Over de accommodaties
Op de heenreis overnacht je in een hotel vlakbij de luchthaven van Oslo.
Aan de steiger van Longyearbyen wacht de Ortelius. Het schip is genoemd naar de 16e-eeuwse Vlaams/Nederlandse cartograaf Abraham Ortelius. Je overnacht 7 nachten aan boord van dit voormalig oceanografisch onderzoekschip van de Russische Academie voor Wetenschappen, gebouwd in 1989. Het 90 m lange schip is omgebouwd voor het gebruik voor expedities in Poolgebieden en is volledig ingericht op dit soort reizen. Het is een comfortabel en sfeervol schip, zonder overbodige luxe.
Aan boord zijn twee restaurants die ook gebruikt worden als lezingenzaal. Verder is er een lounge met een bar en een kleine bibliotheek. Als het weer goed is, dan is het natuurlijk het mooiste om op het ruime dek te genieten van het arctische landschap en alles wat er voorbij vliegt.
Er is elektriciteit aan boord (220 volt) met Europese stekkers. Camera en telefoon zijn dus op te laden onderweg. Met de mobiele telefoon zal je echter nauwelijks bereik hebben.
Aan boord van de Ortelius kun je betalen met een creditcard/pinpas of Euro's. Vanwege slechte satelliet dekking rond de polen is de wifi aan boord niet altijd gegarandeerd en langzamer dan je gewend bent. Je kunt aan boord een tegoed kopen (richtprijs 100MB voor €35).
Het schip is “ijsversterkt” en geschikt om door het pakijs te varen. De m/v Ortelius biedt plaats aan maximaal 108 gasten en heeft een internationale bemanning van 52 personen, waaronder 1 expeditieleider, 6 gidsen en een dokter. Tijdens de reis is het mogelijk om op de brug te komen kijken. Er zijn 10 Zodiacs aan boord voor de excursies naar de kust.
De expeditieleiders zijn zeer ervaren en hebben een enorme kennis van Spitsbergen. Zij weten precies waar de mooiste plekken zijn en waar de kans het grootst is om het ’wildlife’ te zien. De voertaal aan boord is Engels. Onderweg kan je regelmatig lezingen bijwonen over Spitsbergen en de unieke flora en fauna van het Noordpoolgebied. Onze vogelspotcast-helden Arjan en Gisbert zijn op deze reis dus geen reisleiders maar mede-reisgenoten! De verantwoording over het reisprogramma is in handen van de expeditie-leiders.
Elke hut aan boord heeft eigen sanitaire voorzieningen.
Handdoeken en beddengoed zijn aanwezig, evenals een bureau met stoel, TV en haardroger.
De standaard hutten zijn portholes, dwz. hutten met 2 patrijspoorten.
De wat duurdere hutten hebben minimaal 2 ramen.
De de luxe en superior hutten hebben daarnaast een sofa, koelkast en een koffie/thee zetter.
De 1-persoons hutten hebben 2 lage bedden (waarvan er dus 1 niet gebruikt wordt)
De 2-persoons hutten hebben twee losse, lage bedden (behalve de Superior met een tweepersoonsbed)
De 3-persoons hutten hebben 1 stapelbed en 1 los bed
De 4-persoons hutten hebben 2 stapelbedden
Als je alleen inboekt op een 2-, 3- of 4-persoonshut, dan gebeurt dat 'op indeling' met één of meer andere passagiers, waarbij rekening wordt gehouden met geslacht en leeftijd.
Kijk voor een uitgebreide beschrijving van het schip op
www.oceanwide-expeditions.com.
Over de maaltijden
Op de Ortelius worden dagelijks drie maaltijden bereid die gezamenlijk in het restaurant worden gebruikt. Er wordt veel aandacht aan het eten besteed en de keuken is dan ook uitstekend.
Inbegrepen
- 2 overnachtingen in hotel bij de luchthaven van Oslo (incl. ontbijt)
- transfer luchthaven Longyearbyen - Ortelius v.v.
- 7 overnachtingen aan boord van de Ortelius
- alle maaltijden aan boord van de Ortelius, koffie en thee
- diensten bemanning, excursies en lezingen
- excursies per zodiac
- gebruik rubber laarzen
- digitale reisinformatie
- 25 euro bijdrage aan het IUCN fonds 'landaankoop voor natuur'
- compensatie CO2-voetafdruk
Niet inbegrepen
- heen- en terugreis (optioneel)
- transfer naar en van het hotel bij de luchthaven Gardermoen (ongeveer € 8 per rit)
- overige maaltijden
- uitgaven van persoonlijke aard (drankjes, fooien)
- verzekeringen
Reisinformatie
Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.
Over de activiteiten
Het reisprogramma is flexibel vanwege het wel of niet voorkomen van pakijs en het onberekenbare weer. De expeditieleiders proberen altijd om er het maximale uit te halen. Je maakt korte wandelingen en excursies, waarbij je met een zodiac (rubberboot) van de Ortelius naar de kust wordt gevaren. Om in en uit de zodiac te komen is enige behendigheid nodig. Het is van te voren moeilijk de lengte, duur en hoogteverschillen per wandeling aan te geven. Dit wordt namelijk bepaald door de lokale weersomstandigheden en terreingesteldheid. De bedoeling is om iedere dag met de gidsen aan land te gaan, voor degenen die dat willen.
Tijdens de reis worden wandelingen georganiseerd met verschillende zwaarte en lengte. Hiervoor zijn goede hoge wandelschoenen met gamaschen noodzakelijk. Je kunt er ook voor kiezen om aan boord stevige rubberen laarzen met goed profiel te lenen.
Tijdens alle landexcursies dienen de aanwijzingen van de expeditieleiders ten alle tijden worden opgevolgd, dit in verband met het altijd aanwezige gevaar van ijsberen. Zij zijn uitgerust met afschrik-devices maar zullen er alles aan doen om deze enkel in noodgevallen te gebruken.
Over de groepssamenstelling
Onze SNP-groep van Nederlandse vogelliefhebbers is niet de enige groep aan boord. Er bevindt zich een internationaal gezelschap van in totaal maximaal 102 gasten en de voertaal is Engels. Behalve een expeditieleider zijn er enkele enthousiaste gidsen aan boord. Onze reisgenoten en vogelspotcasthelden Arjan en Gisbert zullen exclusief voor onze reisgroep hun kennis delen in het Nederlands.