eclips

Verenigde Staten - Eclips 2024 New Mexico & Texas, 16 dagen in het hart van de zonsverduistering

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Natuur Rondreizen

Themareis per touringcar met verblijf in hotels

Eens in de zoveel jaar kan SNP haar ondertussen vermaarde eclipsreizen organiseren. We doen dat altijd onder begeleiding van wetenschapsjournalist Govert Schilling. In 2024 is dit weer het geval en gaan we naar het zuiden van Amerika. Preciezer gezegd, op 8 april 2024 trekt de band van een totale zonsverduistering vanuit Mexico, via de staat Texas naar het noordoosten van de Verenigde Staten, waar ie het land verlaat. Natuurlijk hebben we de reis zo gepland dat je op die 8e april in het hart zit in Texas Hill Country met een totale verduistering van 4 minuten! Maar natuurlijk is de reis niet alleen de eclips, maar hebben we een prachtig programma. Beginnend in Albuquerque in de staat New Mexico maken we kennis met de authentieke culturen van de Pueblo indianen en bezoek je eeuwenoude pueblo-dorpjes en de sfeervolle stad Santa Fe. Nabij Alamogordo bezoeken we het Apache Point Observatory, rijden via het Unidentified Flying Object Museum in Roswell en in Texas het MacDonals Observatory. Met Govert krijg je een kijkje achter de schermen en wordt je wegwijs gemaakt in de wetenschap van astronomie. 

Eenmaal in de staat Texas bezoeken we het vermaarde Big Bend National Park en staan op 8 april klaar met de speciale brilletjes om het wonder van de eclips mee te maken.

Uniek aan deze reis

 • Begeleid door wetenschapsjournalist Govert Schilling
 • Bezoek 2 observatoria achter de schermen
 • Enkele natuurwandelingen en culturele excursies
 • Ruim 4 minuten durende zonsverduistering
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Verenigde Staten - Eclips 2024 New Mexico en Texas

In het kort ziet je programma voor de komende 16 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: vlucht van Amsterdam naar Albuquerque; overnachting hotel in Albuquerque
 • Dag 2: stadswandeling Albuquerque Old Town en Petroglyph National Monument; overnachting hotel in Albuquerque
 • Dag 3: via Bandelier National Monument rijden naar Taos; overnachting hotel in Taos
 • Dag 4: rijden naar Santa Fe; overnachting hotel in Santa Fe
 • Dag 5: vrije ochtend in Santa Fe, middag rijden naar Alamogordo; overnachting hotel in Alamogordo
 • Dag 6: bezoek White Sands National Monument en Apache Point Observatory; overnachting hotel in Alamogordo
 • Dag 7: rijden naar Roswell, Unidentified Flying Object centrum van de wereld; rijden naar Carlsbad; overnachting hotel in Carlsbad
 • Dag 8: bezoek Carlsbad Caverns, Mac Donalds Observatory, rijden naar Alpine; overnachting hotel in Alpine
 • Dag 9: rijden naar Big Bend National Park voor wandeling en bezoek; overnachting hotel in Alpine
 • Dag 10: bezoek Fort Davis Historic Site, kunstdorp Marfa; overnachting hotel in Alpine
 • Dag 11: rijden naar Austin, op pad met singer-songwriter; overnachting hotel in Austin
 • Dag 12: op pad naar locatie om eclips te zien vanaf 12.00; overnachting hotel in Austin
 • Dag 13: rondrit per touringcar door Hill Country en door naar San Antonio; overnachting hotel in San Antonio
 • Dag 14: rijden naar Houston met wandeling Brazos Lake en bezoek Space Center; overnachting hotel in Houston
 • Dag 15: transfer naar vliegveld voor middagvlucht naar Amsterdam
 • Dag 16: aankomst Amsterdam

NB per 1/6/23:  dit is het voorlopige programma. Met nog 10 maanden te gaan zijn nog niet alle details duidelijk. Met name hoe de bezoeken aan de observatoria eruit gaan zien wacht nog op bevestiging.

Dag 1

Vlucht van Amsterdam naar Albuquerque, de grootste stad van de staat New Mexico. Op het vliegveld wordt je opgewacht door de Amerikaanse chauffeur van de touringcar en volgt een korte verplaatsing naar het hotel.

We overnachten in het Best Western Rio Grande Inn in het centrum van Albuquerque. Hotel beschikt over een restaurant en zwembad.

Overnachting in

Albuquerque

Dag 2

Welkom in New Mexico! Bijnaam van deze Amerikaanse staat is 'Land of Enchantement' oftewel Land van Betovering. Dat belooft veel goeds! Een bijzondere staat met het grootste percentage Spaans sprekenden in de VS en de bakermat van de oudste inheemse culturen van het land. Een staat die pas in de tweede helft van de 19e eeuw tot het Amerikaanse grondgebied gerekend kan worden en pas tot ontwikkeling kwam na de aanleg van diverse spoortrajecten zoals de Santa Fe Railway, die oost-VS en west-VS met elkaar verbonden.
Deze ochtend maken we kennis met het Albuquerque van nu maar vooral ook van vroeger op een stadswandeling van ongeveer 1 uur. We beginnen op het Old Town Plaza waar de San Felipe de Neri kerk staat. Al in 1706 stond de voorloper er al, de huidige kerk dateert van 1793. Naast een paar bijzondere hacienda's staan er ook meerdere musea in het oud centrum die ieder op eigen gelegenheid wel of niet kan bezoeken.

In de middag rijden we met de touringcar in 15 minuten naar het Petroglyph National Monument. Hier vinden we de grootste verzameling rotstekeningen in de VS, van de oorspronkelijke inheemse volkeren, 400-700 jaar oud. Deze bewoners van het land lieten boodschappen achter in hun gravures op de rotsen. Welke boodschap, welke functie hadden de tekeningen? Wederom maken we een korte wandeling van ongeveer 1 uur langs honderden rotsgravures en tekeningen.

Eind van de dag zoeken we een restaurantje op voor het diner en overnachten in hetzelfde hotel.

 

Overnachting in

Albuquerque

Dag 3

We verlaten de vlakte waarin Albuquerque ligt en rijden met de touringcar dwars door de Jemez Mountains. De bergen om ons heen zijn ruim 2500 meter hoog, dus er zal zeker sneeuw liggen. Deze bergketen is ontstaan door vulkanisme waardoor er op veel plaatsen een vruchtbare bodem is. Om die reden wonen hier al duizenden jaren inheemse volkeren. Na 160 km (2,5 uur) rijden arriveren we in het Bandelier National Monument, waar we kennis maken met de leefwijze van deze prehistorische bewoners. Deels ondergronds uitgehakte kamers in het zachte tufsteen, deels bovengronds opgebouwd als huizen kunnen we de ruïnes ontdekken van deze Pueblo-indianen en de restanten van hun landbouwgrond. Dit is de - voor velen onbekende - prehistorie van Amerika. We maken een wandeling van 1-2 uur (optioneel) door de Frijoles Canyon en lopen het Visitor Center even binnen.

Hierna vervolgen we onze weg per touringcar en bereiken na 120 km (2 uur) rijden het dorpje Taos, aan de voet van de Taos Mountains. We overnachten in het fijne Hotel Don Fernando de Taos.Het hotel beschikt over een bar/restaurant en zwembad.

Overnachting in

Taos

Dag 4

Wat opvalt in het dorpje Taos is de typische bouwstijl: een beetje afgeronde vormen en gebruik van aardekleuren. Dit is de zogenaamde adobestijl en heeft zijn oorsprong in hoe de oorspronkelijke bewoners van deze regio, de Pueblo-indianen, hun huizen bouwden.

We rijden ongeveer 125 km naar het volgende stadje, Santa Fé. Indien het weer het toelaat nemen we de High Road Scenic Byway dwars door de Sangre de Cristo Mountains. Deze mooie route staat garant voor prachtige landschappen, omgeven door meer dan 3000 meter hoge besneeuwde pieken. We passeren vele kleine bergdorpjes, die honderden jaren geleden werden gesticht door Spaanse kolonisten die Mexico ontvluchtten. Eindbestemming Santa Fé is een heerlijk stadje met een typisch Mexicaanse sfeer en weer de volop aanwezige adobe -style gebouwen. Hier heb je alle tijd om op eigen gelegenheid door de straten te slenteren, een bankje te pikken op het dorpsplein of een bezoek te brengen aan de fameuze Basilica St. Francis of Assisi. Voor de liefhebbers mag een bezoek aan het Georgia O'Keeffe Museum, een van de meest gewaardeerde Amerikaanse kunstenaressen uit de 20e eeuw,  niet ontbreken.

We overnachten in de fraaie Inn of the Governors. Het hotel in 'southwest style'  beschikt over een bar/restaurant en zwembad.

Overnachting in

Santa Fé

Dag 5

Tijd voor even een pas op de plaats. Lekker rustig ontbijten en daarna op eigen gelegenheid nogmaals het stadje in. Een leuk boetiekje, een kunstgalerij, of gewoon genieten van de sfeer op straat.
Na de lunch stappen we in de touringcar voor een rit van ongeveer 350 km rijden (4 uur) door een eindeloos semi-aride landschap, typisch voor de vele Amerikaanse roadmovies.

We overnachten in het Holiday Inn Express & Suites in het stadje Alamogordo. Het beschikt over een ontbijtrestaurant en zwembad.

Overnachting in

Alamogordo

Dag 6

Op een half uurtje rijden van Alamogordo bezoeken we het White Sands National Park, een van de meest unieke natuurparken van het land. Want hier vind je in een woestijnachtige omgeving opgestoven duinen als in de Sahara. Niet van zand maar van gips (calciumsultfaat) en hebben dus een heel andere ontstaansgeschiedenis als zandduinen. Deze witte duinen zijn vrijwel uniek voor de wereld en kennen hun eigen flora en fauna. We maken een korte wandeling van ongeveer 1 uur en bezoeken het informatiecentrum.

Na de lunch rijden we in ongeveer 1 uur naar het eerste observatorium van onze reis: het Apache Point Observatory, gelegen op 2788 meter hoogte in de Sacramento Mountains. Hier krijgen we de gelegenheid de Sunspot en Dunn Solar telescopen te bezichtigen. De bijbehorende film en uitleg zullen de functie en werking van dit project verduidelijken. Het is niet vreemd dat er in de omgeving van Alamogordo meerdere observatoria liggen. De lucht is hier zo droog, zo helder en samen met de afwezigheid van lichtvervuiling biedt dit optimale kansen voor het observeren van het heelal.

We overnachten wederom in Alamogordo.

Overnachting in

Alamogordo

Dag 7

We verlaten Alamogordo per touringcar in oostelijke richting. Na ongeveer 190 km (2 uur rijden) bereiken we het vermaarde plaatsje Roswell. Het plaatsje verwierf bekendheid nadat in 1947 een Unindentified Flying Object neerstortte wat leidde tot vele mysterieuze en niet bevestigde verhalen. Talrijke semi-wetenschappelijke onderzoekers houden zich nog immer bezig met het 'Roswell incident'. Er is zelfs een UFO Museum aan gewijd dat geheel op typisch Amerikaanse wijze dit fenomeen uitbuit.
Hierna is het nog 1,5 uur rijden naar het dorpje Carlsbad.

We overnachten in het Fairfield Inn in Carlsbad dat beschikt over een ontbijtrestaurant en zwembad.

Overnachting in

Carlsbad

Dag 8

In de ochtend brengen we een bezoek aan de Carlsbad Caverns. Op eigen gelegenheid volg je de uitgezette en verlichte route door de grotten. De Big Room Trail is 2 km lang en neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. Eventueel is dit af te korten tot een route van 1 km en 45 minuten wandelen. Aangezien we deze activiteit pas 30 dagen voor aankomst kunnen inboeken blijft dit onder voorbehoud. Mocht dit niet lukken dan brengen we een alternatief bezoek aan de Guadeloupe Mountains National Park, net over de grens met Texas.

Na de lunch rijden we 280 km (3,5 uur) en bereiken het MacDonalds Observatory van de Universiteit van Texas op 2077 meter hoogte. Ook bij dit observatorium is het programma nog niet bekend.
Na dit bezoek is het nog 65 km (1 uur) rijden naar het dorpje Alpine.

We overnachten in het Hampton Inn in Alpine. Dit hotel beschikt over een ontbijtrestaurant en zwembad.

Overnachting in

Alpine

Dag 9

Een van de meest spectaculaire landschappen van de staat Texas vinden we in het Big Bend National Park. Hier heeft de rivier de Rio Grande, die we aan het begin van de reis in Albuquerque ook al zagen, zich een weg gebaand door de bergen, pal op de grens met Mexico. Het natuurpark is uniek vanwege haar samenstelling van aardlagen, sommige wel 500 miljoen jaar oud, en haar unieke woestijn flora- en fauna. Afhankelijk van de mogelijkheden van onze bus plannen we wederom een mooie wandeling waarop we kennismaken met de typische begroeiing van dit mooie natuurpark en misschien wel sporen zien van beren en poema's. We rijden de schitterende Ross Maxwell Scenic Road. Aan het eind van deze weg wandelen we optioneel 3 km de befaamde Santa Elena Canyon in voor een spectaculair uitzicht op deze 'Grand canyon'.

Na een dagje in het Big Bend National Park rijden we terug naar Alpine voor de overnachting. Dagafstand: 195 km heen en weer terug.

Overnachting in

Alpine

Dag 10

We rijden 45 km naar het Davis Mountain State Park. Hier start de wandeling van ongeveer 4,5 km die eindigt bij het Fort Davis National Historic Site. Wil je niet wandelen, dan zet de touringcar je meteen bij het fort af. Fort Davis is een van de best bewaarde forten uit de periode 1854-1891, die bescherming moest bieden aan de kolonisten en emigranten, aan postkoetsen en vrachttreinen op hun route van oost naar west. Hier wordt een stukje geschiedenis van de kolonisatie van de Verenigde Staten zichtbaar.

Via Marfa, een kunstenaarsdorpje in de woestijn, rijden we terug naar Alpine (80 km), waar je kunt genieten van een vrije middag.

Overnachting in

Alpine

Dag 11

Vandaag wordt een lange reisdag, zo'n 650 km rijden (7 uur), een groot deel over Interstate 10, naar Austin, de hoofdstad van de staat Texas. We verlaten daarbij de semi-woestijngebieden en doorkruisen Texas Hill Country. Voor wie van Americania muziek houdt is Austin 'the place to be'. De stad heeft meer muziekgelegenheden per inwoner dan elke ander stad in de Verenigde Staten. Met name rondom Sixth Street Downtown zijn talrijke live muziektentjes. Een lokale singer-songwriter neemt ons mee op sleeptouw en maak ons wegwijs in de Amerikaanse muziekcultuur.

We overnachten in de Springhill Suites by Marriott in Austin. Dit hotel beschikt over ontbijtrestaurant en zwembad.

Overnachting in

Austin

Dag 12

Vandaag is dè dag! We gaan vroeg op pad met de touringcar en rijden naar de locatie die we hebben uitgezocht om de eclips mee te maken. Al om 12.15 is het eerste 'deukje' te zien en rond 13.35 is de zonsverduistering ruim 4 minuten lang volledig. 

Overnachting in

Austin

Dag 13

Vandaag maken we een rondrit door Hill Country. Deze streek, volgens velen de mooiste van geheel Texas, ligt ten westen van de steden Austin en San Antonio. De kalkstenen heuvels vormen de overgang tussen de dorre prairies van West Texas en de vochtige bossen van de Deep South, de Mississippi Delta. In het voorjaar is de bodem bedekt met een blauwe zee van lupines, het rood van indian paintbrush en papavers. We treffen klaterende beekjes en fraaie watervallen maar wat vooral ook in het oog springt zijn de sfeervolle dorpjes als Wimberley, Kerrville en Fredericksburg.

Eind van de middag rijden we naar San Antonio, waar we overnachten in het Hyatt Place SA Riverwalk. Dit hotel beschikt over een restaurant en zwembad.

Overnachting in

San Antonio

Dag 14

Vandaag de laatste rit van 400 km rijden (4 uur) brengt ons in Houston. Onderweg maken we een uitstapje in het Brazos Bend State Park. Dit heeft een totaal andere sfeer dan wat we tot nu toe gezien hebben: moerassen waarin cypressen groeien en alligators rondzwemmen, immense eiken behangen met Spaans mos, een slangenhalsvogel die een prooi verorbert. Dit is puur natuur zoals je dat in de Mississippi delta aantreft.
Nog eenmaal duiken we in het heelal als we het Houston Space Center bezoeken, het centrum van waaruit alle bemande ruimtevaartmissies van de NASA zijn begeleid.

We overnachten in het Holiday Inn & Suites. Het hotel beschikt over een ontbijtrestaurant en zwembad.

Overnachting in

Houston

Dag 15-16

Afhankelijk van het tijdstip van vertrek van de terugvlucht worden we naar het vliegveld gebracht en nemen we afscheid van het land. Vanwege het tijdsverschil komt de vlucht pas de volgende dag aan op Schiphol. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Accommodaties op deze reis variëren van comfortabel tot goed. De meeste hotels maakt deel uit van een zogenaamde hotelketen, als Holiday Inn, Best Western, Hampton. Ter vergelijking met Europese hotels zijn de meeste hotels in Amerika nieuwer, moderner en luxer, maar stralen duidelijk minder sfeer uit. Ook liggen deze hotels/motels dicht bij een doorgaande weg, wat men in Amerika heel logisch en prettig vindt. In het algemeen zijn kamers ruim, met 1 of 2 tweepersoonsbedden, en altijd voorzien van douche/wc, tv, telefoon en wifi.
Voor het gebruik van elektrische apparaten (bijvoorbeeld batterijoplader) in de hotels heb je een verloopstekker met platte polen nodig (of een 'wereldstekker'); voltage is 110 volt.

Over de maaltijden

De maaltijden zijn niet inbegrepen. In alle hotels wordt wel een 'continental breakfast' aangeboden: een soms eenvoudig ontbijt met zoete broodjes, vruchtensappen en koffie/thee, vaak yoghurt en ontbijtgranen, brood en eieren of zelf te maken pancakes. Helaas wordt dit ontbijtbuffet in meerdere hotels geserveerd met wegwerpbordjes en wegwerpbestek, dat is niet te veranderen in Amerika helaas.  Omdat het ontbijt een 'complimentary service' van het hotel is, kan deze op ieder moment gewijzigd worden of zelfs opgezegd worden en kunnen we je daarin geen garantie geven. In principe is dus in elke hotel een 'complimentary' ontbijt inbegrepen. Mocht deze service toch niet aangeboden worden door een hotel dan zoeken we een ontbijtrestaurant, maar dan is de prijs niet inbegrepen.
Voor de lunch zullen we af en toe zelf wat in de supermarkt inkopen en een picknick plannen, of gewoon onderweg een lunchrestaurant bezoeken. In de avond is er vaak een keur aan restaurants te vinden in de directe omgeving van het hotel.

Inbegrepen

 • 14 overnachtingen in hotels en motels
 • 'complimentary' ontbijt indien door hotel aangeboden
 • rondreis per touringcar
 • retourvlucht met KLM op de groepsdata
 • excursies en entrees volgens programma

Niet inbegrepen

 • alle maaltijden
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

Op deze reis bezoeken we meerdere natuurparken. Dat begint meestal met een bezoek aan het Visitor Center, waar veel te zien en te lezen valt over de specifieke flora, fauna en geologie van dat natuurpark. Meestal zijn er meerdere wandelingen te maken in zo'n park en stelt de SNP-reisleider een aantal mogelijkheden voor, variërend van 1 tot 2 uur maximaal. De wandelingen zijn optioneel. Het wordt door de natuurparken niet toegestaan dat de SNP-reisleider ook daadwerkelijk als gids mag optreden in de parken. De SNP-reisleider is er ter ondersteuning maar iedereen wandelt facultatief en op eigen gelegenheid, meestal dus in groepjes samen. Daarnaast maken we een aantal culturele excursies. Hoofdthema op de reis is natuurlijk de eclips maar ook de astronomie. Govert Schilling neemt je mee in een bezoek aan diverse observatoria en geeft enkele lezingen onderweg. We hebben in het programma 2 observatoria opgenomen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Aangezien de vlucht is inbegrepen bij de reis zullen we elkaar treffen op Schiphol of in het vliegtuig.

Vluchtinformatie

Je bent verplicht de door SNP ingekochte vlucht met KLM af te nemen, heen op Albuquerque en terug vanaf Houston. Houd er bij de planning van je terugreis rekening mee dat je - door het verschil in tijdzones - pas een dag later weer thuis bent.

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

 

Vluchtschema 

DL075 Amsterdam - Atlanta vertrek 12.50 aankomst 17.55 uur

DL 1531  Atalanta - Albuquerque vertrek 20.47 aankomst 22.17 uur

KL 662  Houston - Amsterdam vertrek 15.20 aankomst 07.55 uur *

*(aankomst volgende dag) 

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. Steeds meer vluchtmaatschappijen naar Amerika en Canada rekenen kosten voor het inchecken van een tweede stuk bagage per persoon (dus al in Amsterdam bij vertrek). Voor het tweede stuk bagage dien je vrijwel zeker €50,- bij te betalen bij de incheck. 

New Mexico is een erg hoog gelegen staat. Laagste punt is 850 meter, gemiddelde hoogte is zo'n 1400 meter. In de eerste dagen nabij Albuquerque, Taos, Santa Fe en Alamogordo doorkruisen we ook bergketens van meer dan 3000 meter hoog. Dat zal zeker besneeuwde landschappen opleveren. Reken op een nachttemperatuur tot ruim onder het vriespunt en overdag temperaturen rond 15 graden.
In Texas is de gemiddelde hoogteligging rond de 500 meter. Dat levert warmere temperaturen op: houd rekening met overdag 20-25 graden en 's nachts 10-15. Een bui kan er altijd vallen, maar gemiddeld genomen valt er weinig neerslag in de laaggelegen semi-aride gebieden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar New Mexico en Texas ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Hotels en duurzaamheid 

Duurzame oplossingen in de toeristische industrie staat in de Verenigde Staten nog in de kinderschoenen. De meeste hotels hanteren wel wat basisregels: gebruik ledlampen, hergebruik handdoeken stimuleren, muur- en raamisolatie en dergelijke. Een doorn in het oog van de bewuste reiziger is het gebruik van wegwerpbestek, plastic bordjes en bekers bij het gratis aangeboden ontbijtbuffet in vele hotels en het niet scheiden van het afval dat hieruit voort komt. Hierover is niet te overleggen met de afzonderlijke hotels.
Sommige lodges, met name in de nationale parken, hebben wel degelijk een uitgebreid plan omtrent duurzaamheid.

 

Overal in Amerika kun je makkelijk betalen met een creditcard zoals Mastercard, VISA, American Express. Houd er rekening mee dat in winkels en restaurant er bij de vermelde prijzen nog meestal tax bovenop komt (ongeveer 10 % in de meeste staten). Voor een ontbijt of een lunch in een restaurant moet je ongeveer $ 12-15 rekenen, en een diner $ 25-35 (exclusief alcohol) , afhankelijk van type restaurant. In restaurants wordt een fooi verwacht van 10-15 %. Eigenlijk is dit geen fooi maar het bedieningsgeld dat je rechtstreeks aan het bedienend personeel afdraagt. Tevens kun je met bankpas, mits voorzien van een 'maestro' symbool, in de meeste plaatsen geld pinnen uit een automaat.

Ter plaatse worden we rondgereden door een touringcar met Amerikaanse chauffeur.

 • bagage in rugzak, weekendtas of koffer
 • dagrugzakje (= handbagage in het vliegtuig)
 • lichte wandelschoenen
 • regenkleding (jas liefst van ademende stof)
 • kleding voor zowel warme als koude dagen
 • zonnebril, zonnebrand, lippenvet en pet
 • verloopstekker met platte polen voor gebruik elektrische apparaten (voltage 110 volt) 
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van paspoort, reis en ziektekostenverzekering 
 • Amerikaans geld, pinpas en creditcard 
 • Enkele EHBO benodigdheden, zoals tape, pleisters, snelverband, pijnstillers

SNP zorgt voor de bekende 'eclipsbrilletjes' met donkere glazen. 

Heb je vragen over de benodigde uitrusting, aarzel niet maar bel met onze medewerkers op kantoor

Je bent zelf verantwoordelijk voor het dragen van je bagage van de touringcar naar je hotelkamer. Een koffer op wieltjes is handig, maar maak hem niet te zwaar want mogelijk moet je er een trap mee op.

 • Let op! Bij het invullen van het ESTA-formulier dien je goed te letten op het correct invullen van een O (letter 'O') en een 0 (cijfer '0'). In het paspoortnummer van de Nederlandse reisdocumenten komt namelijk de letter "O" niet voor. Het is wel mogelijk dat het paspoortnummer het cijfer "0" (nul) bevat. Het is om die reden belangrijk dat je nooit de letter “O” invult maar alleen het cijfer “0” nul. De ervaring leert ons dat als je bij het paspoortnummer per ongeluk de letter O invult in plaats van het cijfer 0, je wel een bevestiging van ESTA krijgt, maar toch op de vlucht geweigerd kunt worden.
 • per 20/6/23: Het eerder geplande bezoek aan de Taos Pueblo op dag 4 kan helaas niet doorgaan omdat de dorpsraad het dorp voor die dag niet open stelt.
 • per 6 juli 2023 is de informatie omtrent de ESTA-aanvraagprocedure gewijzigd: wie op of na 12 januari 2021 in Cuba is geweest, of onder andere de Cubaanse nationaliteit bezit, kan niet in aanmerking komen voor het Visa Waiver Program (VWP). Dat wil zeggen dat je niet via de ESTA de reistoestemming kunt aanvragen, maar contact moet opnemen met de ambassade omtrent een reistoestemming. Heb je al een ESTA goedgekeurd gekregen dan wordt ie zonder bericht ingetrokken indien je niet onder het VISA Waiver Program valt. Voor het officiële bericht verwijzen we naar de website US Customs and Border Protection

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen en lokale culturen en historie. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Daarnaast zal de reis mede begeleid worden door Govert Schilling. Govert is wetenschapsjournalist en publicist op het gebied van sterrenkunde of astronomie. Hij schrijft regelmatig voor kranten en tijdschriften zoals de Volkskrant, Science en New Scientist en publiceerde tientallen boeken. Tevens is Govert regelmatig op televisie te zien als presentator of geeft hij uitleg over fenomenen die in ons heelal plaatsvinden. Govert maakt het mogelijk dat je een aantal observatoria bezoekt, en geeft tijdens de reis enige lezingen.

Ga je binnenkort op reis naar de Verenigde Staten bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/verenigde-staten-van-amerika. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/verenigde-staten/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

In het kader van het ESTA-programma moet je vooraf een elektronische Reistoestemming voor de VS aanvragen. Lees alle belangrijke informatie over deze Reistoestemming (ESTA), paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage door deze link te volgen.

Het is ook mogelijk de ESTA aan te vragen via de ESTA-app, beschikbaar in de Apple Store en op Google Play. Uitleg over hoe deze te gebruiken vind je in bijgevoegde document: ESTA-mobile guide.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor toegang tot of een verblijf in de Verenigde Staten heb je geen visum nodig. Wel moet je een elektronische reistoestemming aanvragen (ESTA).

Aanvraag ESTA-reistoestemming
Indien je het ESTA formulier rechtstreeks aanvraagt via de website van ESTA dan kost dat $ 21,- dat je per creditcard via de website moet betalen

ESTA-formulier rechtstreeks

ESTA-mobile guide

NB: Per 6 juli 2023 is de informatie omtrent de ESTA-aanvraagprocedure gewijzigd: wie op of na 12 januari 2021 in Cuba is geweest, of onder andere de Cubaanse nationaliteit bezit, kan niet in aanmerking komen voor het Visa Waiver Program (VWP). Dat wil zeggen dat je niet via de ESTA de reistoestemming kunt aanvragen, maar contact moet opnemen met de ambassade omtrent een reistoestemming. Heb je al een ESTA goedgekeurd gekregen dan wordt ie zonder bericht ingetrokken indien je niet onder het VISA Waiver Program valt. Voor het officiële bericht verwijzen we naar de website US Customs and Border Protection

Indien je geen betaling via de ESTA-website wilt maken dan biedt SNP de mogelijkheid deze reistoestemming via de VisumCentrale CIBT aan te vragen. Dit is wel een stuk duurder.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken veroorzaakt door het tijdsverschil of een ander klimaat tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De Verenigde Staten zijn een land met een hoge standaard van gezondheid en hygiëne. De medische voorzieningen zijn uitstekend maar niet gratis, dus een reisverzekering is verplicht.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Voor een bezoek aan de Verenigde Staten heb je geen vaccinaties nodig.

Medicijnen
Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen . Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Hygiëne
Bij de bereiding van maaltijden wordt in hotels en restaurants hoogste zorg besteed aan hygiëne, zodat ziekten zelden voorkomen. Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan de handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, sporttape, rekverband, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2-3 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.
 • Draag je een bril, hang deze met een koortje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril.
 • Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met Rabiës (Hondsdolheid) en Dengue (Knokkelkoorts).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Hoewel de berichten in de media over wapenbezit, geweld en criminaliteit anders doen vermoeden is de Verenigde Staten een veilig land om te bezoeken. In de grote steden doe je er verstandig aan  waardevolle bezittingen, reisdocumenten en geld in een tasje onder de kleding te dragen of achter te laten in een kluis in je hotel. Verder dien je op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op je hoede te zijn voor zakkenrollers. In de grote steden zijn meestal 'no go areas', waar je dus beter niet kunt komen. Vraag in je hotel informatie hierover.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

eclips

Verenigde Staten - Eclips 2024 New Mexico & Texas

in het hart van de zonsverduistering

Themareis per touringcar met verblijf in hotels

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.