Tanzania - Serengeti & Ngorongoro, 7 dagen Serengeti, Ngorongoro en Lake Manyara

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Safarireis met privé chauffeur/gids langs hotels, tented-camps en lodges

Noord-Tanzania is nog steeds een van de beste safaribestemmingen ter wereld. Verken onder begeleiding van een privé gids vanuit een 4x4 Land Rover de mooiste nationale parken in het noorden van Tanzania. Tegen de dramatische achtergrond van de Rift Vallei, biedt het Lake Manyara een compact circuit van wilde dieren, waarbij de boomklimmende leeuwen in een smalle strook acaciabos een rariteit én hoogtepunt zijn. Serengeti staat met recht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De immense weidse savannevlakte appelleert aan hét Afrika-gevoel pur sang. Het park dankt zijn naam en faam natuurlijk aan de jaarlijkse migratie van gnoes, zebra's en Thomson gazellen met vele roofdieren in hun kielzog. De Ngorongoro-krater vormt, met de grootste caldera ter wereld, een natuurlijke bescherming aan een van de sterkste dierenpopulaties ter wereld. Afhankelijk van het reisseizoen en de persoonlijke interesse in andere nationale parken, kan deze safarireis op maat worden samengesteld. De fraaie lodges - die je naar believen kunnen upgraden - dragen beslist bij tot een heerlijke Afrikaanse safaribeleving.

Uniek aan deze reis

 • Drie nationale wildparken
 • Fraaie accommodaties
 • Privé rondreis 4x4 Land Rover met gids/chauffeur
 • Verlenging naar Zanzibar & Mafia mogelijk
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Tanzania - Tanzania * Serengeti &  Ngorongoro Highlights

Tijdens de game drives met een 4x4 Land Rover ga je niet alleen op zoek naar de Big Five (leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn) maar natuurlijk ook naar de vele antilopesoorten, vogels, apen en mangoesten. Na een heerlijk verblijf in de Moivaro Lodge, al jarenlang een van de favorieten van SNP-reizigers, reis je met een privé gids (tevens chauffeur) door naar het Lake Manyara National Park. Dit kleine park bestaat voor tweederde uit het alkalische meer Manyara waar vaak een roze lint van flamingo's valt waar te nemen. Het park biedt een fantastisch contrast tussen het meer, de vloedbossen en acaciabossen tegen de dramatische achtergrond van de steile wanden van de Rift Vallei. Naast de vele vogels die je hier kunt waarnemen (meer dan 400 soorten zijn geteld!), zal het makkelijk zijn om olifanten en de boomklimmende leeuwen in het acaciabos waar te nemen, naast de klipspringers, de mangoesten en de Kirk dik-diks. De Serengeti spreekt tot de verbeelding, niet voor niets is dit park ook door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Naast de jaarlijkse migratie die hier plaatsvindt van miljoenen gnoes en honderdduizenden zebra's en gazellen, is de Serengeti ook de verblijfplaats van grote kuddes buffels, kleine groepjes olifanten en giraffen, duizenden elandantilopen, kongoni's, impala's en gazellen. Eenzame luipaarden hangen rond tussen de acaciabomen en cheeta's zul je op de weidse vlakten kunnen zien waar hun grote snelheid van over de 100 km/uur volledig tot zijn recht komt. Ook de minder makkelijk te spotten dieren kun je in de Serengeti waarnemen zoals de aardwolf, jakhalzen en hyena's. De granieten kopjes bieden niet alleen een prachtige plek voor roofdieren als uitkijkpost, het is tevens de plek waar rots-klipdassen rondhangen. In de Serengeti verblijf je twee nachten in de aangename Robanda safari Camp nabij de Ikoma toegangspoort. Een heerlijke plek die door de ligging in een savannen vlakte een groot gevoel van ruimtelijkheid geeft met eindeloze vergezichten. 

Het Ngorongoro Conservation Reservaat beslaat een enorm groot gebied vanaf de Empakaai krater in het noorden tot aan Lake Eyasi in het zuiden en Lake Ndutu in het westen. De Ngorongoro-krater vormt relatief een klein gedeelte van dit reservaat, doch de impact op de beleving is immens. Deze grote caldera biedt een natuurlijk 'thuis' aan vele diersoorten omringd door hoge bergwanden van 600 meter, een prachtig gezicht. De neushoorns voelen zich uitermate prettig in de krater, evenals de vele andere zoogdiersoorten (50 zijn er geteld van de 115 soorten in het gehele reservaat). De krater bezoek je vanuit de Ngorongoro Farm House, een heerlijke ruim opgezette lodge waar je vanaf de veranda op de beboste kraterwanden van de Ngorongoro-krater uitkijkt. Eenmaal terug in Arusha, lijkt de tijd even aan je voorbij te zijn gegaan, zoveel indrukken doe je op met het bezoek aan deze totaal verschillende nationale parken en het Ngorongoro Conservation Reserve. 

Uitbreiding van de safari

Deze safarireis is op elke plaats uit te breiden met een langer verblijf in de lodges die zijn opgenomen in deze safari. Ook kun je de lodges upgraden naar een luxer niveau. De safari maak je verder op maat door een verlenging van een paar dagen naar het Arusha Nationaal Park, Lake Eyasi, Lake Natron, de Ndutu-privé concessie en natuurlijk de beklimming van Mount Meru of de Kilimanjaro! Vanuit Arusha kun je de safari verlengen met een bezoek aan het specerijeneiland Zanzibar of het intieme kleine eiland Mafia. Even heerlijk uitrusten, snorkelen, duiken of je laten onderdompelen in deze overwegend islamitische cultuur. 

Dag 1

Bij aankomst op Kilimanjaro International Airport word je hartelijk verwelkomd door een vertegenwoordiger van onze lokaal agent. Met een privé transfer rijdt je naar de Moivaro Lodge ten oosten van Arusha. De lodge ligt te midden van een fraai aangelegde tuin vol met bloemen en koffiestruiken.

Overnachting in

Arusha - Moivaro Lodge (Arusha)

Dag 2

De gids (tevens chauffeur) haalt je op vanaf de lodge om vervolgens westwaarts te rijden. In het landschap van rollende heuvels met savanne begroeiing lopen Masai herders rond wakend over hun grazende koeien en geiten. Vlak voor de entree van het Manyara National Park arriveer je in het dorpje Mto wa Mbu dat bekend is om zijn levendige sfeer en de grote verscheidenheid aan etnische afkomsten van haar bewoners. 's Middags maak je een gamedrive in het kleine maar bijzondere Lake Manyara National Park. Dit park dankt zijn bekendheid aan de vele vogels en de zeldzame boomklimmende leeuwen. In het wildpark beland je in een paradijselijk oerwoud waarin veel apen zich kunnen ophouden. Rondom het meer, wat dieper het park in, is het gebied steppeachtig en tevens de ontmoetingsplek voor veel wildsoorten: olifanten, waterbokken, nijlpaarden, gnoes, impala's en natuurlijk ook roofdieren zoals leeuwen en hyena's. Rond het meer leven doorgaans duizenden flamingo's, pelikanen, ibissen, reigers en majestueuze visarenden. Bij de Hippo Pool - een van de weinige plekken in Manyara waar je de safariauto mag verlaten - kun je het gedrag van een groot aantal nijlpaarden van dichtbij bestuderen. Het gesop, geplons en gegaap van de enorme beesten is een vermakelijk schouwspel. Maar kijk ook omhoog: de zogenaamde boomklimmende leeuwen in Lake Manyara National Park hebben de merkwaardige gewoonte af en toe een dutje te doen in een acaciaboom.

Tegen het eind van de middag rijd je het park uit op weg naar het Manyara Wildife Safari Camp, een kleinschalig tented camp met uitzicht op Lake Manyara en de hellingen van de Rift Vallei. Mocht er tijd zijn, neem dan een verfrissende duik in het zwembad met uitzicht op het meer. De zonsondergangen vanaf hier zijn mooi om mee te maken. 's Avonds vindt het diner plaats.

Verlenging Arusha National Park! Voordat je deze safarireis aanvangt naar Lake Manyara, is een verkenning van het Arusha NP een zeer de moeite waard voor de wandel- en vogelliefhebbers.

Verlenging Tarangire NP! Nog voordat je doorrijdt naar Lake Manyara, is een verlenging naar het landschappelijk fraaie Tarangire National Park de moeite waard. Met name in de droge tijd trekken veel olifanten en andere wildsoorten naar dit park waarin de Tarangire-rivier zorgt voor een constant aanbod van water.

 

Overnachting in

Nabij Lake Manyara - Riftvallei

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Tanzania Noord * Arusha National Park

Arusha National Park is dan wel bescheiden qua grootte (137 km2) in vergelijking met andere parken in Tanzania, het op slechts 21 km ten noorden van Arusha liggende park heeft veel moois te bieden voor wandelaars en vogelaars. De door mineralen verschillend gekleurde alkalische Momella meren trekken veel vogels aan, waaronder flamingos in het broedseizoen. Op de rand van de Ngurduto krater groeien prachtige orchideeën, varens en (korst)mossen met kans op franjeapen en duikers. Vanaf mooie uitzichtpunten kijk je neer op de drassige bodem van de krater waarin buffels en olifanten grazen. Door de afwezigheid van grote katachtigen, kan er in het Arusha NP goed worden gewandeld. Onder begeleiding van je gids maak je een eenvoudige wandeling. 's Middags keer je terug bij de lodge in Arusha waar je overnacht.

Tanzania Noord * Tarangire National Park

De natuurlijke schoonheid ontleent het Tarangire National Park (2850 km2) aan de Tarangire-rivier die meanderend door het heuvelachtige landschap stroomt. Er zijn prachtige uitzichtpunten om te genieten van een met baobab bezaaid landschap en de zo kenmerkend gevormde acacia's waar giraffen kunstig met hun lange tong langs de messcherpe doorns de blaadjes weten te vinden. De grazige weiden - die regelmatig overstromen door de rivier - worden kort gehouden door ‘grazers’. De rivier vormt een jaarlijkse bron voor dieren in met name de droge tijd. Met je eigen chauffeur/gids ga je op zoek naar olifanten en leeuwen die in de bomen klimmen. Het park heeft met 550 broedende vogelsoorten het hoogste aantal ter wereld! Geniet van deze natuurpracht met als uitvalsbasis een kleinschalig tentenkamp op slechts 5 km vanaf de ingang van Tarangire NP. Hoe heerlijk is de vol pension verzorging na een dag van game-activiteiten.

Dag 3

Na het ontbijt wordt er koers gezet naar de Serengeti. Je rijdt de Grote Slenk uit dat een fraai zicht geeft op het Manyara meer. Het dorp Karatu is de 'gateway' van het gebied dat wordt aangeduid met de naam 'Ngorongoro Conservation Area'. Vlak voor de toegangspoort om Serengeti in te rijden, kunnen jullie in overleg met de gids/chauffeur een korte stop maken bij de Olduvai Gorge. In deze kloof van ca. 50 km lengte trof de antropoloog Louis Leakey fossielen aan van de voorouders van de mens. 

Serengeti is Tanzania’s oudste en populairste nationale park, beroemd om haar jaarlijkse migratie wanneer ca. 1,5 miljoen gnoes over de open vlakten stormen, terwijl er meer dan 200.000 zebra’s en 300.000 Thomson-gazelles aan de trek van de gnoes deelnemen op zoek naar nieuwe, verse graslanden. Zelfs wanneer de migratie stil ligt, biedt de Serengeti onbetwistbaar de meest sprankelende mogelijkheden voor het observeren van wild in Afrika: grote kuddes buffels, kleinere groepen olifanten en giraffes en duizenden elandantilopen, topi’s, hartebeesten, impala’s en Grant-gazelles zo ver als het oog reikt. Het gebied wordt gekenmerkt door 'kopjes', granieten rotsformaties die als eilandjes in de savanne liggen. Vaak dienen ze als uitvalsbasis voor leeuwen en luipaarden. Vanuit de hoogte overzien ze hun jachtgebied perfect! Al game-drivend rijd je dwars door de Serengeti op weg naar het noorden waar je de komende twee nachten verblijft in Ikoma Tented Camp.

Overnachting in

Nabij Ikoma-gate Serengeti - Ikoma Tented Camp

Dag 4

Vroeg in de ochtend maak je een game drive door Serengeti op zoek naar de 'big five' (olifant, buffel, luipaard, leeuw en neushoorn). Zonder twijfel is het Serengeti National Park het beroemdste wildpark ter wereld. Het is uniek in zijn soort vanwege de ecologische waarde en schoonheid en daardoor niet te vergelijken met andere wildparken. Dit grootste ecosysteem in oostelijk Afrika bestaat uit 30.000 km2, waarmee het haar naam Serengeti, in het Masai 'eindeloze vlaktes' alle eer aan doet. De Serengeti bestaat uit het Serengeti National Park en een aantal beschermde natuurreservaten (waaronder het Masai Game Reserve in Kenia), die onder beheer vallen van de overheden in Tanzania en Kenia. Het gebied huisvest de grootste migratie van zoogdieren ter wereld. In het park leven meer dan drie miljoen dieren. De Big Five ontbreekt hier natuurlijk niet, al is de beschermde neushoorn vanwege zijn zeldzaamheid minder vaak te zien. Een ontmoeting met vier leden van de Big Five kan bijna worden gegarandeerd. Ook vogels zijn er in overvloed, in totaal zijn er meer dan vijfhonderd soorten geteld.

Jaarlijks vindt in de Serengeti de Grote Trek plaats. Een immense migratie van ongeveer 1,5 miljoen gnoes en 200.000 zebra’s. Een spektakel bestaande uit kuddes van zo’n 40-50 km lengte, die op de voet gevolgd worden door roofdieren als hyena’s en jakhalzen, die hun kans bij de zwakkere dieren afwachten. Wanneer de migratie precies plaatsvindt is niet te zeggen. Het is een onvoorspelbare en spontane gebeurtenis, die samenhangt met de komst van de regen. De korte regentijd begint rond half oktober en zorgt ervoor dat de eerste kuddes migreren vanuit de Masai Mara naar de groene grasvlaktes in het zuidoosten van de Serengeti, rond Lake Ndutu. Daar komt de trek tot stilstand en verspreidt de kudde zich over de vlaktes, waardoor roofdieren hun slag slaan. Hier worden ook de kalveren geboren in januari en februari en als de grasvlaktes half maart kaalgevreten zijn, trekken de eerste kuddes weer westwaarts.

In de maanden april en mei passeren ze het gebied tussen de Moru Kopjes en het westen van Seronera vallei. In juni kunnen de kuddes zich splitsen; een klein deel gaat direct noordwaarts, de rest trekt eerst verder naar het westen naar de Grumeti rivier. Hier steken zij de rivier over, opgejaagd door de vele krokodillen. Begin juli komt de kudde weer bij elkaar om verder te trekken naar de Mara rivier. De dieren die de oversteek halen blijven tot eind oktober in de Masai Mara. Overigens hebben veel andere diersoorten, zoals gazellen, giraffes en roofdieren vaak een vast territorium. Zij migreren dus niet, waardoor er altijd genoeg te zien is in het gehele park.

Bij terugkomst in de lodge zal een verfrissing een aangename weldaad voor lichaam en geest zijn. 's Avonds zal het diner je heerlijk smaken. 

Overnachting in

Serengeti Nationaal Park - Ikoma Tented Camp

Dag 5

Na het vroege ontbijt staat er een lange rijdag op het programma. Je rijdt via Seronera terug naar de Naabi Hill-toegangspoort waarmee je de Serengeti verlaat. Met kans om nog leeuwen, jachtluipaarden, hartebeesten, dik-diks,  steenbokken en vele vogels te zien, rijden we naar de Ngrongoro Farm House op slechts 5 km vanaf de dichtsbijzijnde toegangspoort tot de Ngorongoro krater. De ruim opgezette lodge, met prachtig uitzicht over een grote tuin en aan de einder de vulkaan Oldeani, beschikt over grote kamers met een zitje en een openhaard. Sommige kamers zijn met een tussendeur verbonden, ideaal voor families. Geniet van het zwembad en de omheinde tropische tuin. De lodge beschikt over een organische groententuin, de koffie komt van de eigen plantage, men maakt gebruik van zonne-energie en men scheidt het afval. 's Avonds vindt het diner plaats.

Verlenging Ndutu! Beleef de migratie van ca. 3 miljoen gnoes (!) van dichtbij in de periode december t/m maart met de Ndutu Lodge als basis. In de periode hier buiten is de lodge aantrekkelijker geprijsd én je beleeft een rustige en bijna exclusieve safaribeleving. 

Overnachting in

Ngorongoro Highlands - nabij Karatu

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Tanzania Noord * Ndutu privé concessie

In de periode december t/m maart vindt in het Ndutu gebied, op de grens van Serengeti en de Ngrongoro Conservation Area de grote migratie plaats. Ruim 3 miljoen gnoes, 200.000 zebra's en 300.000 Thomson gazwellen trekken rond naar de grazie weiden in dit gebied. De Ndutu Lodge, met huisjes die lekker in de schaduw onder acaciabomen liggen met een geweldig uitzicht over het sodameer Ndutu, vormt een uitvalsbasis om dit schouwspel van dichtbij mee te maken. In het regenseizoen passeren de kuddes gnoes, zebra's en Thomson gazellen dit gebied. Omdat Ndutu een privé-concessie is, mag hier ‘off road’ gereden worden. Zodoende kun je hier dichtbij het wild komen dat bestaat uit leeuwen, luipaarden, cheeta’s, hyena’s, olifanten, giraffes, harte beesten, dik-dik en vele vogelsoorten. In de periode buiten het migratie-seizoen om, is de lodge aantrekkelijker geprijsd én je beleeft een rustige en bijna exclusieve safaribeleving.

Dag 6

Vanaf de Ngorongoro Farm House rijd je in ca. 1,5 uur naar de kraterrand van de Ngorongoro. Het grootste natuurlijke amfitheater ter wereld (doorsnee van 20 km) beschikt over grote wildconcentratie. Zijn naam dankt de krater aan de Masai, de huidige bewoners van het gebied, die je regelmatig in het reservaat tegenkomt met vee. De chauffeur/gids rijdt behoedzaam naar de kraterbodem van de uitgedoofde vulkaan. Door velen wordt Ngorongoro beschouwd als een wereldwonder met de toepasselijke bijnaam "Ark van Noach". De krater is de thuisbasis van neushoorns, olifanten, buffels, hyena’s en leeuwen. Vanwege de beslotenheid van de krater en de continue aanwezigheid van voldoende voedsel zijn leeuwen hier gemiddeld zelfs groter dan in de rest van Afrika! De Ngorongoro biedt een grote kans om de Big Five te zien. Ook meer dan honderd unieke vogelsoorten leven op de bodem van de krater, rondom het sodameer Lake Magadi. In de loop van de middag keer je weer terug naar de lodge waar je in de namiddag kunt relaxen in of rondom het zwembad, je privé veranda of de lounge met haar vele comfortabele zithoekjes. 's Avonds vindt het diner plaats.

Overnachting in

Ngorongoro Highlands - nabij Karatu - Ngorongoro Farm House

Dag 7

Na het ontbijt rijd je terug naar Arusha, een rit van ongeveer 3 uur alwaar deze safarireis eindigt. Afhankelijk van het vervolg van je reis, wordt je naar de luchthaven of naar je accommodatie in Arusha gebracht.

Verlenging Zanzibar of Mafia! Sluit de safarireis ontspannen af met een verblijf op het specerijeneiland Zanzibar.  Check de reisarrangementen naar Fumba Beach Lodge en de Shooting Star Lodge, beide verblijven die zeer in smaak vallen bij SNP-reizigers. Ook kun je de safari verlengen naar het eiland Mafia, een veel kleiner én dunbevolkter eiland dan Zanzibar. 

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Zanzibar * Fumba Beach Lodge

Op een half uur ten zuiden van Zanzibar's hoofdstad Stonetown, ligt een oase van rust. Met een verblijf in de Fumba Beach Lodge sluit je je safarireis in alle rust en comfort af. Geniet in de ruime bungalows met veel privacy en omgeven door veel schaduw onder de palmbomen. Het privé strand van Fumba of de ligbedden rondom het grote zwembad nodigen uit om te ontspannen. Dat doe je ook bij het ondergaan van een van de vele scrubs en massages van Full Body tot aan een rug-, nek- en schoudermassage. Fumba grenst aan het Menai Bay Conservation Area. Het 8 km Ukombe-rif huisvest in kristalhelder water een duizelingwekkend marine-leven. Het is niet ongewoon dat je tuimelaars tegenkomt, bultruggen, clownvissen, blauwgespikkelde pijlstaartrog en morenen. Het exclusief voor gasten van Fumba ter beschikking staande Dive Center regelt al je snorkel- en duikexcursies. Ook kun je voor de kust gaan kayakken, het Jozani Forest verkennen met zijn zeldzame red colobus-apen, Oman-ruïnes uit de slaventijd, nauwe straatjes van Stonetown en de geurige specerijen tijdens een 'spicetour'.

Zanzibar * Shooting Star Lodge

Een verblijf op Zanzibar is een reis terug in de tijd. De jarenlange invloed van Oman-sultans wordt gereflecteerd in de architectuur, couleur locale en het moslim-geloof van dit eiland met een status aparte. Rond je safari in stijl af met een verblijf in de Shooting Star Lodge. Vanaf het zwembad hoog bovenop de koraalrotsen geniet je van een 180 graden weids uitzicht over de Indische Oceaan en de brede witte noordoostelijke zandstranden. Het gastvrije personeel is behulpzaam met het maken van duiken, tochtjes per dhow of andere activiteiten die dit specerijeneiland Zanzibar kleuren en geuren.

Tanzania * Mafia Island

Mafia Island; een waar paradijs voor liefhebbers van rust! Een unieke 'hide-away' om uw safari even helemaal te vergeten. Tijd om te rusten en te genieten. Het eiland bestaat uit slechts 10 dorpjes met in totaal 17.000 inwoners. Relax aan het prachtige zandstrand van Chole Bay dat onderdeel is van de eilandenarchipel. Het marinepark beschermt vele vissoorten, schitterend koraal, bedreigde zeeschildpadden en dolfijnen. Snorkel en duik overdag of ga diepzeevissen! 's Avonds is het heerlijk genieten van allerlei heerlijke zeevruchten en de ontelbare sterren aan de hemel.

Gnoetrek

De migratie van de gnoes in het Serengeti-Mara ecosysteem is een continu proces. Een immense migratie van ongeveer anderhalf miljoen gnoes, tweehonderdduizend zebra’s en driehonderdduizend Thomson gazellen. Een spektakel bestaande uit kuddes van zo’n 40-50 km lengte, die op de voet gevolgd worden door roofdieren als hyena’s en jakhalzen, die hun kans bij de zwakkere dieren afwachten. Wanneer de migratie precies plaatsvindt is niet te zeggen. De Grote Trek volgt het patroon van de regenval, en het tijdstip van de trek hangt hiermee nauw samen. Dat betekent dat de gnoes per jaar tot een maand eerder of later op een bepaalde plaats zijn tijdens hun Grote Trek. In het gebied rondom de Ngorongoro-krater en Lake Ndutu, worden in de maand februari per dag duizenden gnoe's geboren in een tijdsbestek van zo'n 2 weken. Dit wereldspektakel is de reden voor veel mensen om naar dit deel van Tanzania af te reizen. Natuurlijk gaat de natuur daarin geheel zijn eigen gang, en is vooraf nooit precies aan te geven in welke weken dit precies gaat plaatsvinden. De grootste kans op het zien van de gnoetrek heb je in de periode april-juni in het westen van de Serengeti, in de maanden juni tot en met september in de Masai Mara (Kenia) en van december-maart op de vlaktes tussen de Serengeti en de Ngorongoro krater.

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Bij de keuze van de hotels en lodges tijdens deze safarireis, wordt zoveel mogelijk gelet op kleinschaligheid, ligging en service. Sommige accommodaties zijn zelfs geselecteerd op basis van schaduw, grootte van de tuin of bijzondere excursies die men aanbiedt. Alle kamers beschikken over een en-suite badkamer en klamboes. Met de feedback van onze klanten, onze eigen kennis ter plaatse en de kennis van de lokaal agent van SNP, wordt elk jaar weer beoordeeld welke accommodaties worden opgenomen in onze safarireizen in Oostelijk-Afrika.

Over de maaltijden

De maaltijden tijdens uw verblijf in de diverse accommodaties worden meestal opgediend in de vorm van een buffet. De lunches geniet u in de lodges of onderweg. Indien de rijafstand te lang is, gaat er dus een boxlunch mee, die bestaat uit een stukje kip, ei, broodje, fruit en wat zoetigheden. Neem zelf wat muesli-repen of sultana's mee vanuit Nederland, altijd een goede aanvulling!

Inbegrepen

 • verblijf accommodaties
 • maaltijden vol pension (behalve verblijf Arusha o.b.v. ontbijt )
 • privé vervoer per 4x4 Land Rover tijdens safari
 • deskundige privé gids (tevens chauffeur)
 • entrees nationale parken (a US$ 480 p.p.)
 • entree Ngorongoro-crater voor auto (a US$ 300)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • visum
 • drankjes
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. fooien en souvenirs)

Geschikt voor kinderen

vanaf 8 jaar en ouder

Extra dagen

U kunt deze standaardreis op elke overnachtingslokatie uitbreiden met extra nachten naar eigen wens. Houdt u er rekening mee dat er naast de meerprijs voor de extra nachten accommodatie ook kosten bijkomen voor de dagen dat u langer gebruik maakt van de safari-auto, de chauffeur/gids en de entree van het nationale park als u hierin verblijft, dan wel hier naartoe gaat met uw extra dagen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Kilimanjaro International Airport.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Omdat Tanzania tegen de evenaar aan ligt, zijn de temperatuurschommelingen in de loop van het jaar klein. Naar gelang de hoogte zijn er echter flinke verschillen in temperatuur. Met name ‘s nachts kan het kwik in de bergen tot 10° C dalen, terwijl het in de overige, lagere noordelijke delen overdag tot 35° C kan oplopen.Het klimaat kent geen indeling in zomer of winter, maar wordt ingedeeld in vier andere seizoenen:

 • van eind maart tot begin mei is het regenseizoen met zware regenval.
 • van juni tot en met oktober is het koeler en droog weer met af en toe een korte regenbui.
 • Vanaf oktober tot begin december is het de periode van de zogenaamde korte regens, met vooral aan het einde van de middag en 's nachts regenbuien. De rest van de dag is het afwisselend bewolkt en zonnig weer, waardoor er ook in deze tijd goed te reizen valt.
 • Na de korte regens is het van eind december tot en met medio maart droog en heet.
Ieder seizoen heeft zijn bekoring: na de regentijden is het land groen, bloeien de bloemen en worden de meeste jonge dieren geboren. Daarna krijgt de savanne zijn typische goudgele kleuren en worden de katachtigen beter zichtbaar, omdat het lange gras afgegraasd wordt. In welke periode je ook reist, neem beslist een winddicht jack mee, een warme fleece en een sjaal. Indien je in de hoger gelegen gebieden overnacht of 's ochtends een gamedrive maakt, kan het het hele jaar door koud zijn.

Over onze lokale partner

Naast het feit dat de lokale partner van SNP op haar kantoor efficiënt omgaat met alle verbruiksproducten, zetten zij zich actief in om het gebruik van niet hervulbare plastic flessen zoveel mogelijk te ontmoediegn. De lege flessen gaan naar een lokaal bedrijf waar er meubilair van wordt gemaakt die door de agent weer worden gebruikt bij de inrichting. Wellicht dat er in de toekomst ook huizen van kunnen worden gebouwd. De agent wil in de komende jaren recyclen meer onder de aandacht brengen door o.a. hervulbare waterflessen te promoten.

Onze partner heeft de status van Travelife Partner behaald. Deel uitmaken van Travellife heeft hen ‘opgevoed’ hun sterke en zwakke punten met betrekking tot duurzaamheid beter te begrijpen. Hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid willen ze blijven verbeteren met als doel uiteindelijk het label van Travelife Certified te verkrijgen. 

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status. 

Tanzania, plastic verboden 

De Tanzaniaanse autoriteiten zich als een van de eerste landen in de wereld uitgesproken tegen het gebruik van niet herbruikbaar plastic. Vanaf 1 juni 2019 is het bij wet niet meer toegestaan plastic  tasjes het land in te voeren en in het land zelf te gebruiken. Uitzonderingen hierop zijn ziplocs (hergebruik is het doel hiervan), plastic verpakkingsmateriaal bij eten, sanitaire producten en medicijnen. Bij de immigratie kan zowel je hand- als ruimbagage hierop worden gecontroleerd.   

CO2 Voetafdruk 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Tanzania ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

 

De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse shilling (Tsh of TZS). Er zijn briefjes van 200, 500, 1000, 5000 en 10.000 shilling in omloop. Munten zijn er van 50, 100 en 200 shilling. Voor één euro ontvang je ongeveer Tsh 2576 (augustus 2019).

Tijdens deze reis naar het noorden van Tanzania dien je rekening te houden met bijkomende kosten zoals drankjes, souvenirs, uitgaven van persoonlijke aard en fooien. Wij adviseren je geld mee te nemen in de vorm van contante € 's tesamen met een pinpas (pinnen is op de luchthaven van Kilimanjaro Airport en in de plaats Arusha mogelijk). Contante €'s kun je ter plaatse bij veel wisselkantoortjes omwisselen in Tanzaniaanse shillingen. Het gebruik van traveller cheques raden wij af. Bellen met je mobiele telefoon kost ongeveer € 2 per minuut (afhankelijk van je telecomprovider). Je hebt een redelijk goed bereik. Indien je verwacht veel te moeten bellen, loont het de moeite om ter plekke een simkaartje aan te schaffen.

Het minimum geadviseerde zakgeld bedraagt € 250. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Fooien

In Tanzania is het gebruikelijk om degene die een dienst goed verricht met een fooi te bedanken. Houd rekening met een adviesbedrag van US$ 20 per safaridag voor de gids/chauffeur. Dit bedrag is ongeacht het aantal deelnemers waaruit je reisgezelschap bestaat. Uiteraard is het geven van een fooi niet verplicht. Mocht je tevreden zijn over de diensten van de gids/chauffeur, zie het vermelde bedrag dan als een leidraad. Je mag hier naar eigen inzicht van afwijken. Mocht je kamperen dan geldt hetzelfde bedrag van US$ 20 per dag voor de meereizende kok.

Daarnaast gelden lagere fooien voor bedienend personeel in restaurants en het belonen van dragers van je bagage van de auto naar de accommodatie. Mochten kinderen vragen om een gunst, dan adviseren wij een erkende ontwikkelingsorganisatie of een lokaal ontwikkelingsproject te steunen. 

Tijdens de safari wordt er gereden in 4x4 safarivoertuigen (Toyota Landcruisers/Landrovers) die zijn uitgerust voor het soms moeilijk begaanbare terrein. Aan boord zijn boeken aanwezig om bij het zien van dieren er direct iets meer over te lezen. Je hebt tijdens de gehele reis een eigen chauffeur die tevens ook je gids is. Een raamplaats is in de safarivoertuigen altijd gegarandeerd voor een optimaal zicht tijdens de gamedrives! Alleen bij de luchthaventransfers kunnen ook andere voertuigen worden ingezet.

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak (25 liter)
 • Weekendtas of zachte koffer
 • Lichte wandelschoenen
 • Fleece jack
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Winddicht jack
 • Veldfles (min. 1 liter)
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Lippencrème met UV-filter
 • Eventueel foto- en/of filmcamera
 • Eventueel verrekijker
 • GELDIG paspoort
 • Zaklamp
 • Check 'van belang' en 'vaccinaties' ivm Gele Koorts

Wij raden u aan voor deze reis een weekendtas mee te nemen. Een koffer met een harde buitenkant raden wij af daar het lastiger is deze goed op te bergen in de safari-auto. Met weekendtassen kan de ruimte in de auto optimaal worden benut. U hoeft nergens tijdens de reis met uw bagage te wandelen. Een dagrugzakje voor veldfles, regencape en eventueel verrekijker, fototoestel en/of videocamera is voldoende.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden

Voor een bezoek aan Tanzania heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 6 maanden geldig dient te zijn bij je vertrek uit Tanzania. Je paspoort moet minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende pagina's bevatten.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Tanzania (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Tanzania heb je een toeristisch visum nodig (single entry, maximaal 90 dagen geldig). We raden je met klem aan je visum vooraf aan te vragen waarmee je de immigratie bij aankomst in Tanzania bespoedigt. Lokaal een visum aanvragen behoort nog tot de mogelijkheid maar kan ca. twee uur in beslag nemen. Voordat de aanvraag van een digitaal visum staan 10 dagen. Vraag je visum dus minimaal 3 weken voor vertrek aan. Je paspoort dient nog minimaal 1 lege bladzijde te bevatten en nog 6 maanden geldig te zijn op de dag dat je het land binnenkomt.

Gebruik de volgende link voor het digitaal aanvragen van je visum: elektronisch visum  

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Tanzania (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je bijzondere aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de reisleiding en/of je chauffeur/gids in over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, e.d.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen de felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek.

Hoogteziekte
Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro (5895 m) kun je last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bijv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen of een arts te raadplegen. Heb je reeds in Nederland/België ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij je dringend je (huis)arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag).
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)

Lezenswaardige boekjes over gezondheid in de tropen en reizen met kinderen

’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Gezond op reis met kinderen' zijn lezenswaardige boekjes met veel informatie over risico's, tips en adviezen om gezond op reis te gaan en blijven. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en internetwinkels. 

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Tanzania en Zanzibar binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Tanzania en op Zanzibar zelf komt Gelekoorts voor. Reist u door naar Kenia: voor dit land is vaccinatie tegen Gelekoorts VERPLICHT.
Voor Tanzania is een Cholera-verklaring vereist, wanneer u over land Tanzania binnenkomt.

Malaria
In Tanzania komt het hele jaar Malaria voor in gebieden die op minder dan 1.800 m hoogte liggen. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In wildparken mag je zonder toestemming van de chauffeur/gids niet uit de auto stappen.

Recent reisadvies
Op www.minbuza.nl vind je meer informatie over het huidige reisadvies van Tanzania.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

cheetah.jpg

Tanzania - Serengeti & Ngorongoro

Serengeti, Ngorongoro en Lake Manyara

Safarireis met privé chauffeur/gids langs hotels, tented-camps en lodges

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten