Terug naar Tanzania

Safari vanuit lodge

In de periode december t/m maart vindt in het Ndutu gebied, op de grens van Serengeti en de Ngrongoro Conservation Area de grote migratie plaats. Ruim 3 miljoen gnoes, 200.000 zebra's en 300.000 Thomson gazwellen trekken rond naar de grazie weiden in dit gebied. De Ndutu Lodge, met huisjes die lekker in de schaduw onder acaciabomen liggen met een geweldig uitzicht over het sodameer Ndutu, vormt een uitvalsbasis om dit schouwspel van dichtbij mee te maken. In het regenseizoen passeren de kuddes gnoes, zebra's en Thomson gazellen dit gebied. Omdat Ndutu een privé-concessie is, mag hier ‘off road’ gereden worden. Zodoende kun je hier dichtbij het wild komen dat bestaat uit leeuwen, luipaarden, cheeta’s, hyena’s, olifanten, giraffes, harte beesten, dik-dik en vele vogelsoorten. In de periode buiten het migratie-seizoen om, is de lodge aantrekkelijker geprijsd én je beleeft een rustige en bijna exclusieve safaribeleving.

Zwaarte
Comfort
vanaf € 1.028
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 285524
3 dagen

Tanzania - Tanzania Noord * Ndutu privé concessie

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

De Ndutu Lodge ligt in de Ngorongoro Conservation Area in het zuidelijk deel van het Serengeti ecosysteem. Deze lodge is dé uitvalsbasis om de gnoetrek van dichtbij mee te maken. Deze middag en de komende dag ga je van het talrijke wild genieten, mits je er in de juiste regenperiode zit (half december - maart) waarin niet alleen de savanne groen is en alles in bloei staat, maar tevens de gnoemigratie in het Ndutu-gebied plaatsvindt. Met de komst van de regens is er voldoende voedsel (gras!) voor heel veel dieren. De naar schatting 1,5 miljoen (!) gnoes maken dit spektakel tot iets magisch temeer er in februari duizenden gnoekalveren in een kort tijdsbestek van twee a drie weken ter wereld worden gebracht. Door deze overdaad aan ‘aas’ staan de jachtluipaarden, leeuwen, hyena’s en andere roofdieren 'in de startblokken' om zich te goed te doen aan dit feestmaal. Het gebied waarin de kans het grootst is gnoes, zebra's en Thomsongazellen te spotten is in het zuidoosten van de Serengeti, de Ngorongoro-krater en het gebied in en rondom Tarangire. In het gebied rondom de Ndutu-lodge in het zuidelijk deel van het Serengeti ecosysteem is de kans het grootst de gnoes te zien in de vermelde periode. De sodameren van Lake Ndutu en Lake Masek worden tevens door talloze Eurazië trekvogels en lokale vogels zoals flamingo’s bevolkt.

Overnachting in

Lake Ndutu

Dag 2

Het gebied rondom de lodge wordt gedomineerd door 2 sodameren, Lake Ndutu en Lake Masek waar vaak flamingo's te zien zijn. Ndutu is een uitstekend gebied voor vogelliefhebbers. Een van de oudste accacia bossen vind je hier, wat zeker in het morgen en avondlicht magisch mooi is. Zodra het licht zich aandient in de ochtend trek je erop uit om te starten met de gamedrive. In de ochtend en late middag zijn de dieren het meest actief. Het gebied is groen en het wemelt er van de dieren (periode half dec-maart). In de Ngorongoro Conservation Area, waarin de Ndutu Lodge ligt, maak je gamedrives op zoek naar de beste plekken waar zich de wilde dieren bevinden. In het gebied van Ndutu mag je off-road rijden! Dit is de mogelijkheid om de dieren van dichtbij te observeren en ideaal voor het maken van foto's! In de nationale parken in Tanzania is het alleen geoorloofd om op de paden te blijven rijden.

De migratie bestaat uit zo'n 1.6 miljoen gnoe's die vergezeld worden door zebra's en Thomson gazellen. Rond februari worden er per dag duizenden gnoe's geboren in een tijdsbestek van zo'n 2 weken. Dit wereldspectakel is de reden voor veel mensen om naar dit deel van de wereld af te reizen. Natuurlijk gaat de natuur daarin geheel zijn eigen gang, en is vooraf nooit precies aan te geven in welke weken dit plaats gaat vinden. De Serengeti is de thuisbasis voor de big-five (olifant, Kaapse buffel, luipaard, leeuw en neushoorn) doch we zullen ook stil staan bij de jakhalsen, hyena's en nijlpaarden. Tijdens de middag wordt er natuurlijk geluncht en gerust. Na wellicht een kleine siësta vangt de tweede gamedrive in de namiddag aan. De warmte van overdag is dan wat afgenomen en de dieren komen weer tevoorschijn. We vervolgen onze gamedrive naar o.a. moerasgebieden en waterpoeltjes waar de kans groot is om het wild te spotten dat haar dorst wil lessen. 's Avonds keer je terug naar de lodge.

Overnachting in

Lake Ndutu

Dag 3

Na het ontbijt vervolg je safari verder.

Gnoetrek

De migratie van de gnoes in het Serengeti-Mara ecosysteem is een continu proces. Een immense migratie van ongeveer anderhalf miljoen gnoes, tweehonderdduizend zebra’s en driehonderdduizend Thomson gazellen. Een spektakel bestaande uit kuddes van zo’n 40-50 km lengte, die op de voet gevolgd worden door roofdieren als hyena’s en jakhalzen, die hun kans bij de zwakkere dieren afwachten. Wanneer de migratie precies plaatsvindt is niet te zeggen. De Grote Trek volgt het patroon van de regenval, en het tijdstip van de trek hangt hiermee nauw samen. Dat betekent dat de gnoes per jaar tot een maand eerder of later op een bepaalde plaats zijn tijdens hun Grote Trek. In het gebied rondom de Ngorongoro-krater en Lake Ndutu, worden in de maand februari per dag duizenden gnoe's geboren in een tijdsbestek van zo'n 2 weken. Dit wereldspektakel is de reden voor veel mensen om naar dit deel van Tanzania af te reizen. Natuurlijk gaat de natuur daarin geheel zijn eigen gang, en is vooraf nooit precies aan te geven in welke weken dit precies gaat plaatsvinden. De grootste kans op het zien van de gnoetrek heb je in de periode april-juni in het westen van de Serengeti, in de maanden juni tot en met september in de Masai Mara (Kenia) en van december-maart op de vlaktes tussen de Serengeti en de Ngorongoro krater.

Blader door het programma

Reisdetail

Inbegrepen

 • Verblijf o.b.v. vol pension
 • 4x4 safarivoertuig
 • Lokale gids/chauffeur
 • Entree Ngorongoro Conservation Area (a US$ 142 pp)
 • Concessie fee verblijf Ndutu Lodge (US$ 118 pp)

Niet inbegrepen

 • Uitgaven van persoonlijke aard (o.a. drankjes)

Praktische informatie

Omdat Tanzania tegen de evenaar aan ligt, zijn de temperatuurschommelingen in de loop van het jaar klein. Naar gelang de hoogte zijn er echter flinke verschillen in temperatuur. Met name ‘s nachts kan het kwik in de bergen tot 10° C dalen, terwijl het in de overige, lagere noordelijke delen overdag tot 35° C kan oplopen. Het klimaat kent geen indeling in zomer of winter, maar wordt ingedeeld in vier andere seizoenen:

 • van eind maart tot begin mei is het regenseizoen waarin de savanne in bloei staat en met de geboorte van veel jonge dieren.
 • van juni tot en met oktober is het koeler en droog weer met af en toe een korte regenbui.
 • Vanaf oktober tot begin december is het de periode van de zogenaamde korte regens, met vooral aan het einde van de middag en 's nachts regenbuien. De rest van de dag is het afwisselend bewolkt en zonnig weer, waardoor er ook in deze tijd goed te reizen valt.
 • Na de korte regens is het van eind december tot en met medio maart droog en heet.
 • Er zijn momenteel geen bijzonderheden

  Voor een bezoek aan Tanzania heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 6 maanden geldig dient te zijn bij je vertrek uit Tanzania. Je paspoort moet minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende pagina's bevatten.

  N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

  N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Tanzania (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

  Medisch paspoort
  Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

  Voor een verblijf in Tanzania heb je een toeristisch visum nodig (single entry, maximaal 90 dagen geldig). We raden je met klem aan je visum vooraf aan te vragen waarmee je de immigratie bij aankomst in Tanzania bespoedigt. Lokaal een visum aanvragen behoort nog tot de mogelijkheid maar kan ca. twee uur in beslag nemen. Voordat de aanvraag van een digitaal visum staan 10 dagen. Vraag je visum dus minimaal 3 weken voor vertrek aan. Je paspoort dient nog minimaal 1 lege bladzijde te bevatten en nog 6 maanden geldig te zijn op de dag dat je het land binnenkomt.

  Gebruik de volgende link voor het digitaal aanvragen van je visum: elektronisch visum  

  N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Tanzania (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

  Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je bijzondere aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
  N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de reisleiding en/of je chauffeur/gids in over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

  Gezondheidszorg
  N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

  Hygiëne
  Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

  EHBO
  Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, e.d.

  Praktisch

  • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
  • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
  • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen de felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek.

  Hoogteziekte
  Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro (5895 m) kun je last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bijv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen of een arts te raadplegen. Heb je reeds in Nederland/België ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij je dringend je (huis)arts te raadplegen.

  Acclimatisatietips
  Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

  • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
  • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag).
  • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
  • Rook niet.
  • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
  • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
  • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)

  Lezenswaardige boekjes over gezondheid in de tropen en reizen met kinderen

  ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Gezond op reis met kinderen' zijn lezenswaardige boekjes met veel informatie over risico's, tips en adviezen om gezond op reis te gaan en blijven. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en internetwinkels. 

  Verplicht
  Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Tanzania en Zanzibar binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Tanzania en op Zanzibar zelf komt Gelekoorts voor. Reist u door naar Kenia: voor dit land is vaccinatie tegen Gelekoorts VERPLICHT.
  Voor Tanzania is een Cholera-verklaring vereist, wanneer u over land Tanzania binnenkomt.

  Malaria
  In Tanzania komt het hele jaar Malaria voor in gebieden die op minder dan 1.800 m hoogte liggen. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

  Algemeen en persoonlijk advies inentingen
  Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

  Vaccinaties halen tijdrovend?
  U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

  De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
  Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

  In wildparken mag je zonder toestemming van de chauffeur/gids niet uit de auto stappen.

  Recent reisadvies
  Op www.minbuza.nl vind je meer informatie over het huidige reisadvies van Tanzania.

  Prijsinformatie

  27 september 2020 - 15 december 2020
  2 personen (tweepersoonskamer) € 1.028
  3 personen (driepersoonskamer) € 882
  3 personen (twee- en eenpersoonskamer) € 935

  16 december 2020 - 31 december 2020
  2 personen (tweepersoonskamer) € 1.139
  3 personen (driepersoonskamer) € 1.011
  3 personen (twee- en eenpersoonskamer) € 1.143

  Reserveringskosten

  • reserveringskosten € 20,- per boeking
  • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

  Toelichting
  prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

  Avontuur op Maat
  Vraag reisvoorstel aan
  Vanaf prijs