee de Boeren in de 19e eeuw rondtrokken en slag moesten voeren met de Zulu's. We laten Pretoria achter ons (de stad die sinds 2005 officieel Tshwane heet) en rijden naar het oosten over het hoogveld, niet het meest landschappelijk mooiste stuk van Zuid-Afrika. We dalen langzaam af naar het zogenaamde 'laagveld', de Afrikaanse benaming die wordt gebruikt voor het gebied waarin o.a. het uitgestrekte Krugerpark ligt. Na de kou in de wintermaanden juli en augustus in de omgeving van Johannesburg en Pretoria, is het klimaat in het laagveld een stuk aangenamer. De komende twee nachten verblijven we in een leuke lodge in een bos- en bloemenrijke tuin gelegen. Je wandelt zo door het bos en een macadamia-plantage naar de Sabie-rivier. Een prachtplek om te genieten van het natuurschoon. 

Rijafstand Pretoria naar Hazyview : ca. 380 km, 4 uur rijden (excl. pauzes)

Overnachting in

Blyde Rivier - nabij Three Rondavels

Dag 3

Na ons ontbijt stappen we de bus in om Zuid-Afrika's meest fameuze route te verkennen: de Panorama-route. Op het grensvlak van het hoog- en laagveld liggen de noordelijke uitlopers van de Drakensbergen. We rijden langs langs prachtige watervallen en God’s Window. Je kunt er prachtig en veilig wandelen over goed gemarkeerde paden met talloze uitzichten op het laagveld. Bij Bourke’s Luck Potholes zien we hoe de Treur- en Blyde rivier vreemdsoortige kolkgaten van soms wel meer dan 6 meter diep in het zachte gesteente hebben geboetseerd. Er zijn vele paden en wegen zodat jullie ze van alle kanten kunnen bekijken. Natuurlijk mag een bezoek aan hét uitzichtpunt op de Three Rondavels niet ontbreken. De heuvels hebben vormen die gelijken op rondavels, de zo typerende ronde hutjes in Zuid-Afrika met daken van riet. Aan de voet van de Three Rondavels ligt de Blyde River Canyon.

Na afloop van dit bezoek rijden we met een boog om het Blyde River Nature Reserve, van het hoogveld naar het laagveld. We komen uit op de plek waar de Blyde River is afgedamd. In de middag maken we een leerzame en leuke boottocht (1,5 uur) om te genieten van de waanzinnige uitzichten. Terwijl we genieten van de uitzichten op de 'achterkant' van de Three Rondavels, neemt een lokale gids ons mee naar het ontstaan van de Blyde dam. We bezoeken de Kadishi Tufa waterval en kijken uit naar krokodillen en nijlpaarden die hier voorkomen. Na afloop checken we in het nabij gelegen Swadini Resort aan de Blyde Rivier.

Overnachting in

Blyde Rivier - nabij Blyde Dam

Dag 4

We zetten de reis voort en rijden oostwaarts. Even ten westen van de Orpen toegangspoort van het Kruger National Park, verblijven we de komende twee nachten in een aangename safari lodge. 's Middags gaan jullie iets spannends beleven: een mini-rangers cursus! Een ranger laat jullie verschillende bomen zien en vertelt erbij waarvoor ze door mensen en dieren worden gebruikt. Wanneer is een plant giftig? Van welk dier zijn de sporen en uitwerpselen op de grond? Ook wordt er natuurlijk gelet op door stropers uitgezette vallen, we letten op insecten en spinnen en holen in de grond waarin dieren zich kunnen verschuilen. De wandeling zal ongeveer 2 uur duren. Bij het diner wachten alle geslaagden van de 'rangerscursus' een verrassing. Als jullie interesse en nieuwsgierigheid is gewekt, verken dan 's middags het Kruger National Park. Vanuit de safari lodge waar we verblijven worden optionele excursies aangeboden om per 4x4 safarivoertuigen een gamedrive te maken onder begeleiding van een lokale ranger.

Overnachting in

nabij Kruger National Park (Orpen gate)

Dag 5

Na het ontbijt bezoeken we de basisschool Sihlekisi, een school met maar liefst 350 kinderen in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar. Hierna rijden we naar het Hoedspruit Endangered Species Centre. Middels een korte video-introductie en daarna een gegidste tour rijden jullie in 'open' ruimtes om cheetahs, Afrikaanse wilde honden en neushoorns van dichtbij te kunnen zien. Jullie krijgen natuurlijk te horen wat het HESC allemaal doet. We sommen de belangrijkste zaken op:

 • opvang van verweesde of gewonde dieren 
 • fokken van bedreigde/kwetsbare en zeldzame diersoorten
 • uitzetten in het wild van in gevangenschap geboren cheetahs

Bij het HESC heeft men twee neushoorns opgevangen die een stroperij omwille van hun hoorns hebben overleefd. Veel steun heeft men verkregen, kennis vergaard en onderzoek gedaan naar het opvangen van deze prachtige beesten wier voortbestaan op het spel staat. Beide getraumatiseerde neushoorns zullen niet meer in staat zijn in het wild los gelaten te worden, maar er is hoop! Het HESC is bezig met een ‘Rhino Breeding centre’ om te zien of het lukt de twee neushoorns zich in de toekomst te laten voortplanten met andere neushoorn-weesjes. De agent die deze reis voor SNP uitvoert doneert maandelijks 30 balen hooi voor deze twee neushoorns. Tegen het einde van de middag keren we weer terug bij de safari-lodge.

Overnachting in

nabij Kruger National Park (Orpen gate)

Dag 6

De komende dagen staan in het teken van het Krugerpark. We rijden met onze bus bij de Orpen-toegangspoort de 'wildtuin' Kruger in dat als nationaal park in 1896 door Paul Kruger als 'beschermd' gebied werd aangewezen. Toen nog onder de naam 'Sabie Sabie'. Het was het jachtterrein voor rijke mensen. Inmiddels is dit nu het grootste nationale park van Zuid-Afrika. Met zijn bijna 20.000 km2 beslaat het bijna tweederde van Nederland. Jullie gaan op zoek naar groot en klein wild. Natuurlijk probeert de gids de Big Five voor jullie op te speuren (olifant, neushoorn, Kaapse buffel, luipaard en leeuw) tezamen met vele andere soorten zoogdieren en vogels. Wat je gaat zien hangt voor een groot deel af van lokale omstandigheden en toeval. Maar als je goed oplet lukt het misschien om de zeldzame sabelantilope of de Afrikaanse wilde hond waar te nemen. We rijden vandaag de gehele dag door het Kruger Nationale Park om uiteindelijk te overnachten in een zuidelijk gelegen Restcamp in safari-tenten.

Overnachting in

Kruger Nationaal Park - zuidelijk Restcamp

Dag 7-8

het zuidelijk gedeelte van het Kruger National Park is behoorlijk populair. Niet voor niets, het meeste wild van Kruger bevindt zich in dit gedeelte. Natuurlijk gaan we op zoek naar de 'big five', maar wist je ook dat er een 'small five' bestaat?  We gaan op zoek naar antilopen, zebra's, giraffen, jakhalzen, olifanten en allerlei vogels, dus neem de verrekijker beslist mee. Bij de waterpoeltjes is de kans groot oog in oog te staan met de dieren die nauwlettend de omgeving in de gaten houden terwijl hun soortgenoten water drinken. In de wintermaanden juni tot en met augustus is het weer droog wat de zichtbaarheid van de dieren makkelijker maakt. Er schijnt verder een heerlijk zonnetje met een gemiddelde temperatuur van 25 °C. De avonden en nachten daarentegen zijn fris tot koud. Vooral tijdens een vroege ochtend game drive is het dragen van een fleece met windstopper geen overbodige luxe. We overnachten weer in onze safari-tenten. 

Op dag 8 maken we aan het begin van de ochtend of tegen het einde van de middag een gamedrive met een 'open' safarivoertuig onder begeleiding van een lokale parkranger. Met de wind in de haren en het vrije zicht is de beleving super. De rangers weten het wild wat makkelijker te vinden daar ze goed letten op sporen, uitwerpselen (hoe vers zijn ze), geuren en geluiden. Natuurlijk kennen zij het gebied goed, want verkeersborden staan er echt niet. Naarmate de zon daalt, veranderen de geluiden en nemen alle dieren weer hun 'posities' in om de nacht ongeschonden door te komen. 

Overnachting in

Kruger Nationaal Park - zuidelijk Restcamp

Dag 9

Deze lange reisdag onderbreken we met een bezoek aan de botanische tuinen waar de Nels- en Krokodilrivier samenvloeien. Naast veel endemische plant- en boomsoorten, komen er vogels, vlinders, reptielen, groene meerkatten en mangoesten voor. Voor geïnteresseerden in chimpansees maken we optioneel een uitstapje naar Chimp Eden, de enige opvangplek voor chimpansees in Zuid-Afrika die wees zijn geworden of gered zijn uit handen van illegale handelaren. Chimp Eden is onderdeel van het Jane Goodall Institute, de instelling wier naam is verbonden aan Jane Goodall, de primatologe die haast synoniem staat voor het behoud van chimpansees en hun natuurlijke habitat. Bij Chimp Eden vinden op vaste tijden rondleidingen plaats, uiteraard zorgen wij ervoor dat je die niet mist.

We zetten de reis voort naar Swaziland, het koninkrijk dat zijn onafhankelijkheid verkoos boven de opname in het grote Zuid-Afrika ten tijde van de afschaffing van de Apartheid. Veel meer dan op veel plaatsen in Zuid-Afrika heeft de oorspronkelijk Swazi-bevolking haar rijke cultuur behouden. De kleurrijke gewaden van de verschillende etnische bevolkingsgroepen bepalen er in belangrijke mate het straatbeeld. De komende twee nachten verblijven we in lodges nabij het Malolotja Nature Reserve en bij enkele vertrekdata ook de Mlilwane Wildlife Sanctuary (zie NB Programma).

Rijafstand van zuidelijk Kruger Restcamp naar Swaziland: 280 km, ca. 5,5 uur (excl. pauzes) 

Overnachting in

nabij Malolotja Nature Reserve

Dag 10

Vandaag een dag die iedereen verschillend kan invullen met diverse excursies in het Mlilwane Wildlife Sanctuary. We rijden naar het Mlilwane Wildlife Sanctuary, landschappelijk zeer fraai. Het dierenrijkdom is er minder groot dan in een doorsnee Afrikaans park, maar het reservaat vormt een harmonieus geheel. De geërodeerde rotsen zijn van een enorme afmeting! Te voet en te fiets kan dit park worden verkend, maar ook te paard of zelfs op de mountainbike. Vanwege het gebrek aan katachtigen, kun je dit park eens op een andere manier bezoeken dan vanachter de ramen in een safari-auto. Met een Swazi-gids verrijk je je kennis over dieren en planten terwijl je wandelt door bossen en grazige weiden. Ook kun je er zelf op uit trekken door een van de negen gemarkeerde paden te bewandelen. De ‘botanische trail’ voert je langs 70 boomsoorten die allen in de jaren 1960 zijn geplant. Er is ook een ‘Junior trail’ waarbij je een korte film te zien krijgt en een natuurboek ontvangt. In twee uur kun je een gegidste wandeling maken naar de gemeenschap Esitjeni om een beeld te krijgen hoe men woont en leeft. Wandel langs een basisschool, koop iets bij de lokale groenteboer en ga maïs stampen. Het is een wandeling waarbij Swazi-mensen centraal staan en het toeval ook een beetje bepaalt wat je gaat doen. Tegen het einde van de middag rijden we met de bus weer terug naar de lodge. Geniet van het uitzicht over de Maguga-dam of neem een plons in het zwembad.

Overnachting in

nabij Malolotja Nature Reserve

Dag 11

Vandaag een lange reisdag voor de boeg. Mocht de tijd het toelaten dan maken we een korte stop bij de Swazi kaarsenfabriek en een openlucht markt waar veel ambachtelijke producten aan de man worden gebracht. Onderweg naar het vlakke kale oosten van Swaziland, zullen jullie wellicht kale plekken in de bergen waarnemen. Dit kan het gevolg zijn van het regelmatig afbranden van de vegetatie. Elke 2 tot 3 jaar wordt dit gedaan om een maximale plantendiversiteit te verkrijgen en ter bevordering van de voedselrijkdom voor de dieren. Het aantal niet eetbare grassen neemt na een paar jaar sterk toe. Binnen een week is het veld weer groen met opnieuw uitlopende planten en grassen. Op deze velden worden vele vogels aangetroffen, waaronder de grote ijsvogel, heilige ibis en de secretarisvogel.

Tegen het einde van de middag komen we aan bij onze bijzondere lodge in Kosi Bay. Het gebied waarin we zijn maakt onderdeel uit van het Greater iSimanagliso Wetland Park. Met de in Zud-Afrika als eerste park verkregen Unesco-status, kreeg het de erkenning van een bijzonder ecosysteem dat uit 4 meren bestaat met elk verschillende typen water, van zoet tot alkaline. Vanaf de tijd dat Koning Shaka Zulu hier al regeerde, leven de Tonga al 250 jaar in harmonie met de Zulu's. De lokale gemeenschap startte de lodge in 1992 en sindsdien is er middels een fonds veel geld in geïnvesteerd. Met ons verblijf van drie nachten in tenten dragen we een steentje bij aan een inkomstenbron voor de Tonga en tevens het behoud en overdracht van hun cultuur. Door de geïsoleerde ligging is de lodge zelfvoorzienend in zijn energie (zonnenpanelen) en water (eigen waterbron). 

Rijafstand: van Swaziland naar Kosi Bay ca. 270 km, 5,5 uur rijden plus 1,5 uur grensformaliteiten (excl. pauzes)

Overnachting in

Kosi Bay

Dag 12-13

De komende twee volle vrije dagen bepalen jullie zelf wat je doet. Wat we beslist aanraden is te gaan snorkelen in de riviermonding van Kosi Bay Mouth. De lokale naam 'aquarium' is te danken aan de helderheid van het water en de overvloed aan circa 200 tropische vissoorten. Het water is ook erg schoon daar er geen enkele rivier in afwatert en vervuiling geen kans krijgt. Terwijl je aan het snorkelen bent kun je op de achtergrond roze flamingo’s zien en vissers die in bootjes de bijzondere rietconstructies inspecteren. Van deze visnetten maakte de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama al in 1682 melding in zijn scheepslogboeken. Vissen worden via rieten hekwerken in een fuik gelokt. Met wat geluk zie je hoe succesvol deze vangtechniek is als de vissers in netten lange slierten gespieste stompneusvissen achter zich aan slepen. Het bewijs dat oude vistechnieken nog altijd springlevend zijn. Voordat je gaat snorkelen zuig je met een holle buis grijze garnalen uit het zand waarmee je later bij het snorkelen de vissen tussen de mangroven weer kunt voeren. De lodge biedt snorkeluitrusting aan. Verder kun je in deze omgeving bootcruises maken om nijlpaarden te bezichtigen, flamingos en visnetten in het meanderende kanalensysteem van vier meren. Door de laagdrempeligheid van de lodge, heb je snel contact met andere reizigers die hier verblijven. 

Overnachting in

Kosi Bay

Dag 14

St. Lucia aan de Indische Oceaan is sinds jaar en dag een trekpleister. Het biedt een perfecte uitvalsbasis om het iSimangaliso Wetland Park te verkennen. Twee keer zo groot als de provincie Utrecht omvat dit wildreservaat een 7660 km lange riviermond waar diverse rivieren op uitkomen. Hierdoor is een grote riviermonding ontstaan van slechts 1,5 m diepte. Het meer wordt omringd door dichte palm- en kustbossen, meren, savannen, grasland en moerassen, bergen, mangroven en zandduinen tot 150 meter hoogte. Vanwege de verschillende natuurlijke leefmilieu's en de ligging is de soortenrijkdom aan planten en dieren groter dan in bijvoorbeeld Kruger.

Vanmiddag maken jullie een boottocht over de lagune St. Lucia om nijlpaarden, krokodillen en heel veel vogels te spotten, lekker relaxed. De komende nacht verblijven we aan de oevers van het St. Lucia estuarium in  zelfvoorzienende chalets die jullie alle vrijheid bieden om zelf voor de maaltijden te zorgen. Wees 's avonds niet verbaasd als het gras van de tuin wordt gekortwiekt door een paar grazende nijlpaarden. Geniet van deze curiositeit, blijf op veilige afstand en er overkomt je niets!

Rijafstand: van Kosi Bay naar St Lucia  ca. 240 km, 4 uur rijden (excl. pauzes)

Overnachting in

St. Lucia

Dag 15-16

Voordat we verder zuidwaarts afzakken, staat eerst nog een bezoek aan Cape Vidal op het programma. Met zijn ligging aan de Indische Oceaan aan een doodlopende weg in het oosten van het iSimangaliso Wetland Park, is dit een prachtplek om de onderwaterwereld al snorkelend te verkennen. Vlak voor de kust ligt een rif waar zich vele mooie vissen en andere dieren zich ophouden. We bieden je de optie te gaan snorkelen onder professionele begeleiding, een goede snorkeluitrusting en een T-shirt ter bescherming van je schouders. Na dit avontuur rijden we in de vroege middag van Cape Vidal langs de 'Dolphin' kust wier naam is ontleend aan de tuimelaars die zich ophouden in deze wateren van de  Indische Oceaan. Afhankelijk van het getij en de weersomstandigheden hebben we - als 't snorkelen bij Cape Vidal niet door kan gaan - een mooi alternatief. Een Zuid-Afrikaanse ranger neemt ons mee op een makkelijke 2,5 uur durende wandeling in het iSimanagliso Wetland  Park. In een gebied waar geen olifanten, buffels en neushoorns komen, leert deze 'bushwalk' je veel over diersporen, interessante insecten, eetbare vruchten en het is dé manier om van dichtbij zebra's, impala's en gnoes te zien. 

De komende twee nachten verblijven we even ten zuiden van de monding van de Zinkwazi-rivier met het geluid van brekende golven op de achtergrond. In onze self-catering vakantiehuisjes bepalen we zelf wat we met het eten doen. Uit eten of lekker zelf klaar maken. De huisjes geven direct toegang tot het strand dat zich uitstrekt van de Umvoti-lagune trot de Mdlotan lagune in het zuiden. Het dorpje Blythedale is een van de laatste aan de noordkust van KwaZulu-Natal waar weinig aan het strand is gebouwd en om die reden de natuurlijke kustvegetatie behouden is gebleven met onvervuild zeewater. In de wintermaanden juni tot en met augustus staat dit gebied bekend om haar milde winter met aangename temperaturen van gemiddeld 20 tot 25 graden Celsius. 

Mochten jullie vanuit Blythedale op dag 16 iets actiefs willen ondernemen, dan zijn de volgende activiteiten zeer de moeite waard:

 • Harold Johnson Nature Reserve; prachtige kustwildernis met historische plaatsen uit de Britse-Zulu-oorlogen uit de 19e eeuw; 7 km aan wandelroutes!
 • Natal Sharks Board in Umhlanga; deze internationaal erkende organisatie houdt zich naast wetenschappelijk haaien-onderzoek ook bezig met de bescherming van de zandstranden tegen haaien middels de minimale inzet van netten en patrouilles. Leer het werk kennen via een audio-visuele presentatie en ervaar van dichtbij op de boot hoe de haaiennetten worden geïnspecteerd. Ondertussen geniet je van de opkomende zon en de skyline van Durban tot aan Umhlanga 
 • KwaDukuza; de plaats waar de fameuze koning van de Zulu's, Shaka Zulu, het leven liet en werd vermoord door zijn halfbroer Dingane. Een mooie audiovisuele presentatie en een kleine expositie geven een beeld van deze heroïsche koning van de Zulu's 

Rijafstand: St Lucia via Cape Vidal naar Blythedale ca. 310 km, 5 uur (excl. pauzes)

Overnachting in

Blythedale

Dag 17-18

We verlaten het strand en rijden richting Durban, Zuid-Afrfika's belangrijkste havenplaats en tevens de stad waar de meeste Indiërs wonen buiten India. Na een korte bustour door de stad rijden we landinwaarts naar de plek waar Nelson Mandela in 1962 uiteindelijk gevangen werd genomen nadat er al 17 maanden lang naar hem werd. Deze zogenaamde 'Capture Site' wordt - 50 jaar na dato - sinds 2012 vereerd met een van de grootste kunstwerken in Zuid-Afrika waarin het profiel van 'Madiba' zichtbar is en dan weer niet. Een lokale gids vertelt je meer over de bijzondere achtergrond van deze historische plaats die een kentering in de geschiedenis van de apartheid teweegbracht.

De komende twee nachten verblijven we in een hotel in de landelijke omgeving van Bergville nabij de majestueuze Drakensbergen. Op dag 18 rijden we in een uurtje naar het Spioenkop Nature Reserve waar we onze laatste gamedrive van deze reis maken. Je kent inmiddels de antilopen die we in het vizier krijgen. Ook giraffen en witte neushoorns komen hier voor in een prachtig heuvelachtig terrein die in niets doet vermoeden aan de dramatsiche veldslag die hier eens plaatsvond tussen de Engelsen en Boeren. In het park bevinden zich picknick-sites rond de dam en het is mogelijk om te wandelen (wandeling van 3 en 6 km) in een veilig afgeschermd gedeelte. Met een beetje geluk genieten we van een fraaie zonsondergang waarbij de Drakensbergen in de verte oplichten. 

Rijafstand dag 17: van Blythedale naar nabijheid van Bergville, ca. 300m km, duur 4,5 uur (excl. pauzes).

Overnachting in

nabij Bergville

Dag 19-20

Na het ontbijt heb je nog even voor je zelf. We rijden de 360 km (ca. 5 uur excl. pauzes) naar de luchthaven van Johannesburg. Het rondje door het meest Afrikaanse gedeelte van Zuid-Afrika zit erop. 's Avonds vindt de terugvlucht plaats naar Nederland waar je de volgende dag aankomt.

Verlenging naar Kaapstad? De Tafelberg op (een van de 7 nieuwe Wereldwonderen!), Robbeneiland, V&A Waterfront, verkenning van het Kaapse schiereiland, er valt genoeg te doen in deze metropool. Verblijf in de rustige woonwijk Fresnaye aan de voet van Lions Head. Omdat de wijk wat hoger ligt, heb je uitzicht op Tablebay. Met de auto ben je binnen 10 minuten bij het V&A Waterfront met haar vele restaurantjes, terrasjes, bioscopen en het zee aquarium Two Oceans. Bij mooi weer pak je natuurlijk de kabelbaan naar de 1086 meter hoge Tafelberg of neem je de boot naar Robbeneiland. Ook de wijk Seapoint, die nog iets dichterbij het V&A Waterfront ligt, ademt een vriendelijke sfeer uit met in de nabijheid veel restaurantjes en een heerlijk stukje strand. Iets meer rust nodig? Op ca. 45 minuten rijden vanaf Kaapstad ligt het prachtige Colourful Manor aan de rand van Gordon's Bay. Je wordt er gastvrij verwelkomd. Geniet van het prachtig uitzicht op 'False Bay'! De eigenaren - die zelf ook kinderen hebben - adviseren jullie graag wat je allemaal met kids kunt doen.

NB Programma

 • Met de groep die op 25 juli 2020 vertrekt, verblijven we drie nachten (dag 6, 7 en 8) in het Satara Restcamp in het Kruger National Park

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Jullie verblijven in een gevarieerde mix aan middenklasse hotels, lodges, rondavels en chalets die met zorg zijn geselecteerd. In het Kruger Park en aan de kust bij Kosi Bay Mouth overnachten we in ruime dome-tenten (2,4m x 2,4m x 1,85m) op locaties die zich perfect lenen om te kamperen qua natuurschoon en klimaat. Met het kamperen zet je zelf de dome-tenten op en breekt ze weer af, iets dat erg makkelijk gaat. De tenten zijn voorzien van slaapzakken en matrassen (1,95m x 0,70m; dikte 65 mm). Voor kampeergerei (pannen en servies), stoeltjes en tafels wordt gezorgd. Voor de 6 nachten dat je tijdens deze reis kampeert dien je een handdoek mee te nemen. 

Zwembaden zijn nauwelijks verwarmd in Zuid-Afrika. Afhankelijk van de gezinssamenstelling, beschikbaarheid en het aanwezig zijn van voldoende twee-, drie- of vierpersoonskamers, reserveren wij zoveel mogelijk wat past bij de diverse gezinssamenstellingen. Bij de indeling van de accommodaties slapen kinderen tot en met 12 jaar meestal bij de ouders (tot maximaal 2 kinderen), dan wel in de kamer met tussendeuren of zo dicht mogelijk in de buurt van de ouders. Bij het kamperen kunnen kinderen een tent delen met een van de ouders. 

Alle accommodaties waar jullie tijdens deze reis verblijven hebben beschermingsmaatregelen tegen muggen in de vorm van muskietennetten, horren voor de ramen of antimuggenspray. Uiteraard dienen jullie ook maatregelen te nemen om de kans op muggen in de kamers en in de tenten zo klein mogelijk te houden. Hoe minder licht er ‘s avonds brand, hoe minder muggen erop afkomen. Alle deuren en ramen dienen gesloten te zijn. Draag beschermende kleding waarbij tenminste de enkels en armen goed zijn beschermd. Check ook of er in de kamers anti-muggenspray aanwezig is. Zo ja, spuit de kamer hiermee in, bij voorkeur minimaal een uur voordat je naar bed gaat. Mocht je onverhoopt toch worden gestoken, de meeste accommodaties beschikken over een EHBO-doos met antihistamine om eventuele jeuk en zwelling tegen te gaan.

Over de maaltijden

Het eten in Zuid-Afrika is van een uitstekend niveau. De grote mix aan etnische groepen heeft er voor gezorgd dat de gerechten van een zeer uiteenlopend niveau zijn. Zo staan de Afrikaners natuurlijk bekend om hun stevige gerechten zoals potjiekos (stoofgerecht) maar natuurlijk vooral de braai. Een camping of een picknick-plek zonder barbecue-faciliteiten is in Zuid-Afrika ondenkbaar. Van lambshops, T-bonesteaks, boerewors tot struisvogels, Afrikaners zijn grote liefhebbers van vlees. De aanwezigheid van de nazaten van Maleisische slaven heeft geleid tot een 'fusion keuken' van allerlei curries en andere heerlijke aromatische gerechten. Als je uit eten gaat, liggen de kosten van levensonderhoud lager dan in Nederland. Voor een goede lunch betaal je ca. ZAR 100-150 pp en een diner ca. ZAR 150-250 pp. Uiteraard zijn deze bedragen voor kinderen wat lager. Het spreekt voor zich dat de meeste (uitstekende) wijnen die worden geserveerd van eigen bodem komen. 

Tijdens het kamperen in Kruger en in Kosi Bay wordt gezorgd voor kampeergerei (pannen en servies), stoeltjes en tafels. Voor wie zelf zijn maaltijden wil bereiden, doen we boodschappen in goed uitgeruste supermarkten. De gids assisteert met de inkoop, geeft adviezen waar wat is te verkrijgen en zal assisteren bij de bereiding van de maaltijden. Vele handen maken licht werk, dus meehelpen wordt zeer op prijs gesteld. Met de gezamenlijke bereiding heb je veel lol én wie weet steek je ook wat nieuws op van de kookvaardigheden van de gids en van elkaar. Tijdens het verblijf bij de restcamps in Kruger zijn restaurants aanwezig waarbij ontbijt en diner worden geserveerd. Het is ook mogelijk om een bush breakfast of een bush braai te bestellen. Maak een game-drive (met lokale ranger) die eindigt bij een mooie verlichte plek. Terwijl de nachtelijke geluiden aanzwellen, wordt het eten gegrild op het vuur en staan groentes en salades klaar. Na de koffie/thee en een nagerecht maak je nog een nachtelijke game drive van een half uur terug naar het restcamp. Tijdens het verblijf bij Kosi Bay is het mogelijk te ontbijten, lunchen (picknick lunch mogelijk) en dineren bij de lodge waarbij we kamperen. Voor het avondmaal hebben we ook de keuze een braai-pack te bestellen waarbij jezelf als een volleerde Zuid-Afrikaanse ‘braaimeester’ vlees en vis bereid op de barbecue. Bijgerechten worden voor je bereid.

Duurzaamheid

De gids draagt zorg voor de aanschaf van 10 liter waterflessen, waarmee je altijd in de bus je veldfles kunt bijvullen voor schoon drinkwater. Minder plastic, beter voor het milieu.

Info kindvriendelijkheid

Deze reis is speciaal ontwikkeld voor ouders met kinderen vanaf 6 jaar. Vanaf deze leeftijd genieten de 'kids' niet alleen van dieren, maar beginnen ze ook alle wetenswaardigheden van dieren leuk te vinden en de natuur in zijn algemeenheid. Omdat SNP deze Family Special Zuid-Afrika al jarenlang aanbiedt, hebben wij met alle feedback van de ouders en reisleiding de reis voortdurend beter gemaakt. Na de lange vlucht naar Johannesburg (directe vlucht 10 uur), overnachten we in Pretoria in een comfortabel hotel. We overnachten meestal twee nachten op elke plek en aan de Indische Oceaan zelfs 6 nachten waarvan drie nachten in het prachtige natuurgebied Kosi Bay op 2,5 km vanaf de Indische Oceaan. We hebben dus altijd minimaal een volle 'vrije' dag en bij Kosi Bay zelfs twee. Omdat St. Lucia in de wintermaanden juli en augustus steeds toeristischer en drukker wordt verblijven we in deze plaats slechts een nacht. 

In de droge wintermaanden juni t/m augustus is er een minimale kans op malaria.

Inbegrepen

 • comfortabele bus
 • 12 overnachtingen (mix van hotels, lodges, rondavels en chalets)
 • 6 overnachtingen (dome-tenten) incl. slaapzak, matje en kampeergerei
 • 9x ontbijt en 2x diner
 • boottocht op de Blyde Dam (1,5 uur)
 • mini-rangers cursus voor de kids en bushwalk voor de ouders
 • bezoek Sihlekisi basisschool
 • bezoek Hoedspruit Endangered Species Centre
 • gamedrives Kruger in eigen bus
 • game drive open safarivoertuig in Kruger NP dag 8 (zonsopkomst of bij zonsondergang)
 • entree 3 dagen Kruger NP (ter waarde van € 67 pp)
 • entree Panorama-route (Blyde River Canyon, God's Window en Bourke's Luck Potholes)
 • entree botanische tuin Nelspruit
 • boottocht over de lagune St. Lucia
 • entree Spioenkop Nature Reserve
 • lokale reisleider (Engels- en Afrikaans sprekend)
 • lokale chauffeur
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden
 • activiteiten en excursies voor zover niet inclusief
 • inentingen
 • verzekeringen
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Deze reis is voor kinderen vanaf 6 jaar (NB: 1 vertrekdatum alleen voor kids vanaf 10 jaar) en hun ouders prima te doen mits je beschikt over een gezonde basisconditie. De wegen verkeren over het algemeen in een goede staat, zodat op de dagen dat we kilometers maken we dat ook goed kunnen doen. Op alle dagen van de reis staat ons een bus ter beschikking waarmee we naar de beginlocaties kunnen rijden van de activiteiten. Daar waar deze optioneel zijn, zal altijd in overleg met de groep en de reisleiding het beste plan worden gemaakt. Het spreekt voor zich dat met de zovele activiteiten die je kunt ondernemen er bepaalde keuzes gemaakt moeten worden.

Voor Afrikaanse begrippen is Zuid-Afrika een rijk land maar helaas zijn de tegenstellingen tussen arm en rijk groot. Omdat Zuid-Afrika al zo'n lange tijd is ingesteld op het toerisme, zijn de mensen er vriendelijk en gastvrij. Het feit dat veel mensen Afrikaans spreken, een erkende taal die is afgeleid van het Nederlands, is bijzonder en ook praktisch. Mits er langzaam ('stadig' in het Afrikaans) Nederlands en Afrikaans wordt gesproken kun je een gesprek voeren. Naast de op sommige plaatsen herkenbare westerse cultuur, zijn er veel cultuurverschillen in de Regenboognatie met zijn maar liefst 11 officiële talen.

Geschikt voor kinderen

Vanaf 6 jaar en ouder

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Met deze rondreis staat ons een eigen bus ter beschikking met airco en verwarming.

Vluchtinformatie

Bij deze reis is de vlucht inbegrepen in de reissom. De heen- en terugreis vindt plaats met KLM naar Johannesburg v.v.

Vluchtschema 

 • KL591 Amsterdam - Johannesburg 10.35 - 21.20 uur
 • KL592 Johannesburg - Amsterdam 23.10 - 10.20 uur *

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket kort voor vertrek.

*) aankomst de volgende dag

Algemeen

Zuid-Afrika is een land dat je het hele jaar door goed kunt bezoeken. De seizoenen zijn tegengesteld aan die van Nederland: de zomer loopt van december tot en met februari, de winter van juni tot en met augustus. Maar natuurlijk zijn er variaties in het klimaat, bepaald door de hoogte- en geografische ligging. Op de meeste reizen zul je dan ook een combinatie van verschillende klimaten aantreffen.
De winters zijn veelal koel, droog (met uitzondering van de Kaap, daar regent het dan net het meest) en uitermate veel zonne-uren. Overdag lekkere temperaturen van 15 tot 20 graden, maar ’s nachts kan het flink afkoelen, in de berggebieden tot onder nul. Alleen aan de zuidoostelijke subtropische kust is de temperatuur van het water en de lucht dan hoog genoeg voor een strandverblijf. De winter is ook de beste tijd voor het zien van wild in de wildparken.
De zomers zijn in het binnenland overal warm tot heet en er valt de meeste neerslag van het jaar. Aan de westzijde van het land valt zo weinig neerslag dat je van een woestijnklimaat spreekt. Waar de zuidkust nog redelijk gematigde temperaturen kent, is het aan de oostkust en in het Krugerpark erg vochtig en warm, en krijg je zwoele zomeravonden. Van oktober tot en met mei kan hier nog malaria voorkomen.
Door de lokale schoolvakanties zijn december en januari de drukste maanden van het jaar.

Voor deze reis 

Deze reis speelt zich af in het noordoosten van Zuid-Afrika gezien het heerlijke klimaat in de reismaanden juni tot en met augustus. Het klimaat in Zuid-Afrika is afhankelijk van de hoogte van het gebied en de ligging ten opzichte van de oceanen die het land bijna geheel omsluiten. Globaal heeft het hele land een gematigd klimaat, maar hoe verder je naar het noorden en  het noordoosten gaat, het gebied van deze gezinsvakantie, hoe lekkerder en aangenamer het subtropische klimaat. Omdat de kust ten noorden van Durban een subtropisch klimaat heeft, verblijven we daar ook op twee verschillende plaatsen om lekker van het weer en de natuur te genieten.

In de provincie Gauteng, waarin de plaatsen Johanensburg en Pretoria liggen, schommelt de temperatuur 's nachts rond het vriespunt en overdag tussen ca. 10-15 graden Celsius. Beide steden liggen hoog (Johannesburg airport op 1680 m en Pretoria op 1330 m). We verblijven maar een nacht in Pretoria voordat we naar het warmere oosten rijden. In het 'laagveld' (daar waar het Kruger NP in ligt) en aan de kust langs de Indische Oceaan zijn de temperaturen aangenaam tussen de 20 en 25 graden Celsius overdag. Ook hier koelt het 's nachts sterk af tot een paar graden boven Celsius. Ook in de omgeving van Bergville, op ca. 60 km vanaf de Drakensbergen zijn de temperaturen overdag gematigd en 's nachts rond het vriespunt. Neem beslist warme kleding mee! Neerslag valt er in het reisgebied niet veel. De wintermaanden leveren een droge lucht op met vaak keiblauwe luchten. Een heerlijk klimaat om in te reizen. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 Over onze lokale agent 

De agent van SNP vatte de Travelife training als volgt samen: "Small changes and efforts can make a big difference". Veel activiteiten op het kantoor van de agent zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 footprint kan verlagen. Via de voorlichting aan lokale reisleiders, streeft men er naar klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, waterflessen te hervullen, niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen. Last but not least, onze agent heeft zich verbonden aan het behoud van neushoorns. In samenwerking met de Hoedspruit Endangered Species Centre (HESC) in Zuid-Afrika zijn zij actief in fundrasing. Elke maand doneren zij 30 balen hooi (lucern hay), ter waarde van € 330,-, om twee neushoorns te kunnen voeden die een stroopactie waarbij hun neushoorns zijn afgezaagd (30 aug 2013) wisten te overleven. Door deze traumatische ervaring kunnen deze neushoorns zichzelf in het wild niet meer in leven houden, maar met het plan van een 'Rhino Breeding Centre' op te zetten, wordt er van deze nueshoorns dankbaar gebruik gemaakt om de genenpoel sterk te houden.

Tijdens deze reis zijn er grote waterflessen aan boord van de bus waarmee je je veldfles kunt navullen. Hiermee dragen we een klein steentje bij aan de vermindering van de grote berg plastic afval.

 

De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand. Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com/convert/cheatsheet.  Je kunt vrijwel overal geld pinnen met een pinpas (voorzien van het vignet Cirrus, Visa, American Express of Master Card) of betalen met een creditcard.

Tijdens deze reis zijn veel excursies inbegrepen zoals af te lezen valt onder het kopje 'inbegrepen'. Jullie hebben op een paar dagen de mogelijkheid optionele excursies bij te boeken. Hierbij kun je denken aan de volgende excursies met daarbij een prijsindicatie (prijspeil oktober 2018): 

 • dag 9: Chimp Eden Rand 200 pp, Rand 90 voor kids vanaf 6 jaar
 • dag 12/13:Transport en huur snorkeluitrusting Kosi Mouth Bay Rand 100 pp; boottocht over 3 meren Rand 300 pp; kanoën Rand 300 pp; gegidste wandeling Rand 50 pp
 • dag 14/15: walking-trail in het iSimangaliso Wetland Park (2,5 uur), Rand 350 pp (kinderen < 12 jaar Rand 250)
 • dag 14/15: snorkelen Cape Vidal Rand 300 pp (eventueel huur wetsuit Rand 50 pp extra)
 • dag 16: bezoek Crocodile Creek (14 km vanaf Ballito) Rand 95 volwassenen, Rand 50 kids 4 t/m 10 jr en Rand 70 kids 11 t/m 17 jr)
 • dag 17: vrijwillige bijdrage 'Capture Site' Nelson Mandela nabij Howick (bijdrage is voor onderhoud expositie, tuinen en sanitaire gebouwen)
 • dag 18: activiteiten Spioenkop Nature Reserve

Los gezien van de optionele excursies, zijn er bijkomende kosten zoals maaltijden, entrees voor zover niet inbegrepen, drankjes en souvenirs en fooien.

Een indicatie voor de fooi voor de gids en chauffeur is een bedrag van Rand 20-50 per persoon per dag. Dit bedrag wordt normaliter gelijkelijk verdeeld tussen de gids en de chauffeur. Het geadviseerde fooibedrag geldt alleen voor de volwassenen, kinderen hoeven hier niet aan bij te dragen. De vermelde hoogte van de fooi is beslist niet in steen gebeiteld. Mocht je tevreden zijn over de geleverde diensten, zie de vermelde bedragen als een indicatie wat gebruikelijk is in Zuid-Afrika. Voor lokale rangers die excursies begeleiden in het Kruger NP, geldt de regel dat er tussen de Rand 30-50 per persoon aan fooi wordt gegeven. 

Een richtlijn aan zakgeld is natuurlijk persoonsgebonden, maar reken op minimaal € 600 pp en voor de jongere kinderen € 400 pp. 

In Zuid-Afrika staat een bus klaar die door een lokale buschauffeur zal worden bestuurd. Bij kleine groepen (minder dan 9 personen) is de chauffeur tevens de lokale gids. In het Kruger NP maken we  een safari-excursie met een 'open' safarivoertuig onder begeleiding van een lokale parkranger.

Deze reis is voor iedereen geschikt mits je over een goede basisconditie beschikt. Wij raden je in ieder geval aan om uitgerust aan de reis te beginnen. Je zult dan veel meer plezier beleven aan deze avontuurlijke rondreis.

 • eenvoudige EHBO-benodigdheden
 • dagrugzak
 • weekendtas/zachte koffer/rugzak
 • lichte wandelschoenen
 • luchtige kleding
 • regenkleding
 • warme kleding (o.a. fleecejack)
 • zonnehoed of pet
 • zwemkleding
 • handdoek(en)
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van reisdocumenten
 • zonnebrandolie
 • zonnebril
 • anti-insectenmiddel
 • veldfles (min. 1 liter)
 • verrekijker
 • zaklamp (bij voorkeur (Petzl-)hoofdlamp)
 • toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • wc-papier
 • lippencrème met UV-filter

Voor deze reis adviseren wij je een weekendtas (op wieltjes) met zachte bovenkant of rugzak mee te nemen voor de hoofdbagage. Met weekendtassen/rugzakken kan de ruimte in de bus optimaal worden benut. Een koffer met een harde buitenkant raden wij af daar het lastig is deze in te pakken in de bus. Je hoeft nergens tijdens de reis met je bagage te wandelen, deze wordt daar waar nodig altijd voor je vervoerd. Een dagrugzakje voor warme kleding, veldfles (minimaal 1 liter), regencape en eventueel een verrekijker en fotocamera is voldoende.

24 mei 2019: Goed nieuws voor het reizen met minderjarigen naar Zuid-Afrika! De Zuid-Afrikaanse overheid heeft na vele jaren de regels omtrent het reizen met minderjarigen (< 18 jaar) versoepeld. De belangrijkste aanpassing is dat als een minderjarige met beide (biologische) ouders reist, en de achternamen overeenkomen, er géén geboorteakte of uittreksel daarvan getoond hoeft te worden. Een geldig paspoort is dan voldoende. In de meeste gevallen maakt deze aanpassing het reizen naar Zuid-Afrika met kinderen gemakkelijker. Voor de volledige informatie verwijzen we je naar het kopje Reisdocumenten Zuid-Afrika.

De reisleiding is in handen van een ervaren gekwalificeerde reisleider, die jullie het karakteristieke van Zuid-Afrika laat zien en jullie veilig door het land gidst. De reisleider kent het land op zijn duimpje, houdt van activiteiten (o.a. wandelen), geeft jullie veel informatie, helpt met de maaltijden, beantwoordt vragen, geeft tips voor lokale optionele excursies en activiteiten en waar het lekker is om 's avonds een hapje uit eten te gaan. Daarnaast draagt de reisleider er zorg voor dat alles organisatorisch goed verloopt. Kortom, ze zijn professioneel en gepassioneerd over hun land. Het voordeel van lokale gidsen is dat ze het Engels en Afrikaans goed beheersen en daarnaast vaak één van de andere 9 officiële talen in Zuid-Afrika spreken. Hiermee kunnen ze veel vertellen over de cultuur en tradities van hun land. Wat vooral van belang is, ze zijn geselecteerd op hun affiniteit en ervaring met kinderen en snappen wat het reizen met gezinnen met zich meebrengt. 

Paspoort 

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Tip.  Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

Regels voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen:

 • De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met één van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden
 • Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort  van de ouder die toestemming geeft;
  • een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
  • een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
  • in het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
  • in het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.
 • Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
 • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.
 • Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
 • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon. 

Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen. Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika. Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd. 

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, kun je bij de incheckbalie reeds geweigerd worden op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

Belangrijk 

Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland heb je een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet je voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor de terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van je verblijf. Je paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit huis mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat j eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kun je met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan, met het nemen van enkele maatregelen, goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op je spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wil je met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij je aan maatregelen te nemen. Zo kun je het beste de ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Zuid-Afrika - Zuid-Afrika & Swaziland

Voor jonge rangers en echte avonturiers

Gezinsvakantie vanuit gevarieerde accommodaties

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten