Tanzania - Selous en Mkumi, 9 dagen Top wildparken in Zuid Tanzania

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Safarireis met privé chauffeur/gids langs tented-camps, hotels en lodges

Twee juwelen van wildernis-gebieden, Nyerere Game Reserve en het Mikumi Nationaal Park met een lekker actief element, een fraaie wandeling in de Uluguru bergen. Het midden van Tanzania is ongerept en ruig. Uitgestrekte savannes met grote aantallen zoogdieren. Alleen al in Selous leven naar schatting 200.000 buffels, 30.000 olifanten en 80.000 gnoes! Het relatief rustige toeristische centrale gedeelte van Tanzania zal een verademing zijn voor diegene die komt voor een pure wildernisbeleving in al haar schoonheid!  Met deze volledig verzorgde safarireis - te verlengen naar het Ruaha Nationaal Park, de Udzungwa Mountains en de Kilwa ruïnes - staat u temidden van nijlpaarden, krokodillen, hyena's, wilde Afrikaanse honden (!) en talloze vogels. Een belevenis pur sang!

Uniek aan deze reis

 • Betaalbare safarireis overland
 • Drie prachtige verlengingen naar Ruaha NP - Udzungwa NP en Kilwa ruïnes
Zwaarte
Comfort

Artikel | Koos Dijksterhuis over Tanzania

Koos Dijksterhuis maakte deze reis met gids Mohammed. Hij beschrijft dit mooie gebied en de bijzondere ervaringen met wilde dieren en vogels. Leer hier verder.....

Dag tot dag

Tanzania - Tanzania * Nyerere en Mkumi

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Bij aankomst op de luchthaven van Dar es Salaam word je verwelkomd door onze lokale partner. Je wordt met een privé-transfer naar een comfortabel middenklasse hotel gebracht in het centrum van Dar es Salaam op het schiereiland Msasani. Je hebt een fraai uitzicht op de Indische Oceaan. Het hotel is omgeven door kleine winkeltjes, een ijssalon, cafeetjes en restaurants. Vooral 's avonds bruist het hier van gezelligheid.

Overnachting in

Dar es Salaam

Dag 2

Na het ontbijt staat de 4x4 safariauto klaar met je privé chauffeur die tevens de gids is. De drukte van Dar es Salaam laten we snel achter ons. In ongeveer vier uur rijden we naar het Mikumi National Park. We komen rond de lunchtijd aan bij het Mikumi Wildlife Camp waar je de komende nachten verblijft. Dit oudste tented-camp in het Mikumi Nationaal Park wordt regelmatig bezocht door impala's, buffels en olifanten. Vogelliefhebbers komen volop aan hun trekken. Het tented-camp is met 12 ruime tented-lodges kleinschalig. Je geniet van een ruime veranda en een en-suite badkamer. Voordat je 's middags de eerste gamedrive maakt, biedt het zwembad een aangename verkoeling.

Mikumi National Park wordt gekenmerkt door een zeer afwisselend landschap, karakteristiek voor de Oost-Afrikaanse savanne. Het park ligt in de regenschaduw van de Ulugur Mountains, wat duidelijk waarneembaar is in de plantengroei. Grassavanne en moerassen komen hier veelvuldig voor. De moerassen worden gevoed door de Mkatarivier, die naast de uitlopers van de Uluguru Mountains, het landschap voor een belangrijk deel bepaalt en wilde dieren aantrekt. Er leven Masai giraffen, zebra's, eland-antilopen en hartebeesten. Met wat geluk zie je aan de rivier kudus. Opmerkelijk is verder de leeuwenpopulatie die tijdens de regentijd nog wel eens in de boom willen klimmen.

Overnachting in

Mikumi Nationaal Park

Dag 3

Vandaag breng je door met het maken van een game drive door het Mikumi National Park. Een picknick lunch gaat mee. Een populair deel van het park, Mkata Plains, zal worden bezocht. Het is hier waar de leeuwen de kuddes zebra's, buffels en impala's aanschouwen in een gebied dat doet denken aan de weide Serengeti vlaktes. Er leven meer dan 400 vogelsoorten in het park. Een goede plek om vogels waar te nemen zijn de waterpoelen 5 km ten noorden van de ingang. Het is tevens de plek waar nijlpaarden actief zijn.

Overnachting in

Mikumi Nationaal Park

Dag 4

Na het ontbijt rijd je richting de stad Morogoro dat aan de voet ligt van de Uluguru bergen. In de middag brengen we een bezoekje aan deze kleurrijke lokale markt. Je verblijft in een kleinschalige ecologische boerderij even buiten Morogoro. Op de boerderij worden organische kruiden verbouwd voor de export. De boerderij ligt op een terrein waar je heerlijk kunt ontspannen bij het zwembad. Het is er heerlijk vogelen in de tuin en je kunt een paar gemarkeerde wandelingen maken (2,3 en 5,5 km; op verzoek een lokale gids aanwezig). Vanuit deze boerderij maak je morgen de trektocht naar de Uluguru bergen.

Verlenging Ruaha National Park! Voordat je naar Morogoro rijdt, is het mogelijk de safari te verlengen met het vierdaagse arrangement Ruaha National Park, Tanzania's tweede grootste wildpark. Het ontleent haar naam aan de Ruaha rivier. De rijtijd vanaf Mikumi naar Ruaha is ongeveer 6 uur.

Wandelen in het Udzungwa Natioaal Park! Voordat je naar Morogoro rijdt, is het mogelijk om je safari te verlengen met het driedaagse arrangement Udzungwa National Park. Vanwege de topografie van regenwoud tot aan hooglandbos, is de biodiversiteit groot. Langs goed onderhouden bospaden verken je watervallen en spot je franje-apen.

Heb je interesse voor beide verlengingen, dan vindt eerst die naar Ruaha NP plaats, daarna die naar Udzungwa National Park. Hierna vervolg je de safari naar Morogoro.

Overnachting in

nabij Morogoro

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Tanzania Zuid * Ruaha Nationaal Park

In het Ruaha Nationaal Park, Tanzania's 2e grootste park, tref je uitgestrekte weidevelden, waarop buffels, zebra's, olifanten en vele andere soorten wild grazen. Dit alles in een grandioos rivier- en berglandschap. Een verblijf in Ruaha staat synoniem voor een 'el dorado' voor wildliefhebbers. Roofdieren en grote zoogdieren komen er met name in het droge seizoen voor (medio mei t/m december). Voor vogelaars en liefhebbers van bloemen zijn juist weer de reismaanden januari t/m april het meest geschikt. Vanuit het verblijf op de flanken van de Ideremle Mountain, is het verblijf al adembenemend met een panoramisch uitzicht. Een heerlijke uitvalsbasis om dit ongeëvenaarde wildgebied te verkennen.

Tanzania Zuid * Udzungwa Nationaal Park

Op ca. 65 km ten zuiden van Mikumi ligt de ingang naar het Udzungwa Nationaal Park. Udzungwa is het enige nationale park in Tanzania waar het regenwoud ononderbroken van het laagland stijgt tot het hooglandbos tot aan de 2576 m. hoge piek van het gebergte. Het gebergte is een fenomeen vanwege haar uitzonderlijke biodiversiteit. Het bestaat uit een uitstekend netwerk van goed onderhouden routes in het park.

Dag 5

's Ochtends vroeg bij dag en dauw maak je je klaar voor de eerste stevige wandeling in de Uluguru bergen. Na een half uurtje rijden kom je aan in het dorp Towero. Vanuit hier begint de wandeling naar een plek die Rovuma heet. Vandaar gaat het pad verder naar het dorpje Morningside op 1200 meter hoogte, vanuit waar je een weidse blik hebt over Morogoro. Je stopt voor een picknick-lunch bij Morningside House dat een verblijf was tijdens de koloniale periode. Je vervolgt de wandeling naar het Uluguru North bosreservaat wat ongeveer een uur verder de berg op is. Via kleine soms wat steile paadjes wandel je door tropisch woud met vogels. In de middag daal je af naar Towero en rijd je terug naar Morogoro.

Overnachting in

Morogoro

Dag 6

Een avontuurlijke route staat vandaag op het programma. Je passeert dorpjes, rijdt door rivieren en over smalle bruggetjes en door het tropische woud van de Uluguru Mountains. Vanwege de lange reisdag gaat er een lunchpakket mee aan boord. Via de westelijke ingang, de Matambwe Gate, gaan we Nyerere National Park binnen. De lange reisdag zal snel vergeten zijn daar eenmaal in Nyerere aangekomen we direct met de safari beginnen!

Nyerere (voorheen Selous Game Reserve) is het grootste en oudste aaneengesloten park van geheel Afrika dat vanaf 1982 als Werelderfgoed op de lijst is geplaatst. Het park kent de grootste populatie in geheel Afrika van de met uitsterven bedreigde Afrikaanse wilde hond en huisvest de helft van alle olifanten in Tanzania. De komende nachten verblijf je in het Selous Wilderness Camp. Het kamp ligt aan de zuidoever van de Rufiji Rivier. Je steekt met een boot de rivier over om bij het kamp te komen. Er zijn 7 grote tenten elk bedekt met een dak van gras. Het water van de buitendouche wordt door zonne-energie verwarmd. De tenten zijn leuk ingericht en ze gaan op in de kleuren van de wildernis. Vanuit de tent heb je veel privacy om ongestoord van het rivierleven te genieten.

Overnachting in

Nyerere National Park

Dag 7-8

Vandaag verken je de hele dag het Nyerere National Park. Met je gids ga je op safari om dit unieke game reservaat te verkennen. Met de safariauto rijd je langs moerassen en over de eindeloze savanne. Nyerere is 'big five country'. Oftewel de olifant, buffel, luipaard, neushoorn en leeuw, ze komen er allemaal voor. Echter de kans om een schuwe neushoorn te spotten is klein. Naast de vele andere dieren zal je aandacht worden getrokken door de kleurrijke vogels. Er gaat een picknick-lunch mee. Op het heetst van de dag houd je een kleine siësta. De volgende dag wordt er alleen 's ochtends een game drive gemaakt, de middag heb je vrij om heerlijk te ontspannen.

Overnachting in

Nyerere National Park

Dag 9

In de loop van de ochtend vangt de terugreis aan naar Dar es Salaam. Via Kibiti rijd je over deels onverharde en verharde wegen via kleine dorpjes tot aan Dar es Salaam. Na ongeveer 6-7 uur rijden arriveer je weer in de economisch en historische hoofdstad van Tanzania.

Verlenging naar Kilwa ruïnes! Sluit je safari relaxt en cultureel af. Verblijf in een chalet aan het hagelwitte strand van de Indische Oceaan met glashelder water, een paradijs voor duikers.

Zanzibar of Mafia! Sluit je safarireis ontspannen af met een verblijf op het specerijeneiland Zanzibar. Ontdek de Fumba Beach Lodge (op een half uur rijden ten zuiden van Stonetown) of de Shooting Star Lodge aan de noordoostkust met zijn brede witte zandstranden. Ook kun je de safari verlengen naar Mafia Island, een veel kleiner én dunbevolkter eiland dan Zanzibar. Beide eilanden lenen zich perfect om te snorkelen en duiken.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Tanzania Kust * Kilwa ruïnes

Met een dhow zeilen over de Indische Oceaan, de typische Swahili vissersboot die nog steeds wordt vervaardigd en gebruikt. Kilwa Kisiwani, ruim 330 km ten zuiden van Dar es Salaam, was eens het centrum van de handel langs de gehele Oost-Afrikaanse kust en de drijvende kracht achter de dhow expedities. Duik de roemruchte geschiedenis in samen met een gids met een bezoek aan de afgelegen ruïnes van Songo Mnara, een van de belangrijkste historische plekken van de Swahili beschaving. De kleinschalige Kimbilio Lodge aan het Jimbizi strand is dé plek om heerlijk bij te komen van je safari.

Zanzibar * Fumba Beach Lodge

Op een half uur ten zuiden van Zanzibar's hoofdstad Stonetown, ligt een oase van rust. Met een verblijf in de Fumba Beach Lodge sluit je je safarireis in alle rust en comfort af. Geniet in de ruime bungalows met veel privacy en omgeven door veel schaduw onder de palmbomen. Het privé strand van Fumba of de ligbedden rondom het grote zwembad nodigen uit om te ontspannen. Dat doe je ook bij het ondergaan van een van de vele scrubs en massages van Full Body tot aan een rug-, nek- en schoudermassage. Fumba grenst aan het Menai Bay Conservation Area. Het 8 km Ukombe-rif huisvest in kristalhelder water een duizelingwekkend marine-leven. Het is niet ongewoon dat je tuimelaars tegenkomt, bultruggen, clownvissen, blauwgespikkelde pijlstaartrog en morenen. Het exclusief voor gasten van Fumba ter beschikking staande Dive Center regelt al je snorkel- en duikexcursies. Ook kun je voor de kust gaan kayakken, het Jozani Forest verkennen met zijn zeldzame red colobus-apen, Oman-ruïnes uit de slaventijd, nauwe straatjes van Stonetown en de geurige specerijen tijdens een 'spicetour'.

Zanzibar * Shooting Star Lodge

Een verblijf op Zanzibar is een reis terug in de tijd. De jarenlange invloed van Oman-sultans wordt gereflecteerd in de architectuur, couleur locale en het moslim-geloof van dit eiland met een status aparte. Rond je safari in stijl af met een verblijf in de Shooting Star Lodge. Vanaf het zwembad hoog bovenop de koraalrotsen geniet je van een 180 graden weids uitzicht over de Indische Oceaan en de brede witte noordoostelijke zandstranden. Het gastvrije personeel is behulpzaam met het maken van duiken, tochtjes per dhow of andere activiteiten die dit specerijeneiland Zanzibar kleuren en geuren.

Tanzania * Mafia Island

Mafia Island; een waar paradijs voor liefhebbers van rust! Een unieke 'hide-away' om uw safari even helemaal te vergeten. Tijd om te rusten en te genieten. Het eiland bestaat uit slechts 10 dorpjes met in totaal 17.000 inwoners. Relax aan het prachtige zandstrand van Chole Bay dat onderdeel is van de eilandenarchipel. Het marinepark beschermt vele vissoorten, schitterend koraal, bedreigde zeeschildpadden en dolfijnen. Snorkel en duik overdag of ga diepzeevissen! 's Avonds is het heerlijk genieten van allerlei heerlijke zeevruchten en de ontelbare sterren aan de hemel.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Op safari verblijft u in tented-camps en lodges die allemaal in de zogenaamde 'game management areas' liggen, gebieden die net even buiten de nationale parken liggen. In alle accommodaties zijn generatoren aanwezig om de electriciteit (220-230V) op te wekken. U heeft daarom ook altijd de mogelijkheid uw batterijen op te laden van uw film- en fotoapparatuur. In Dar es Salaam verblijft u in een hotel.

Over de maaltijden

De maaltijden tijdens safari worden meestal opgediend, zelden dat je zelf kan opscheppen (buffet). Het eten wordt over het algemeen als zeer lekker evaren. De lunches geniet je onderweg - indien de rijafstand groot is - vaak in de vorm van een lunchbox die bestaat uit een stukje kip, een ei, een broodje en wat zoetigheden. Wij adviseren je altijd wat muesli-repen of sultana's vanuit Nederland mee te nemen voor de trek tussendoor en de afwisseling.

Inbegrepen

 • Luchthaventransfer bij aankomst
 • Verblijf Dar es Salaam o.b.v. logies en ontbijt
 • Tijdens safari alle overnachtingen o.b.v. vol pension (excl. lunch dag 5)
 • Lokale gids (tevens chauffeur)
 • Safari met Toyota Landcruiser (met mineraal water aan boord)
 • Entreegelden nationale parken (ter waarde van ca. € 180 pp)
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel)
 • drankjes
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. fooien en souvenirs)

Extra dagen

U kunt deze standaardreis op elke overnachtingslokatie uitbreiden met extra nachten naar eigen wens. Houdt u er rekening mee dat er naast de meerprijs voor de extra nachten accommodatie ook kosten bijkomen voor de dagen dat u langer gebruik maakt van de safari-auto, de chauffeur/gids en de entree van het nationale park als u hierin verblijft, dan wel hier naartoe gaat met uw extra dagen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Dar es Salaam.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Omdat Tanzania tegen de evenaar aan ligt, zijn de temperatuurschommelingen in de loop van het jaar klein. Naar gelang de hoogte zijn er echter flinke verschillen in temperatuur. Met name ‘s nachts kan het kwik in de bergen tot 10° C dalen, terwijl het in de overige, lagere noordelijke delen overdag tot 35° C kan oplopen. Het klimaat kent geen indeling in zomer of winter, maar wordt ingedeeld in vier andere seizoenen:

 • van eind maart tot begin mei is het regenseizoen met zware regenval
 • van juni tot en met oktober is het koeler en droog met af en toe een korte regenbui.
 • vanaf oktober tot begin december is het de periode van de zogenaamde korte regens, met vooral aan het einde van de middag en 's nachts regenbuien. De rest van de dag is het afwisselend bewolkt en zonnig weer, waardoor er ook in deze tijd goed te reizen valt.
 • na de korte regens is het van eind december tot en met medio maart droog en heet.

Ieder seizoen heeft zijn bekoring: na de regentijden is het land groen, bloeien de bloemen en worden de meeste jonge dieren geboren. Daarna krijgt de savanne zijn typische goudgele kleuren en worden de katachtigen beter zichtbaar, omdat het lange gras afgegraasd wordt. In welke periode je ook reist, neem beslist een winddicht jack mee, een warme fleece en een sjaal. Indien je in de hoger gelegen gebieden overnacht of 's ochtends een gamedrive maakt, kan het het hele jaar door koud zijn.

 

SNP en haar lokale partner

De lokale partner van SNP is sinds 1996 werkzaam in Tanzania. Hun duurzaamheidsbeleid heeft als peilers: respect voor cultureel erfgoed en tradities, een duurzame arbeidsrelatie met hun lokale werknemers en het respect en behoud van de natuur.

Eén van de meest vervuilende elementen van een safari is het voertuig. Elektrische safariauto’s worden met mondjesmaat gebruikt in Oost-Afrika, maar het is nog een dure technologie. Onze partner is aan het onderzoeken hoe en wanneer deze auto's in de toekomst ingezet kunnen worden. Op dit moment wordt de CO2 uitstoot gecompenseerd door Carbon Tanzania, een bosproject opgezet in onder andere de Yaeda Valley (bij Lake Eyasi). Met de vrijwillige CO2-compensatie middels dit project ondersteunt men de lokale gemeenschappen (behoud en versterking van hun leefgebied, scholing, gezondheidszorg). Bij SNP worden alle reizen reeds gecompenseerd. 

Accommodaties waarmee onze partner samenwerkt, worden aangespoord tot het (uit)voeren van een duurzaamheidsbeleid. Denk hierbij aan het gebruik van zonne-energie, afval- en watermanagement en het zelf produceren of dichtbij afnemen van lokaal verbouwd voedsel. Alle safari-auto's zijn voorzien van grote waterreservoirs waarmee je onderweg je veldfles kunt bijvullen met drinkwater. Mocht er een lunchbox meegaan voor onderweg, dan bestaat deze uit ambachtelijk gemaakte bananenbladeren wat weer inkomsten genereert voor dames die deze maken.

Onze partner is momenteel bezig met het behalen van de Travelife partner-status.

Tanzania, plastic verboden

De Tanzaniaanse autoriteiten zich als een van de eerste landen in de wereld uitgesproken tegen het gebruik van niet herbruikbaar plastic. Vanaf 1 juni 2019 is het bij wet niet meer toegestaan plastic tasjes het land in te voeren en in het land zelf te gebruiken. Uitzonderingen hierop zijn ziplocs (hergebruik is het doel hiervan), plastic verpakkingsmateriaal bij eten, sanitaire producten en medicijnen. Bij de immigratie kan zowel je hand- als ruimbagage hierop worden gecontroleerd.

CO2 voetafdruk

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Tanzania ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse shilling (Tsh of TZS). Er zijn briefjes van 200, 500, 1000, 5000 en 10.000 shilling in omloop. Munten zijn er van 50, 100 en 200 shilling. Voor één euro ontvangt u ongeveer Tsh 2550 Tsh (augustus 2019). Kijk voor de actuele wisselkoersen op www.oanda.com/convert/cheatsheet.

Tijdens deze reis naar het zuiden van Tanzania dien je rekening te houden met bijkomende kosten zoals drankjes, souvenirs, uitgaven van persoonlijke aard en fooien. Wat betreft het afrekenen van de drankjes bij accommodaties is het goed om te weten dat sommige accommodaties geen creditcard accepteren. Hier kun je in principe alleen met cash geld (Tsh, US$ of €) betalen. Bij de meeste accommodaties is betaling via credit card wel mogelijk, vaak tegen een 5% vergoeding. Pinnen (Cirrus of met VISA) is goed mogelijk in grotere plaatsen, in principe dus op alle reisdagen. Maximaal bedrag is Tsh 400.000 (ca. € 155). Wij adviseren je zakgeld dus mee te nemen in de vorm van contante euro's of US$, een pinpas en een credit card.  

Bellen met je mobiele telefoon kost ongeveer € 2 per minuut (afhankelijk van je telecomprovider), probeer om die reden altijd met een goede wifi-verbinding via whatsapp te bellen/appen. Indien je onderweg ook makkelijker bereikbaar wilt of moet zijn, loont het de moeite om ter plekke een lokale sim-kaart aan te schaffen.

Het minimum geadviseerde zakgeld bedraagt € 300. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Fooien In Tanzania is het gebruikelijk om degene die een dienst goed verricht met een fooi te bedanken. Houdt u rekening met een adviesbedrag van circa US$ 5-8 per persoon per reisdag voor de gids/chauffeur. Daarnaast gelden lagere fooien bij eten en het belonen van dragers van uw bagage van de auto naar uw accommodatie v.v. Mochten kinderen vragen om een gunst, dan adviseren wij een erkende ontwikkelingsorganisatie of een lokaal ontwikkelingsproject te steunen. De entreegelden voor de nationale parken zijn bij de reissom inbegrepen.

Tijdens de safari wordt er gereden in 4x4 Toyota Landcruisers die perfect zijn uitgerust voor het af en toe moeilijk begaanbare terrein. Je hebt tijdens de gehele reis een eigen chauffeur die tevens gids is. Een raamplaats is in de safarivoertuigen altijd gegarandeerd voor een optimaal zicht tijdens de gamedrives! Aan boord bevindt zich altijd mineraal water, 'wildlife' boeken, een mobiele telefoon van de gids om bereikbaar te zijn en een EHBO-doos. Bij de luchthaventransfers kunnen ook andere auto's worden ingezet.

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak (25 liter)
 • Weekendtas of zachte koffer
 • Lichte wandelschoenen
 • Fleece jack
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding
 • Winddicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Lippencrème met UV-filter
 • Eventueel foto- en/of filmcamera
 • Eventueel verrekijker
 • GELDIG paspoort
 • Zaklamp

Wij raden je aan voor deze reis een weekendtas mee te nemen. Een koffer met een harde buitenkant raden wij af daar het lastiger is deze goed op te bergen in de safari-auto. Met weekendtassen kan de ruimte in de auto optimaal worden benut. Je hoeft nergens tijdens de reis met je bagage te wandelen. Een dagrugzakje voor veldfles, regencape en eventueel verrekijker en een camera is voldoende.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden

Voor een bezoek aan Tanzania heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 6 maanden geldig dient te zijn bij je vertrek uit Tanzania. Je paspoort moet minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende pagina's bevatten.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Tanzania (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Tanzania heb je een toeristisch visum nodig (single entry, maximaal 90 dagen geldig). We raden je met klem aan je visum vooraf aan te vragen waarmee je de immigratie bij aankomst in Tanzania bespoedigt. Lokaal een visum aanvragen behoort nog tot de mogelijkheid maar kan ca. twee uur in beslag nemen. Voordat de aanvraag van een digitaal visum staan 10 dagen. Vraag je visum dus minimaal 3 weken voor vertrek aan. Je paspoort dient nog minimaal 1 lege bladzijde te bevatten en nog 6 maanden geldig te zijn op de dag dat je het land binnenkomt.

Gebruik de volgende link voor het digitaal aanvragen van je visum: elektronisch visum  

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Tanzania (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je bijzondere aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de reisleiding en/of je chauffeur/gids in over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, e.d.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen de felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek.

Hoogteziekte
Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro (5895 m) kun je last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bijv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen of een arts te raadplegen. Heb je reeds in Nederland/België ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij je dringend je (huis)arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag).
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)

Lezenswaardige boekjes over gezondheid in de tropen en reizen met kinderen

’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Gezond op reis met kinderen' zijn lezenswaardige boekjes met veel informatie over risico's, tips en adviezen om gezond op reis te gaan en blijven. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en internetwinkels. 

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Tanzania en Zanzibar binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Tanzania en op Zanzibar zelf komt Gelekoorts voor. Reist u door naar Kenia: voor dit land is vaccinatie tegen Gelekoorts VERPLICHT.
Voor Tanzania is een Cholera-verklaring vereist, wanneer u over land Tanzania binnenkomt.

Malaria
In Tanzania komt het hele jaar Malaria voor in gebieden die op minder dan 1.800 m hoogte liggen. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In wildparken mag je zonder toestemming van de chauffeur/gids niet uit de auto stappen.

Recent reisadvies
Op www.minbuza.nl vind je meer informatie over het huidige reisadvies van Tanzania.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

TZ_Olifanten_in_Mikumi_01_MF_WEB.jpg

Tanzania - Selous en Mkumi

Top wildparken in Zuid Tanzania

Safarireis met privé chauffeur/gids langs tented-camps, hotels en lodges

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten