Pacific Coast

Verenigde Staten - Hiking Washington, Oregon & Californië, 19 dagen Ontdek de schoonheid van de Pacific Coast

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie met verblijf in lodges en hotels, inclusief huurauto

Een rondreis per huurauto. 'One way' van Seattle naar San Francisco, dus relatief weinig kilometers. Dat betekent dat je veel tijd hebt voor wandelingen en excursies in Olympic, Mount Rainier, Crater Lake, Lassen Volcanic en Yosemite National Park! Tips en wandelbeschrijvingen van de SNP-experts krijg je mee!

Een avontuur door het noordwesten van de Verenigde Staten, dwars door de provincies Washington, Oregon en Californië. Geniet van de spectaculaire natuur in beroemde Nationale Parken, maar maak ook kennis met die verborgen en onbekende juweeltjes. Je verblijft in eenvoudige tot comfortabele hotels dicht bij de parken.

Uniek aan deze reis

 • Olympic, Mount Rainier, Crater Lake, Lassen, Yosemite National Parks
 • Onbekend vulkanisch Lassen National Park
 • Ook uitvoerbaar met elektrische huurauto via Hertz
 • Upgrade naar parklodges mogelijk
 • Wandelen in mysterieus Hoh Rainforest
 • Weinig toeristisch
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Verenigde Staten - Hiking Washington, Oregon & Californië

De reis begint in de staat Washington, in het Olympic National Park, waar de Stille Oceaan de magnifieke kustlijn stevig onder handen neemt. Je wandelt langs het strand waar witkoparenden en raven de straffe zeebries trotseren.

In het gematigde Hoh Rainforest snorren kolibries tussen huizenhoge sparren en ceders die zijn behangen met mossen en varens. Goede paden voeren je in Mount Rainier National Park door dichte, gemengde bossen naar subalpiene weiden vol briljant gekleurde bloemen, tot waar de gletsjers reiken.

Onderweg door de staat Oregon maak je kennis met de geschiedenis van de pioniers Lewis & Clark, wandelt door 'coastal rainforests' en tuur je naar zeeotters, walvissen en zeeleeuwen vanaf ruige kliffen.

In Californië tref je in Crater Lake een van 's werelds diepste meren: een saffierblauw juweel omgeven door steile wanden. In Lassen Volcanic National Park maak je kennis met de 'onderwereld'. Rondom de dominante vulkaan ligt een thermisch gebied met dampende fumarolen, borrelende modderpoelen en kokende meertjes.

Daarna bereik je Yosemite Nationaal Park. Wandelend daal je af in de beroemde Valley met de spectaculaire schoonheid van Yosemite Falls en de reusachtige sequoia-bomen van de Mariposa Grove.

Met een bezoek aan de leukste stad van Amerika, San Francisco, wordt deze reis beëindigd.

Dag 1

Je kunt je huurauto ophalen op het vliegveld, direct na aankomst. Daarna rijd je naar je hotel, comfortabel gelegen in de nabijheid van het vliegveld, zodat je niet meteen met de auto de stad in hoeft te gaan. Seattle is een moderne metropool aan de westkust van de staat Washington.

Optionele uitbreiding
Wil je liever in 'downtown' Seattle verblijven om zo wat meer van de stad te zien, dan kun je de standaardovernachting bij het vliegveld inruilen voor een hotel downtown. Er komt dan wel een toeslag bij.

Overnachting in

Seattle - Coast Gateway Hotel Seatac of Hotel Ändra

Dag 2

Je neemt de veerboot vanuit het centrum van Seattle (niet nodig om te reserveren) en rijdt via Port Angeles 320 kilometer (4 uur rijden) naar het dorpje Forks, aan de westkant van het Olympic National Park. Onderweg in Port Townsend is het mogelijk om een orka-excursie te maken in de wateren rondom de San Juan Islands. Of je maakt een wandeling op de Hurricane Ridge in de hoogste regionen van het Olympic National Park. 

Olympic National Park is een prachtig natuurpark met twee gezichten: enerzijds de kustlandschappen met de stranden, kliffen en regenwouden, anderzijds een stuk kustgebergte met toppen rond 2400 meter hoogte.

Optionele uitbreiding
Voor een toeslag kun je je hotelovernachtingen upgraden naar een verblijf in de Kalaloch Lodge, pal aan het strand aan de westkant van het park. Daarvoor wordt een toeslag berekend.

Wil je meer tijd in Olympic National Park doorbrengen, dan kun je voor dag 2 het arrangement Olympic National Park Noord toevoegen, met meer wandelmogelijkheden op de Hurricane Ridge. Zie onder Aanvullende opties. Dit kun je in de boekingsaanvraag na het selecteren van een datum aankruisen onder Extra Opties. Hierna kun je gewoon je reis met dag 2 vervolgen.

Overnachting in

Forks - Forks Motel of Kalaloch Lodge

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Washington * Olympic National Park Noord

3-daags arrangement vanuit hotel
Olympic National Park is gelegen ten westen van de stad Seattle in het noordwesten van de VS. In dit arrangement verken je de noordzijde van het natuurpark, met bergen tot 2400m hoog en bekend om haar fameuze bloemenweiden, wildlife en riante uitzichten over de Pacific. Vanuit een hotel in Port Angeles rijd je een fantastische weg omhoog naar het Hurricane Ridge Visitor Center op 1500 meter hoogte. Hier starten diverse wandelingen over de kam. In de zomer staan de subalpiene bergweiden vol bloemen. Bij helder weer kun je de gletsjer van de Balley Range zien liggen.

Dag 3

In de omgeving van het Indiaanse vissersdorpje La Push zijn diverse korte trails te maken naar Rialto Beach, Second Beach en Third Beach, die afwisselend voeren over grillige stranden, kliffen en dichte bossen. In de getijdenpoeltjes ontdek je het veelkleurige leven van zeeanemonen, zeesterren en schelpdieren. De stand van het tij bepaalt hoe ver je kunt komen.
Ook is het mogelijk om een schitterende kust- en regenwoudwandeling te maken van ongeveer 15 kilometer bij Cape Alava, een van de beste plekken aan de westkust om walvissen en ander marien leven te ontdekken. Hiervoor is wel een flinke rit per auto noodzakelijk.

Overnachting in

Forks - Forks Motel

Dag 4

In de ochtend bezoek je het wereldvermaarde Hoh Rainforest: een groene jungle van huizenhoge dikke bomen, behangen met baardmossen: een van de laatste stukken gematigd regenwoud in Amerika. Een goed begaanbaar pad van 18 kilometer voert je vanaf het Visitor Center door dit karakteristieke deel van het park. Omdat heen en terug over hetzelfde pad gaan, kun je zelf besluiten hoe lang de wandeling wordt.

Na de wandeling maak je je op voor een rit van 370 kilometer naar Mount Rainier National Park in het binnenland van Washington State. Deze 4350 meter hoge besneeuwde vulkaan maakt deel uit van de Cascade Range. Je verblijft twee nachten in Ashford, net buiten de parkgrenzen.

Optionele uitbreiding
Voor een toeslag kun je overnachten in de Paradise Inn, een hooggelegen houten lodge, midden in het park.

Timed Entry Ticket
Meerdere nationale parken in de VS hebben te kampen met een te grote instroom van bezoekers per dag. Dit zorgt voor overvolle parkeerplaatsen, drukte en luchtvervuiling. Om dit te beteugelen, waardoor iedereen een prettiger verblijf krijgt in het park, hebben sommige parken een reserveringssysteem in 2024, een zogenaamde Timed Entry Ticket. Dit kun je alleen zelf, dit kan SNP niet voor je doen.
Lees alles over het hoe en wat omtrent dit Timed Entry Ticket in Mount Rainier National Park op Reserveren Toegang Nationale Parken.

Overnachting in

Ashford - Nisqually Lodge of Paradise Inn

Dag 5-6

Met een hoogte van 4350 meter boven zeeniveau staat Mount Rainier als een icoon in het landschap van de staat Washington. Het is en blijft een actieve vulkaan, uit dezelfde serie als Mount Helens, die nog in 1980 uitbarstte. Mount Rainier is de meest 'vergletsjerde' piek van Amerika (buiten Alaska) en voedt daarmee zes grote rivieren en talrijke kleinere beken. Rondom de vrijstaande top is er een krans van subalpiene bloemrijke weiden, die op een lager niveau overgaan in oude bosgebieden vol hemlock en spar.

Het park is een mekka voor de wandelaar. De frisse lucht, de fantastische panorama's en het grote aanbod aan wandelpaden, variërend van licht en eenvoudig tot pittig, geven je alle mogelijkheden voor twee bijzondere wandeldagen. Begin bijvoorbeeld je wandeling bij het Henry Jackson Memorial Visitor Center op een hoogte van 1650 meter, en wandel naar Panorama Point en Pebble Creek voor een spectaculaire blik op de gletsjers. Sluit af met een kopje koffie op het terras van de historische Paradise Lodge.

Overnachting in

Ashford - Nisqually Lodge

Dag 7-8

Vanuit Ashford ga je westwaarts en via de brede vallei van de Columbia River bereik je na 220 km (2,5 uur rijden) Astoria. Dit stadje is gelegen aan de monding van deze machtige rivier en heeft daarmee in het verleden een belangrijke rol gespeeld. 200 jaar geleden vormde de rivier de grens tussen de Britse koloniën (British Columbia) en het Amerikaans territorium. De Amerikaanse ontdekkingsreizigers Lewis & Clark en de Britse Thompson hebben beide het gebied verkend, in kaart gebracht en enige tijd aan de monding verbleven. Fort Astoria werd in 1811 de eerste permanente nederzetting westelijk van de Rocky Mountains.
Na een goede lunch, bijvoorbeeld in een voormalige 'cannery' verlaat je Astoria en volg je voor 215 kilometer (3 uur rijden) de befaamde Highway 101. De kustweg klimt soms naar grote hoogten, dan weer pal langs het strand. Het voert door mistige regenwouden en langs fraaie uitzichtpunten. Alleen het rijden is hier al een genot! Maak zeker een stop bij Cannon Beach met de befaamde Haystack Rock en een levendige kunstenaars scene. Trek je wandelschoenen aan voor een fraaie tocht door het regenwoud naar Cape Lookout en de ongelooflijke schoonheid van Cape Kiwanda. Mogelijk zie je vanaf de hoge klif walvissen zwemmen. Je verblijft 2 nachten in het vissersstadje Newport.

De volgende dag staat geheel in het teken van een lekkere wandeling over het in zee uitstekende schiereiland Yakina Head. En zie het zeer spectaculaire stukje rotskust van de Devils Punch Bowl en Otter Point State Park.

Overnachting in

Newport - Elizabeth Oceanfront Suites

Dag 9-10

Je volgt highway 101 nog een tijdje naar Florence met onderweg talloze mogelijkheden voor een verfrissende wandeling. Bijvoorbeeld over de sprookjesachtige Hobbit trail naar de Heceta Lighthouse, een van de historische vuurtorens die dit gebied zo rijk is. Een langere wandeling kun je maken in het biodiverse Cape Perpetua Scenic Area, waar je in het bezoekerscentrum alles te weten kunt komen over de ecologie van de Oregon Coast. Langs de kust zijn veel plekken om vogels, zeeleeuwen en zeehonden te zien. 
Dan verlaat je de kust definitief en volg je een schitterende weg over de oevers van de Umpqua River, dwars door het kustgebergte, naar het kleine dorpje Prospect, aan de rand van het Crater Lake National Park. Dagafstand 400 km (5 uur rijden).
Crater Lake ontstond zevenduizend jaar geleden nadat een vulkaanuitbarsting de top van de berg had weggeslagen. De krater vulde zich met water en is nu een van de diepste meren ter wereld. Je maakt een prachtige wandeling over de randen van de krater. Optioneel kun je met een boot het diepblauwe meer op.

Overnachting in

Prospect - Prospect Historic Hotel

Dag 11

Je rijdt 390 kilometer naar Lassen Volcanic National Park. Deze weinig toeristische plek is een evenbeeld van Yellowstone, met zijn vulkanische verschijnselen. Je verblijft twee nachten in de vriendelijke, maar eenvoudige Mineral Lodge.

Overnachting in

Mineral - Lassen Mineral Lodge

Dag 12

In de Bumpass Hell wandel je 14 kilometer met een hoogteverschil van 300 meter. Je loopt tussen kokende meertjes, borrelende modderpoelen en gele en witte travertijn-terrassen. De zwavellucht is doordringend en stoomwolken omringen je.

Overnachting in

Mineral - Lassen Mineral Lodge

Dag 13-14

In de ochtend maak je nog een ontspannen wandeling naar Terrace, Shadow en Cliff Lakes. Daarna vertrek je voor de rit dwars door de 4000 meter hoge Sierra Nevada bergketen naar Mammoth Lakes, aan de oostgrens van Yosemite National Park. Onderweg kom je langs het diepblauwe bergmeer Lake Tahoe en rijd je door de droge Nevada-woestijn naar het vogelrijke Mono Lake. Aan het einde van de middag, als de zon al laag staat, bezoek je de spookstad Bodie, waar je je waant in het decor van een western-film.

Na 500 km (5,5 uur rijden) bereik je Mammoth Lakes, een dorp op 2400 meter hoogte gelegen. Je overnacht in een lodge in de natuur.

De volgende dag heb je de tijd om een heerlijke wandeling te maken in de koelte van het hooggebergte. Bijvoorbeeld naar de Devils Postpile, een basaltstenen rots als overblijfsel van een vulkaan. Of je volgt een deel van de John Muir Trail, genoemd naar de beroemde Amerikaanse natuurvorser.

Overnachting in

Mammoth Lakes - Tamarack Lodge

Dag 15-16

Je rijdt over de 3100 meter hoge Tioga Pass het Yosemite National Park binnen: een prachtige weg van 125 kilometer (twee uur rijden). Vanuit El Portal, net buiten de westingang van het park, maak je dagwandelingen - onder andere in de beroemde Yosemite Valley met z'n watervallen, de Half Dome en El Capitan - of breng je een bezoek aan de enorme sequioa-bomen. Vanaf half oktober kan de Tioga Pass gesloten worden als er sneeuw is gevallen. In dat geval moet je in noordelijke richting om het park rijden (300 kilometer, 5 uur rijden). Je overnacht in een redelijk eenvoudige accommodatie in El Portal.

Optionele uitbreiding
Voor een toeslag kun je een upgrade boeken naar een luxer hotel in El Portal (Yosemite View Lodge).

Timed Entry Ticket
Meerdere nationale parken in de VS hebben te kampen met een te grote instroom van bezoekers per dag. Dit zorgt voor overvolle parkeerplaatsen, drukte en luchtvervuiling. Om dit te beteugelen, waardoor iedereen een prettiger verblijf krijgt in het park, hebben sommige parken een reserveringssysteem in 2024, een zogenaamde Timed Entry Ticket. Dit kun je alleen zelf, dit kan SNP niet voor je doen.
Lees alles over het hoe en wat omtrent dit Timed Entry Ticket in Yosemite National Park op Reserveren Toegang Nationale Parken.

Overnachting in

Yosemite - Cedar Lodge of Yosemite View Lodge

Dag 17

Een rit van ongeveer vier uur brengt je in San Francisco, waar je twee nachten in een hotel in het stadscentrum verblijft. Als je verwacht de auto niet meer te gebruiken in de stad (dat scheelt je een huurdag en parkeerkosten), kun je hem vandaag aan het einde van de dag al inleveren op het 'downtown'-adres. Geef dat dan wel vooraf aan bij boeking. Zonder auto kun je toch alle bijzonderheden van de stad bezoeken met de 'cable-car' (authentieke tramlijn) of BART-metro. Deze gaat zelfs helemaal naar het vliegveld, voor de terugvlucht.

Optionele uitbreiding
Je kunt het standaard hotel, relatief eenvoudig, vervangen door een upgrade hotel.

Overnachting in

San Francisco - Fitzgerald Hotel

Dag 18

Je hebt een volle dag om deze heerlijke stad te verkennen. Het fraaie Golden Gate Park met z'n kolonie zeehonden, Pier 39, met de cable-car naar Union Square en Fishermans Wharf: je kunt het vandaag allemaal gaan bekijken.

Optionele uitbreiding
Wie San Francisco zegt, zegt Alcatraz. Bezoek dit beruchte gevangeniseiland. Vooraf boeken is essentieel (zie info hieronder).

Overnachting in

San Francisco - Fitzgerald Hotel

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

ALCA_140722_FS_07.jpg

California * Alcatraz Day Tour

Wie San Francisco zegt, zegt Alcatraz! Voor iedereen die geinteresseerd is in een stuk geschiedenis is de excursie naar Alcatraz een must. Deze staatsgevangenis op een eiland in de baai van San Francisco was operationeel tussen 1934 en 1963 en was de verblijfplaats van enkele beruchte misdadigers zoals Al Capone en Robert Stroud. Maar wat velen niet realiseren is dat het eiland ook een schat aan bijzondere planten herbergt, zicht geeft op het zeeleven en duizenden nestelende zeevogels. Ook zie je de herinneringen aan de American Indian Occupation, een belangrijke gebeurtenis in de ontwikkeling van de rechten van de inheemse bevolking. De excursie duurt ongeveer 3 uur, inclusief de boottocht retour. Alleen dat al levert een prachtig zicht op de skyline van San Francisco op. Kies voor een ochtend of middagexcursie, waarbij de vroegste om 9.10 het rustigst is. Vooraf reserveren is noodzakelijk voor deze excursie.

Dag 19

's Ochtends vroeg lever je de huurauto in op het vliegveld. Als de auto al ingeleverd is, neem je nu een taxi op eigen kosten, ga je met het openbaar vervoer of laat je je brengen door het shuttlebusje van het hotel. Hier eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Accommodaties op deze reis varieren van comfortabel tot redelijk eenvoudig. In sommige gebieden waar maar weinig toeristen komen is het aanbod zeer beperkt en overnacht je in een eenvoudig motel. Dit is bijvoorbeeld in Forks en Mineral het geval. Ter vergelijking met Europese hotels zijn de meeste hotels in Amerika nieuwer, moderner en luxer, maar stralen duidelijk minder sfeer uit. Ook liggen hotels/motels, zeker in het geval van een 'ketenhotel'(Best Western, Holiday Inn, Comfort Inn) vaak dicht bij een doorgaande weg, wat men in Amerika heel logisch en prettig vindt. Toch hebben wij in het aanbod getracht om zoveel mogelijk op sfeer, locatie en duurzaamheid te letten. In het algemeen zijn kamers ruim, met 1 of 2 tweepersoonsbedden, en altijd voorzien van douche/wc, tv en meestal ook telefoon en wifi. In de steden verblijf je in prima middenklasse hotels en daarbuiten soms in mooie houten 'lodges', midden in de natuur nabij de Nationale Parken en met een authentieke sfeer. Kijk bij de dag-tot-dag beschrijvingen voor een link naar de accommodatie.
Bij een aantal parken wordt de mogelijkheid geboden om tegen een toeslag het standaard hotel te upgraden naar een parklodge. Lodges in het park liggen vaak op een mooie locatie en zijn bijzonder van architectuur. Maar omdat de meeste een historisch karakter hebben en dus al vele decennia geleden gebouwd zijn, zijn de kamers vaak kleiner en minder luxe dan gelijk geprijsde hotels buiten het park. Kies je voor een parklodge dan kies je dus vooral voor de sfeer en ligging.
Voor het gebruik van elektrische apparaten (bijvoorbeeld batterijoplader) in de hotels heb je een verloopstekker met platte polen nodig (of een 'wereldstekker'); voltage is 110 volt.

In Amerika en Canada worden in principe de volgende maten voor bedden gehanteerd:
single bed (eenpersoonsbed) 99 cm
twin bed (eenpersoonsbed) 99 cm
double bed (tweepersoonsbed) 137 cm
Queen bed (tweepersoonsbed) 152 cm
King bed (tweepersoonsbed) 193 cm
Indien er een tweepersoonskamer voor je is geboekt, zonder verdere omschrijving, dan kunnen daar alle typen bedden in staan. Een driepersoonskamer kent 2 tweepersoonsbedden, dus geen 3 losse eenpersoonsbedden. Indien je met 4 personen een kamer deelt met '2 x tweepersoonsbed', zonder verdere omschrijving, dan kan dat een combinatie van double/queen/king zijn. Indien je niet wilt dat iemand een bed moet delen dan moet je dus voldoende bedden of kamers aanvragen.

Over de maaltijden

De maaltijden zijn niet inbegrepen. Soms is een 'continental breakfast' wel inbegrepen: een eenvoudig ontbijt met zoete broodjes, vruchtensappen en koffie/thee, vaak yoghurt en ontbijtgranen, en eieren of zelf te maken pancakes. Helaas wordt dit ontbijtbuffet in meerdere hotels geserveerd met wegwerpbordjes en wegwerpbestek. Omdat dit een 'complimentary service' van het hotel is, kan deze op ieder moment gewijzigd worden of zelfs opgezegd worden en kunnen we je daarin geen garantie geven.  Vraag dus toch altijd in het hotel na of een complimentary onbijt is inbegrepen. Alle accommodaties beschikken over een eigen restaurant waar je 'a la carte' kan ontbijten en dineren. Onderweg kun je lunchen in een restaurantje of je zorgt zelf voor wat inkopen voor een picknick. Supermarkten zijn uitgebreid aanwezig met een zeer uitgebreid assortiment.

Inbegrepen

 • Overnachtingen op basis van één kamer, in hotels en motels
 • Autohuur standaard incl. verzekeringen en belastingen (type B compact bij 1-2 personen, type C midsize bij 3 personen, type F fullsize bij 4 personen)
 • digitale reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Vlucht
 • entrees en excursies
 • maaltijden
 • bijkomende kosten huurauto (brandstof, evt. parkeer, evt. tol, evt. dropoff) 
 • eventuele upgrade huurauto

Huurauto inbegrepen

De getoonde prijs is inclusief de huur van een standaard auto (type afhankelijk van aantal personen) inclusief verzekeringen en belastingen. Indien je een ander type auto wenst of de autoprijzen per dag en de huurvoorwaarden wil weten, verwijzen wij je naar de informatie onder de knop autohuur USA. De totale rijafstand bedraagt ongeveer 3500 km. Voor deze 'one way' van Seattle naar San Francisco zijn 'dropoff' kosten verschuldigd.

Mogelijk met elektrische huurauto
We hebben bij deze reis de routes gecheckt op laadstations onderweg en kunnen concluderen dat je deze reis ook kunt uitvoeren met een elektrische huurauto (EV) van Hertz. Kies voor een EV met een 'longe range' van ruim 500 km actieradius en je hebt altijd genoeg stroom om je routes uit te voeren. Lees hier alles over het huren van een elektrische Tesla of Polestar en vraag bij boeking voor een upgrade naar dit type auto. Je betaalt hiervoor een toeslag die je grotendeels terugverdient ter plekke vanwege minder brandstofkosten. Maak je reis nog duurzamer door voor elektrisch te kiezen!

Ter plaatse te betalen

 • Parkentrees ('America the beautiful' National Park Pass geldig in alle parken, per auto $80,-)
 • Dropoff kosten huurauto voor de 'one way' van Seattle naar San Francisco bedragen $ 200,- + tax (voor B, C, D, F,) en $ 350,-  + tax (voor type Q4, R en L) en kun je alleen ter plekke voldoen

Over de activiteiten

In het uitgebreide informatiepakket dat je ontvangt staan allerlei ideeën, kaarten en beschrijvingen voor excursies en wandelingen. Hiermee kan je zelf bepalen of je een lichte of zware, een korte of lange wandeling wil maken, waardoor je zelf de zwaarte van je reis kan bepalen. Met name in de maand juni kan het voorkomen dat er op grote hoogte nog sneeuw ligt of opnieuw sneeuw valt, waardoor de hoog gelegen wandelingen niet uitvoerbaar zijn. Er zijn altijd alternatieve wandelingen voorhanden. Het is dan ook altijd verstandig om een bezoek aan een natuurpark te beginnen bij het Visitor Center waar je een complete update van mogelijkheden kan krijgen, je plannen kan bespreken en eventueel kaarten kan aanschaffen.

Extra's

Verlengingshotels

Mayflower_Park_Seattle_lobby.jpg

Mayflower Park Hotel

Het Mayflower Park Hotel dateert uit 1927 en is daarmee het langst opererende hotel in de stad Seattle. Het 3* klassieke boutique hotel 'European style' is gelegen in het centrum van de stad, op loopafstand van Pike's Market Place en eenvoudig te bereiken vanaf het vliegveld met de Seattle Lite Rail. Alle 161 kamers zijn airconditioned, en voorzien van 1 of 2 heerlijke bedden, prive badkamer, koffie/theezetapparaat, koelkastje, TV, telefoon en natuurlijk wifi. Verder vind je in het hotel het Andaluca restaurant met haar fameuze mediterrane keuken.
Indien je met eigen auto komt houd er dan rekening mee dat je ter plekke flinke parkeerkosten moet betalen (in 2023: ongeveer $ 45,- + tax per dag).

Excursies

ALCA_140722_FS_07.jpg

California * Alcatraz Day Tour (vanaf € 51,- per persoon)

Wie San Francisco zegt, zegt Alcatraz! Voor iedereen die geinteresseerd is in een stuk geschiedenis is de excursie naar Alcatraz een must. Deze staatsgevangenis op een eiland in de baai van San Francisco was operationeel tussen 1934 en 1963 en was de verblijfplaats van enkele beruchte misdadigers zoals Al Capone en Robert Stroud. Maar wat velen niet realiseren is dat het eiland ook een schat aan bijzondere planten herbergt, zicht geeft op het zeeleven en duizenden nestelende zeevogels. Ook zie je de herinneringen aan de American Indian Occupation, een belangrijke gebeurtenis in de ontwikkeling van de rechten van de inheemse bevolking. De excursie duurt ongeveer 3 uur, inclusief de boottocht retour. Alleen dat al levert een prachtig zicht op de skyline van San Francisco op. Kies voor een ochtend of middagexcursie, waarbij de vroegste om 9.10 het rustigst is. Vooraf reserveren is noodzakelijk voor deze excursie.

Aanvullende opties

mt_olympic_bij_helder_weer.jpg

Washington * Olympic National Park Noord

3-daags arrangement vanuit hotel
Olympic National Park is gelegen ten westen van de stad Seattle in het noordwesten van de VS. In dit arrangement verken je de noordzijde van het natuurpark, met bergen tot 2400m hoog en bekend om haar fameuze bloemenweiden, wildlife en riante uitzichten over de Pacific. Vanuit een hotel in Port Angeles rijd je een fantastische weg omhoog naar het Hurricane Ridge Visitor Center op 1500 meter hoogte. Hier starten diverse wandelingen over de kam. In de zomer staan de subalpiene bergweiden vol bloemen. Bij helder weer kun je de gletsjer van de Balley Range zien liggen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Seattle en een terugvlucht vanaf San Francisco. Houd er bij de planning van je terugreis rekening mee dat je - door het verschil in tijdzones - pas een dag later weer thuis bent.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Nota bene
Je mag 1 stuks ruimbagage gratis inchecken (naast je handbagage), met een maximum gewicht van 23 kg. Steeds meer vluchtmaatschappijen naar Amerika en Canada rekenen kosten voor het inchecken van een tweede stuk bagage per persoon (dus al in Amsterdam bij vertrek), en soms zelfs voor een eerste stuk bagage. Voor het tweede stuk bagage dien je vrijwel zeker €50,- bij te betalen op het vliegveld. Indien je een stopover van meerdere dagen maakt, bijvoorbeeld in New York, alvorens naar je eindbestemming te vliegen, dan wordt deze vlucht naar je eindbestemming een nationale vlucht en moet je in de meeste gevallen extra betalen voor de bagage (ongeveer $15,- voor het eerste stuk en $25,- voor het tweede stuk). Ook worden op deze nationale vluchten veelal maaltijden uitsluitend tegen betaling geleverd. De bepalingen van airlines hieromtrent wijzigen regelmatig. Op de internetsite van de maatschappij waarmee je vliegt, vind je de actuele informatie hierover.

Vertrek tussen 20 mei t/m 25 september, iedere dag. Voorjaar (mei en eerste helft juni) en najaar (tweede helft september en begin oktober) zijn duidelijk rustiger en minder warm als de zomermaanden. Een flink deel van de reis speelt zich af in hooggelegen gebieden, waardoor er mogelijk nog sneeuw ligt tot ver in juni en opnieuw vanaf half oktober. In die gevallen zal je bepaalde wandelingen niet kunnen uitvoeren en moet je uitwijken naar lager gelegen alternatieven binnen of buiten het park. Daar zijn altijd voldoende mogelijkheden.

De 3000 m hoge Tioga Pass (dag 14) wordt meestal pas eind mei sneeuwvrij gemaakt en geopend. Als deze nog gesloten is moet je 3 uur extra rijden om via highway108 over de Sonora Pass naar El Portal te rijden. Deze pas gaat gemiddeld 2 weken eerder open dan Tioga Pass. Als deze ook nog dicht is dan moet je nog verder noordelijker 2 uur extra omrijden via highway 88 over Carson Pass (totaal dus 7,5 uur rijden). Deze is het hele jaar open, maar is een wat smallere tweebaansweg. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Washington, Oregon & Californië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Hotels en duurzaamheid 

Duurzame oplossingen in de toeristische industrie staat in de Verenigde Staten nog in de kinderschoenen. De meeste hotels hanteren wel wat basisregels: gebruik ledlampen, hergebruik handdoeken stimuleren, muur- en raamisolatie en dergelijke. Een doorn in het oog van de bewuste reiziger is het gebruik van wegwerpbestek, plastic bordjes en bekers bij het gratis aangeboden ontbijtbuffet in vele hotels en het niet scheiden van het afval dat hieruit voort komt. Hierover is niet te overleggen met de afzonderlijke hotels. Onze oplossing hiervoor is dat je zelf een herbruikbaar bord, mok en bestek meeneemt. Door dit te gebruiken bij het ontbijt en daarna zelf even af te wassen maak je ook een statement naar andere reizigers in de ontbijtruimte. Tevens is het handig om deze spullen bij te hebben als je onderweg wilt picknicken.
Sommige lodges, met name in de nationale parken, hebben wel degelijk een uitgebreid plan omtrent duurzaamheid.

 

Overal in Amerika kun je makkelijk betalen met een creditcard zoals Mastercard, VISA, American Express. Houd er rekening mee dat in winkels en restaurant er bij de vermelde prijzen nog meestal tax bovenop komt (ongeveer 10 % in de meeste staten). Voor een ontbijt of een lunch in een restaurant moet je ongeveer $ 12-15 rekenen, en een diner $ 25-35,-(exclusief alcohol en fooien) , afhankelijk van type restaurant. Kijk bij de dag-tot-dag-beschrijvingen en informatie over de accommodaties welke maaltijden eventueel wel al zijn inbegrepen. In restaurants wordt een fooi verwacht van 10-15 %. Eigenlijk is dit geen fooi maar het bedieningsgeld dat je rechtstreeks aan het bedienend personeel afdraagt. Tevens kun je met bankpas, mits voorzien van een 'maestro' symbool, in de meeste plaatsen geld pinnen uit een automaat.

Van SNP krijg je een uitgebreid informatiepakket met tips voor wandelingen en excursies, parkbeschrijvingen en een routebeschrijving. Met name in de steden kan het soms wat lastig zijn de routebeschrijving naar je hotel te volgen. Een navigatiesysteem kan je daarbij helpen. Dit kan je optioneel vooraf huren bij de auto of je neemt je eigen navigatie mee.
Het informatiepakket is afgestemd op de standaardreis en je persoonlijke aanpassingen worden daarin niet verwerkt. In de bezoekerscentra van de Nationale Parken krijg je een gratis overzichtskaartje van het park uitgereikt en zijn topografische kaarten tegen betaling te verkrijgen. Het totale SNP-informatiepakket is specifiek gericht op de natuurlijke belevingen. Het wordt dan ook aangeraden om hiernaast een algemene reisgids aan te schaffen.

Voor ieder 'National Park' of 'National Monument' moet je entree betalen. Meestal is dat $ 25,- per auto voor meerdere (tot 7) dagen. Maar omdat je meerdere parken gaat bezoeken kun je beter vooraf de ‘America the Beautiful Annual Pass’ kopen voor $ 80,- per auto. Dat is ruim goedkoper dan de parken afzonderlijk betalen. De pas is gedurende de hele reis (een jaar lang zelfs) geldig in alle nationale parken, maar ook nationale monumenten en federal recreation areas. Voor de State Parks moet je dan nog wel apart betalen. Je kunt deze jaarpas in het eerste park dat je bezoekt kopen, of je bestelt hem online op US Park Pass. Houd rekening met een verzendtijd van 10-15 werkdagen!

 • bagage in rugzak, weekendtas of koffer
 • dagrugzakje (= handbagage in het vliegtuig)
 • lichte bergschoenen of stevige wandelschoenen
 • waadschoenen voor natte canyontochten/zwemmen
 • regenkleding (jas liefst van ademende stof)
 • luchtige zomerkleding (houdt rekening met verbranden), zwemkleding en warme kledingstukken voor de  avonden en koude dagen 
 • zonnebril, zonnebrand, lippenvet en pet
 • fototoestel
 • evt. navigatiesysteem met wegenkaart Noord-Amerika of route app
 • verloopstekker met platte polen voor gebruik elektrische apparaten (voltage 110 volt)
 • evt. bord/mok/bestek voor gebruik in hotels (zie kopje 'duurzaamheid') 
 • GELDIG paspoort en rijbewijs
 • Kopieën van paspoort, reis en ziektekostenverzekering 
 • Amerikaans geld, pinpas en creditcard 
 • Enkele EHBO benodigdheden, zoals tape, pleisters, snelverband, pijnstillers, pleister tegen blaren
  Heb je vragen over de benodigde uitrusting, aarzel niet maar bel met onze medewerkers op kantoor

 • Ieder jaar in de zomermaanden zijn er bosbranden actief in de staat California. Je kan vooraf de situatie raadplegen op  de website van National Fire News. Eenmaal ter plaatse kun je lokaal informatie inwinnen bij politie, rangerstations en in de hotels, met name om te checken of het veilig is op de plek waar je een wandeling wil maken.
 • Ieder jaar is het weer even afwachten wanneer precies de Tioga Pass Road over de 3000 meter hoge Tiogapass opengaat. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die er nog kan liggen tot ver in het voorjaar/zomer. Kijk op de website van Yosemite National Park voor een update. Indien de pas nog dicht is, of weer dicht gaat wegens hernieuwde sneeuwval, ben je gedwongen om een omleiding te rijden via Sonora Pass (highway 108). Dit voegt 2 tot 2½ uur reistijd toe op de dag dat je van Mammoth Lakes naar El Portal of omgekeerd reist.
 • Let op! Bij het invullen van het ESTA-formulier dien je goed te letten op het correct invullen van een O (letter 'O') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt namelijk de letter "O" niet voor. Het is wel mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer "0" (nul) bevat. Het is om die reden belangrijk dat je nooit de letter “O” invult maar alleen het cijfer “0” nul. De ervaring leert ons dat als je bij het paspoortnummer per ongeluk de letter O invult in plaats van het cijfer 0, je wel een bevestiging van ESTA krijgt, maar toch op de vlucht geweigerd kunt worden.
 • per 6 juli 2023 is de informatie omtrent de ESTA-aanvraagprocedure gewijzigd: wie op of na 12 januari 2021 in Cuba is geweest, of onder andere de Cubaanse nationaliteit bezit, kan niet in aanmerking komen voor het Visa Waiver Program (VWP). Dat wil zeggen dat je niet via de ESTA de reistoestemming kunt aanvragen, maar contact moet opnemen met de ambassade omtrent een reistoestemming. Heb je al een ESTA goedgekeurd gekregen dan wordt ie zonder bericht ingetrokken indien je niet onder het VISA Waiver Program valt. Voor het officiële bericht verwijzen we naar de website US Customs and Border Protection.

Ga je binnenkort op reis naar de Verenigde Staten bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/verenigde-staten-van-amerika. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/verenigde-staten/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

In het kader van het ESTA-programma moet je vooraf een elektronische Reistoestemming voor de VS aanvragen. Lees alle belangrijke informatie over deze Reistoestemming (ESTA), paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage door deze link te volgen.

Het is ook mogelijk de ESTA aan te vragen via de ESTA-app, beschikbaar in de Apple Store en op Google Play. Uitleg over hoe deze te gebruiken vind je in bijgevoegde document: ESTA-mobile guide.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor toegang tot of een verblijf in de Verenigde Staten heb je geen visum nodig. Wel moet je een elektronische reistoestemming aanvragen (ESTA).

Aanvraag ESTA-reistoestemming
Indien je het ESTA formulier rechtstreeks aanvraagt via de website van ESTA dan kost dat $ 21,- dat je per creditcard via de website moet betalen

ESTA-formulier rechtstreeks

ESTA-mobile guide

NB: Per 6 juli 2023 is de informatie omtrent de ESTA-aanvraagprocedure gewijzigd: wie op of na 12 januari 2021 in Cuba is geweest, of onder andere de Cubaanse nationaliteit bezit, kan niet in aanmerking komen voor het Visa Waiver Program (VWP). Dat wil zeggen dat je niet via de ESTA de reistoestemming kunt aanvragen, maar contact moet opnemen met de ambassade omtrent een reistoestemming. Heb je al een ESTA goedgekeurd gekregen dan wordt ie zonder bericht ingetrokken indien je niet onder het VISA Waiver Program valt. Voor het officiële bericht verwijzen we naar de website US Customs and Border Protection

Indien je geen betaling via de ESTA-website wilt maken dan biedt SNP de mogelijkheid deze reistoestemming via de VisumCentrale CIBT aan te vragen. Dit is wel een stuk duurder.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken veroorzaakt door het tijdsverschil of een ander klimaat tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De Verenigde Staten zijn een land met een hoge standaard van gezondheid en hygiëne. De medische voorzieningen zijn uitstekend maar niet gratis, dus een reisverzekering is verplicht.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Voor een bezoek aan de Verenigde Staten heb je geen vaccinaties nodig.

Medicijnen
Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen . Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Hygiëne
Bij de bereiding van maaltijden wordt in hotels en restaurants hoogste zorg besteed aan hygiëne, zodat ziekten zelden voorkomen. Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan de handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, sporttape, rekverband, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2-3 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.
 • Draag je een bril, hang deze met een koortje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril.
 • Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met Rabiës (Hondsdolheid) en Dengue (Knokkelkoorts).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Hoewel de berichten in de media over wapenbezit, geweld en criminaliteit anders doen vermoeden is de Verenigde Staten een veilig land om te bezoeken. In de grote steden doe je er verstandig aan  waardevolle bezittingen, reisdocumenten en geld in een tasje onder de kleding te dragen of achter te laten in een kluis in je hotel. Verder dien je op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op je hoede te zijn voor zakkenrollers. In de grote steden zijn meestal 'no go areas', waar je dus beter niet kunt komen. Vraag in je hotel informatie hierover.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Columbia_River_Gorge_orchards.jpg

Verenigde Staten - Hiking Washington, Oregon & Californië

Ontdek de schoonheid van de Pacific Coast

Wandelvakantie met verblijf in lodges en hotels, inclusief huurauto

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.