Zuid-Afrika - Noordoost-Zuid-Afrika, 17 dagen Soutpansbergen, Kruger en Drakensbergen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit hotel, restcamps en lodges

Zuid-Afrika is een land met een unieke veelzijdigheid in natuur en cultuur. Met deze wandelreis geniet je intens van een zorgvuldig geselecteerd gedeelte van dit immens grote land. Hiervoor is geen betere manier dan dit te voet te doen, ofwel 'voetpade slaan' zoals de Afrikaners zeggen. In het weinig bezochte noorden wandel je in de Soutpansbergen, met een woeste wildrijke natuur, en door vriendelijke authentieke dorpjes. Trek je wandelschoenen aan en ga op pad met rangers op een wandel-safari in Kruger, ontdek het afromontane bos in Mariepskop en de fantastische kloof van Blyde River. In eSwatini, het voormalige Swaziland, loop je door de eindeloze bergen van Malolotja en door vrolijke dorpjes. Het Royal Natal National Park is de uitsmijter. Het is ruig en onvoorstelbaar indrukwekkend wandelen aan de voet van het Amphitheater, een 5 km langgerekte basalten rotsformatie op de grens met Lesotho. De door de wind gevormde zandstenen kunstwerken van Golden Gate vormen de afsluiting van deze reis, die een enorme diversiteit en intensiteit combineert met redelijke reisafstanden, fraaie accommodaties en uitstekend eten.

Uniek aan deze reis

 • Bezoek vier nationale parken met wild, bloemen en vogels
 • Entrees en bijna alle maaltijden inclusief
 • Vanaf zes deelnemers garant vertrek
 • Veelal buiten de toeristische drukte
 • Weinig bezocht Limpopo met unieke cultuurwandeling
 • Zuid-Afrikaanse reisleider met grote kennis van plaatselijke natuur en cultuur
Zwaarte
Comfort

De heen-en terugvlucht van deze reis wordt uitgevoerd met KLM Royal Dutch Airlines

Bij deze reis vlieg je met KLM rechtstreeks naar je bestemming. Je vakantie begint al aan boord: persoonlijke service, comfortabele zitplaats en een eigen entertainmentsysteem op intercontinentale vluchten.

Dag tot dag

Zuid-Afrika - wandelvakantie

Zuid-Afrika wordt ook wel 'hiker’s paradise' genoemd. Door te wandelen in de Soutpansbergen, de glooiende heuvels nabij de Blyde River Canyon en de Drakensbergen, laat Zuid-Afrika zich van een van de mooiste kanten bewonderen. Tel hierbij nog meer 'wandelhoogtepunten' op: het Krugerpark, het Malalotja Nature Reserve in Swaziland met zijn fraaie flora en fauna, en een gamewalk in een privé-reservaat nabij Kruger. Met dit alles bij elkaar heb je de ingrediënten van een fantastische reis waarbij veel entrees en maaltijden zijn inbegrepen.

Vanaf de internationale luchthaven van Johannesburg is ons eerste reisdoel de noordelijke provincie Limpopo. Deze wordt ook wel het land van de Venda genoemd. We trekken de wandelschoenen aan om de Soutpansbergen te verkennen in het Leshiba Wilderness Nature Reserve. Dit ligt in het westelijke deel van de 130 kilometer lange Soutpansbergen, die worden gedomineerd door de 2550 meter hoge Hanglip. Het gebied kenmerkt zich door een grote diversiteit aan bomen (500 soorten) en vogels (467 soorten). Ook zijn er vele soorten zoogdieren, amfibieën, reptielen en vlinders te vinden. In het gastvrije verblijf in het duurzaam gerunde Madi a Thava word je niet alleen gastvrij welkom geheten, het vormt tevens een heerlijke plek aan de voet van de Soutpansbergen. De Nederlandse eigenaren laten ons kennismaken met het culturele erfgoed van de Venda en Tsonga, bevolkingsgroepen met een rijke traditie in mythes en legendes.

We vervolgen de reis naar het meest vermaarde wildpark van Zuid-Afrika, Kruger. Via de Phalaborwa-toegangspoort rijden we het Kruger Nationaal Park binnen. Kruger is tot op de dag van vandaag synoniem voor een prachtige wildbeleving in een relatieve rustige omgeving. Op de flanken van de Mariepskop maken we een wandeling door bossen met kolossen van bomen, watervalletjes en fraaie uitzichtpunten op de open plekken.

Via de Blyde River Canyon zakken we langzaam af naar Swaziland, het door Zuid-Afrika en Mozambique ingesloten koninkrijk. We verkennen het Malolotja Nature Reserve, dat uit grasland bestaat, galerijbossen, open bosveld en afromontaan bos. Naast de 'normale' antilopen, hebben we de kans de bergrietbok (middelgrote antilope) en met wat geluk de oribi (kleine antilopesoort) waar te nemen. Ook staat Malolotja synoniem voor een aantal bedreigde vogelsoorten. De wandeling over onverharde paden voert ons, door graslanden en een kleine rotsachtige vallei, uiteindelijk naar de top van de Malolotja-waterval. Daar heb je een mooi uitzicht over de vallei. 

Twee dagen wandelen in het Royal Natal NP zijn de 'kers op de pudding' van deze wandelreis. Van wandelen aan de voet van het haast iconische, symmetrisch gevormde Amphitheater, gaat elk hikershart sneller kloppen. De basalten rotsformatie van vijf kilometer lengte rijst steil bijna duizend meter omhoog en vormt daarmee een haast onneembare vesting in de Drakensbergen. Via het Golden Gate Highland NP, bekend om zijn prachtige zandstenen formaties die haast goud oplichten bij zonsondergang, komt deze reis bij Johannesburg ten einde. 

Dag 1

Vertrek vanaf de luchthaven Schiphol met de directe KLM-lijnvlucht van Amsterdam naar Johannesburg. Daar maken we kennis met onze lokale gids en chauffeur. Daarna worden we voor onze overnachting naar het middenklasse hotel gebracht, dat ongeveer vier kilometer van het vliegveld ligt. 

Overnachting in

Johannesburg

Dag 2

Na het ontbijt volgen we de route van de 'voortrekkers' naar het noorden. Via een uitstekende snelweg verlaten we de dichtbevolkte provincie Gauteng, om de eindeloze vlaktes van Limpopo in te rijden. Tegen het middaguur bereiken we het slaperige stadje Louis Trichardt, waar we lunchen in een authentiek Afrikaner restaurantje.

Vervolgens rijden we nog een uurtje westwaarts, parallel aan de prachtig vanuit de vlakte oprijzende Soutpansbergen.

Het laatste deel van de rit verruilen we onze bus voor open 4x4-landcruisers, die ons de steile berg op helpen naar het midden in de woeste natuur gelegen Leshiba Wilderness Reserve. We betrekken hier onze rondavels van het Indigenous Knowledge Centre en nemen de tijd om wat rond te wandelen en van het adembenemende uitzicht te genieten. Als het donker wordt, staat het diner voor ons klaar, waarna we bij het kampvuur onder de kraakheldere sterren de dag sfeervol afsluiten.

Overnachting in

Leshiba Wilderness Reserve, Indigenous Knowledge Centre - Leshiba Wilderness

Dag 3

Na het uitbundige ontbijt is het tijd om de wandelschoenen aan te trekken voor een wandeling door het afwisselende landschap van Leshiba Nature Reserve. Dit bestaat uit dichte struikbossen, open vlaktes, weidse uitzichtpunten en nattere valleien (de zogenoemde 'vleis').

We maken deze dag twee wandelingen van elk ongeveer drie uur onder begeleiding van een gids, die uitleg geeft over het nut en de toepassing van een aantal van de bijna vierhonderd (!) boomsoorten in dit natuurreservaat. Wellicht staan we oog in oog met de vele dieren die hier hun thuis hebben. Giraf, impala, waterbuck, baviaan, wildebeest (gnoe) en zelfs de witte neushoorn komen we onderweg meestal wel tegen.

Nadat we zijn teruggekomen bij onze huisjes spoelen we het stof en zweet van ons af, om daarna te gaan lunchen. 's Middags maken we, voor wie dat wil, wederom een wandeling van drie uur door het Leshiba Nature Reserve. Woorden schieten tekort in deze magische omgeving, vooral als we 'getrakteerd' worden op een mooie zonsondergang. 

's Avonds genieten we van een welverdiend diner en de warmte van het kampvuur.

Overnachting in

Leshiba Wilderness Reserve, Indigenous Knowledge Centre - Leshiba Wilderness

Dag 4

In de ochtend maken we nog een mooie makkelijke wandeling door Leshiba (bijna 6 km, kleine 100 meter stijgen en dalen, gemiddeld een kleine 2 uur lopen). Hierbij lopen we in de schaduw van de kliffen. We nemen de tijd om de bijzondere rotstekeningen van de oorspronkelijke Khoi- en San-bewoners van het gebied te bekijken. Het is fascinerend om te zien dat de schetsen van hun rituele dansen duizenden jaren van weer en wind hebben doorstaan.

Na een laatste blik vanaf een fraai uitzichtpunt op de vlakte, pakken we onze spullen in om de berg af te dalen en vervolgens in een klein uurtje naar onze volgende bestemming te rijden. Dit is de Madi a Thava-lodge, die prachtig in een vallei ligt aan de voet van de Soutpansbergen. Hier hebben de Nederlandse eigenaren een unieke plek gecreëerd met een mix van inheemse kunstnijverheid, westers comfort en gepassioneerde betrokkenheid.

Na de lunch maken we een eenvoudige wandeling (ruim 5 km, 150 meter stijgen en dalen, gemiddeld 1,5 uur lopen) naar de imposant grote Baobab-boom en het uitzichtpunt. Daarna rusten we uit bij het zwembad in de bloemenrijke tuin, waar de kleurrijke sunbirds in groten getale op de nectar af komen.

Het diner is van een hoog niveau. Met wat geluk komt onze kok ook nog een bijzonder lied voordragen. 

Overnachting in

Soutpansbergen - Madi a Thava - Madi a Thava Mountain Lodge

Dag 5

Na het ontbijt vertrekken we naar een dorpje ten oosten van Elim voor een unieke cultuurwandeling (ongeveer 10 km, ongeveer 150 meter stijgen en dalen, gemiddeld 5 uur lopen met onderbrekingen).

Eerst bezoeken we de lokale bekendheid Elisa, die in haar kunstige kralenwerk de stijlen van de Tsonga en de Venda weet te integreren. Zij is daarmee een lichtend voorbeeld van de integratie tot de regenboognatie die Zuid-Afrika aan het worden is. Daarna wandelen we met een lokale gids in het glooiende landschap door dorpjes, akkers en struiksavanne. Het is hartverwarmend hoe de mensen ons begroeten en hoe leuk ze het vinden dat we interesse hebben in hun cultuur. Onderweg bezoeken we Thomas Kubayi’s werkplaats. Hij maakt moderne, traditioneel geïnspireerde houten beelden en muziekinstrumenten.

Na een tocht via zonovergoten heuvels bereiken we het dorpje Mashamba, waar we een pottenbakkerij bezoeken. De lokale vrouwen gebruiken hun eeuwenoude vaardigheden om in de moderne tijd een bestaan op te bouwen. Hier nemen we ook de tijd voor onze picknick-lunch, waarna we door de auto worden opgehaald.

Vervolgens brengen we een bezoek aan Lucky Nitimani. Hij is ook een kunstenaar en maakt na schooltijd muziek met een groep jongeren in z’n dorp.

Op de terugweg naar onze lodge stoppen we nog even in Elim zelf, waar we ons in een korte wandeling verbazen over het contrast tussen de talrijke kleurrijke voedselstalletjes en de ultramoderne mall er recht tegenover. Afrika 'zindert' naar de toekomst toe.

Vol van de enerverende ervaringen keren we terug naar onze lodge, waar we beter begrijpen waarom de Nederlandse eigenaren ervoor gekozen hebben om juist hier hun ondersteunende projecten op te zetten.

Overnachting in

Soutpansbergen - Madi a Thava - Madi a Thava Mountain Lodge

Dag 6

Vandaag en morgen staat ons een unieke wildervaring te wachten in het Kruger National Park. Met een totale oppervlakte van 100.000 vierkante kilometer aan ruimte (bijna driemaal Nederland!) voor de dieren om vrijelijk te bewegen, vormt het een van de grootste ongerepte natuurgebieden ter wereld. Om maximaal van deze rijkdom te profiteren, staan we vroeg op zodat we ons in de loop van de ochtend bij de Phalaborwa-gate kunnen melden. Hierna verplaatsen we ons al 'game-drivend' in de richting van Mozambique. We zullen al snel oog in oog komen te staan met impala, kudu, wrattenzwijn, olifant, zebra en giraf. Onze lunch gebruiken we in Letaba, waar we een prachtig uitzicht hebben over de rivier, zodat we het daar aanwezige wild (waaronder nijlpaarden en krokodillen) uitgebreid kunnen bewonderen.

Hierna rijden we door naar Olifants Restcamp, waar tegen de avond het uitzicht op de Olifantsrivier legendarisch is. We stoppen graag op plaatsen waar we uit de auto mogen, om de benen te strekken, de wind en de hitte te voelen en te genieten van de geuren en geluiden die vanuit de wildernis tot ons komen. Tijdens het diner scheren in het donker vele honderden vleermuizen over onze hoofden de ruimte in. Onder ons knorren de nijlpaarden bij de rivier. Het is moeilijk om op tijd naar bed te gaan.

Overnachting in

Kruger National Park

Dag 7

Nog tijdens het donker starten we met een 'bushwalk' in het Kruger NP onder begeleiding van lokale rangers. Door de afwezigheid van een voertuig beleef je het wandelen 'in the wild' intens. De kans is groter om wilde dieren van dichtbij waar te nemen. Je hoort van alles, je ogen zien veel meer, je kunt alles van dichtbij voelen en wellicht aanraken, kortom, je zintuigen staan op scherp. Gezien de grootte van Kruger is het nooit van tevoren in te schatten welke wilde dieren we tegenkomen. Met deze 'bushwalk' zal de ranger beslist een relatief 'veilig' gebied opzoeken waarvan men weet dat er niet recent katachtigen, buffels of olifanten zijn. Het klinkt heel spannend, maar dit zijn niet de veiligste 'ontmoetingen'.

Na het ontbijt pakken we onze eigen bus weer en rijden al speurend langzaam naar Satara, waar we de lunch gebruiken te midden van de vele kleurrijke vogels die het op ons eten gemunt hebben. We kijken hier even stiekem op het bord met recente waarnemingen, om onze kansen op een leeuw, cheetah of wild dog wat te vergroten. Hierna rijden we naar de uitgang van Orpen Gate, waar we voor sluitingstijd naar buiten glippen en bereiken na 20 minuten onze lodge in de schemering. Een lange, doch onvergetelijke dag met heel veel kans om dieren te zien.

Overnachting in

nabij Orpen Gate Kruger Park

Dag 8

Vandaag is weer tijd om 'voetpade te gaan slaan'. Hiervoor vertrekken we na het ontbijt, met een open terreinwagen naar de befaamde Mariepskop, aan de oostkant van de Blyde-canyon. We hebben ruim een uur nodig om bij het vertrekpunt aan te komen, waarbij de weg even slecht is als het uitzicht indrukwekkend.

Op een hoogte van 1500 meter aangekomen, starten we onze wandeling, die ons door het weelderige afro-montane bos op de hellingen leidt (ongeveer 14 km wandelen met 200 meter stijgen en dalen). De bomen reiken tot hoog in de hemel en het lijkt wel alsof elke boom een andere soort vertegenwoordigt. Varens, baardmossen en epifyten maken het geheel tot een intens groen sprookjesbos. Midden in deze schoonheid verorberen we ons lunchpakket en luisteren naar de vogels, die geheimzinnig door de kruinen van het bos bewegen. Op het einde van de wandeling verruilen we de smalle trail voor een breder pad, waarbij we een steeds beter zicht krijgen op de torenhoge kliffen van het abrupt uit de laagvlakte oprijzende escarpment. Als we teruggebracht zijn naar onze lodge, spoelen we het stof en zweet van ons af onder de douche of in het zwembad.

Voor diegenen die 's middags nog een optionele excursie willen maken met een open 4x4-safarivoertuig, kan dat. Onder begeleiding van een lokale ranger en een 'tracker', maak je een drie uur durende tocht op zoek naar de wilde dieren in het Manyeleti Game Reserve, grenzend aan het Kruger NP. Aan het einde van de dag zal het diner weer uitstekend smaken.

Overnachting in

nabij Manyeleti Game Reserve

Dag 9

Direct na het ontbijt rijden we in een grote boog naar de westkant van de Blyde-canyon, voor een prachtig afwisselende wandeling op de rand van een van de meest imposante kloven van de wereld. Op het grensvlak van het hoog- en laagveld liggen de noordelijke uitlopers van de Drakensbergen. We lopen over smalle paden langs protea-struiken, over open graslanden met fabelachtige uitzichten op de canyon en dan weer heel intiem langs een riviertje met kraakhelder water en een sprookjesachtige waterval (ruim 8 km wandelen met 400 meter stijgen en dalen, grotendeels over rotsachtig terrein, ongeveer 3 uur).

Na afloop van deze wandeling maken we een stop bij de Graskop Gorge Lift die je 51 meter naar beneden voert, naar de bodem van een subtropische kloof (entree niet inbegrepen) met zeldzaam Afromontaan bos. Over vlonderpaden maak je een zeshonderd meter lange wandeling waarbij informatieborden je veel vertellen over de flora en fauna van dit ecosysteem. Na deze dag met afwisselende activiteiten rijden we naar de lodge die net even ten westen van Hazyview ligt.

Overnachting in

nabij Hazyview

Dag 10

Na het ontbijt rijden we zuidwaarts, in 2 uur naar Kaapschehoop. Van daaraf maken we de korte, 3,9 km lange ‘escarpement’-wandeling, naar een fraai uitzichtpunt. Na de lunch in het Bohemian Groove Café maken we een tweede korte wandeling (3,5 km), de Waterfall Route naar Pear Orchard. Deze iets meer technische wandeling gaat eerst door een plantage, waarna we naar beneden wandelen naar een waterval. Verscheidene malen steken we een riviertje over, zodat waadschoenen erg handig zijn voor deze korte wandeling. Na het genieten van de waterval wandelen we dezelfde route terug.

Via de grensplaats Oshoek, met wat nieuwe stempels in ons paspoort, rijden we het koninkrijk Swaziland in, waar we tegen het einde van de middag aankomen bij onze accommodatie nabij het Malalotja Nature Reserve. We verblijven de komende twee nachten in met riet bedekte rondavels. 

Overnachting in

nabij Malolotja Nature Reserve (Swaziland)

Dag 11

Een kort ritje brengt ons naar de ingang van het Malalotja Nature Reserve en vervolgens naar de start van onze pittige wandeling (ruim 12 km, 700 meter stijgen en dalen, gemiddeld 5 uur lopen).

Het eerste deel voert ons over een smalle en soms steile trail, door open graslanden en dichte rivierbossen, naar uitzichtpunten op ruisende watervallen en de in de oneindige leegte verdwijnende bergen. Het unieke gebied vormt een veilige haven voor de bedreigde Southern Bald Ibis en de bijna uitgestorven Montane Blue Swallow. Met wat geluk zien we groepjes blesbokken, zebra's of een fraaie bergrietbok. Ook kunnen we oog in oog komen te staan met de grootste antilopesoort, de imposante elandantilope.

We picknicken (niet inbegrepen) op een top met een prachtig uitzicht, om vervolgens met het tweede deel van de wandeling, over een zandweggetje, de cirkel rond te maken. Omdat het hier makkelijker lopen is, kunnen we onze ogen continu open houden voor de vele vogels, de bijzondere bloemen en natuurlijk de weidse uitzichten.

Met de auto rijden we het park uit, waarbij we de rotsen afspeuren naar de intrigerende 'Dassies', die in niets lijken op hun naaste verwant, de olifant. In de loop van de middag komen we terug bij de lodge, waar een massage in de spa of gewoon een biertje in de mooie tuin de afsluiting vormen van een prachtige wandeldag.

Overnachting in

nabij Malalotja Nature Reserve (Swaziland)

Dag 12

Vandaag een lange rijdag, die via de 'Battlefields’ gaat. We komen langs de plaatsen Piet Retief, Vryheid en Ladysmith, wier namen veel verraden van de Anglo-Boerenoorlogen die hier in de tweede helft van de negentiende eeuw plaatsvonden. Het eindpunt van de reisdag zijn de majestueuze Drakensbergen, de 'barrier of speers' in het Zulu.

Na de lunch (inbegrepen) in een leuk restaurantje in Vryheid, zetten we koers naar het zuidwesten, op weg naar het 'Spioenkop Battlefield'. We wandelen naar de Spioenkop Hill, met een fraai uitzicht over de Spioenkop-dam en een uitgestrekt panorama van doornsavannes en hete valleien met dor struikgewas, tot de Drakensbergen aan toe. Op de flanken van de Spioenkop-heuvel wandelen we langs de plek waar de meest bloedige veldslag (van de vier in totaal) plaatsvond tussen de Boeren en de Engelsen, op 23 en 24 januari 1900. De veldslag had als doel de belegerde plaats Ladysmith te bevrijden van de Boeren. Van de veldslagen tussen de Boeren, Zulu's en Britten zijn weinig tastbare herinneringen over, maar de verhalen zijn boeiend. In totaal wandelen we in rustig tempo ongeveer 5 kilometer.

Het laatste stukje rijden we naar de opdoemende Drakensbergen. Vanaf de lodge met z'n fraaie ruime tuin rondom, geniet je van een fantastisch uitzicht op Cathedral Peak en het Amphitheater. Daarna is het tijd voor een prima maaltijd (inbegrepen) in het bijzonder ingerichte restaurant. Voor wie dat wil, is er volop ruimte 's avonds aan de bar om deze dag op een gezellige manier af te sluiten.

Overnachting in

nabij Royal Natal NP

Dag 13

Vandaag is het tijd voor een wandeling uit de 'buiten-categorie'. Dat komt niet zozeer door de zwaarte, hoewel het een pittige wandeling is, maar veel meer door het verbluffend mooie landschap waar we doorheen zullen lopen. We rijden op tijd naar het een half uurtje verderop gelegen Royal National Park, zodat we in alle rust van deze schoonheid kunnen genieten.

Vanaf de parkeerplaats lopen we geleidelijk omhoog door het met protea's en bottlebrushes bestrooide landschap. Na ruim een uur bereiken we een koel, donker inheems bos, waar bijzondere vogels zich laten horen en de fraaie Bushbuck zijn thuis heeft. Hierna nemen we de afslag naar de weinig bezochte Mahai-kloof, waar de rotsformaties en het uitzicht met elke meter stijgen indrukwekkender worden. Het pad is goed en de stijging geleidelijk, zodat we onze ogen goed de kost kunnen geven en de velden kunnen afspeuren naar Mountain Reedbucks, en de lucht naar lammergieren.

Op het einde van de wandeling wacht ons de in vier trappen naar beneden stortende Mahai-waterval, de ideale picknickplek (niet inbegrepen) voor onze lunch. Hierna lopen we rustig naar beneden, om uiteindelijk op het einde van de middag terug te rijden naar onze lodge. In de avond smullen we van de authentieke Afrikaanse 'braai' (indien het weer het toestaat), die we onder deskundige leiding van onze reisleider samen klaarmaken onder het gouden licht van de ondergaande zon.

Wandeling: ongeveer 19 km, met ruim 700 meter stijgen en dalen, gemiddeld ruim 6 uur lopen.

Overnachting in

nabij Royal Natal National Park

Dag 14

Op tijd uit bed voor weer een prachtige wandeldag in Royal Natal. Vanaf dezelfde parkeerplaats als gisteren vertrekken we voor een tocht naar het hart van het gebied: het wereldberoemde Amphitheater. Over een breedte van enkele kilometers rijzen de granieten rotsen hier meer dan duizend (!) meter uit het dal omhoog. Hoe dichter we bij deze wand komen, hoe imposanter hij wordt. Net als gisteren is het een wandeling over goede trails, die over het algemeen niet al te steil zijn (ongeveer 19 km, bijna 600 meter stijgen en dalen, gemiddeld ruim 6 uur lopen).

Na een lange aanloop via Thendele, klimmen we met veel omwegen naar de Policeman's Helmet. Dit is een bizarre rotsformatie waarin ook zonder veel fantasie een Britse 'bobby' te herkennen is. Het laatste stukje van de klim is even pittig, maar het uitzicht op de top maakt het de moeite meer dan waard. Met wat geluk cirkelt een fraaie Verreaux Eagle boven ons hoofd, op zoek naar de 'dassies' die op zijn menulijst staan. 

Na onze picknicklunch (niet inbegrepen) dalen we af. Uiteindelijk, lekker uitlopend op een stille toegangsweg, komen we aan het einde van de middag uit bij de bus die ons terugrijdt naar de lodge. Tijdens het diner zal het woord 'prachtig' nog opvallend vaak te horen zijn.

Overnachting in

nabij Royal Natal National Park

Dag 15

Na het ontbijt rijden we voor onze laatste wandeling naar het Golden Gate Highland National Park, op ruim een uur afstand. Vanaf de parkeerplaats zien we al de door winderosie fraai rondgesleten zandformaties. Als we steeds verder de Holkrans-trail op gaan, zien we pas echt hoe groot de kracht is van de suizende wind die vanuit de vlakte tegen de bergen aan slaat. Met wat trapjes en een beetje klauterwerk is het een mooie afsluiting van deze wandelreis (bijna 7 km lopen, ongeveer 150 m stijgen en dalen, gemiddeld 1,5 uur lopen).

Na afloop van de wandeling reizen we met de bus in nog geen tien minuten door naar een bijzonder restaurant, waar we van een goede lunch genieten. Om de hoek ligt de Kiara Lodge, waar we de laatste nacht van deze wandelreis verblijven. Geniet nog even van de mooie uitzichten op de Maluti Mountains en de faciliteiten van de lodge, onder andere een verwarmd binnenzwembad, bar en het restaurant. Daar vindt vanavond het afscheidsdiner plaats.

Overnachting in

Maluti Mountains, oostelijk van Clarens

Dag 16-17

Na het ontbijt stappen we de bus in om het nabij gelegen dorpje Clarens te bezoeken. Hierna vindt dan echt de terugreis plaats naar Johannesburg. We rijden door uitgebreide landbouwvlaktes waar nooit iets lijkt te gebeuren. Een ideale omgeving om weg te mijmeren en terug te denken aan het vele moois dat we beleefd hebben.

In Johannesburg hebben we ons laatste diner (niet inbegrepen) vlakbij het vliegveld en dan is het echt tijd om te vertrekken. Mocht je van de KLM-terugvlucht gebruikmaken, dan land je de volgende ochtend op Schiphol. 

NB Programma

SAN Parks is de organisatie die de meeste van de nationale parken in Zuid-Afrika beheert en managet. SAN Parks stelt als eis dat iedereen van 65 jaar of ouder die deelneemt aan een ‘bushwalk’ - die op dag 7 van deze reis plaatsvindt - , een schriftelijke verklaring in het Engels van de huisarts moet meenemen en ter plaatse moet overleggen. In de verklaring moet staan dat de betreffende deelnemers:

 • fit genoeg zijn om te wandelen;
 • geen assistentie nodig hebben om te kunnen wandelen;
 • geen medische belemmeringen ondervinden om te wandelen.

De wandeling zelf is gemakkelijk te doen en vindt in een rustig tempo plaats onder begeleiding van een lokale ranger. Het wandelen is niet het doel van de activiteit en is voor de deelnemers aan deze Zuid-Afrika-wandelreis prima te doen. Echter, aan deze voorwaarde van SAN Parks om aan de bushwalk mee te doen, valt helaas niet te ontkomen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis overnachten we in een mix van middenklasse hotels, (tented)lodges en restcamps. Bij de keuze van accommodaties speelt de natuurlijke ligging een belangrijke rol. De twee accommodaties waar we in de Soutpansbergen verblijven, zijn door Fair Trade Tourism gecertificeerd. Beide accommodaties dragen bij aan werkgelegenheid, een inkomstenbron en doorgroeimogelijkheden voor de lokale bevolking. Vanuit de accommodatie nabij het Royal Natal National Park geniet je van een weids uitzicht op de Drakenbergen. Door de jongeren die ook in deze lodge verblijven, heerst er een gezellige vibe. De kamers liggen op het grote terrein op ruime afstand van de receptie/bar/restaurant, om van je nachtrust te genieten. De laatste nacht verblijven we in een prachtig gelegen lodge met een verwarmd binnenzwembad.

De accommodaties beschikken over tweepersoonskamers en eigen sanitair (WC/douche). Alleen in de Soutpansbergen bij Leshiba (dag 2 en 3) dienen de sanitaire voorzieningen met elkaar te worden gedeeld.

Bij het verblijf in de Soutpansbergen (Leshiba) zijn geen eenpersoonskamers beschikbaar, hier is het verblijf altijd in een tweepersoonskamer. Bij de hoogte van de toeslag voor de eenpersoonskamer is hiermee rekening gehouden. Bij de rest van de accommodaties zijn het aantal eenpersoonskamers beperkt.

Duurzaamheid

De lokale reisleider draagt zorg voor de aanschaf van 10 liter waterflessen waarmee je altijd in de bus je veldfles kunt bijvullen voor schoon drinkwater. Minder plastic, beter voor het milieu.

Info kindvriendelijkheid

Deze reis is geschikt voor deelnemers met een minimale leeftijd van 16 jaar.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • vervoer per eigen bus volgens programma
 • lokale Afrikaans/Engelssprekende reisleider
 • lokale chauffeur
 • 15 nachten accommodaties
 • 15x ontbijt, 12x lunch en 13x diner
 • alle vermelde wandelingen in het programma
 • game walk Kruger NP (dag 7)
 • bezichtiging Three Rondavels, Bourke's Luck Potholes en Mac Mac waterval (dag 9)
 • entrees (Kruger, Malalotja Nature Reserve, Royal Natal en Golden Gate Highland) 
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • entrees en excursies voor zover niet vermeld bij inclusief
 • inentingen
 • verzekeringen
 • fooien (chauffeur en lokale gidsen)
 • persoonlijke uitgaven

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Wandelen is een geliefde buitensport in Zuid-Afrika. Het land kent talrijke natuurparken en reservaten waarin een uitgebreid netwerk van wandelpaden is uitgezet. De wandelingen die je maakt tijdens deze reis variëren van 6 tot 20 kilometer per dag, met hoogteverschillen die kunnen liggen tussen de 200 en de 700 m. De wandelingen vergen met name uithoudingsvermogen. Geen enkele wandeling vergt klauteren op handen en voeten. Voorafgaand aan elke wandeling vindt er een briefing plaats door de lokale reisleider waarbij de lastige punten van elke wandeling worden besproken. Mocht iemand twijfelen over bepaalde passages, dan is op veel wandelingen een oplossing hiervoor te verzinnen. Met deze als zwaarte 3 gekwalificeerde wandelreis verwachten we dat iedereen aan de beschreven wandelingen kan meedoen, echter is het altijd jouw eigen keuze om een keer niet aan een wandeling mee te doen. 

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je het reisgezelschap of op de luchthaven van Johannesburg (OR Tambo), afhankelijk van jouw eigen aankomsttijd of op de eerste accommodatie van deze reis in Johannesburg.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM naar Johannesburg v.v.

Vluchtschema
KL 591 Amsterdam - Johannesburg 10.20 - 22,05 uur
KL 592 Johannesburg - Amsterdam  23.55 - 10.05 uur *)

*) aankomst de volgende dag 

Bovenstaande vluchtschema's bieden een indicatie en kunnen nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je e-ticket kort voor vertrek.

 


Algemeen

Zuid-Afrika is een land dat je het hele jaar door goed kunt bezoeken. De seizoenen zijn tegengesteld aan die van Nederland: de zomer loopt van december tot en met februari, de winter van juni tot en met augustus. Maar natuurlijk zijn er variaties in het klimaat, bepaald door de hoogte- en geografische ligging. Op de meeste reizen zul je dan ook een combinatie van verschillende klimaten aantreffen.
De winters zijn veelal koel, droog (met uitzondering van de Kaap, daar regent het dan net het meest) en uitermate veel zonne-uren. Overdag lekkere temperaturen van 15 tot 20 graden, maar ’s nachts kan het flink afkoelen, in de berggebieden tot onder nul. Alleen aan de zuidoostelijke subtropische kust is de temperatuur van het water en de lucht dan hoog genoeg voor een strandverblijf. De winter is ook de beste tijd voor het zien van wild in de wildparken.
De zomers zijn in het binnenland overal warm tot heet en er valt de meeste neerslag van het jaar. Aan de westzijde van het land valt zo weinig neerslag dat je van een woestijnklimaat spreekt. Waar de zuidkust nog redelijk gematigde temperaturen kent, is het aan de oostkust en in het Krugerpark erg vochtig en warm, en krijg je zwoele zomeravonden. Van oktober tot en met mei kan hier nog malaria voorkomen.
Door de lokale schoolvakanties zijn december en januari de drukste maanden van het jaar.

Voor deze reis

Deze wandelreis vindt plaats in het noordoosten van Zuid-Afrika, in de meer gematigde en sub-tropische zone van dit immense land.
De Soutpansbergen kent een temperatuur in de zomermaanden (nov - febr) van 14-29 graden Celsius en in de wintermaanden (mei-aug) van 6-26 graden Celsius. In de maanden mei tot en met september kan het 's nachts behoorlijk koud zijn in de Drakensbergen, terwijl het overdag strak blauw kan zijn. Ideaal om te wandelen, doch wel zaak om warme kleding mee te nemen. Neerslag valt er in het algemeen niet veel, doch in de zomermaanden nov-maart het meest. Vooral in het gebied van de Soutpansbergen en in Kruger kan het behoorlijk nat en zeer warm zijn in die periode. het spreekt voor zich dat de wandelingen ook zullen worden aangepast als te heet is. We zullen vroeger starten en later beginnen met de wandelingen en op het heetst van de dag het rustig aan doen. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Over de accommodaties 

De accommodaties H12 Leshiba en Madi a Thava Mountain Lodge zijn door Fair Trade Tourism (www.fairtrade.travel) gecertificeerd. Fair Trade Tourism (FTT) promoot eerlijk en verantwoord ondernemerschap in zuidelijk Afrika. FTT ondersteunt agenten, eigenaren van accommodaties en excursie-aanbieders op het pad van verduurzaming van hun onderneming door middel van op maat gemaakte ‘toolkits’. Een certificering van het FTT verkrijgt men door een onafhankelijke audit gebaseerd op eenduidige voorwaarden waar men aan moet voldoen. De peilers waarop FTT haar lidmaatschap en certificering baseert zijn eerlijke beloning en goede arbeidsomstandigheden, eerlijke inkoop en verdeling van winst, ethische bedrijfsvoering en respect voor mensenrechten, cultuur en de natuur 

Door FTT gecertificeerde accommodaties worden elke twee jaar intensief beoordeeld en het tussenliggende jaar aan de hand van een vragenlijst. De certificatie is voor Leshiba Wilderness en Madi a Thava Mountain Lodge een geweldige beloning en waardering voor hetgeen zij al jarenlang deden, en dat is zich bewust zijn van de voordelen van duurzaam ondernemerschap.

Over de lokale partner

De partner van SNP vatte de Travelife training als volgt samen: "Small changes and efforts can make a big difference". Veel activiteiten op het kantoor van onse partner zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 footprint kan verlagen. Via de voorlichting aan lokale reisleiders streeft men er naar klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, waterflessen te hervullen, niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel aan alle overbodige pennen te doneren aan het project The Recycle Swop Shop. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen. Last but not least, onze agent heeft zich verbonden aan het behoud van neushoorns. In samenwerking met de Hoedspruit Endangered Species Centre (HESC) in Zuid-Afrika zijn zij actief in fundrasing. Elke maand doneren zij 30 balen hooi ter waarde van € 330,-, om twee neushoorns te kunnen voeden die een stroopactie waarbij hun neushoorns zijn afgezaagd (30 aug 2013) wisten te overleven. Door deze traumatische ervaring kunnen deze neushoorns zichzelf in het wild niet meer in leven houden, maar met het plan van een 'Rhino Breeding Centre' op te zetten, wordt er van deze neushoorns dankbaar gebruik gemaakt om de genenpoel sterk te houden.

Tijdens deze reis zijn er grote waterflessen aan boord van de bus waarmee je je veldfles kunt navullen. Hiermee dragen we een klein steentje bij aan de vermindering van de grote berg plastic afval.

 

Tijdens je reis zijn alle ontbijten inbegrepen, 11x lunch en 11x diner. Voor de overige maaltijden, alle drankjes, optionele excursies, fooien en andere uitgaven van persoonlijke aard dien je ter plaatse rekening te houden. De belangrijkste kosten voor optionele excursies zijn die je kunt maken tijdens het verblijf bij de Timbavati Safari Lodge.

Een indicatie voor de fooi voor de gids en chauffeur is een bedrag van Rand 20-50 per persoon per dag. Dit bedragt wordt normaliter gelijkelijk verdeeld tussen de gids en de chauffeur. De vermelde hoogte van de fooi is beslist niet in steen gebijteld. Mocht je tevreden zijn over de geleverde diensten, zie de vermelde bedragen als een indicatie wat gebruikelijk is in Zuid-Afrika. 

In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Je kunt overal met een creditcard terecht, alleen werkt de betaling hiermee niet altijd in de restcamps in Kruger, Royal Natal NP en Golden Gate Highlands NP. Pinnen kan in de meeste steden mits je in het bezit bent van een creditcard of een pinpas met het Cirrus-logo, Visa, Mastercard of American Express. Houd rekening met een bedrag van minimaal € 400 dat je ter plaatse zult uitgeven. Wij benadrukken dat dit een adviesbedrag is dat kan afwijken.

Tijdens de gehele reis staat ons een huurbus ter beschikking die door een ervaren chauffeur wordt bestuurd. Ondanks dat deze reis zich in een relatief klein gedeelte van Zuid-Afrika afspeelt, zijn de afstanden toch aanzienlijk vanwege de grootte van het land. De wegen zijn over het algemeen goed tot zeer goed en bijna overal geasfalteerd.

Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Als goede training kunt u in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken in Nederland of België. Het is belangrijk dat uw schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

Houd er rekening mee dat je voor een reis met vertrek in de maanden vanaf half mei tot en met half september, beslist warme kleding meeneemt. De temperaturen in Johannesburg, Swaziland en in de Drakensbergen kunnen 's avonds rond de 5-10 °C zijn. Voor goed schoeisel tijdens deze reis adviseren we je goed ingelopen wandelschoene (type B) mee te nemen. Ze dienen een goede enkelbescherming te geven, te beschikken over een goed profiel en licht genoeg om makkelijk te wandelen.

 • weekendtas (op wieltjes) of rugzak
 • wandelschoenen (type B)
 • makkelijke schoenen (voor als je niet wandelt) 
 • sandalen of (hut)slippers
 • luchtige kleding
 • regenkleding
 • warme kleding (beslist in wintermaanden half mei juni t/m half september)
 • sjaal/muts/handschoenen (alleen in wintermaanden half mei t/m half september)
 • handdoek(je) voor opfrismogelijkheid na wandeling Golden Gate NP 
 • zonnehoed of pet
 • zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van reisdocumenten
 • zonnebrandolie
 • zonnebril
 • verrekijker
 • zaklamp
 • veldfles (min. 1 liter)
 • handdoek
 • eventeel zakmes
 • EHBO eenvoudige middelen

Voor deze reis adviseren wij je een weekendtas (op wieltjes) met zachte bovenkant of rugzak mee te nemen voor de hoofdbagage. Met weekendtassen/rugzakken kan de ruimte in de bus optimaal worden benut. Een koffer met een harde buitenkant raden wij af daar het lastig is deze in te pakken in de bus. Je hoeft nergens tijdens de reis met je bagage te wandelen, deze wordt daar waar nodig altijd voor je vervoerd. Een dagrugzakje voor een veldfles (minimaal 1 liter), regencape en eventueel verrekijker, fototoestel en/of videocamera is voldoende.

29 oktober 2019 - bushwalk dag 7

Een onaangename verrassing voor dag 7 van deze Zuid-Afrika Wandelreis. Per onmiddellijke ingang heeft SAN Parks, de organisatie die de meeste van de nationale parken in Zuid-Afrika beheert en managet, de regel ingesteld dat voor deelnemers aan bushwalks die op de dag van de bushwalk 65 jaar of ouder zijn, ze van de huisarts een schriftelijke verklaring in het Engels moeten meenemen en ter plaatse kunnen overleggen dat ze:

 • fit genoeg zijn om te wandelen;
 • dat ze geen assistentie nodig hebben om te kunnen wandelen;
 • dat er geen medische belemmeringen zijn om te wandelen. 

De wandeling zelf is makkelijk te doen en vindt in een rustig tempo plaats onder begeleiding van een lokale ranger. Het wandelen is niet het doel van de activiteit en is voor de deelnemers aan deze Zuid-Afrika Wandelreis prima te doen. Echter, aan deze nieuwe voorwaarde van SAN Parks om aan deze bushwalk mee te doen valt helaas niet te ontkomen.

Deze reis wordt begeleid door een gediplomeerde ervaren lokale Engels/Afrikaans sprekende reisleider met een groot enthousiasme voor reizen in zijn algemeenheid en het land in het bijzonder waar u doorheen reist. De reisleider vertelt u met plezier over allerlei wetenswaardigheden omtrent natuur en milieu. Tevens bezitten zij een grote passie voor de lokale gebruiken, omgangsvormen en cultuur. De reisleider staat altijd open voor uw vragen over (onderdelen van) de reis, het land/gebied waardoor u reist en allerlei andere bijkomstigheden. Tevens zorgt hij of zij ervoor dat alles organisatorisch goed verloopt.

Paspoort 

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Tip.  Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

Regels voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen:

 • De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met één van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden
 • Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort  van de ouder die toestemming geeft;
  • een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
  • een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
  • in het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
  • in het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.
 • Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
 • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.
 • Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
 • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon. 

Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen. Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika. Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd. 

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, kun je bij de incheckbalie reeds geweigerd worden op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

Belangrijk 

Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland heb je een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet je voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor de terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van je verblijf. Je paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit huis mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat j eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kun je met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan, met het nemen van enkele maatregelen, goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op je spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wil je met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij je aan maatregelen te nemen. Zo kun je het beste de ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Zuid-Afrika - Noordoost-Zuid-Afrika

Soutpansbergen, Kruger en Drakensbergen

Wandelvakantie vanuit hotel, restcamps en lodges

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten