olifanten banner 288110

Zuid-Afrika - Compleet, 20 dagen De wereld in één land

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Rondreis per huurauto langs hotels

Deze reis van het Kruger Nationaal Park tot aan de Tafelberg toont je het beste wat Zuid-Afrika te bieden heeft. Uitgestrekte savannes en bloemrijke kustlandschappen, geologische sculpturen en fascinerende wildparken. Dat Zuid-Afrika niet voor niets 'de wereld in één land' wordt genoemd, ontdek je tijdens deze rondreis langs de mooiste wildparken, kustlandschappen en bergmassieven.

Uniek aan deze reis

 • Bloemrijke Tuinroute
 • Fraaie mix kleinschalige accommodaties
 • iSimangaliso Wetland Park: megadivers UNESCO-natuurfenomeen
 • Kruger National Park: een 'must see' Big-Five park
 • Mlilwane in Swaziland: pionier ecopark voor outdoor-liefhebbers
 • Tsitsikamma: 80 km adembenemende kustlijn
 • Nieuwe regenbestendige wandel- en fietskaart van Kaapstad en de wijnlanden
 • Panorama-route & Blyde Rivier Canyon
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Compleet

Nadat je in Johannesburg de huurauto hebt opgehaald start deze Zuid-Afrika vakantie bij de Blyde River Canyon. In het uitgestrekte Kruger wildpark ga je op zoek naar de big-five. In Swaziland schetsen de kleurrijke bevolking en de kleine nederzettingen een goed beeld van het oorspronkelijke Afrika. Het gebied van het iSimangaliso Wetland Park - Unesco erfgoed - laat je kennismaken met vele verschillende ecosystemenen zoals wetlands, moerassen, kustduinvegetatie en natuurlijk haar bewoners; nijlkrokodillen, nijlpaarden en vogels in overvloed. Het Hluhluwe-Umfolozi wildreservaat - staat garant voor een ontmoeting met kaapse buffels en neushoorns en ligt prachtig in de heuvels van KwaZulu-Natal. Via een binnenlandse vlucht van Durban naar Port Elizabeth verken je in de 2e helft van de reis de tuinroute. Of voeg hier eerst een mooie tocht toe naar de Drakensbergen voordat je het vliegtuig instapt. Knysna ligt aan een mooie lagune die volop watervertier biedt.  Het ruige achterland met zijn arsenaal aan stink- en geelhoutbomen is het gebied voor het maken dagwandelingen over paden die goed zijn gemarkeerd. Na George rijd je via de fraaie Outeniqua pas naar Oudtshoorn, de stad van de vele struisvogelfarms en de Cango-grotten. Vanaf Oudtshoorn rijd je in de Kleine Karoo over de vermaarde R62, de langste wijnroute ter wereld die van een grote landschappelijke schoonheid is. Je kunt na George ook de de tuinroute helemaal uitrijden via Mosselbaai op weg naar Swellendam. Evenals Stellenbosch staat Swellendam bol van de Kaapshollandse huizen met straten die worden omzoomd met eiken. De Kaapse wijnen en vele goede restaurantjes zullen je zintuigen behagen. De reis eindigt in Kaapstad, qua ligging een van de mooiste steden ter wereld. Trendy winkels en hippe restaurants in de wijken Oranjezicht, interessante musea zoals District Six, de fraaie Compagnies tuinen, de souvenirmarkt op de Groenmarkt en het bruisende V&A Waterfront. In Kaapstad hoef je je geen moment te vervelen. Zoek je het wat rustiger dan biedt Kaapstad in de nabijheid natuurlijk de Tafelberg, Robbeneiland, de Kirstenbosch Botanische Tuinen en het Kaapse schiereiland om van de uitzichten, dieren (struisvogels, elanden, zebra's) en het fynbos te genieten.

Dag 1

Na aankomst op de internationale luchthaven van Johannesburg brengt de shuttlebus (frequentie elke 20 minuten) je naar een nabijgelegen goed middenklasse hotel. 

Overnachting in

Johannesburg

Dag 2

Na het uitgebreide ontbijtbuffet staat er een briefing gepland met onze agent om al je vragen nog te beantwoorden die je hebt over je reis.

Na afloop van dit gesprek, rijd je met de shuttlebus van het hotel naar de luchthaven alwaar je de huurauto ophaalt. In ca. 6 uur rijd je naar de provincie van de 'rijzende Zon', Mpumalanga. De accommodatie ligt in Graskop dat ten zuiden van de Panorama route ligt. Deze landschappelijk fraaie route voert je langs prachtige watervallen, langs God’s Window, Bourke’s Luck Potholes en de Blyde Rivier Canyon. Een bezoek aan het gerestaureerde gouddelversplaatsje Pilgrim’s Rest is ook de moeite van een bezoek waard. Dit hele stadje, dat ontstond in de opwindende dagen van de 'goldrush', is thans een nationaal monument.

Verken het centrale en noordelijk gedeelte van Kruger! Wil je meer van het ruim 300 km langgerekte Kruger Nationale Park zien, verken dan voordat je naar Graskop rijdt, het centrale gedeelte van Kruger. De Sefapane Lodge ligt op 2 km afstand vanaf de Phalaborwa-toegangspoort, waarmee deze aangename 4* lodge een prachtige uitvalsbasis vormt om het centrale en noordelijke gedeelte van Kruger te verkennen. Klik hier voor meer informatie over deze verlengingsmogelijkheid. 

Overnachting in

Graskop

Dag 3-4

Vanuit Graskop kun je via drie toegangspoorten (Kruger, Phabeni en Numbi) het Krugerpark in rijden. Je overnacht in het Skukuza Restcamp in een bungalow met een eigen keukentje (zie NB Programma). Bepaal zelf je eigen rijtempo om dit vermaarde wildpark te verkennen. Impala's, bavianen en neushoornvogels zie je vrijwel zeker, maar met enig geluk kun je ook andere spectaculaire diersoorten tegenkomen zoals olifanten, leeuwen, neushoorns, cheetah's, etc.

Overnachting in

Kruger - zuidelijk restcamp

Dag 5-6

Vandaag rij je naar Swaziland, een klein koninkrijk dat z'n onafhankelijkheid verkoos boven opname in het grote Zuid-Afrika ten tijde van de afschaffing van de Apartheid.  Veel meer dan op veel plaatsen in Zuid-Afrika heeft de oorspronkelijk bevolking haar rijke cultuur behouden. De kleurrijke gewaden van de verschillende etnische bevolkingsgroepen bepalen er in belangrijke mate het straatbeeld. Je rijdt naar het zuiden via de Transvaal Drakensbergen of via het Kruger Nationaal Park en overnacht de komende twee nachten in een fraaie beehive (traditionele Swazi hut) in het Mlilwane Game Sanctuary. 

Vanuit je verblijf verken je het wildreservaat Mlilwane, een wildpark dat door de koning van Swaziland als zijn privé park wordt beschouwd. Of je rijdt naar de Ezulwini-vallei met de kaarsenfabriek en een lange markt vol met lokale souvenirs. Je kunt ook een wandeling maken bij de Sibebe Rock, de grote monoliet die, na de Ayers Rock in Australië, de één na grootste losstaande rots ter wereld is. Ook kun je Mantenga Cultural Village bezoeken, waar je veel informatie krijgt over het leven in een Swazi-kraal. Houd je meer van de natuur, de nabijgelegen Mantenga Falls zijn prachtig om te zien.

Overnachting in

Swaziland - Mlillwane Beehive Huts

Dag 7

Een combinatie van onverharde- en asfaltwegen, brengt je verder naar het zuiden. Langs de suikerrietplantages van Swaziland bereik je tenslotte weer de Zuid-Afrikaanse grens. Je rijdt het Koninkrijk van de Zulu's binnen, KwaZulu-Natal. Het is één van de kleinere provincies in Zuid-Afrika en bekend om zijn ongerepte natuur, prachtige stranden en subtropische plantengroei. Je verblijft de komende drie nachten in de St. Lucia Wetlands Guesthouse.

Overnachting in

St. Lucia

Dag 8-9

De komende twee dagen kunnen jullie zelf indelen en bepalen wat jullie willen gaan doen.

Verken bijvoorbeeld vanuit St. Lucia het op ca. 45 minuten rijden gelegen oudste wildreservaat van Zuid-Afrika: het Hluhluwe Wildreservaat. Dit unieke park is beroemd om zijn grote verscheidenheid aan vogels en wilde dieren, in het bijzonder de zwarte en de witte neushoorns. Hier kun je de Big Five vinden evenals vele andere bekende diersoorten. In het park zijn twee autoroutes uitgezet om de gamedrive te maken met de eigen auto. Vanuit je accommodatie kun je ook een bootexcursie maken door het iSimanagaliso Wetland Park (het voormalige Greater St. Lucia Wetland Park ) over de lagune St. Lucia om nijlpaarden, krokodillen en vele vogels te spotten. Walvissen spotten? De beste tijd om dit vanuit St. Lucia te doen zijn de maanden juni, juli en augustus. In principe komen er walvissen voor van mei tot en met begin december. Het toeristische dorpje St. Lucia biedt voorts een paar restaurants waar o.a. de visliefhebbers goed aan hun trekken komen.

Overnachting in

St. Lucia

Dag 10-11

Vandaag vlieg je van Durban naar Port Elizabeth. Na een tocht van ongeveer drie uur arriveer je op de de luchthaven van Durban alwaar je de huurauto inlevert. Na een korte vlucht land je op de luchthaven van Port Elizabeth, waar de nieuwe huurauto weer klaar staat. Even ten noordoosten ligt het Addo Elephant National Park, de béste plek in Zuid-Afrika om van dichtbij én in een malariavrij gebied één van de meer dan ruim 650 landkolossen te bezichtigen. In de warme zomermaanden (oktober-maart) gaat dat een stuk makkelijker dan in de wintermaanden (mei-september) als de struiken dicht begroeid zijn. In dit in 1931 opgerichte park komen ook wrattenzwijnen voor, kafferbuffels, zwart gestreepte jakhalzen, francolins (soort paradijsvogel), vele antilopensoorten, de vleugelloze mestkever (uniek voor Zuid-Afrika!) en een grote variëteit aan vogels 200. De komende twee nachten verblijf je in 'forest cabins' in het nationale park Addo.

Verlenging Drakensbergen voor natuur- en wandelliefhebbers! Voordat je naar Port Elizabeth doorvliegt, kun je je reis ideaal verlengen naar het uKhahlamba Nationaal Park, beter bekend als de Drakensbergen. Wij hebben hiervoor een paar prachtige korte reisarrangementen samengesteld van drie dagen die naar wens kunnen worden verlengd.

Upgrade! Op slechts 4 km vanaf de hoofdingang van het Addo NP liggen de fraaie chalets van de Addo Dung Beetle Guest House. Kijk uit op de Zuurberg Mountains en geniet tijdens je verblijf op een werkende citrusplantage.

Overnachting in

Addo Elephant National Park - Addo Elephant Nationaal Park

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Dag 12

De Tuinroute begint officieel bij de stad Port Elizabeth. Je rijdt naar het dorpje Storms River Village net even ten noorden van het Tsitsikamma National Park. De komende nachten overnacht je in een remake van een authentiek Kaaps dorp dat bestaat uit allemaal verschillende cottages gelegen rondom een grote tuin. Storms River Village is dé uitvalbasis om het nabijgelegen nationaal park Tsitsikamma te verkennen. Je kunt er fraaie kustwandelingen maken over hangbruggen over de Storms Rivier waar je zelfs met een kantotocht dieper de kloof van deze rivier ingaat. Naast het restaurant in het hotel waar je verblijft, bevindt zich 'Marilyn's 60's Diner'. Temidden van oude auto’s, motoren en Marilyn Monroe afbeeldingen, verorber je de heerlijkste hamburgers, salades, "Shake, Rattle & Roll" shakes tot aan 'flapjacks', mini milkshakes en 'Boerewors & Fries'. In de naast gelegen Tsitsikamma Micro Brewery worden sinds 2014 heerlijke ales en een witbiertje ambachtelijk gebrouwen.

Overnachting in

Storms River Village - nabij Tsitsikamma NP

Dag 13

Storms River Village is een perfecte uitvalsbasis om vandaag het Tsitsikamma National Park te verkennen. Het langgerekte kustpark bestaat  uit een ongerept kustgebied met massieve kliffen, kleine beschutte strandjes en inheems bos in de rivierdalen. Uniek is de fynbosvegetatie die alleen aan deze kant van Zuid-Afrika voorkomt. Wandelingen voeren je door een inheems kustbos met een grote verscheidenheid aan boomsoorten (ruim 60 soorten), waarvan namen als Witte Peer, Roodhout en Geelhout tot de verbeelding spreken. Helaas zijn de echte reuzen onder deze bomen niet ontsnapt aan de houthonger van het begin van deze eeuw. Een klauterpartij over het met rotsblokken bezaaide keienstrand brengt je naar een waterval, die zich op nog geen 10 meter van de bulderende golfslag in zee stort.

 

Overnachting in

Storms River Village - nabij Tsitsikamma NP

Dag 14

Vandaag een relatief korte reisdag van ca. 140 km. Alle tijd om zelf te bepalen hoe je deze dag indeelt.

Slaap lekker uit of vroeg uit de veren om onderweg naar Wilderness een puike kustwandeling te maken in het Robberg Nature Reserve bij Plettenberg Bay. De langste wandeling van bijna 10 km (duur max. 4 uur) voert je over een goed gemarkeerd pad met hier en daar wat kort klauterwerk over rotsen. Met deze kustwandeling zie je op enkele plaatsen zeeleeuwen kolonies en als je geluk hebt een silhouet van een witte haai. Zeevogels rusten uit op afgelegen stukjes strand. Wees niet verbaasd als je hier bultruggen ziet springen (periode juni t/m oktober). De wandeling kun je ook inkorten tot  2 km. Terwijl je verder westwaarts rijdt langs de Tuinroute passeer je de stad Knysna. Nog geen 50 km verderop ligt het plaatsje Wilderness met daar vlakbij het Wilderness National Park. Dit park beschermt een aantal meren met veel vogels (Ramsar-site). Vanuit je verblijf in rustieke houten huisjes aan de Touw-rivier in het nationale park Wilderness, heb je een keur van outdoor activiteiten die je kunt ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan 'standup paddling', wandelen over de Kingfisher Trail of kanoën over de Touw-rivier door het mooie natuurgebied. Wilderness heeft ook een lang en breed strand. De locals kiezen vaak de stranden in beschutte baaien. Je leest er meer over in het SNP informatiepakket!

Tijdens je verblijf in Wilderness National Park kun je zelf een braai maken bij je huisje of lekker uit eten gaan in het nabijgelegen plaatsje Wilderness waar je veel leuke restaurantjes aantreft voor een ieder wat wils.

Overnachting in

Wilderness National Park

Dag 15

Vandaag heb je een vrije dag waarop je zelf beplat wat je wilt gaan doen. Mocht je gisteren geen tijd hebben gehad om Knysna te verkennen, dan kun je dat alsnog vandaag doen. Door de Knysna Heads, twee hoge zandsteenrotsen die als twee torens de wacht houden, stroomt het water van de Indische Oceaan de lagune binnen waarmee het een estuarium creëert dat tot nationaal park is uitgeroepen. De lagune leent zich voor allerlei watersportactiviteiten: zwemmen, zeilen en kanoën. Het nationale merengebied van Knysna is een beschermd gebied dat zich ca. 18.000 hectare uitstrekt even ten oosten van Buffelsbaai tot de Noetzierivier. Het omvat de lagune en de lagere uitlopers van de Knysnarivier. De lagune bestaat uit een mozaïek van zandkusten, rietbedden, modderplaten en zilte moerassen. Knysna is tevens het grootste centrum van de oesterteelt in Zuid-Afrika. Kenners beweren dat de Knysna-oesters de beste ter wereld zijn. Een bezoek aan de Knysna Oyster Company op Thesen island is een aanrader als je van oesters houdt. Ook de stad Knysna met haar wandelpromenade is leuk om te verkennen met zijn winkels en restaurants en tevens de plek waar vandaan excursies per boot en zeilboot vertrekken om de Knysna lagune te verkennen.  

Het Knysna Forest met zijn vele endemische oude bomen biedt wandelaars allerlei goed gemarkeerde makkelijke wandelroutes de kans om de kleurenpracht van de Knysna loerie te bewonderen. Onlangs heeft men de ouderdom van de geelhoutbomen (Podocarpus) in dit gebied op 800 jaar geschat!  

 

Overnachting in

Wilderness National Park

Dag 16

Je verlaat via Mosselbaai de tuinroute en rijdt in ongeveer 3 uur richting Swellendam dat aan de voet van de imposante Langebergen ligt. Swellendam is de 3e oudste stad van Zuid-Afrika. Het Drostdy Museum is beslist een bezoekje waard. In de omgeving bevinden zich een paar prachtige reservaten waaronder het Marloth Nature Reserve met zijn vele wandelmogelijkheden of het op slechts 6 km verderop gelegen compacte Bontebok Nationaal Park dat speciaal in 1931 is opgericht om de zeldzame bontebok voor uitroeiing te beschermen. Gelukkig is dat gelukt en heb je tevens kans de zeldzame Kaapse bergzebra te zien alsmede de rode hartenbeest en de grijze reebok in een landschappelijk mooi gebied dat door fynbos wordt gedomineerd.  

Aan de rand van Swellendam ligt een kleinschalige lodge (slechts 6 kamers) temidden van een prachtige tuin vol fruitbomen en inheemse planten. De komende nachten verblijf je in deze lodge die een perfecte uitvalsbasis vormt om morgen bijvoorbeeld het De Hoop Nature Reserve te bezoeken. De lodge biedt verder een goede service en een warme atmosfeer. Het interieur is een combinatie van een natuurlijke, eigentijdse vormgeving met klassieke elementen. Ontspanenn kun je heerlijk bij het zwembad. Voor lunch en diner is er volop keus uit de vele goede restaurants in Swellendam. Twee restaurants bevinden zich op een steenworp afstand van de lodge.

Overnachting in

Swellendam

Dag 17

Na het heerlijke ontbijt, dat bij goed weer op de veranda van het hoofdgebouw wordt geserveerd, kan de dag beginnen. Het De Hoop Nature Reserve ligt op ruim 50 km ten zuiden van Swellendam en behoort tot een van de parels onder de wildernisgebieden. Het park werd in 1957 opgericht als een experimenteel project waar beschermde diersoorten zoals de bontebok en de Kaapse zebra werden gefokt om te worden verkocht aan andere reservaten. Vanaf 1970 stelde De Hoop zich ten doel het unieke 6e florarijkdom te beschermen. Van de bijna 9000 planten- en bloemensoorten die tot het Kaapse fynbos worden gerekend, komen er alleen al in De Hoop 1500 voor. Hiervan zijn ruim 100 soorten bedreigd, 34 komen alleen maar in De Hoop voor en 14 zijn recentelijk pas ontdekt. In het park zijn meerdere wandelroutes uitgezet. Mits de vegetatie niet wordt platgetrapt mag je in De Hoop overal de auto uit en heerlijk wandelen. De 15 km lange autorit naar de hoge zandduinen van Koppie Alleen is zeer de moeite waard. Speur de horizon af naar walvissen die zich in de periode van juni - november laten zien om te kalven in deze voedselrijke wateren. Naar schatting komen elk jaar 120 Zuidkapers vanaf de arctische wateren naar de kust. De Hoopvlei is een van de 16 wetlands in Zuid-Afrika die op de lijst staat van de Ramsar Convention. Een internationale erkenning van een uniek natuurgebied waarin een 16 km lang meer is ontstaan in de Sout River waarin de monding compleet is afgeblokt van de oceaan door hoge zandduinen. Het gebied is een el dorado voor waadvogels. 

Overnachting in

Swellendam

Dag 18

Rijdend langs de grillige kust in de Westkaap kom je na ca. 1,5 uur aan in Hermanus, een badplaats aan de Walkerbaai. Het is een van 's werelds béste locaties om voorbijtrekkende zuidkapers (Southern Right Whales), bultruggen (Humpback Whales) en Bryde vinvis waar te nemen (periode juni-november). Vanaf het strand kun je de walvissen goed zien, maar ook is een walvisexcursie een aanrader om ter plaatse te ondernemen. 

Je reist verder naar Stellenbosch, één van Zuid-Afrika's oudste steden bekend om haar sierlijke Kaaps-Hollandse gebouwen met gepleisterde witte muren, een hoge voorgevel, groene deuren, luiken en een rieten dak. De tijd heeft in Stellenbosch allesbehalve stil gestaan. Het vormt nu het kloppend hart van Zuid-Afrika's wijnindustrie. In de omgeving van Stellenbosch liggen de wijngaarden tegen de hellingen van de grijze en kale Hottentotbergen, waardoor een prachtig contrast in kleur ontstaat.

Van Stellenbosch rijd je in ca. een uur naar Kaapstad waar je de komende twee nachten verblijft in een boutique guesthouse in de wijk Seapoint. Het huis dateert uit ca. 1900 doch is fraai gerestaureerd waarbij veel nadruk ligt op kleuren en de sfeer van vroeger. In de keuken of buiten bij mooi weer wordt er aan een grote tafel gegeten. Het guesthouse ligt op loopafstand van het V&A Waterfront met zijn vele restaurantjes, barretjes en winkels. Per taxi ben je zo bij de Greenmarket en de Compagniestuinen.

Upgrade luxe boutique hotel! Wil je jezelf laten verwennen met ingetogen luxe, ruime bedden, uitgebreid ontbijt en vriendelijk personeel, zie hieronder de link naar een boutique hotel in Seapoint.

Overnachting in

Kaapstad

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Dag 19

De komende twee dagen verken je Kaapstad. Breng een bezoek aan het toeristische, maar prachtig gerestaureerde V&A Waterfront, de Tafelberg en de Kirstenbosch Botanische Tuinen. Verken het Kaapse Schiereiland dat deel uitmaakt van het 'Cape Floristic Kingdom'. Het kent een grote verscheidenheid aan plantensoorten (8500 soorten). Over de Chapman's Peak Drive, met spectaculaire uitzichten over de oceaan, rijd je naar het zuiden. Onderweg breng je een bezoek aan de pinguïnkolonie bij Simon's Town. Op het einde van het schiereiland ligt het Kaap de Goede Hoop National Park. Wanneer je van Cape Point naar Kaap de Goede Hoop wandelt heb je een prachtig uitzicht over de woeste zee rondom de Kaap. Naast de beroemde flora, die het park in het voorjaar omtovert tot een ware bloemenzee, bevinden zich in het park populaties van de zeldzame Bontebok.

Overnachting in

Kaapstad

Dag 20

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Afhankelijk van het tijdstip van vertrek heb je vandaag wellicht nog de tijd om een mooie tocht te maken met de huurauto naar het Kaapse Schiereiland of naar de wijnlanden rondom Stellenbosch. Als je voor dat laatste kiest dan ben je al rijdend over de N2-snelweg al behoorlijk in de buurt van de luchthaven van Kaapstad waar je de huurauto inlevert. 

NB Programma

 • De restcamps in het zuidelijk gedeelte van Kruger (Berg-en-Dal, Pretoriuskop, Lower Sabie, Crocodile's Bridge en Skukuza) en het restcamp in Addo Elephant NP zijn in de maanden juli, december en januari snel volgeboekt. Boek op tijd zodat wij de reservering van de restcamps op tijd in orde kunnen krijgen. Mochten ze toch volgeboekt zijn, dan bieden de noordelijker gelegen restcamps uitkomst (Satara, Orpen, Olifants of Letaba) of de hotels/lodges net even buiten het Kruger NP.
 • De Table Mountain Cableway sluit elk jaar voor onderhoud voor een periode van 3 weken (eind juli t/m begin augustus). Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze rondreis verblijf je in goede hotels, guesthouses en rondavels (ronde huisjes met rieten daken) o.b.v. standaard kamers. Ze zijn allen geselecteerd vanwege de bijzondere ligging en sfeer. 

Bij de meeste accommodaties zijn driepersoonskamers beschikbaar, behalve niet tijdens het verblijf in Kruger, Knysna, Swellendam en Kaapstad. Tijdens het verblijf in deze plaatsen verblijf je in een combinatie van een twee- en een eenpersoonskamer. De reissom is hier uiteraard op gebaseerd.

 

Over de maaltijden

Het eten in Zuid-Afrika is van een uitstekend niveau. De grote mix aan etnische groeperingen heeft er voor gezorgd dat de gerechten van een zeer uiteenlopend niveau zijn. Zo staan de Afrikaners natuurlijk bekend om hun stevige gerechten zoals potjiekos (stoofgerecht) maar natuurlijk ook ok de braai. Een camping of een picknick-plek zonder barbecue-faciliteiten is in Zuid-Afrika ondenkbaar. Van lambshops, T-bonesteaks, boerewors tot struisvogels, Afrikaners zijn grote liefhebbers van vlees. Heel veel vlees! De aanwezigheid van de nazaten van de Maleisische slaven hebben geleid tot een fusion keuken van allerlei curries en andere heerlijke aromatische gerechten. De kosten van levensonderhoud liggen wat lager dan in Nederland, U betaalt voor een goede lunch circa ZAR 60-100 (€ 6-10 pp) en een diner ZAR 100 - 150 (€ 10- 15 pp).

Inbegrepen

 • 13 overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt
 • 6 overnachtingen (Kruger, Addo & Wilderness) o.b.v. logies
 • 20 dagen autohuur (incl. total cover en ongelimiteerde km's)
 • CO2 compensatie verreden kilometers met huurauto
 • Entrees nationale parken/game sanctuary (8 dgn) ter waarde van ca. € 105 
 • Boekje Te gast in Zuid-Afrika
 • Roadboek
 • Regenbestendige wandel- en fietskaart van Kaapstad en de wijnlanden (1: 150.000)
 • SNP-informatiepakket en routebeschrijving

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • binnenlandse vlucht Durban-Port Elizabeth (vanaf € 90 pp)
 • overige maaltijden
 • bijkomende kosten huurauto (o.a. brandstof en 'one way drop off')
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. fooien)

Huurauto inbegrepen

Afhankelijk van de samenstelling van je reisgezelschap zijn de volgende huurauto's inbegrepen bij de reissom:

 • bij 1 t/m 4 personen: categorie DB (Toyota Etios of vergelijkbaar) - 4 deurs, handgeschakeld
 • bij 5 en 6 personen: categorie DV (Toyota Avanza of vergelijkbaar) - 5 deurs, handgeschakeld

Indien de voorkeur uitgaat naar een luxe auto, een automaat of een auto waarin tot wel 10 personen kunnen worden vervoerd, laat het ons weten. Wij adviseren hierin graag. Voor een overzicht van de huurvoorwaarden klik hier.

Ter plaatse te betalen

'One way drop off' kosten voor de huurauto

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Johannesburg en een terugvlucht vanaf Kaapstad.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Nota bene

Indien je zelf de vlucht regelt denk er dan aan op dag 12 van je rondreis een binnenlandse vlucht Durban - Port Elizabeth te boeken. Vertrek Durban vanaf 11 uur; aankomst Port Elizabeth uiterlijk 15 uur.

Het klimaat in Zuid-Afrika is afhankelijk van diverse factoren; de hoogte van het gebied en de ligging ten opzichte van de twee oceanen die het land bijna geheel omspoelen. Globaal gezien heeft het hele land een gematigd klimaat. Hoewel het in de tropische zone ligt zorgt de hoogte voor mildere temperaturen. In zijn algemeenheid kan worden gezegd dat het klimaat omgekeerd is t.o.v. de seizoenen zoals we die op het noordelijke halfrond kennen. Per regio zijn er een aantal duidelijke verschillende weerspatronen te onderkennen:
In het noord-, noordoosten van Zuid-Afrika (de provincies Gauteng (Johannesburg en Pretoria), Limpopo, Mpumalanga en KwaZulu-Natal zijn de wintermaanden april t/m september droog met een gematigde aangename temperatuur. Overdag niet te warm en ’s nachts koel tot soms zeer koud. In Gauteng (gebied van Johannesburg en Pretoria) kan het 20 graden overdag zijn met een vaak strak blauwe hemel, doch bij een aanwakkerende zuidoostenwind kan het overdag guur en koud aanvoelen met temperaturen die niet boven de 10 graden Celsius uitkomen. ’s Nachts koelt het snel af tot soms aan het vriespunt toe. In Kruger is het warm en vochtig tegelijk in de zomermaanden (oktober-april). Het wolkendek zorgt direct voor een aangename verkoeling.
De zuid- en oostkust staan onder invloed van de warme Indische Oceaan waardoor de temperaturen kunnen oplopen tot 30 a 40 graden in de zomer (november - februari). In de wintermaanden blijft de temperatuur in het kustgebied van Durban en noordelijker overdag aangenaam (15-20 graden Celsius). ’s Nachts kan het sterk afkoelen. Neerslag valt er in het algemeen niet veel, de meeste in de zomer.
Het uiterste zuiden van Zuid-Afrika kent een vergelijkbaar weerspatroon als in Nederland, doch de zomermaanden duren in Zuid-Afrika langer en de wintermaanden korter. De meeste neerslag valt in de maanden juli-augustus. Temperaturen zijn overdag zelden lager dan 10 graden Celsius. In de zomermaanden (oktober-maart) is de temperatuur overdag aangenaam variërend van 20 tot 35 graden.
Het westen van het land wordt sterk beïnvloed door de ijskoude Bengula-golfstroom waardoor de temperaturen gematigd zijn aan de kust. Landinwaarts loopt de temperatuur al weer snel op. In de wintermaanden (juni-augustus) schommelen de dagtemperaturen tussen de 10 en 15 geaden, 's nachts kan het zeer koud zijn. Naarmate men meer landinwaarts naar het noorden reist - richting de Kalahari-woestijn - nemen deze extreme temperatuurverschillen tusen dag en nacht weer wat af.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over onze lokale partner 

Duurzaamheid wordt door de partner van SNP in Zuid-Afrika omarmd. Zij formuleren duurzaamheid zelf als volgt:

"To support the innovative cultures of the African People by developing and enhancing responsible tourism opportunities for the local communities"

Veel activiteiten op het kantoor van onze partner zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het veel feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 uitstoot kan verlagen. Elk jaar plant het personeel nieuwe bomen in Kaapstad bij een community project waarmee de jaarlijkse CO2 uitstoot van het bedrijf volledig wordt gecompenseerd. Men heeft tevens een stichting opgericht die wordt gefund door maximaal elk jaar 10% van hun winst waarmee lokale gemeenschappen in duurzame intiatieven worden ondersteund. Men verstrekt voorlichting aan lokale reisleiders om via hen klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, om waterflessen te hervullen en niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen.

