SR banner family special

Suriname - Met de kids, 16 dagen Ontdek Sranan Gudu, avontuur in de natuur

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Rondreizen

Gezinsvakantie langs hotels en lodges

De nieuwe Suriname Family Special reis staat bol van de natuurschoon, waterplezier en leuke dingen om te doen! Ziplinen, kayakken, fietsen door koffieplantages en naar de markt van Nieuw-Nickerie, per boot op zoek naar zoetwaterdolfijnen, vissen op piranhas en lekker douchen onder de Irene watervallen. Hoe fris kan je ochtend beginnen? Leer hoe Marrons cassavebrood bakken en rijst stampen onder het verre toeziend oog van sapakara’s en apen. ’s Avonds na het eten naar bed? Echt niet, in de duisternis op zoek naar kaaimannen onder een prachtige sterrenhemel, spannend! Op het heetst van de dag kruip je in de huid van een luiaard. Rustig aan. Chill je in je hangmat, neem een modderbad of een verfrissende duik in een kreek. Na de laatste zonsondergang zal de Surinaamse gastvrijheid, de rijke flora en fauna, het heerlijke klimaat en de belevenissen die je hebt meegemaakt je beslist bijblijven. Suriname ten voeten uit! Verre groepsreis

Uniek aan deze reis

 • Accommodaties: kindvriendelijk, goede (natuurlijke) ligging en met veel zwemvertier
 • Fietsen langs koffie- en cacaoplantages en door Nieuw-Nickerie
 • Op zoek naar luiaards, kapucijnapen en zoetwaterdolfijnen
 • Overdag hengelen naar piranhas en ‘s avonds kaaimannen spotten
 • Relaxte sfeer onder Surinaamse kindvriendelijke bevolking
 • Suriname & Nederland, boeiende gezamenlijke geschiedenis
 • Tropische temperaturen, veel waterplezier én malariavrij
 • Ver weg en toch jezelf verstaanbaar maken in het Nederlands
 • Directe KLM vlucht
Zwaarte
Comfort

Interview | familie Wolters

Een heel gedoe, met de kinderen op reis naar de andere kant van de wereld? Onzin, weet de familie Wolters. Niet met de verre gezinsreizen van SNP. Lees verder...


De heen-en terugvlucht van deze reis wordt uitgevoerd met KLM Royal Dutch Airlines

Bij deze reis vlieg je met KLM rechtstreeks naar je bestemming. Je vakantie begint al aan boord: persoonlijke service, comfortabele zitplaats en een eigen entertainmentsysteem op intercontinentale vluchten.


SNP Family Special 6 jaar en ouder

De SNP Family Specials voor deze leeftijdsgroep zitten boordevol passende activiteiten, die de kinderen uitdagen om hun omgeving te ontdekken. De natuur in! Met een ezel die de bagage draagt. De boer helpen bij zijn werk. Of kamperen in een (ingerichte) tent. Benieuwd naar al onze Family Specials?

Dag tot dag

Suriname - met de kids

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Met de KLM vlieg je rechtstreeks naar Paramaribo. Bij aankomst op de luchthaven van Zanderij wordt je hartelijk verwelkomd door de lokale partner van SNP. Per bus rijden we in ca. een uur naar een centraal gelegen modern hotel op loopafstand van winkelstraten, toeristische bezienswaardigheden, restaurantjes en warungs, Javaanse eethuisjes. De familiekamers zijn ruim, er is wifi en een zwembad, heerlijk bijkomen na ene lange vlucht. 

Overnachting in

Paramaribo

Dag 2

In de ochtend gaan we per bus naar het centrum van de stad waar we de oude binnenstad te voet verkennen. Samen met de lokale Nederlands sprekende gids brengen we een bezoek aan de Waterkant, het oude winkelcentrum, de centrale markt en het Onafhankelijkheidsplein. Onderweg zie je ook het Presidentieel Paleis en de Palmentuin. Onderweg 'proeven' we de stad ook met verschillende lekkernijen die typisch Surinaams zijn. Een rustig begin van de reis om te wennen aan het tijdsverschil, het klimaat en alles wat heerlijk anders is in Suriname. 

 

Inbegrepen: ontbijt, citytour met gids, lunch

Overnachting in

Paramaribo

Dag 3

Vandaag maken we een fietstocht naar het district Commewijne dat aan de overkant van de Suriname-rivier ligt. Met voor iedereen geschikte fietsen, bezoeken we een natuurreservaat van 1730 hectare groot. De plantage Peperpot behoorde vroeger tot de meest bloeiende cacao- en koffieplantages van Suriname, welke aan het begin van de 17e eeuw werd opgezet. We zien nog twee oude plantagewoningen staan, namelijk een koffieloods uit 1808 en een cacao- en koffiefabriek. In 1996 staakte men de productie op deze plantage. Met enig geluk kunnen we luiaards, sapakara’s (reuzen hagedissen), doodskopaapjes en kapucijnapen zien. Op de terugweg fietsen we door een woongebied van Javaanse plantagebewoners. Een heerlijke dag waarin natuur, geschiedenis en een aangename gastvrije ontmoeting met de bewoners centraal staat.

Inbegrepen: ontbijt, fietstocht met gids, lunch

Overnachting in

Paramaribo

Dag 4

Na het ontbijt rijden we naar Parabello. Voel je als een koning of koningin van het Surinaams oerwoud en swing van boom tot boom met de zogenaamde 'zip line swing'. De zipline swing is optioneel. Voor de jongsten (vanaf 6 jaar) is er een kinderkabelbaan. Je zweeft door de boomtoppen waarbij je telkens landt op een van de platformen. Uiteraard allemaal onder begeleiding zodat je precies weet hoe je moet afremmen of juist je vaart behoud. Na deze adrenaline-tussenstop rijden we door naar het schiereiland Stoneiland aan de oevers van het Brokopondo-meer. Dit stuwmeer is bijna vijftig jaar geleden ontstaan toen een dam werd aangelegd. Nog altijd steken veel boomstammen en takken fier boven het water uit, als bewijs van de goede kwaliteit van het hardhout. Op Stoneiland kunnen we heerlijk relaxen in het water. Uiteraard maken we een boottocht over het meer waarbij we voor de liefhebbers hengelstokken meenemen om op piranha's te vissen! 

 

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Overnachting in

Stoneiland

Dag 5

Brownsberg is een natuurpark dat ongeveer 500 meter uitsteekt boven het omliggende oerwoud dat onderdeel uitmaakt van het Amazonegebied. In de omgeving van Brownsberg liggen diverse watervalletjes en kreken waar een verkoelend bad en douche genomen kan worden. Zo ook onder de watervallen van Leo of Irene waar we een wandeling naartoe maken. Het natuurpark, dat wordt beheerd door de STIchting NAtuurbehoud SUriname (STINASU) is grotendeels bedekt door tropisch regenwoud waarin verschillende leefgemeenschappen woonachtig zijn. Daarnaast is het tevens het leefgebied van verschillende viervoeters, apen en vogelsoorten. Wellicht onder het toeziend oog van brulapen, maken we een wandeling naar een mooi uitkijkpunt over het stuwmeer Brokopondo. Een dag vol met natuurschoon en inspanningen betekent een verdiende nachtrust in je hangmat (met klamboe) of een tweepersoons tentje, voorzien van een matje en muskietengaas. 

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner, entree Brownsberg

Overnachting in

Brownsberg

Dag 6

Vanaf Brownsberg vertrekken we per bus in ca. 3 uur naar het havenplaatsje Atjoni waar we getuige zijn van het tafereel van komende en vertrekkende mensen per boot en bus. Na de lunch stappen we in onze korjaal, een typische Saamaka boot gemaakt van hout. Afhankelijk van de waterstand moeten we een aantal stroomversnellingen door, altijd spectaculair om te zien hoe de bootsman de korjaal behendig stroomopwaarts stuurt. Na ongeveer een uurtje varen over de Suriname-rivier, met de wind in je haren, komen we aan in bij het dorpje Menimi met haar Marron-bewoners. Marrons zijn afstammelingen van Afrikaanse slaven die hier naartoe zijn gebracht onder dwang. De Marrons leven tegenwoordig in alle vrijheid zonder afstand te hebben gedaan van hun Afrikaanse roots. Van de Marroncultuur wordt wel beweerd dat dit het best bewaarde stukje Afrika buiten Afrika is. We maken een korte wandeling door Menimi waarna het 's middags de tijd is om te zwemmen en te vissen. Wie weet vang je wel een piranha die je beslist kunt laten klaarmaken voor een smakelijke hap tijdens het avondeten.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

 

Overnachting in

Amazonewoud aan de Suriname-rivier

Dag 7

Na een lekker ontbijtje maken we een tocht per boot van bijna een uur naar Gunsi. Tijdens een boswandeling van ca. een uur maken we kennis met de diversiteit aan bomen, planten en dieren die hier voorkomen. Bij aankomst in het dorpje Nieuw Aurora bezoeken we onder andere een kostgrondje, een akker waar voornamelijk vrouwen uit het dorp hun groenten en fruit verbouwen. Je ervaart het alledaagse dorpsleven van dichtbij. Veel dorpsbewoners vinden het leuk om je bijvoorbeeld te laten zien hoe ze cassavebrood bakken of rijst stampen. Wat we gaan zien is afhankelijk waar de mensen die dag mee bezig zijn.Na de wandeling vertrekken we vanuit Nieuw Aurora weer terug met de boot naar Menimi. Als de duisternis weer is ingevallen, stappen we na het avondeten in de boot om kaaimannen te spotten en te genieten van de prachtige sterrenhemel. 

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

Overnachting in

Amazonewoud aan de Suriname-rivier

Dag 8

Geniet van de zonsopkomst en neem een frisse ochtendduik. Na het ontbijt pakken we rustig aan onze spullen en stappen we weer in de korjaal naar Atjoni en vervolgen we de reis per bus in ca. 4 uur naar Paramaribo. De hoofdstad van Suriname, waar maar liefst de helft van de totale bevolking van geheel Suriname woont, ligt niet ver van de monding van de Suriname-rivier. Wist je dat de stad ook bekend staat als de "houten stad"? Dit vanwege de vele houten plantage woningen die in de koloniale tijd zijn gebouwd. 

Inbegrepen: ontbijt, lunch

Overnachting in

Paramaribo

Dag 9

Vanuit Paramaribo rijden we langs de kust met de bus naar Nieuw Nickerie. Tijdens de vier uur durende rit rijden we langs het district Wanica, Saramacca (Groningen) en Coronie. Nieuw-Nickerie is naar inwonertal de derde stad van Suriname. De stad vormt het eindpunt van de Oost-westverbinding van Suriname. We maken een fietstocht door de stad die we beëindigen aan de Zeedijk om van de zonsondergang aan zee te kunnen genieten.

 Inbegrepen: ontbijt 

Overnachting in

Nieuw-Nickerie

Dag 10

Nadat we in de ochtend nog een leuke fietstocht naar de markt hebben gemaakt, vervolgen we onze weg per boot door de mangroven naar Bigi Pan, een natuurreservaat dat zich uitstrekt langs de Atlantische Oceaan. Na een uurtje varen komen we aan bij onze lodge gebouwd op palen in het Bigi Pan meer. De eenvoudige kamers beschikken over een klein balkon met mooi uitzicht over het meer. De douches en wasruimtes worden gedeeld. Bigi Pan, wat 'groot meer' betekent, is een wetlandgebied met kreken, mangroven en natte- en droge moerasgebieden. Het gebied staat bekend om de grote hoeveelheden vogels (meer dan 120 soorten) die vanuit het koude noorden komen om te overwinteren en het meer als hun voedselbron gebruiken. Naast vogels is het gebied rijk aan vissen en kaaimannen. Na de lunch heb je de keuze om te gaan zwemmen, kajakken of te ontspannen in de hangmat. Aan het eind van de middag is er gelegenheid om per boot vogels te observeren waaronder de rode ibis. In de avonduren, na het diner, maken we een spannende vaartocht waarbij we kaaimannen en andere wilde dieren gaan spotten. Na terugkomst is het genieten van een zwoele avond met een lekker drankje van de bar.

Inbegrepen: ontbijt, lunch en diner

 

Overnachting in

Bigi Pan

Dag 11

Geniet van een heerlijk ontbijt aan het water met een prachtig uitzicht op het Bigi Pan meer. Indien het waterniveau hoog genoeg is, varen we na het ontbijt naar het strand aan de Atlantische Oceaan om een verkwikkend modderbad te nemen, gezond voor de huid en fun! Na de warme lunch keren we weer terug naar Paramaribo. We overnachten in een resort op een rustige locatie met volop groen, dit terwijl het centrum van Paramaribo slechts 10 minuten rijden verderop ligt. We overnachten in een gemeubileerd appartement voorzien van full-size bedden, een keuken, terras, airconditioning en wifi. In het restaurant worden internationale maaltijden geserveerd met invloeden van de multiculturele Surinaamse keuken. Waar mogelijk wordt er gewerkt met lokale- en biologische producten, smullen maar!

Inbegrepen: ontbijt, lunch

Overnachting in

Paramaribo

Dag 12

Deze dag is nagenoeg een rustdag. Houd je van waterplezier dan is de keus makkelijk, neem een duik in het zwembad van het hotel. De ochtend is gezien het klimaat ideaal om op pad te gaan om Paramaribo te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld het Surinaams Museum dat is gehuisvest in Fort Zeelandia, een plaats met een grote historische betekenis omdat hier de eerste kolonisten voet aan wal zetten. De permanente exposities laten de geschiedenis zien van Fort Zeelandia en (pre-Columbiaans) Suriname. Je kunt een bezoekje brengen aan een oude apotheek, een schoenmakerij en een originele gevangeniscel. Fort Zeelandia was immers eens een gevangenis. In de namiddag zou je kunnen onderdompelen in de geheimen van de Surinaamse keuken. De Surinaamse kookstijl is anders dan de Nederlandse. Je kunt een Surinaamse kookcursus volgen om een heerlijke pom of bojo te maken of misschien een 'ouderwetse' moksi alesi, letterlijk vertaald 'gemengde rijst'. Als groep kies je een paar typische Surinaamse gerechten uit die je gaat bereiden en uiteraard oppeuzelen. Erg leuk en lekker om te doen. 

Inbegrepen: ontbijt

Overnachting in

Paramaribo

Dag 13

In de middag vertrekken we per bus naar de oostelijke oever van de Suriname-rivier. We verblijven in een kleinschalige accommodatie vanaf waar je in een paar minuten naar het historische Nieuw Amsterdam wandelt. Per boot varen we naar Leonsberg vanaf waar we op zoek gaan naar dolfijnen! Deze brakwater Suriname-dolfijnen, ook wel ‘Profosu’ genoemd, bevinden zich tussen de kust en de Commewijne- en Suriname-rivier. De dolfijn met zijn typische roze buik is overdag actief. Vanaf de boot heb je een goed zicht op deze kleine dolfijnen die in kleine groepjes leeft tot ongeveer 10 exemplaren. Ze zijn makkelijk herkenbaar aan hun kenmerkende driehoekige rugvin, kleine bek en een bult op hun hoofd. Het zijn speelse dieren die springen en op plaatsen opduiken waar je ze vaak niet verwacht. Weer terug bij de accommodatie is het volop genieten op de pier van het hotel met een versnapering. 

Inbegrepen: ontbijt, lunch

Overnachting in

Nieuw-Amsterdam, aan de Suriname rivier

Dag 14

Deze ochtend springen we weer op de fiets om allerlei plantages te verkennen. We bezoeken eerst het openlucht-museum Nieuw-Amsterdam, daarna steken we de Commewijne rivier over en komen we terecht in de oude koffie- en cacao plantage Rust & Werk. Hier worden ongeveer 6000 koeien gehouden en er is een vis- en garnalenkwekerij. Vervolgens fietsen we langs de rivier naar Frederiksdorp om van de lunch te genieten. Hierna steken we de Commewijne rivier weer over terug naar Nieuw-Amsterdam waarmee onze 20 km lange fietstocht erop zit.

Inbegrepen: ontbijt

Overnachting in

Nieuw-Amsterdam, aan de Suriname rivier

Dag 15-16

De reis zit er bijna op. Een korte busrit van ca. twee uur brengt ons naar zanderij, de internationale luchthaven van Suriname. De aankomst in Nederland/België is de volgende dag.

Inbegrepen dag 15: ontbijt

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijven we in een mix aan accommodaties. Bij alle accommodaties heb je de beschikking over een privé douche en WC, alleen tijdens het verblijf in Brownsberg en Bigi Pan deel je het sanitair. Bij een aantal accommodaties is er alleen handwarm water beschikbaar, iets dat op veel plaatsen zeer gangbaar is in Suriname. Tijdens het verblijf bij Stoneiland, Brownsberg, het Amazonewoud aan de Suriname-rivier en Bigi Pan is er geen elektriciteit. Wel zijn er generatoren voor o.a. licht en het opladen van accu’s van voor bijvoorbeeld je fotocamera en/of mobieltje.

Een korte beschrijving van de accommodaties:

 • In Paramaribo verblijven we een paar nachten in een modern hotel in het historisch centrum van Paramaribo. Met zijn centrale ligging, zijn winkelstraten, ‘warungs’ (zogenaamde Javaanse eethuisjes) en gezellige terrasjes nabij. De historische binnenstad van Suriname met zijn vele houten huizen en andere bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Het hotel beschikt over ruime familiekamers die allemaal zijn voorzien van airconditioning, TV en koffie- en theefaciliteiten. Je hebt voorts een privébalkon en een eigen badkamer. Er is verder een zwembad, een hot tub, fitnesscentrum en een lounge bar & terras. Het restaurant bevindt zich op loopafstand van het hotel.
 • Stoneiland: lodge met kamers met een mix van een- en tweepersoonsbedden. Klamboe en lakens zijn aanwezig.
 • Brownsberg: overnachting naar keuze in een hangmat met klamboe of een tweepersoons kampeertent met matje en muskietengaas.
 • Amazonewoud aan de Suriname-rivier: lodges met tweepersoonskamers die uit een mix van een- en tweepersoonsbedden bestaan.
 • Nieuw-Nickerie: familiekamer met elk twee tweepersoonsbedden. Je hebt de beschikking over een koelkast en een mini-keuken.
 • Bigi Pan: lodge op palen die bestaat uit tweepersoonskamers met elk eenpersoonsbedden met klamboes.
 • Nieuw-Amsterdam: appartement voor 4 personen met een kitchenette, eetruimte, zitkamer en een mix aan 1 en 2 slaapkamers met tweepersoonsbedden.

Een lakenzak dien je mee te nemen, evenals een handdoek. Het meenemen van een klamboe is niet noodzakelijk voor deze reis.

Info kindvriendelijkheid

Suriname is een zeer kindvriendelijke bestemming. Je maakt makkelijk contact met de vele bevolkingsgroepen die Suriname rijk is. Op veel plaatsen kun je in het Nederlands communiceren, de enige officiële taal van het land. Dat het Nederlands niet overal gesproken wordt is een feit, Sranantongo is de taal die de meeste bevolkingsgroepen onderling gebruiken. Het is leuk om een paar woordjes van deze taal te leren. Vergis je echter niet, er zijn maar liefst 20 verschillende talen die men in Surinaamse spreekt, een bewijs van de diversiteit van haar bevolkingsgroepen. Deze gezinsreis volgt als het ware de geografische contouren van Suriname, oftewel rivieren spelen een belangrijke rol. Niet alleen om er over te varen - wat we een aantal keren doen - maar ook om er in te vissen en beesten te spotten. Ook biedt het rivierwater verkoeling door er in te badderen en zwemmen, uiteraard op veilige plekken.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis (zie prijsinformatie)
 • alle overnachtingen
 • maaltijden: 8x ontbijt, 10x lunch en 5x diner
 • transfers per bus en boot volgens programma
 • fietstours Nieuw-Nickerie en koffie- en cacaoplantage (dag 9 en 14)
 • stadstour Paramaribo (dag 2)
 • fietstocht district Commewijne (dag 3)
 • boottocht Stoneiland (dag 4)
 • kaaimannentocht (dag 7 en 10)
 • kookcursus Paramaribo (dag 12)
 • dolfijnen excursie (dag 13)
 • entree Brownsberg
 • excursies en wandelingen volgens programma
 • boekje Te Gast in Suriname
 • reisbegeleiding lokale Nederlandssprekende gids

Niet inbegrepen

 • maaltijden voor zover niet inbegrepen
 • verzekeringen
 • fooien voor het team in de binnenlanden
 • e-Toeristenkaart a US$ 40 pp
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

De ware schoonheid van Suriname ligt in het ongerepte primaire regenwoud, haar vriendelijke en diverse bewoners en de bijna altijd aanwezigheid van water in de vorm van kreken, rivieren en de oceaan. Door de ligging van Suriname tussen de 2e en 6e noorderbreedtegraad, net iets boven de evenaar, geeft aan dat de temperaturen er tropisch warm zijn. Om die reden zullen de meeste activiteiten in deze reis aan het begin van de ochtend en in de namiddag plaatsvinden. Bij de activiteiten overdag doen we het rustig aan. Met de activiteiten is rekening gehouden met de leeftijden van kinderen vanaf 6 jaar en ouder. Dit betekent bijvoorbeeld dat er voor iedereen fietsen op maat aanwezig zijn met de twee fietstochtjes die gemaakt worden. Op dag 4 is alleen de optionele zipline swing alleen geschikt voor kids vanaf 12 jar. Met deze reis maken we ook de nodige boottochten om bijvoorbeeld dieper de binnenlanden van Suriname in te gaan en om leuke boottochtexcursies te maken. Uiteraard gaan met deze transporten te water altijd zwemvesten mee.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Paramaribo.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met de KLM naar Paramaribo v.v

 

Vluchtschema:

KL 713 Amsterdam - Paramaribo vertrek 11.15- aankomst 15.15 uur

KL 714 Paramaribo - Amsterdam vertrek 17.55 aankomst 07.50 uur *)

*) aankomst volgende dag

 

Vluchtschema's bieden een indicatie en kunnen nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met  je e-ticket kort voor vertrek.

Suriname ligt tussen de 2e en 6e noorderbreedtegraad, net boven de evenaar. Om die reden zijn de temperaturen er tropisch warm en kent Suriname geen vier jaargetijden zoals in Nederland/België, maar twee droge en twee natte perioden. Over het gehele jaar valt er in Suriname gemiddeld 2200mm  regen. Ook in de droge tijd kan het regenen, maar meestal is dit de helft van de neerslag die in het natte seizoen valt.

 

Gedurende het gehele jaar kent het Surinaamse klimaat constante tropische temperaturen, is het aantal zonuren hoog en vallen er grote hoeveelheden neerslag. In de maanden van de grote regentijd – van eind april tot half augustus – schommelen de temperaturen tussen de 24 en 36 °C met een gemiddelde temperatuur van ca. 27,5 °C. Ter vergelijk, de temperatuur in de droge lange tijd  (half augustus t/m begin december) kan makkelijk oplopen tot  32 °C.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Suriname ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens deze reis dien je ter plaatse rekening te houden met kosten voor maaltijden die niet zijn inbegrepen, drankjes, optionele activiteiten en fooien. Reken voor deze uitgaven op ca. € 300 zakgeld per persoon. In Paramaribo kun je goed pinnen. Omdat je in het binnenland geen geld kunt verkrijgen dien je voor de persoonlijke uitgaven (drankjes, fooien en evt. souvenirs) geld mee te nemen. Het prijsniveau ligt iets lager dan in Nederland/België.

Ter plaatse zijn de volgende optionele excursies mogelijk:

 • dag 4 - Parabello Zipline € 25,00 p.p. (kids vanaf 12 jaar)
 • dag 12 - kookcursus Palepu, basis workshop waarbij je 1 of 2 gerechten bereidt en een glaasje water nuttigt. Bij deze workshop zorg je zelf voor vervoer. Start 17.00 uur, € 30,- pp
 • dag 12 - kookcursus Tamarinde, tijdens deze workshop kook je 2 of 3 gerechten en zijn alcoholische drankjes inbegrepen. Ook is het vervoer bij deze optie volledig verzorgd, je wordt naar de kooklocatie gebracht en ook weer afgezet waar je verblijft. Start 17.00 uur, € 42,50 pp
 • dag 12 - kookcursus Antroewa, bij deze optie ga je mee boodschappen doen op de markt samen met een gids. Daarna ga je op de kooklocatie aan de slag met 2 of 3 gerechten onder het genot van een lekker glaasje wijn/bier/sap/soft. Start 11.00 uur, € 65,- pp.

 

Ter plekke reizen we per boot en bus.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze gezinsvakantie te beginnen. Neem naast goed ingelopen schoeisel ook een gezonde dosis reislust mee.

 • Dagrugzak (ca. 15-20 liter)
 • Weekendtas/koffer of rugzak
 • Duffelbag/beschermhoes voor je bagage tijdens transport
 • Goed ingelopen wandelschoenen
 • Waadschoentjes
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Luchtige kleding (o.a. lange broeken)
 • Regenkleding
 • Warme kleding
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoed of pet 
 • Anti-insektenmiddel
 • Verrekijker
 • Zaklamp
 • Eventueel zakmes
 • Veldfles (min 1l.)
 • Handdoek en lakenzak
 • EHBO eenvoudige middelen
 • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • Lippencreme met UV-filter

Je hoeft nergens met je volledige bagage te wandelen. Omdat we voor een nacht in een hangmat (met klamboe) of ene tweepersoonstentje slapen (wij zorgen voor de lakens), adviseren wij je om zelf een lakenzak mee te nemen. Omdat het 's ochtends vroeg wat fris kan zijn, is een skipully en eventueel een dunne lange broek aan te raden. Op alle dagen loop je enkel met een dagrugzakje voor je water, regenkleding, fototoestel en eventueel verrekijker. Daar waar klamboes tijdens de reis handig en noodzakelijk zijn, zijn ze aanwezig, ondanks dat er relatief weinig muggen zijn.  Omdat de bagage op een paar dagen per korjaal (boot) wordt vervoerd, raden wij je aan je koffer/weekendtas/rugzak eventueel met een flightbag of plastic hoes te beschermen. Ook het verpakken van je  kleding in een waterdichte zak in je bagage is een aanrader. Ook al wordt er natuurlijk omzichtig met je bagage omgegaan, er kunnen altijd een paar spatten op de bagage terechtkomen tijdens het vervoer over water. Tot slot raden wij je aan voor het verblijf in het Amazonewoud lichte kleding te dragen die de benen en armen bedekken.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

De reisleiding is in handen van een ervaren lokale Nederlandssprekende reisleider, die jullie het karakteristieke van Suriname laat zien en jullie veilig door het land gidst. Deze reisbegeleiders kennen het land op hun duimpje, ze zijn professioneel en gepassioneerd. Ze zijn ook woonachtig in Suriname. Het voordeel van lokale gidsen is dat ze niet alleen Nederlands maar ook een of meer andere talen die Suriname rijk is spreken en veel kunnen vertellen over de cultuur en tradities van hun land. Zij geven jullie advies bij de te maken excursies, die onderdeel zijn van het programma dan wel optioneel zijn. Daarnaast draagt de reisleiding er zorg voor dat alles organisatorisch goed verloopt.

Voor een verblijf in Suriname heb je een paspoort nodig, dat vanaf de dag van aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart van je paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Suriname (zie nuttige adressen).

Naar Suriname via de Verenigde Staten
Als je naar/vanuit Suriname via de Verenigde Staten vliegt, moet je in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), je paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

e-Toeristenkaart

Voor een verblijf in Suriname van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig, maar wel een zogenaamde e-Toeristenkaart. Dit document is voor eenmalig gebruik, het geeft slechts 1x toegang tot Suriname. Klik op de link hieronder en volg de instructies. Je zult de aanvraaggegevens moeten invullen en de nodige documenten moeten uploaden. Na je betaling online (van een € rekening wordt de tegenwaarde van US$ 40 afgeschreven), ontvang je een pdf-bestand met de beslissing. Je kunt de e-Toeristenkaart downloaden en uitprinten ter referentie. We raden je aan ook een kopie van het pdf-bestand op je mobiele telefoon te bewaren.

Klik op de volgende website voor de aanvraag van de e-Toeristenkaart: https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/index 

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Suriname (zie nuttige adressen). 

Minderjarigen t/m 17 jaar

Voor minderjarigen t/m 17 jaar zijn aanvullende documenten nodig voor het aanvragen van een e-Toeristenkaart. Je dient dan in het bezit te zijn van het bewijs van ouder-/voogdijschap. Indien minderjarigen reizen zonder ouder/voogd is een officiële toestemmingsverklaring van de ouder/voogd vereist. 

Als je op reis gaat spreekt het voor zich dat je over een goede gezondheid en conditie dient te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat je maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg

De gezondheidsvoorzieningen in Suriname zijn niet te vergelijken met die in de westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.

N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.

N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. 

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Pas op met wat je eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kun je met een gerust hart eten, maar wees voorzichtig met het op straat eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draag je een bril, hang deze met een koortje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril.
 • Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Het ministerie van Volksgezondheid in Suriname heeft een vaccinatie voor Gele Koorts verplicht gesteld. Je dient in het bezit te zijn van het gele ‘’International Certificate of Vaccination’’ boekje, hierop kan worden gecontroleerd. Bij het niet kunnen tonen van dit boekje kun je geweigerd worden. Je dient je minimaal 10 dagen voor aanvang van de reis te vaccineren.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen.

Malaria
In Suriname komt het hele jaar malaria voor, met name in de binnenlanden, gebieden langs de oostgrens en in de goudwinningsgebieden. Alleen Paramaribo en de kuststrook zijn vooralsnog nagenoeg vrij van Malaria. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Als je weinig tijd hebt voor vaccinaties, dan is Thuisvaccinatie.nl een goede optie. Ze komen bij je thuis. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij je thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

De veiligheid in Suriname is redelijk tot goed. Als toerist voelt u zich over het algemeen veilig. ’s Avonds alleen over straat lopen in Paramaribo is minder veilig.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Brownsberg

Suriname - Met de kids

Ontdek Sranan Gudu, avontuur in de natuur

Gezinsvakantie langs hotels en lodges

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten