Spitsbergen - Trouw Lezersreis , 12 dagen Vanuit Vlissingen met de Hondius naar Spitsbergen

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Natuurcruises

Lezersreis met expeditieschip Hondius

Vierhonderd jaar geleden vertrokken Nederlandse walvisvaarders vanuit steden als Hoorn en Vlissingen naar het noorden, op zoek naar de Groenlandse walvis en de Noordkaper. Traan en baleinen waren in de Gouden Eeuw het doel van deze avontuurlijke reizen. De tijden zijn gelukkig veranderd en nu varen we vanuit Vlissingen met het nieuwe expeditieschip MS Hondius naar Spitsbergen. Niet om walvissen te jagen, maar om ze in de koude subarctische wateren te bewonderen. Samen met Ko de Korte, Spitsbergenspecialist, varen we via Schotland, de Shetland eilanden en het vulkanische eiland Jan Mayen naar de nog grotendeels in het pakijs gehulde eilandengroep van Spitsbergen. Ko de Korte nam deel aan de eerste Nederlandse Spitsbergen Expeditie en overwinterde met drie andere wetenschappers in de winter 1968/1969 op Spitsbergen. Een bijzondere reis speciaal voor de lezers van Trouw!

Uniek aan deze reis

 • Speciaal voor lezers van Trouw
 • Bezoek Fair Island en Jan Mayen
 • De “maidentrip” van de MS Hondius
 • Kans op het zien van dwergvinvissen, bruinvissen, witsnuitdolfijnen, orka’s, ijsberen, poolvossen en walrussen
 • Lezingen van Ko de Korte
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met Trouw

SNP Natuurreizen en Trouw organiseren samen inspirerende en exclusieve lezersreizen. In 2019 naar o.a. Schiermonnikoog en Israël.

Dag tot dag

Spitsbergen - Trouw lezersreis

Overzicht van het dagprogramma:

Dag 1 en 2: Het Noordzeeleven
Dag 3: Noord-Schotland
Dag 4: Vogels, zeehonden en wereldberoemde breiwerken
Dag 5 en 6: Op naar Jan Mayen
Dag 7: Een beijsde vulkaan midden in de oceaan
Dag 8 t/m 10: Onder de middernachtzon
Dag 11: De koele kusten
Dag 12: Helemaal het einde: Longyearbyen

Dag 1 en 2

Het Noordzeeleven
Ons avontuur begint in Vlissingen waar we ’s middags inschepen op het gloednieuwe expeditieschip de MS Hondius. Terwijl we de Noordzee oversteken hebben we een goede kans op het spotten van zeezoogdieren zoals dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen en bruinvissen. Maar ook verschillende andere walvisachtigen, waaronder orka’s, worden soms ook gezien.

Dag 3

Noord-Schotland
Vandaag komen we aan in het Schotse Aberdeen. Bij de ingang van de haven zijn meestal grote groepen tuimelaars te zien. De karakteristieke Girdleness vuurtoren is in 1833 ontworpen door de grootvader van Robert Louis Stevenson, de beroemde Schotse schrijver van klassiekers als ‘Schateiland’ en ‘Dr. Jekyll en Mr. Hyde’. 

Dag 4

Vogels, zeehonden en wereldberoemde breiwerken
Op Fair Isle, een van de Shetlandeilanden, leven zo’n 70 eilanders. Dit fabelachtige eiland is een waar vogelparadijs. De locals vergezellen je graag naar het nestgebied van de papegaaiduikers en naar de wereldberoemde Fair Isle Bird Observatory. In het gemeentehuis worden zelfgebakken lekkernijen geserveerd en zijn de beroemde truien en mutsen te koop.

Dag 5 en 6

Op naar Jan Mayen
We vervolgen onze expeditie en varen noordwaarts naar het Noorse eiland Jan Mayen, op zo’n 300 zeemijl ten noordoosten van IJsland. Tijdens deze twee dagen op zee hebben we een zeer goede kans op zien van walvissen, zoals dwergvinvissen, gewone vinvissen, blauwe vinvissen en mogelijk zelfs orka’s, die vaak nieuwsgierig zijn naar schepen.

Dag 7

Een met ijs bedekte vulkaan midden in de oceaan
We komen aan op Jan Mayen. Dit vulkanische eiland in de Noordelijke IJszee is met zijn typische landschap adembenemend mooi. Het hoogste punt van het eiland is de vulkaan Beerenberg. Vanaf de hellingen van de bijna 2.300 meter hoge en vaak in wolken gehulde vulkaan glijden indrukwekkende gletsjers in zee.

Tot voor kort was het eiland verboden terrein vanwege de Noorse militaire basis. Als het weer ons gunstig gezind is én we toestemming hebben, hopen we het weerstation te bezoeken. We maken mogelijk ook een wandeling in Kvalrossbukta (Walrusbaai), om daar de overblijfselen van een 17e-eeuws Nederlands walvisvaarders station en een grote kolonie kleine alken te bekijken.

Dag 8-10

Onder de middernachtzon
Onder de middernachtzon varen we noordwaarts langs de rand van het pakijs, tot ongeveer 79 graden noorderbreedte. We kijken uit naar Groenlandse walvissen, zadelrobben, ijsberen en verschillende zeevogels. Daarna varen we westwaarts naar de rand van het Continentale Plat van West-Spitsbergen, waar de kans groot is dat we gewone vinvissen en, in de buurt van de monding van de Isfjord, dwergvinvissen zien.

Dag 11

De koele kusten
Voor de kust van Centraal-Spitsbergen ligt het ruige en langgerekte eiland Prins Karls Forland. Op een vlakke zandrichel liggen regelmatig walrussen uit te rusten. Een alternatief is de mooie fjord St. Johnfjorden of Trygghamna, in de monding van de Isfjord, waar op de grote vogelklif Alkhornet vele tienduizenden zeevogels broeden. Onder de klif, op de vruchtbare hellingen, zien we regelmatig rendieren en poolvossen.

Dag 12

Helemaal het einde: Longyearbyen
Jammer genoeg komt aan ieder avontuur een einde. We komen vandaag aan in Longyearbyen, de grootste nederzetting van Spitsbergen. In de loop van de nacht vliegen we via Oslo terug naar Schiphol met als onze bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur op ons gemaakt hebben.

NB Programma

Dit reisprogramma is enkel bedoeld als indicatie. Het programma kan variëren, afhankelijk van de plaatselijke ijs- en weersomstandigheden. Definitieve programma wordt bepaald door de expeditieleider aan boord. Flexibiliteit is cruciaal voor expeditie cruises.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Aan boord van het nieuwe expeditieschip Hondius heb je de keuze uit een verblijf in een:
- vierpersoons porthole hut (met patrijspoorten als ramen)
- driepersoons porthole hut (met patrijspoorten als ramen)
- tweepersoons porthole hut (met patrijspoorten als ramen)
- tweepersoons hut met ramen
- tweepersoons deluxe hut
- tweepersoons superior hut
- tweepersoons junior suite
- tweepersoons grand suite
- tweepersoons Hondius suite

Het is mogelijk om voor een persoon een tweepersoons hut te boeken. Prijzen zijn opvraagbaar.

Alle hutten zijn voorzien van een privé douche en voldoende bergruimte. De tweepersoons porthole hutten hebben uit twee aparte bedden. De vierpersoonshutten hebben twee stapelbedden. Alleen de twee, drie en vierpersoonshutten kunnen op indeling worden geboekt met de regel dat er alleen dames of heren in verblijven. Dit kan niet voor de superior en de suites. Hier zijn geen aparte bedden.
De Hondius wordt het eerste schip dat is gebouwd volgens de ‘LR PC6’ klasse en voldoet hiermee aan de laatste en strengste regels van het ‘Lloyd’s Register’ voor ‘Polar Class 6’ schepen. De hoogste pool klasse notering voor ijsversterkte schepen. Het schip voldoet volledig aan de verplichte eisen van de ‘Polar code’, opgesteld door de ‘International Maritime Organization’ (IMO) voor het veilig navigeren in en het beschermen van het artische milieu.
Aan boord van de Hondius is een arts aanwezig die de beschikking heeft over basis-medicamenten waaronder antibiotica. 

Het verblijf aan boord van de Hondius is op basis van vol pension waarbij ook thee, koffie en water is inbegrepen. Andere drankjes zijn voor eigen rekening. 
Aan boord van het expeditieschip is de voertaal Engels.

Inbegrepen

 • vlucht Longyearbyen – Oslo – Amsterdam 
 • 11 nachten op de Hondius, verblijf aan boord op basis van vol pension, snacks, koffie en thee
 • zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis
 • lezingen en presentaties aan boord 
 • gebruik van rubber laarzen
 • transfers Longyearbyen
 • diverse havengelden en belastingen tijdens de reis
 • begeleiding aan boord door Ko de Korte en Engelstalige crew

Niet inbegrepen

 • verplichte reisverzekering
 • fooi bemanning Hondius
 • bijdrage calamiteitenfonds € 2,50
 • reserveringskosten € 20,- per boeking

Over de activiteiten

In zijn algemeenheid dien je over een goede gezondheid te beschikken. Je dient in staat te zijn om enkele uren te wandelen op oneffen soms drassig en rotsachtig terrein. Ook zullen er nog veel sneeuwvelden zijn. De meeste excursies vinden plaats per zodiac, een grote rubberen boot waarmee we naar het vasteland varen. 
Vanwege de steile trappen waarmee je afdaalt (en weer omhoog gaat) van het schip naar de zodiacs, dien je makkelijk te kunnen lopen, bukken en opstaan. Uiteraard word je zoveel mogelijk begeleid door de bemanning.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Op de dag van vertrek rijden er bussen van Oceanwide Expeditions vanaf station Vlissingen naar de kade, waar de Hondius ligt aangemeerd. De bussen staan op de parkeerplaatsaan de Prins Hendrikweg. Je wordt hier uiterlijk om 15.30 verwacht. De bussen vertrekken om 15.45.

Vluchtinformatie

Op de laatste dag vlieg je van Longyearbyen via Oslo terug naar Schiphol, met Scandinavian Airlines  (SAS). 

Vluchtschema (wijzigingen voorbehouden)  
Dag 12  Longyearbyen - Oslo  - Amsterdam
vluchtnr. SK4497 02.25 -05.20
vluchtnr. SK821 08.10 -10.00 
 
NB1: Bovenstaand vluchtschema is onder voorbehoud van wijzigingen.  
NB2: Er is geen tijdsverschil met Nederland.

Voor persoonlijke uitgaven, drankjes en fooien, dien je te rekenen op ca. € 200,-. Betaling aan boord van de Hondius kan met een Maestro kaart, credit card of cash.

Voor de excursies die je vanuit het expeditieschip maakt, gebruik je laarzen die je aan boord worden verstrekt. Bij boeking wordt er gevraagd naar je maat.

Verder is nodig: 

 • Dagrugzakje (voor o.a. je camera)
 • Stevige schoenen met goed profiel voor aan boord
 • Fleece jack 
 • Handschoenen 
 • Regenkleding 
 • Muts 
 • Sjaal 
 • Warme kleding 
 • Wind- en waterdicht kleding
 • Lang thermo-ondergoed 
 • Zonnebril 
 • Verrekijker 
 • GELDIG paspoort (minimaal 6 maanden geldig na afloop reis)
 • Kopieën van reisdocumenten 
 • EHBO eenvoudige middelen 
 • Kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • Niet meer dan 23 kg bagage ruimbagage

Er zijn geen bijzonderheden.

Aan boord van de Hondius kunnen maximaal 174 passagiers en er is een ca. 72 koppige bemanning, waaronder een zeer deskundige expeditieleiding en gidsen.

De begeleider van op deze bijzondere Trouw-lezersreis is Ko de Korte. Ko de Korte nam deel aan de eerste Nederlandse Spitsbergen Expeditie en overwinterde met drie andere wetenschappers in de winter 1968-1969 op Spitsbergen.

Spitsbergen (Svalbard) hoort bij Noorwegen. Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf op Spitsbergen/in Noorwegen hebt u geen visum nodig. Daarnaast moet u over terug- of doorreistickets, over een reserveringsbevestiging voor uw eerste accommodatie(s) en tijdens uw verblijf aantoonbaar over voldoende financiële middelen beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Houdt u er rekening mee dat u in een zeer afgelegen gebied reist en dat medische hulp niet altijd direct bij de hand is. In Longyearbyen is een ziekenhuis. Op enkele boten (de grotere) is een arts aanwezig maar op de reizen waar we gebruik maken van de boot Het Noorderlicht (o.a. Winterwandelen reiscode 500196, Wandelreis 614050 en Geschiedenis Walvisvaart 614040) is geen arts aanwezig aan boord.
Heeft u een reis geboekt, dan sturen we u een zogenaamd Personal Information Form. Dit formulier met gegevens over uw gezondheid is verplicht voor reizen naar zeer afgelegen gebieden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Zeeziekte
Zeeziekte is waarschijnlijk de meest voorkomende ziekte op de reizen naar Spitsbergen. Indien u weet dat u gevoelig bent voor zeeziekte kunt u het beste voor vertrek uw huisarts raadplegen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een bezoek aan Spitsbergen heeft u geen vaccinaties nodig.

De expeditieleiding heeft speciale toestemming om aan land te gaan. Zij bepaalt vooraf of het veilig is om aan land te gaan. Aan land draagt de gids een wapen en houdt de omgeving in de gaten. Indien u zich niet van de groep verwijdert kunt u veilig wandelen met de groep. Uiteindelijk is het geweldig om op een veilige manier een ijsbeer te kunnen zien. Meestal gebeurt dat vanaf het schip.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Spitsbergen - Trouw Lezersreis

Vanuit Vlissingen met de Hondius naar Spitsbergen

Lezersreis met expeditieschip Hondius

Zwaarte
Comfort
Natuurcruises
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 351 klanten