In januari 2014 werd de partner van SNP in Zuid-Afrika de eerste agent die het hoogste certificaat van Travelife ontving: Travelife Certified. Hiermee onderkennen zij dat Travelife in Europa een belangrijke organisatie is die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

 

Tijdens je reis dien je op een aantal bijkomende kosten te rekenen zoals de maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes, fooien en optionele excursies plus de kosten die behoren bij de huurauto (zie apart tabblad 'Autohuur Zuid-Afrika'). Bij deze reis zijn de entrees van de nationale parken Kruger (2 dgn), Addo Elephant (2 dgn) en Tsitsikamma (2 dgn) inbegrepen evenals Mlilwane Game Sanctuary in Swaziland (2 dgn). De kosten van levensonderhoud liggen wat lager dan in Nederland, je betaalt voor een goede lunch circa ZAR 70-120 p.p. en een diner ZAR 100 - 180 p.p.

In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). In Zuid-Afrika kun je vrijwel overal terecht met je creditcard en de pinpas. Pinnen kan in de meeste steden mits je in het bezit bent van een pinpas voorzien met het vignet Cirrus, Visa, American Express of Master Card. 

Houd rekening met een bedrag van minimaal € 600 per persoon aan uitgaven tijdens de reis. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Ter plaatse ontvang je een handige 'roadatlas' met stadsplattegronden van de belangrijkste (grote) plaatsen en goede overzichtskaarten. Het staat je vrij om zelf vanuit Nederland een gedetailleerde kaart aan te schaffen. 

 • reistas (bij voorkeur zachte koffers)
 • dagrugzakje
 • goede wandelschoenen en sandalen/slippers
 • zomerkleding, zwemkleding
 • zonnebrandolie, zonnehoedje, zonnebril en lippencrème
 • een goed insectenwerend middel
 • regenkleding
 • zaklamp, grote veldfles
 • paspoort
 • pinpas (Mastercard, Cirrus, American Express, Diners Club), cash en creditcard
 • fotokopieën van uw paspoort en verzekeringspapieren
 • enige EHBO benodigdheden zoals sporttape (breed, zware kwaliteit), jodium, middel tegen blaren bv. Second Skin, vitaminen, muggenstift en een koortswerende pijnstiller bv. Paracetamol.

Wij raden je aan om de bagage in weekendtassen mee te nemen. I.v.m. de kofferbak van de huurauto ben je zo wat flexibeler in het plaatsen van de bagage. Indien je twee reiskoffers wilt meenemen met een harde buitenkant, ga er dan vanuit dat je er een in de kofferbak kunt plaatsen en een op de achterbank. We merken hierbij op dat je bagage op de achterbank in het zicht ligt en dus de aandacht kan trekken.

Er vindt elk jaar onderhoud plaats aan de kabelbaan naar de top van de Tafelberg. Deze staat normaliter elk jaar gepland in een periode van maximaal 2 weken in de maanden juli en augustus. Tijdens deze periode is de kabelbaan gesloten. Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

24 mei 2019: Goed nieuws voor het reizen met minderjarigen naar Zuid-Afrika! De Zuid-Afrikaanse overheid heeft na vele jaren de regels omtrent het reizen met minderjarigen (< 18 jaar) versoepeld. De belangrijkste aanpassing is dat als een minderjarige met beide (biologische) ouders reist, en de achternamen overeenkomen, er géén geboorteakte of uittreksel daarvan getoond hoeft te worden. Een geldig paspoort is dan voldoende. In de meeste gevallen maakt deze aanpassing het reizen naar Zuid-Afrika met kinderen gemakkelijker. Voor de volledige informatie verwijzen we je naar het kopje Reisdocumenten Zuid-Afrika.

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Regels voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen:

 • De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met één van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden
 • Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort  van de ouder die toestemming geeft;
  • een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
  • een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
  • in het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
  • in het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.
 • Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
 • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.
 • Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
 • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon. 

Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen. Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika. Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd. 

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, kun je bij de incheck-balie reeds geweigerd worden op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

Tip.  Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen hebt u geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland hebt u een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet u voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor uw terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van uw verblijf. Uw paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan met het nemen van enkele maatregelen goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op uw spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wilt u met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij u aan maatregelen te nemen. Zo kunt u het beste uw ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ZA_Alice_van_Kempen_Timbavati_luipaard_WEB.jpg

Zuid-Afrika - Compleet

De wereld in één land

Rondreis per huurauto langs hotels

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 418 klanten