Spanje - Picos de Europa mini-trek, 4 dagen De Hoge Pieken van Europa

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Minitrek langs berghut en hotel

Spectaculair en indrukwekkend rijzen de hoge bergtoppen van de Picos de Europa op uit de groene Cantabrische heuvels. Karakteristieke loodrechte pieken als de beroemde 'Naranjo de Bulnes' laten zich moeilijk bedwingen, maar met dit korte, uitdagende arrangement stijg je tot grote hoogtes. Vanuit het bergdorp Arenas de Cabrales klim je een ruime duizend meter naar een ongekende bergwereld. Met een overnachting in een eenvoudige berghut ervaar je deze omgeving het allerbeste. Ontbijten met alleen de hoogste toppen van het massief om je heen, is een bijzondere ervaring. De afdaling gaat via een andere route en volgt de spectaculaire Camburero-kloof naar het ingesloten bergdorpje Bulnes. Via een tweede kloof daal je verder af naar Poncebos, waar je wordt opgepikt en teruggebracht naar het berghotel in Arenas. Alleen voor tredzekere wandelaars met uithoudingsvermogen! Maar wat een beloning...

Uniek aan deze reis

 • Korte kennismaking met de Picos
 • Overnachting op grote hoogte
 • Schitterende route
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Video - minitrektocht Picos de Europa

Minitrek in de Picos de Europa! Spectaculair en indrukwekkend rijzen de hoge bergtoppen van de Picos de Europa op uit de groene Cantabrische heuvels. Bekijk snel het filmpje ...

Dag tot dag

Spanje - Espãna Verde

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Aankomst in Arenas de Cabrales in het hotel. Als je met het openbaar vervoer reist, vind je hier de bustijden. In Arenas zijn  meerdere restaurants, waar je prima kunt dineren.

Overnachting in

Arenas de Cabrales

Dag 2

Na het ontbijt pak je je rugzak in met de hoognodige spullen voor een overnachting in de berghut, regenkleding, drinkwater en natuurlijk het lunchpakket dat voor je klaar staat. Een korte transfer brengt je naar het startpunt van de wandelroute. Een spectaculaire bergwandeling volgt. Neem de tijd voor deze inspannende klim door een overweldigend mooi berglandschap. Je bereikt de berghut waar je overnacht. Er is voldoende tijd om op deze eenzame hoogte te genieten van het typische Picos-landschap. Een voedzaam avondmaal staat voor je klaar in de berghut en als het weer enigszins meezit, geniet je van een fraaie zonsondergang. Kortom: een topdag.
10 km, 1100 m stijgen en 150 m dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Refugio Urriellu

Dag 3

Na het ontbijt in de berghut neem je afscheid van het panorama. Uitgerust met een lunchpakket begin je aan de afdaling naar het bergdorpje Bulnes. Je volgt de fraaie Camburero-kloof via een spectaculair voetpad en bereikt dit afgesloten bergdorpje, dat alleen per treintje of te voet bereikbaar is. Daarna volgt een afdaling door de mooie Teju-kloof tot aan het dorpje Poncebos. Hier word je opgehaald door een taxi en teruggebracht naar Arenas de Cabrales. In Arenas wacht het vertrouwde berghotel en zijn er diverse restaurants waar je 's avonds uit eten kunt gaan.
9 km, 0 m stijgen en 1700 m dalen, 5-6 uur.

Overnachting in

Arenas de Cabrales

Dag 4

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

NB Programma

Let op: de afdaling door de Camburero-kloof (dag 3) is technisch lastig maar is op de hoogtevrees-gevoelige plekken wel voorzien van kabels om je aan vast te houden. Vroeg in de zomer kan er nog ijs liggen, zodat het nodig is om via Pandebano af te dalen naar Poncebos (3 km omlopen).

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Het hotel in Arenas de Cabrales is een 3 sterren berghotel voorzien van alle gemakken en prima kamers met eigen badkamer. De berghut is zeer eenvoudig met een grote slaapzaal en primitief sanitair. Toch behoort deze overnachting 'op grote hoogte' tot het hoogtepunt van dit arrangement.

Over de maaltijden

Het verblijf in het hotel is op basis van logies en ontbijt. In de berghut wordt een eenvoudige avondmaaltijd bereid. Voor dag 2 en 3 krijg je van de hoteleigenaar/berghuteigenaar een lunchpakket mee.

Inbegrepen

 • 2 nachten in driesterrenhotel op kamers met badkamer, inclusief ontbijt
 • 1 nacht in berghut op meerpersoons slaapzaal met eenvoudig sanitair
 • 2x lunchpakket (dag 2 en dag 3)
 • taxi transfer naar beginpunt trekking en retour aan het einde van de trekking
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

over deze trekking

De tocht naar de Hoge Pieken van Europa is pittig door de te overwinnen hoogteverschillen: 1000 meter klimmen en 1600 meter afdalen over stenige paadjes. Dit betekent dat je ervaring moet hebben met het wandelen in het hooggebergte, een goede conditie, tredzekerheid en de juiste uitrusting.

Extra dagen

Je kunt extra nachten voorafgaand of na afloop van dit arrangement bijboeken in het hotel in Arenas de Cabrales. Geef dit aan bij de definitieve boeking.

Extra's

Verlengingshotels

hotel_iturrienea_ostatua.jpg

Hotel Iturrienea Ostatua (Bilbao)

Een ruraal hotel in hartje stad Bilbao? Het lijkt onmogelijk, maar Ivon en Carlos, de twee zakenpartners die samen Hotel Iturrienea Ostatua hebben opgericht, zijn er in geslaagd aan een oud stadshotel de uitstraling te geven van een gemoedelijk landelijk hotel in Baskische stijl met comfortabele kamers, een gezellige ontbijthoek en ruime entrée. Overal vindt u nog verschillende authentieke kenmerken zoals originele balken en steenwerk. De kamers zijn alle anders ingericht met antieke meubeltjes. Sommige kamers hebben een klein balkon, alle zijn voorzien van bad of douche en toilet. Op de binnenplaats is een klein herbarium met kikkers ingericht. Vanuit dit hotel loopt u in 20 minuten naar het Güggenheim museum via de modaine winkelstraten en gezellige steegjes van het oude centrum van Bilbao. In de directe omgeving heeft u keus genoeg aan restaurantjes. Het hotel beschikt niet over een eigen parking maar op enkele minuten lopen van het hotel zijn meerdere parkeergarages waar u voor langere periodes kunt parkeren.

gevel.jpg

Hotel Campoamor (Oviedo)

Hotel Campoamor in Oviedo is een modern 4-sterrenhotel in het historische en commerciële centrum van de hoofdstad van Asturië. Het San Franciscopark ligt om de hoek en de prachtige gotische kathedraal ligt op loopafstand. Het hotel beschikt over een restaurant waar u kunt genieten van specialiteiten als lamsvlees en traditionele visgerechten. Er is parkeergelegenheid bij het hotel. Alle kamers hebben een eigen badkamer en airco, TV en wifi.

Transfers

Taxitransfer van Bilbao Airport naar Arenas de Cabrales (vanaf € 248,- per boeking)

Taxitransfer van Bilbao Airport naar Arenas de Cabrales

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Taxitransfer van Santander Airport naar Arenas de Cabrales (vanaf € 127,- per boeking)

Taxitransfer van Santander Airport naar Arenas de Cabrales.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Taxitransfer van Oviedo Airport naar Arenas de Cabrales (vanaf € 171,- per boeking)

Taxitransfer van Oviedo Airport naar Arenas de Cabrales.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Transfer van Unquera naar Arenas de Cabrales (vanaf € 50,- per boeking)

Optionele taxitransfer van het busstation in Unquera naar  Arenas de Cabrales.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 6 personen.

Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Bilbao Airport (vanaf € 248,- per boeking)

Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Bilbao Airport

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Santander Airport (vanaf € 127,- per boeking)

Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Santander Airport.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Oviedo Airport (vanaf € 171,- per boeking)

Taxitransfer van Arenas de Cabrales naar Oviedo Airport

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Transfer van Arenas de Cabrales naar Unquera (vanaf € 50,- per boeking)

Optionele taxitransfer van Arenas de Cabrales naar busstation Unquera.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Praktische informatie

Heen en terugreis per auto

De afstand Utrecht- Arenas de Cabrales is ca. 1750 km. U kunt uw auto voor de duur van het arrangement achterlaten op het prive-parkeerplaatsje van de eerste (tevens laatste) accommodatie.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Bilbao, Santander of Oviedo. SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van het vliegveld naar de 1e accommodatie

Vlucht op Bilbao (BIO) :
U neemt de bus (of taxi) naar het centrale busstation (Terminal de Autobusses Garellano) van Bilbao. Van daaruit vertrekken heel regelmatig bussen naar Unquera (de laatste vertrekt om 18.00 uur, reistijd ca. 3 uur, reserveren sterk aanbevolen). In Unquera neemt u de taxi naar Arenas de Cabrales (33 km).
U kunt eventueel een taxitransfer reserveren voor deze laatste etappe of voor de hele reis van vliegveld naar het hotel in Arenas.

Vlucht op Santander (SDR):
Idem als vanuit Bilbao. Santander ligt tussen Bilbao en de Picos. De busreis is ca. 2 uur.

Vlucht op Oviedo (OVD) :
Vliegt u op Oviedo, dan neemt u eerst een bus naar het centrale busstation van Oviedo (57 km, reistijd ca. 50 min, bij voorkeur reserveren). Van daaruit vertrekken bussen naar Arenas de Cabrales (reistijd ca. 2 uur, hoeft niet gereserveerd te worden). N.B. op weekend- en feestdagen is de dienstregeling beperkt. 
U kunt eventueel een taxitransfer vanaf het vliegveld naar de eerste accommodatie reserveren.

Aan het einde van uw arrangement maakt u de reis in omgekeerde richting. U kunt eventueel een taxitransfer reserveren van Arenas de Cabrales naar vliegveld Oviedo of Bilbao.

Bustijden en -tickets
Kijk voor actuele bustijden op de website van ALSA. Je kan op deze website de buskaartjes zelf kopen. De website heeft een Engelse versie. Reserveren kan echter niet langer dan één maand van te voren. Het is zeer raadzaam om vooraf kaartjes te reserveren, aangezien de bussen vaak vol zitten, met name in de zomermaanden en op vrijdagen gedurende het hele jaar. Het advies om de buskaartjes te reserveren geldt voor alle bovenstaande ritten (inclusief de bus tussen vliegveld Oviedo en de stad), behalve de bussen tussen het vliegveld van Bilbao en het busstation in het centrum van Bilbao. 

Taxitransfers
Taxiritten kun je via SNP boeken: Kijk onder 'Extra's

Je kunt het arrangement dagelijks starten in de periode van 1 juni tot eind oktober. Begin juni kan er nog sneeuw liggen en wordt de route in overleg aangepast. De zomermaanden zijn over het algemeen warm en meestal droog. In het voor- en najaar is het koeler en is er kans op een bui of een regenachtige dag.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Picos de Europa ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Voor deze trekking is een goede uitrusting vereist. Je dient te beschikken over:

 • dagrugzak, groot genoeg voor het meenemen van hoogstnoodzakelijke spullen voor een overnachting in de berghut
 • goede bergwandelschoenen
 • warme kleding (het kan flink afkoelen op deze hoogte)
 • regenkleding
 • lakenzak en handdoek
 • evt. wandelstokken (als je weet hoe je hier mee om moet gaan, kan je met stokken je knieën ontlasten tijdens de lange afdaling)

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

19-6-20: In verband met maatregelen COVID-19 is in de berghut Urriellu het gebruik van eigen lakens, slaapzak en slippers verplicht. Ook wordt het aantal gebruikers van slaapzalen drastisch teruggebracht en gaat men een gedeelte van de klanten in tenten buiten onderbrengen (per kamer/tent beperkt tot groepen van bekenden/samenwonenden). Van te voren kan niet gegarandeerd worden waar je wordt ondergebracht.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Spanje - Picos de Europa mini-trek

De Hoge Pieken van Europa

Minitrek langs berghut en hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten