Spitsbergen - Winterwandelen, 9 dagen Winterwandelen in het spoor van Willem Barentsz

« Terug naar overzicht
In prijs verlaagd
Groepsreis - Actief in de sneeuw

SNP groepsreis met zeilschip de Noorderlicht

Unieke expeditie met stoere tweemaster de Noorderlicht naar Spitsbergen. The Arctic ontwaakt net uit een lange winterslaap. Al wandelend, op sneeuwschoenen ontdek je haar besneeuwde kusten, ruige gletsjers en bevroren fjorden. Met een zodiac ga je aan land en ziet ijsberen, walrussen, poolvossen, baardrobben, rendieren en talrijke zeevogels. Een arctische droom wordt werkelijkheid!

Uniek aan deze reis

 • Kans op ijsberen
 • Nu € 300 in prijs verlaagd
 • Nederlands gezelschap
 • Sneeuwwandelen op Spitsbergen
 • Zeilen met de Noorderlicht
Zwaarte
Comfort

Oppad | Een weekje overwinteren op Spitsbergen

SNP-directeur Gert Nieuwboer was aanwezig tijdens de Maiden voyage van tweemaster Noorderlicht om als een van de eersten de ongerepte kusten en baaien van het arctische Spitsbergen te ontdekken. Lees hier meer over deze bijzondere reis...


Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met Oceanwide Expeditions

Voor reizen naar Spitsbergen en Antarctica hoef je geen Barentz, Scott of Amundsen meer te heten. Toch hebben deze legendarische expeditieleiders ervoor gezorgd dat de moderne avonturier tegenwoordig een cruise kan maken naar de laatste wildernissen op onze aarde. SNP organiseert samen met Oceanwide Expeditions reizen naar Spitsbergen en Antarctica.

Dag tot dag

Spitsbergen - Spitsbergen

Het voorjaar zit aan het einde van de Arctische winter al in de lucht. Hoewel het nog volop winters is, met temperaturen van rond de -10 graden Celsius, zijn veel pooldieren al aanwezig. Het is nu een goede tijd om het poolgebied in zijn meest Arctische vorm te ontdekken en de spectaculaire landschappen te bewonderen. We maken korte wandelingen en als de sneeuw niet hard bevroren is, en je er dus in weg kunt zakken, gebruiken we sneeuwschoenen.
Met een beetje geluk zijn er ook ontmoetingen met bijzondere pooldieren, zoals de ijsbeer, walrussen en zeehonden. Het is nog vrij rustig bij de vogelkliffen omdat de vogels nu net aankomen in de broedgebieden.
Alle reisprogramma’s zijn enkel bedoeld als indicatie. De programma’s kunnen variëren, afhankelijk van de plaatselijke ijs- en weersomstandigheden en om zoveel mogelijk gelegenheden te bieden om wilde dieren te zien. Het definitieve programma wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is cruciaal voor deze reis.
De gemiddelde vaarsnelheid van s/v Noorderlicht is 6 knopen. De Noorderlicht zal het grootste deel van de reis op de motor varen en slechts een enkele keer, als de omstandigheden optimaal zijn en het programma het toe laat, zullen de zeilen gehesen worden.

Ons vaargebied is beperkt tot de westkust van de archipel, daar de rest van Spitsbergen nog stevig in de greep van het poolijs is. Welke plaatsen we gaan bezoeken tijdens deze reis is vooraf niet exact te zeggen. We zijn afhankelijk van de lokale weersomstandigheden, zoals de aanwezigheid van het drijfijs en de wind, of zoals de zeelieden het zeggen: ijs en weder dienende!

Dit alles heeft tot gevolg dat we een voorbeeld dag tot dag programma geven maar dit zal zeker afwijken van het uitgevoerde programma. De kapitein van de Noorderlicht en de gids bepalen het uiteindelijke programma!

Dag 1

Aankomst na middernacht  in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen. Na een korte bustransfer kunnen we voor een korte nacht inchecken in het guesthouse.

Dag 2

Voor we aan het einde van de middag aan boord gaan is er de gelegenheid om dit voormalige mijnstadje te bezoeken. Een bezoek aan het Svalbard Museum is zeker de moeite waard. Het heeft een interessante collectie over de poolgebieden, de geschiedenis van Spitsbergen, de mijnbouwindustrie en de poolexpedities. In de avond varen we naar de baai Trygghamna, waar we ankeren voor de nacht. Trygghamna heette, oorspronkelijk ’Behouden Haven’ en werd in de 17e-eeuws frequent door walvisvaarders gebruikt om de olie, ook wel traan genoemd, uit het spek van de Groenlandse walvis te koken.

Dag 3

We landen dicht bij de resten van een 17e-eeuws Engels walvisvaarders station en een 18e-eeuws jachtstation van Pomoren, Russische trappers. Hiervandaan lopen we naar de Alkhornet, een grote klif waar de vogels de nestplekken al aan het inspecteren zijn. Onderaan de kliffen is een hol van Poolvossen en rendieren leven op de winterse toendra.

Dag 4-5

We varen naar het noorden waar we de Kongs en Krossfjorden bezoeken. De omvang van het fjord-ijs zal onze bestemmingen in deze fjorden dicteren. We verwachten dat de winter hier nog zal domineren en een spectaculair winterlandschap zal vertonen, met besneeuwde bergtoppen rondom ons. Er zijn hier legio mogelijkheden om met gebruik van de aan boord aanwezige sneeuwschoenen wandelingen te maken in dit winterse poollandschap. We bezoeken zo mogelijk ook historische plekken zoals Ny London, met de resten van een begin 20e -eeuwse marmergroeve maar ook de meest noordelijke nederzetting in de wereld, Ny Ålesund. Deze nederzetting was ooit een kolenmijn maar is sinds 1963, toen de mijn werd gesloten, een gerenommeerd poolonderzoekscentrum. Geïnteresseerden in de geschiedenis van de Arctische expedities zullen wellicht naar de ankermast willen wandelen die gebruikt werd door poolreizigers Amundsen en Nobile met de zeppelins Norge in 1926 en Italia in 1928, voorafgaand aan hun luchtreizen naar de Noordpool. De Krossfjord biedt ook spectaculaire landschappen met bergen en gletsjers.

Dag 6

Naar het zuiden varend, tussen het hoofdeiland Spitsbergen het lange eiland Prins Karls Forland door, ontmoeten we wellicht walrussen bij Sarstangen of Poolepynten, bekende haul-out plaatsen. Ook zijn hier bij de Gaffelbreen prachtige vergezichten te zien van de St. Jonsfjorden. Het vaargebied hier is mogelijk nog stevig in de greep van de winter en zeehonden zoals de Ringelrob en de Baardrob zijn daardoor mogelijk nog veelvuldig aanwezig in dit gebied.

Dag 7 -8

We bereiken de Isfjord weer en varen daar mogelijk naar Ymerbukta. De Bohemanflya is een uitgestrekte toendra met zijn eigen vogelwereld (afhankelijk van de aanvang van de lente) en spectaculaire geologische formaties langs de kust. Verder in het noordoosten bevinden zich de Ekmanfjorden en de spectaculaire berg Kolosseum, waar we in de buurt mogelijk een wandeling kunnen maken. Typerend voor dit gebied zijn de vele gletsjers die hier dichtbij of in de zee uitkomen. Diep in de Isfjord, bij Gipsvika gaan we aan land bij de spectaculaire berg Templet. Het is een prachtig landschap met bijzonder geërodeerde bergen van sedimentair gesteenten dat zo’n 290 milj. jaar geleden gevormd werd.

Dag 9

Na een zeer korte nacht nemen we afscheid van de bemanning van de Noorderlicht en worden we naar de kleine luchthaven gebracht en vliegen vanuit Longyearbyen via Oslo naar Nederland.

NB Programma

De uitvoering van het dagprogramma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. U dient zich terdege te realiseren dat een expeditie als deze, alleen tot ieders tevredenheid kan verlopen indien u beschikt over een flexibele instelling. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de gids en de schipper. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Longyearbyen wacht de bijna honderd jaar oude tweemaster, De Noorderlicht. Het schip biedt plaats aan maximaal 20 gasten en 5 bemanningsleden. Het is niet overdreven luxe maar wel uitermate comfortabel en past goed in het arctische gevoel. Benedendeks biedt het zeilschip aan haar gasten volop ruimte. In het dekhuis bevindt zich een zitgelegenheid. Tien tweepersoonshutten zijn voorzien van een wastafel met warm en koud stromend water en kastruimte. Er zijn 3 douches en 4 toiletten. Er is 220 volt aan boord met normale Nederlandse stopcontacten. Het schip is optimaal geisoleerd en heeft centrale verwarming. De bemanning geeft er natuurlijk de voorkeur aan om te zeilen. Hiervoor zijn ze echter afhankelijk van de wind. Indien nodig wordt er op de motor gevaren. Een enkele keer wordt er ook 's nachts gevaren waardoor u de volgende morgen weer in een geheel ander deel van Spitsbergen voet aan land kunt zetten.
In Longyearbyen verblijf je op de eerste dag in een guesthouse. De kamers zijn eenvoudig en de sanitaire voorzieningen zijn gemeenschappelijk. Je komt pas na middernacht aan.

Over de maaltijden

De maaltijden aan boord van het Noorderlicht worden bereid door de kok. De dag begint met een stevig ontbijt. Afhankelijk van het programma zal er een lunchpakket worden klaargemaakt. Regelmatig zal er ook aan boord van het schip geluncht worden. ’s Avonds is er een heerlijke driegangenmaaltijd en natuurlijk koffie en thee.

Inbegrepen

 • verblijf aan boord van de Noorderlicht in tweepersoons hutten
 • verblijf guesthouse dag 1, inclusief ontbijt
 • alle maaltijden aan boord
 • diensten bemanning en expeditieleider tijdens de expeditie
 • transfer luchthaven-Noorderlicht v.v.
 • gebruik sneeuwschoenen
 • alle transfers per zodiac
 • informatiepakket
 • vluchten Oslo - Longyearbyen v.v.

Niet inbegrepen

 • vluchten Amsterdam - Oslo (optioneel)
 • drankjes aan boord
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Het reisprogramma is flexibel om het maximale uit de tijd en de weersomstandigheden te halen. We zullen ons aan land vanwege de sneeuw zo veel mogelijk op sneeuwschoenen voortbewegen. Als de bovenste sneeuwlaag hard bevroren is, wandel je gewoon op de bergwandelschoenen. Naast korte wandelingen en excursies is het de bedoeling om diverse langere wandelingen te gaan maken. Ook het beklimmen (beklauteren) van kleine bergtoppen behoort tot de mogelijkheden. Dit is zonder overdrijven dé ultieme manier om het poolgebied mee te ontdekken. Het is van te voren moeilijk de lengte, duur en hoogteverschillen per wandeling aan te geven. Dit wordt bepaald door de lokale weersomstandigheden en de kwaliteit van het sneeuwdek. De bedoeling is om iedere dag aan land te gaan en een rondwandeling te maken van 3 tot 5 uur. Natuurlijk is het heel goed mogelijk om een keer aan boord te blijven.
Als je op Spitsbergen aan land gaat is er altijd een kans op een ontmoeting met een ijsbeer. Voor de veiligheid heeft de gids altijd een wapen bij zich. Er is zeer duidelijk protocol als we aan land gaan Als groep blijf je altijd compact bij elkaar lopen en je moet altijd op elkaar wachten. Even alleen een stukje vooruit lopen is er absoluut niet bij en zelfs als er iemand een “kleine boodschap” moet doen, zal er gewacht worden. Als we aan land gaan, gebruiken we een zodiac. Deze rubberen boot met buitenboordmotor ligt langszij het Noorderlicht en via een touwladder verlaat u het schip. Het is verplicht om zwemvesten te dragen. Deze zijn aan boord aanwezig.

Over de groepssamenstelling

Aan boord van de Noorderlicht zit een Nederlands gezelschap en de voertaal is Nederlands.

Praktische informatie

Vlucht informatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Oslo Gardermoen.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Vluchtinformatie - binnenlandse vluchten met SAS
SK 4496 Oslo - Longyearbyen vertrek om 21.45 aankomst 00.40 uur
SK 4497 Longyearbyen - Oslo vertrek om 02.30 aankomst 05.25 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Uw definitieve vluchtschema ontvangt u samen met uw ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel biedt een overnachting incl. ontbijtbuffet en gratis airport shuttle voor amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol. U kunt uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; als u langer wegblijft betaalt u maar €5 per dag.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op de luchthaven van Longyearbyen wordt je met een bus naar de haven gebracht, waar het schip ligt.

In de tijd dat deze reis gepland is het landschap nog in de greep van de winter, maar het is al 22 uur per dag licht! Veel van de fjorden zijn achterin nog dichtgevroren en de bergen met sneeuw bedekt. Toch is het juist dit seizoen waarin het aantrekkelijk is om Spitsbergen te bezoeken omdat het poolgebied dan nog zijn ware gedaante toont. Zo zijn veel dieren te zien in hun winterkledij. De poolvossen in hun dikke wintervacht zijn op hun mooist. Dit goed gecamoufleerde beest verraadt door zijn sporen in de sneeuw zijn aanwezigheid en de kans om hem werkelijk te zien is dus ook vrij groot. Rendieren krijgen in deze tijd van het jaar hun kalveren en de vogelkliffen zijn al volop bewoond door zeevogels. Ook is de kans op drijfijs, met hierop mogelijk walrussen en ijsberen, groot.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Spitsbergen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aan boord van de Noorderlicht kunt u betalen met zowel Euro’s als Noorse kronen. Voor de heen- en terugreis en het verblijf in Longyearbyen raden wij u aan Noorse kronen mee te nemen. Op het schip worden nederlandse horecaprijzen gehanteerd.

Op Spitsbergen kunnen temperaturen variëren van zeer koud tot zonnig, windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Je uitrusting (kleding) moet dus van een goede kwaliteit zijn. Jas en broek moeten water- en winddicht zijn. Voor aan boord van het schip is warme kleding een must. U staat namelijk veel stil en als het waait is het koud. Een skibroek en een warme donsjas is uitermate geschikt om te dragen als je op het dek staat. Deze is echter weer niet geschikt om te wandelen.
Je moet je kleden in meerdere dunne lagen in plaats van één dikke laag, zoals skikleding. Meerdere laagjes geven meer isolatie en tijdens wandelingen kan er ook weer een laagje uitgetrokken worden zodat er niet onnodig gezweet wordt.
Katoenen kleding zoals normale T-shirts en jeans worden afgeraden omdat katoen in een koude omgeving de eigenschap heeft snel nat en koud te worden en ook te blijven. Gebruik daarom slechts thermisch ondergoed van kunststof of Merino wol.
Ook de zonnebril moet van uitstekende kwaliteit zijn en door het felle zonlicht voldoet een gletsjerbril het beste.
Omdat we voor de wandelingen met een rubber boot, een zodiac, aan land gaan, heeft u rubberen laarzen nodig. Als deze geschikt zijn om er ook te wandelen (warm en comfortabel) dan heeft u geen aparte bergschoenen nodig.
Spatwaterbescherming voor o.a. de camera´s, voor in de zodiac, is ook belangrijk. Verder is een verrekijker onmisbaar bij het spotten van de dieren.
Een goede sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder uw eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zakt u minder diep in de sneeuw en kunt u ontspannen lopen. Uw schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Uw bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, B of C categorie). De sneeuwwandelschoenen zijn op het schip aanwezig en het gebruik is inclusief. Uitschuifbare wandelstokken zijn niet aanwezig op het schip.

Paklijst:

 • Gamaschen
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Bergschoenen
 • Kniehoge rubberen laarzen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Fleece jack
 • Handschoenen
 • Regenkleding
 • Muts
 • Bivakmuts
 • Sjaal
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnebril
 • Verrekijker
 • Zakmes
 • Handdoeken
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Warme (ski)broek en donsjas
 • Lippencreme met Uv-filter
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten

Momenteel zijn er geen bijzonderheden.

De expeditieleider op de Noorderlicht heeft een enorme kennis van Spitsbergen. Hij en de bemanning weten precies waar de mooiste plekken zijn en waar de kans het grootst is om mooie dieren te zien. 

Aan boord van de Noorderlicht zitten alleen mensen die via SNP natuurreizen hebben geboekt. SNP heeft de Noorderlicht voor deze reis gecharterd. 

Tijdens de heen- en terugreis naar Longyearbyen reist u zonder reisleider. Omdat iedereen op eigen gelegenheid naar Spitsbergen reist en je niet als groep vanaf Schiphol reist, ontmoet je de overige reisgenoten waarschijnlijk op de luchthaven van Longyearbyen. Op de kleine luchthaven wordt je door de expeditieleider welkom geheten.

Spitsbergen (Svalbard) hoort bij Noorwegen. Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u geen visum nodig. Daarnaast moet u over terug- of doorreistickets, over een reserveringsbevestiging voor uw eerste accommodatie(s) en tijdens uw verblijf aantoonbaar over voldoende financiële middelen beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Houdt u er rekening mee dat u in een zeer afgelegen gebied reist en dat medische hulp niet altijd direct bij de hand is. In Longyearbyen is een ziekenhuis. Op enkele boten (de grotere) is een arts aanwezig maar op de reizen waar we gebruik maken van de boot Het Noorderlicht (o.a. Winterwandelen reiscode 500196, Wandelreis 614050 en Geschiedenis Walvisvaart 614040) is geen arts aanwezig aan boord.
Heeft u een reis geboekt, dan sturen we u een zogenaamd Personal Information Form. Dit formulier met gegevens over uw gezondheid is verplicht voor reizen naar zeer afgelegen gebieden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zeeziekte
Zeeziekte is waarschijnlijk de meest voorkomende ziekte op de reizen naar Spitsbergen. Indien u weet dat u gevoelig bent voor zeeziekte kunt u het beste voor vertrek uw huisarts raadplegen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een bezoek aan Spitsbergen heeft u geen vaccinaties nodig.

De expeditieleiding heeft speciale toestemming om aan land te gaan. Zij bepaalt vooraf of het veilig is om aan land te gaan. Aan land draagt de gids een wapen en houdt de omgeving in de gaten. Indien u zich niet van de groep verwijdert kunt u veilig wandelen met de groep. Uiteindelijk is het geweldig om op een veilige manier een ijsbeer te kunnen zien. Meestal gebeurt dat vanaf het schip.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Spitsbergen - Winterwandelen

Winterwandelen in het spoor van Willem Barentsz

SNP groepsreis met zeilschip de Noorderlicht

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 351 klanten