Zuid-Afrika - Kaapstad en de Tuinroute te voet, 14 dagen Pareltjes aan wildernisgebieden in de Westkaap en Tsitsikamma

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie met huurauto langs hotels

Ontdek de verborgen juweeltjes in de Westkaap en Oostkaap met deze vernieuwde wandelreis die aanvangt in Kaapstad. Bewandel de ´shipswrecktrail' een mooie kustwandeling voor iedereen te doen. Wandel door de botanische tuinen van Kirstenbosch door Skeleton Gorge omhoog naar het landschap van kloven, toppen en rotsformaties. Bos maakt plaats voor de unieke vegetatie van het Cape Floral Kingdom. De wijnlanden rondom Stellenbosch vormen het decor voor 's werelds beste wijnen, hét gastronomisch walhalla van Zuid-Afrika en tevens het decor voor fraaie wandelingen door het Jonkerhoek Nature Reserve. De Hoop Nature Reserve is het toneel van bontebokken, Kaapse zebra's, elandantilopen en Zuidkapers. Elk jaar keren deze walvissen terug naar het beschermde marinepark waar zij kunnen kalveren. Verken het Swartberg Nature Reserve en het Tsitsikamma Nationaal Park. In deze beschermde ecosystemen ben je omgeven door fynbos en wandel je langs een grillige kustlijn met verborgen baaitjes over hangbruggen. Geniet van de erica’s en protea’s en kijk niet verbaasd op bij het zien van kudu’s, klipspringers en rooibokken.

Uniek aan deze reis

 • Door Skeleton Gorge de Tafelberg op
 • Klein Karoo met zijn Swartberg en Outeniqua bergen
 • Langste wijnroute ter wereld (R62)
 • Regenbestendige wandel- en fietskaart van Kaapstad en de wijnlanden
 • Relaxte kustwandeling Kaap de Goede Hoop
 • Wandelparadijs Jonkershoek Nature Reserve
 • Woest en ruig (marine)park Tsitsikamma
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Kaapstad en de Tuinroute te voet

Rondom de Tafelberg en de 12 Apostelen ligt een van ’s werelds mooiste steden: Kaapstad. De omgeving van Kaapstad leent zich perfect om te wandelen. Met Kaapstad altijd in de buurt, waan je je op veel plekken in een natuurparadijs. Op het schiereiland Kaap de Goede Hoop maak je een makkelijke kustwandeling, een mooie acclimatisatiedag voor de andere wandelingen tijdens deze reis. Wandel vanaf de botanische tuinen van Kirstenbosch omhoog door de Skeleton Gorge omhoog naar de rand van het Tafelberg-plateau. Het uiteindelijke doel is het panoramische uitzicht over Kaapstad, False Bay, Robben Island en in de verte de wijnlanden met de grillige pieken van de Hottentots. Het aangename verblijf in een 'wine-estate' even buiten Stellenbosch vormt een ideale uitvalsbasis het 11.000 hectare grote Jonkershoek Nature Reserve te verkennen. Dagwandelingen in bergachtig gebied zijn zonder gids over goed gemarkeerde paden prima te doen. Als je het wat rustiger aan wilt doen, verken dan de vele wine estates in de omgeving van Stellenbosch, Somerset-West en Franschhoek. 

Een verblijf in het De Hoop Nature Reserve is rustgevend en enerverend tegelijk. Het marinepark beschermt vele dolfijnen, Zuidkapers (elk jaar kalveren zij hier) en andere vissen, alsmede veel bijzondere vogels zoals de beschermde Black Oyster Catcher met zijn zo kenmerkende zwarte verenkleed en knalrode snavel. De 27 km lange onverharde weg naar de top van de Swartberg Mountains, met zijn bizarre geologische vormen, is adembenemend. Na elke bocht verbaas je je over de schoonheid van het landschap waardoor de Swartberg Mountains terecht op de Werelderfgoedlijst staat. Meer fraaie kustpanorama’s staan je te wachten in het Tsitsikamma National Park, het eerste marinepark van Zuid-Afrika. Tegen de achtergrond van de ruige kustlijn langs de Indische Oceaan zijn er talloze wandelroutes uitgezet langs de kust en door fynbosvegetatie, een heerlijk einde van deze reis in de West- en Oostkaap provincies.

Dag 1

Bij aankomst op de moderne en veilige luchthaven in Kaapstad, word je verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger. Een privé transfer brengt je in ca. 30-45 minuten, afhankelijk van de verkeersdrukte, naar een prachtig gerenoveerd boutique guesthouse in de wijk Sea Point. Na een lange vlucht raden wij niemand aan zelf naar het centrum van Kaapstad te rijden, waarbij je ook nog eens links moet rijden.

De accommodatie waar je de komende dagen verblijft, is een huis dat uit ca. 1900 dateert. Het is fraai gerestaureerd waarbij de nadruk ligt op kleuren en de sfeer van vroeger. In de keuken of buiten bij mooi weer wordt er aan een grote tafel gegeten. Middels het gratis WiFi netwerk kun je het thuisfront op de hoogte brengen van de goede aankomst. Het guesthouse ligt op loopafstand van het V&A Waterfront met zijn grote aantal restaurantjes, barretjes en winkels. Per taxi verplaats je je zo naar de Greenmarket en de Compagniestuinen.

Overnachting in

Kaapstad

Dag 2

Onder begeleiding van een chauffeur/gids met auto verken je vandaag de botansiche pracht (het Cape Floristic Kingdom telt maar liefst ca. 8500 soorten!) van het Kaaps schiereiland. Rij langs het kustplaatsje Houtbaai over de Chapman’s Peak (een 9 km lange adembenemend mooie weg met spectaculaire uitzichten over de oceaan) naar Kommetjie en vervolgens verder zuidwaarts naar de entree van het Table Mountain NP. Onderweg kom je langs Zuid-Afrika’s meest zuidelijke wijngaard en de meest zuidelijke struisvogelboerderij. Eenmaal in het park rijd je naar Olifantsbos, 't begin van de 'shipwreck trail'. Met deze 3 km lange kustwandeling zie je twee scheepswrakken van vissersboten. Het is een lichte wandeling met weinig hoogteverschillen waarbij je af en toe over wat rotsen dient te klimmen. Aan het einde van deze wandeling keer je terug (zelfde route) of vervolg je de goed gemarkeerde wandeling naar het binnenland en keert uiteindelijk terug bij het begin waarmee de totale lengte 10 km bedraagt (ca. 3,5 - 4,5 uur). Totaal aantal meters klimmen 200 meter, en dalen 200 meter. Je wandelt temidden van het Kaapse florarijkdom, waarbij gedurende het gehele jaar altijd wel bloemen in bloei staan. Naast de kleurrijke flora, die met name in het voorjaar het park omtovert tot een ware bloemenzee, kun je er bergzebra's, struisvogels en elanden aantreffen en wellicht zeldzame bontebokken. Na deze wandeling rij je verder naar het uiterste (toeristische) zuidpuntje van het Kaapse schiereiland, de beruchte Kaap de Goede Hoop. Hierna rij je terug naar Kaapstad via het pittoreske Simonstown met veel leuke winkeltjes. Indien je Boulder’s Beach wil bezoeken om zijn kolonie koddige Afrikaanse pinguins, dan kan dat (entree is niet inbegrepen). Je loopt over houten loopbruggen vlak boven de pinguins langs. Aan het einde van de middag kom je weer terug bij je accommodatie. 

Overnachting in

Kaapstad

Dag 3

Vroeg in de ochtend vindt de transfer plaats (inbegrepen) naar het begin van de wandeling die je vanaf de schitterende botanische tuinen van Kirstenbosch naar het hoogste punt op de Tafelberg voert. Vanaf de ingang van de botanische tuinen geniet je natuurlijk eerst van de vele protea-soorten. Hierna klim je geleidelijk door een prachtig bos naar de Skeleton Gorge. Het bos bestaat uit fynbos gecombineerd met geimporteerde bomen en een paar kleine watervalletjes onderweg. Hier begint het steilste deel van de klim: via ladders en af en toe klauterend over rotsen loop je naar de rand van de Tafelberg. Deze ziet er van ver af plat uit, maar schijn bedriegt. Het landschap boven is een prachtige combinatie van kloven, toppen en rotsformaties. Het bos maakt plaats voor de unieke vegetatie van de Kaapse Flora die alleen rondom Kaapstad te vinden is. Je klimt geleidelijk verder naar McClear’s Beacon, het hoogste punt van de Tafelberg op 1080 meter. Hier vandaan heb je uitzicht op de Cape Flats aan de ene kant en de Tafelbaai met Robben Eiland aan de andere kant. Bij helder weer kun je de Hottentotten bergen voorbij Somerset-West en Stellenbosch liggen. Vanaf hier loop je over een vlak terrein naar de kabelbaan waarmee je afdaalt (niet inbegrepen, zie NB programma).

Wandeling: totaal 11 km tot het bovenste kabelbaan station, 935 m stijgen, 80 m dalen, laagste punt 225 meter boven zeeniveau , hoogste punt 1080 m. Langste klim 855 meter en langste afdaling 30 meter. De paden zijn af en toe steil met soms hoge op- en afstappen die vooral voor kleine mensen lastig kunnen zijn.

Overnachting in

Kaapstad

Dag 4

Deze ochtend wordt de huurauto bij je accommodatie afgeleverd. Vandaag heb je een vrije dag die je naar eigen inzichten invult. Wij geven je natuurlijk wat tips:

 • met de kabelbaan (of lopend!) naar de Tafelberg; ervaar het prachtige panorama met het fynbos florarijkdom bovenop de berg waar het heerlijk wandelen is;
 • verken het historische stadscentrum Kaapstad met de gezellig drukke Groenmarkt en Compagnietuinen;
 • V&A Waterfront: winkels, restaurantjes, terrasjes, zeeaquarium Two Oceans, Robben Island Museum; vanuit de haven dagelijks vertrek naar Robbeneiland waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten.

Nog meer zin om te wandelen! Boek dan de optionele wandelexcursie naar de Orange Kloof. Vroeg in de ochtend word je vanaf je accommodatie opgehaald om naar het begin van de prachtige wandeling dwars door het Table Mountain National Park. Onder begeleiding van een berggids wandel je door de Orange Kloof, een bijzonder bos waar je alleen onder begeleiding van een gids doorheen mag wandelen. Je wandelt omhoog naar de ‘achterkant’ van de Tafelberg door het soortenrijke inheems fynbos waar je uiteindelijk bij een stuwdam uit de vroege 20e eeuw uitkomt. Vroeger verzorgden vijf stuwmeren bovenop de Tafelberg al het drinkwater voor Kaapstad, nu is dat maar 2% door de groei van de stad. Vanaf de dam loop je over hoogvlakten en langs kloven met weidse vergezichten op de achterkant van de 12 Apostelen en Camp’s Bay. Via een diepere kloof bereik je de voorkant van de Tafelberg met een schitterend gezicht op Kaapstad. Je kunt met de kabelbaan afdalen (niet inbegrepen, zie NB programma). In plaats van de de kabelbaan kun je een pittige uitdagende afdaling maken (ca. 600 m) van ca. 1,5 tot 2 uur door de Platteklip Gorge voor je bij de plek komt vanaf waar je met een privé transfer wordt terug gereden naar je accommodatie voor de welverdiende rust.

Wandeling: totaal 13,5 km tot het bovenste kabelbaan station, 1040 m stijgen, 150 m dalen, laagste punt is 110 meter boven zeeniveau en het hoogste punt is 1062 m. Langste klim 445 meter en langste afdaling is 70 meter. De paden zijn af en toe steil met soms hoge op- en afstappen die vooral voor kleine mensen lastig kunnen zijn.

Overnachting in

Kaapstad

Dag 5

Het verblijf in Kaapstad zit erop. In nog geen uur rijden verruil je de bruisende stad Kaapstad voor de golvende met druivenranken bezaaide heuvels, aan de voet van het Hottentotten-gebergte. De komende nachten verblijf je in het Knorhoek Counry Guesthouse dat op ca. 15 km ten noordoosten van Stellenbosch ligt. Het is een prachtige accommodatie waar tevens organische wijn wordt verbouwd. Je verblijft er in leuke patio-kamers met een eigen 'stoep'. De kamers zijn in de voormalige oude stallen gebouwd. Op het grote terrein van de winefarm kun je korte wandelingen maken. Vanuit je accommodatie rijd je in een half uur naar het Jonkershoek Nature Reserve, waar het Assegaaibosch Nature Reserve een onderdeel van is. Het 11.000 hectare grote reservaat bestaat uit de indrukwekkende Jonkershoek bergen en diepe kloven. Het vormt een belangrijk waterwingebied voor Stellenbosch en omgeving. In het reservaat zijn gemarkeerde wandelingen uitgezet die je op een van de volgende twee dagen kunt maken. 

Overnachting in

nabij Stellenbosch

Dag 6-7

Op een van deze vrije dagen, bevelen we je de volgende wandelingen aan in het Jonkershoek Nature Reserve:

 • Swartboskloof Route; wandel 900 meter omhoog door de Swartboskloof (ca 4,5 km) met prachtige uitzichten. Eenmaal op hoogte wandel je zigzag over redelijk vlak terrein naar de top van de Kurktrekkernek waar een steile 2,5 km lang wandelpad aanvangt dalend naar de 'waterfall' route; totale lengte 18 km; 6 uur wandelen.
 • Panorama Circuit: een steile klim voert je vanaf de parkeerplaats voert je onderlangs de 'Third Ridge' en de bergtoppen van Banghoek. Je bereikt Bergriviernek vanaf waar je een fraai uitzicht hebt op de Assegaaiboskloof. Slingerend over het plateau van de Dwarsberg (1523m.) met zijn poeltjes en stroompjes omgeven door 'disas' naar Kurktrekkernek. Met een kleine omweg kun je top van de Guardian Peak (1227m.) beklimmen met faarie uitzichten over het Kaaps Schiereiland, van de Tafelberg tot aan Kaap de Goede Hoop, Robben Island, False Bay, Cape Hangklip en de pieken van de Hottentots Holland bergreeks. Vanaf Kurktrekker daalt het pad langs de 'Second waterfall' en de 'First waterfalls' naar het eindpunt van de wandeling. totale lengte 17 km; 6 uur wandelen.

Het spreekt voor zich dat een tochtje langs een of meerdere winefarms beslist de moeite waard is. Verken een van de vele wijnroutes of kies een specifiek wijnhuis uit. Er vinden bijna dagelijks rondleidingen plaats door de wijnkelders, waarbij je na afloop kunt proeven. Met een 'wine & cheese' proeveriij of een 'wine & chocolate' proeverij komt de smaak van de wijn nog meer tot zijn recht.

Overnachting in

nabij Stellenbosch

Dag 8

De volgende bestemmig De Hoop Nature Reserve is een 34000 hectare groot marine nationaal park en een favoriete bestemming voor wandelaars, fietsers, vogelliefhebbers en walvisliefhebbers (periode juni-november). Vanaf de hoge zandduin Koppie Alleen is het zicht op de kustwateren, die tot 5 km zeeinwaarts behoren tot het marinepark, op de Zuidkapers fascinerend. Naar schatting kalveren 120 Zuidkapers elk jaar weer in deze wateren. De weg naar De Hoop toe is eveneens wonderschoon, je rijdt namelijk langs een van de mooiste kustroutes van Zuid-Afrika. Via Gordon's Bay en Hangklip rijden jullie naar Betty's Bay, een idyllische plek om pinguins van dichtbij waar te nemen. De laatste 50 km over onverharde wegen rijden jullie vanaf Swellendam of Bredasdorp naar het De Hoop Nature Reserve, de plek om volop van de zandstranden en kustduinvegetatie te genieten. Aan de overkant van jullie accommodatie ligt  Hoopvlei aan een meer dat is afgesloten van de Indische Oceaan door hoge zandduinen. Aan de overkant van het meer kun je bontebokken, zebra's en elandantilopen waarnemen.

Verlenging om nog meer te zien en doen in en rondom Kaapstad! Op weg naar De Hoop ligt Gordon's Bay aan de kust, net even ten zuiden van Somerset-West. Klik hier voor meer informatie over dit reisarrangement dat je in staat stelt een dagwandeling te maken naar bijvoorbeeld het 400 hectare grote Helderberg Nature Reserve of het Hottentot Holland Nature Reserve, een ruig gebied van 70.000 hectares.

Overnachting in

De Hoop Nature Reserve - De Hoop Collection

Dag 9

Het De Hoop Nature Reserve is in 1957 opgericht als een experimenteel project waar beschermde diersoorten zoals de bontebok en de Kaapse zebra werden gefokt om te worden verkocht aan andere reservaten. Vanaf 1970 stelde De Hoop zich ten doel de florarijkdom te beschermen. Van de 8600 planten- en bloemensoorten die tot het Kaapse fynbos worden gerekend, komen er alleen in De Hoop al 1500 voor. Hiervan zijn ruim 100 soorten bedreigd, 34 zijn endemisch en 14 zijn recentelijk ontdekt!

Rij vanaf jullie accommodatie naar Koppie Alleen. Met kans op bavianen onderweg, zien jullie rechts de hoge zandduinen. In het natuurreservaat zijn meerdere wandelroutes uitgezet. Mits de vegetatie niet wordt platgetrapt mag je overal wandelen. Speur de horizon af om de Zuidkapers te kunnen spotten, naar schatting komen elk jaar 120 Zuidkapers vanaf de arctische wateren naar de kust om te kalven. In de middag kunnen jullie bij de accommodatie nog een mooie wandeling maken die goed gemarkeerd is. De Hoopvlei is een van de 16 wetlands in Zuid-Afrika die op de lijst staat van de Ramsar Convention. Een internationale erkenning van een uniek natuurgebied waarin een 16 km lang meer is ontstaan in de Sout River waarin de monding compleet is afgeblokt van de oceaan door hoge zandduinen. Het gebied is een el dorado voor wadvogels.

Overnachting in

De Hoop Nature Reserve - De Hoop Collection

Dag 10

Onderweg van De Hoop Nature Reserve richting Oudtshoorn, rijd je via Swellendam en de Tradouwpas bij Barrydale de fameuze R62 op. Deze 'route 62' wordt gezien als een van de mooiste landschappelijke wegen in Zuid-Afrika door de binnenlanden van de Westkaap. Onderweg kun je heerlijk in een van de vele 'padstallen' (wegrestaurantjes) lokaal bereide lekkernijen proeven en kopen. Via het typisch Klein Karoo dorp Barrydale - waarin de padstal 'Diesel and Crème' een aanrader is - rijd je langs de Swartberg bergreeks, een ecologische hotspot waar drie vegetatiesoorten samenkomen. Het klimaat is hier heerlijk mild, zelfs in de wintermaanden juni, juli en augustus. Via Calitzdorp vervolg je de weg naar De Zeekoe Guestfarm ten zuidenwesten van Oudtshoorn gelegen. Hier verblijf je de komende twee nachten. 

Overnachting in

zuidwestelijk van Oudtshoorn

Dag 11

Op slechts 15 km vanaf de 'homestead' ligt de top van de Swartberg Mountains. Niet alleen het uitzicht vanaf de top op de Cango Valley is fantastisch ook de 27 km lange onverharde weg er naartoe is adembenemend. Na elke bocht verbaas je je over de schoonheid van het landschap waardoor deze Swartberg Mountains terecht op de Werelderfgoedlijst staat. Jullie zien onder andere de indrukwekkende geologische vormen van de Swartberg. Je kunt ter plaatse (optioneel) op pad met een lokale gids een eco-tour maken om nog meer kennis op te doen van de flora en fauna. Ook kun je ervoor kiezen om een stukje richting de Gamkaskloof te rijden (ter plaatse 'die Hel' genoemd) met prachtige uitzichten. Ook kun je over de Swartberg pas over een onverharde weg naar het pittoreske Prince Albert rijden en dan om de Swartbergen weer terug naar Oudtshoorn, een enerverende volle dag!

Overnachting in

zuidwestelijk van Oudtshoorn

Dag 12

Je vervolgt de reis naar het Tsitsikamma Nationaal Park, de plek van het 'glinsterende water'. Het natuurgebied, waar ook een 80 km lang stuk van de Indische Ocean toe behoort, is een fantastisch gebied om te wandelen te midden van het fynbos, langs een wilde rotsachtige kust met inhammen en baaitjes. De Kaap behoort tot het 6e florarijkdom ter wereld met in totaal 8600 (!) bloemen en planten waarvan het overgrote deel uit fynbos bestaat. Je verblijft in 'oceanettes' in Storm's River Mouth waar je een eigen keuken tot je beschikking hebt. Het uitzicht vanaf de veranda is adembenemend.

Verlenging met bezoek aan Knysna! Voordat je naar het Tsitsikamma Nationaal Park afreist, kun je deze actieve rondreis verlengen met Westkaap * Knysna Hollow Country Estate (reiscode 288258). Behalve dat Knysna een grote diversiteit aan watersportactiviteiten biedt, kun je ook mooie wandelingen maken in het achterland. Na afloop van deze verlenging heb je de mogelijkheid om op weg naar Tsitsikamma NP het Robberg Natuurreservaat te bezoeken, een beschermd natuurgebied op een schiereiland waar je over goed gemarkeerde paden een wandeling van ca. 3-4 uur maakt met kans op het zien van dolfijnen en robben.

Overnachting in

Tsitsikamma Nationaal Park - Storms River Mouth Restcamp

Dag 13

Onderga de bijzondere schoonheid van Tsitsikamma. Maak vandaag een dagwandeling door fynbos, langs klaterende watervalletjes, steile klippen en beschutte zandstrandjes. Het park kent een fascinerende geologie waarbij oerkrachten duizenden jaren lang de van oorsprong horizontale aardlagen in een volledig verticale positie hebben opgedrukt. Een prachtig geologisch verschijnsel. De flora bestaat uit typische planten als de protea, 60 boomsoorten (o.a. stinkhout en geelhout), verschillende soorten lelies en orchideeën. Kijk uit naar apen, vogels, dolfijnen en walvissen die tot dicht aan de kust kunnen worden waargenomen. Een andere wandeling voert je over het met rotsblokken bezaaide keienstrand naar een klaterende waterval, die zich op nog geen 10 meter van de bulderende golfslag in zee stort. Het is een gedeelte van de eerste wandeldag van de fameuze vijfdaagse Otter-trail die in Storms River Mouth aanvangt.

Overnachting in

Tsitsikamma Nationaal Park - Storms River Mouth Restcamp

Dag 14

Je rijdt in ca. 2 uur naar Port Elizabeth waar de huurauto wordt ingeleverd. 

Je reis verlengen met een bijzondere safari? Breng een bezoek aan het Addo Elephant Nationaal Park of bezoek het privé reservaat Kariega Game Reserve

NB Programma

 • De Table Mountain Cableway sluit elk jaar voor onderhoud voor een periode van 3 weken (eind juli t/m begin augustus). Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden. Mocht de kabelbaan gesloten zijn, dan wandel je op dag 3 via de Platteklif Gorge naar beneden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze actieve rondreis verblijf je in een gevarieerde mix aan kleinschalige boutique hotels, cottages voorzien van keukens, hotels en bungalows, allen geselecteerd op basis van hun bijzondere sfeer en ligging. Alle accommodaties beschikken over eigen sanitair.

Bij alle accommodaties zijn driepersoonskamers beschikbaar, behalve niet tijdens het verblijf in Kaapstad. Tijdens het verblijf in Kaapstad verblijf je in een combinatie van een twee- en een eenpersoonskamer. De reissom is hier uiteraard op gebaseerd.

 

Over de maaltijden

Het eten in Zuid-Afrika is van een uitstekend niveau. De grote mix aan etnische groeperingen heeft er voor gezorgd dat de gerechten van een zeer uiteenlopend niveau zijn. Zo staan de Afrikaners natuurlijk bekend om hun stevige gerechten zoals potjiekos (stoofgerecht) maar natuurlijk ook ok de braai. Een camping of een picknick-plek zonder barbecue-faciliteiten is in Zuid-Afrika ondenkbaar. Van lambshops, T-bonesteaks, boerewors tot struisvogels, Afrikaners zijn grote liefhebbers van vlees. Heel veel vlees! De aanwezigheid van de nazaten van de Maleisische slaven hebben geleid tot een fusion keuken van allerlei curries en andere heerlijke aromatische gerechten. De kosten van levensonderhoud liggen wat lager dan in Nederland, U betaalt voor een goede lunch circa ZAR 60-100 (€ 6-10 pp) en een diner ZAR 100 - 150 (€ 10- 5 pp).

Duurzaamheid

 

Inbegrepen

 • Privé transfer luchthaven Kaapstad - hotel
 • 11 overnachtingen verblijf o.b.v. logies en ontbijt
 • 2 overnachtingen verblijf o.b.v. logies (Tsitsikamma)
 • 11 dagen autohuur (incl. total cover en ongelimiteerde km's)
 • CO2 compensatie verreden kilometers met huurauto
 • Dagexcursie Kaap de Goede Hoop (incl. gids en privé transport)
 • Entrees (Kaap de Goede Hoop, Chapman’s Peak, Tsitsikamma NP en De Hoop Nature Reserve)
 • Boekje 'Te gast in Zuid-Afrika'
 • Regenbestendige wandel- en fietskaart van Kaapstad en de wijnlanden (1: 150.000)
 • SNP-informatiepakket en routebeschrijving

Niet inbegrepen

 • heen - en terugreis
 • overige maaltijden
 • optionele excursies
 • bijkomende kosten huurauto (o.a. brandstof, hotelaflevering en 'one way drop off')
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. fooien)

Huurauto inbegrepen

Afhankelijk van de samenstelling van je reisgezelschap zijn de volgende huurauto's inbegrepen bij de reissom:

 • bij 1 t/m 4 personen: categorie DB (Toyota Etios of vergelijkbaar) - 4 deurs, handgeschakeld
 • bij 5 en 6 personen: categorie DV (Toyota Avanza of vergelijkbaar) - 5 deurs, handgeschakeld

Indien de voorkeur uitgaat naar een luxe auto, een automaat of een auto waarin tot wel 10 personen kunnen worden vervoerd, laat het ons weten. Wij adviseren hierin graag. Voor een overzicht van de huurvoorwaarden klik hier.

Ter plaatse te betalen

'One way drop off' kosten voor de huurauto

Geschikt voor kinderen

16 jaar

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Kaapstad en een terugvlucht vanaf Port Elizabeth.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Het klimaat in Zuid-Afrika is afhankelijk van de hoogte van het gebied en de ligging t.o.v. de Atlantische- en Indische Oceaan die het land bijna geheel omsluiten. Zuid-Afrika ligt op het zuidelijk halfrond in de zogenaamde subtropische zone. In vergelijking met andere landen op dezelfde breedtegraad liggen de temperaturen in de meeste gebieden wat lager. Dit komt vanwege de koude Bengula golfstroom die vanuit de Arctische wateren langs Kaapstad omhoog gaat richting de Namibische kust.
De kustgebieden langs de zuidkust staan onder invloed van de warme golfstroom. Temperaturen kunnen oplopen tot 40 graden in de zomer (oktober tot en met maart) en tot 20 graden in de winter (april tot en met september). Temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de wintermaanden groter dan in de zomermaanden. 's Ochtends kan het altijd fris aanvoelen, in de wintermaanden tot zelfs een graad of 5 Celsius. De provincies Westkaap en Oostkaap - waar deze reis zich afspeelt - kennen een natte winter en een droge zomer. De meeste neerslag valt er in de maanden juni tot en met augustus.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

Over onze lokale partner

Duurzaamheid wordt door de partner van SNP in Zuid-Afrika omarmd. Zij formuleren duurzaamheid zelf als volgt:

"To support the innovative cultures of the African People by developing and enhancing responsible tourism opportunities for the local communities"

Veel activiteiten op het kantoor van onze partner zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het veel feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 uitstoot kan verlagen. Elk jaar plant het personeel nieuwe bomen in Kaapstad bij een community project waarmee de jaarlijkse CO2 uitstoot van het bedrijf volledig wordt gecompenseerd. Men heeft tevens een stichting opgericht die wordt gefund door maximaal elk jaar 10% van hun winst waarmee lokale gemeenschappen in duurzame intiatieven worden ondersteund. Men verstrekt voorlichting aan lokale reisleiders om via hen klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, om waterflessen te hervullen en niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen.

In januari 2014 werd de partner van SNP in Zuid-Afrika de eerste agent die het hoogste certificaat van Travelife ontving: Travelife Certified. Hiermee onderkennen zij dat Travelife in Europa een belangrijke organisatie is die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

Tijdens je reis dien je op een aantal bijkomende kosten te rekenen zoals maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes, fooien en optionele excursies plus de kosten die behoren bij de huurauto (zie apart tabblad 'Autohuur Zuid-Afrika'). De kosten van levensonderhoud liggen wat lager dan in Nederland, je betaalt voor een goede lunch circa ZAR 70-120 p.p. en een diner ZAR 100 - 180 p.p.

In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). In Zuid-Afrika kun je vrijwel overal terecht met een creditcard en pinpas. Pinnen kan in de meeste steden mits je in het bezit bent van een pinpas voorzien met het vignet Cirrus, Visa, American Express of Master Card. 

Houd rekening met een bedrag van minimaal € 500 per persoon aan uitgaven tijdens deze reis. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Ter plaatse ontvang je een handige 'roadatlas' met stadsplattegronden van de belangrijkste (grote) plaatsen en goede overzichtskaarten. Het staat je vrij om zelf vanuit Nederland een gedetailleerde kaart aan te schaffen. 

 • reistas (bij voorkeur zachte koffers)
 • dagrugzakje
 • goede wandelschoenen en sandalen/slippers
 • zomerkleding, zwemkleding
 • zonnebrandolie, zonnehoedje, zonnebril en lippencrème
 • een goed insectenwerend middel
 • regenkleding
 • zaklamp, grote veldfles
 • paspoort
 • pinpas (Mastercard, Cirrus, American Express, Diners Club), cash en creditcard
 • fotokopieën van uw paspoort en verzekeringspapieren
 • enige EHBO benodigdheden zoals sporttape (breed, zware kwaliteit), jodium, middel tegen blaren bv. Second Skin, vitaminen, muggenstift en een koortswerende pijnstiller bv. Paracetamol.

Nergens tijdens deze reis hoef je met je bagage te wandelen, doch alleen een dagrugzakje is voldoende. Bereid je echter wel goed voor, met andere woorden laat je goed informeren wat de weersverewachting is voor de dag dat je gaat wandelen. Ook afhankelijk van het jaargetijde, kan het soms erg koud zijn en soms zeer warm. Hoe hoger je wandelt, hoe sneller het weer kan omslaan, hoe groter de kans op kou en/of regen. Pas hierop je kleding aan. Neem altijd voldoende snacks en water mee voor onderweg en je EHBO-middelen. Afhankelijk van de mogelijkheid om tussentijds wat te kopen (staat in het pakket beschreven), neem je wel of geen lunchpakketje mee.

Er vindt elk jaar onderhoud plaats aan de kabelbaan naar de top van de Tafelberg. Deze staat normaliter elk jaar gepland in een periode van maximaal 2 weken in de maanden juli en augustus. Tijdens deze periode is de kabelbaan gesloten. Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

24 mei 2019: Goed nieuws voor het reizen met minderjarigen naar Zuid-Afrika! De Zuid-Afrikaanse overheid heeft na vele jaren de regels omtrent het reizen met minderjarigen (< 18 jaar) versoepeld. De belangrijkste aanpassing is dat als een minderjarige met beide (biologische) ouders reist, en de achternamen overeenkomen, er géén geboorteakte of uittreksel daarvan getoond hoeft te worden. Een geldig paspoort is dan voldoende. In de meeste gevallen maakt deze aanpassing het reizen naar Zuid-Afrika met kinderen gemakkelijker. Voor de volledige informatie verwijzen we je naar het kopje Reisdocumenten Zuid-Afrika.

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Regels voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen:

 • De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met één van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden
 • Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort  van de ouder die toestemming geeft;
  • een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
  • een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
  • in het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
  • in het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.
 • Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
 • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.
 • Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
 • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon. 

Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen. Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika. Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd. 

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, kun je bij de incheck-balie reeds geweigerd worden op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

Tip.  Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland hebt u een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet u voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor uw terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van uw verblijf. Uw paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan met het nemen van enkele maatregelen goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op uw spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wilt u met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij u aan maatregelen te nemen. Zo kunt u het beste uw ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Kings Protea

Zuid-Afrika - Kaapstad en de Tuinroute te voet

Pareltjes aan wildernisgebieden in de Westkaap en Tsitsikamma

Wandelvakantie met huurauto langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 351 klanten