Spanje - Extremadura vogelreis, 7 dagen Vogelrijkdom van de Spaanse meseta

« Terug naar overzicht
Privéreis - Vogels kijken

Vogelreis per (huur)auto vanuit twee landelijke hotels

Extremadura is een begrip onder vogelaars. Deze afgelegen landstreek van Spanje is misschien wel het allerbeste en mooiste vogelgebied van Europa. Nergens zie je meer roofvogels en gieren dan hier! Met behulp van gedetailleerde routebeschrijvingen, GPS-gegevens en beschrijvingen van de beste waarnemingslocaties kom je mogelijk oog in oog te staan met de zeldzame Spaanse keizerarend, de monniksgier, de grijze wouw en de kleine torenvalk. Je struint door bossen, steppegebieden en rivieren en verblijft in twee sfeervolle landelijk gelegen pensions: één nabij de steppe bij Trujillo en één aan de rand van natuurpark Monfragüe.

Uniek aan deze reis

 • Hèt vogelgebied van Zuid-Europa
 • Op pad met gedetailleerd reispakket en GPS-gegevens
 • Vanuit twee landelijke accommodaties in de heuvels bij Trujillo en aan de rand van Monfragüe natuurpark
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Extremadura vogelreis

De Extremadura is al eeuwenlang onveranderd. Van oudsher is het een extreem afgelegen gebied met weinig economische ontwikkeling. Het authentieke landschap is nooit intensief gebruikt en door de eeuwen heen min of meer hetzelfde gebleven. En dat is in positieve zin te merken! In het voorjaar wemelt het er namelijk van de vogels. En al zijn in maart nog niet alle zomergasten teruggekeerd, ook dan valt er volop te genieten. De Extremadura wordt met recht een waar (roof-)vogelparadijs genoemd. Er broeden alleen al vijf soorten arenden (havik-, dwerg-, Spaanse keizer- , slangen- en steenarend) en drie soorten gieren (vale, aas- en monniksgier) in het gebied.
Karakteristiek voor de Extremadura zijn de uitgestrekte steppegebieden. Hier kun je onder andere op zoek naar de grote trap. Met een gewicht van 15 kg is het de zwaarste vliegende landvogel ter wereld. Behalve met steppe is een groot deel van de Extremadura bedekt met ‘dehesa’. Dit is een uniek landschap van open eikenbos dat extensief wordt begraasd en waar soms graan wordt verbouwd. De oude eiken zijn van belang als broed- en rustplaats voor veel vogelsoorten. Onder de brede kruin van een vrijstaande eik is het heerlijk om de middaghitte te ontvluchten of om vogels in alle rust van dichtbij te observeren! Je gaat op pad met een gedetailleerd informatiepakket, waarin wandelingen en de beste observatiepunten in detail zijn beschreven. Bovendien kun je ook waypoints en GPS-tracks van de routes en locaties downloaden. Alle ontdekkingstochten worden gemaakt vanuit twee sfeervolle en comfortabele hotels, die op prachtige locaties liggen. Eerst verblijf je in een landelijk gelegen hotel nabij de steppes bij Trujillo, vervolgens in een dorp dat net buiten het natuurpark van Monfragüe ligt.

Dag 1

Rit van Madrid naar Extremadura (duur circa 3 uur). Onderweg kun je een stop maken om een moerasje bij Almaraz te bezoeken, waar in het koelwater van de gelijknamige kerncentrale een natuurgebiedje is ontstaan. Je hebt hier grote kans om onder andere het woudaapje, de purperreiger, de grote karekiet en de merkwaardige purperkoet te vinden (5,5 km, geen hoogteverschil, 1,5 uur). In het nabijgelegen dorp bevindt zich een kolonie kleine torenvalken, die hier van zeer dichtbij te bewonderen is. Daarna is het nog ruim 1 uur rijden naar het landelijk gelegen hotel in de heuvels buiten Trujillo.

Overnachting in

Trujillo - Hotel Rural Vina las Torres

Dag 2

Vandaag sta je vroeg op om het beste steppegebied van de Extremadura te bezoeken. En daar moet je vroeg zijn, want steppevogels zijn vooral ’s morgens actief. Het steppegebied is een uitgestrekt en boomloos landschap waardoorheen een oude, nauwelijks gebruikte weg slingert. Steppevogels zijn schuw en vragen om het speciale ‘steppevogelen’. Dit betekent dat je rustig over de smalle weggetjes rijdt en de auto in eerste instantie gebruikt als schuilhut. Als er iets te zien is, kun je heel voorzichtig uitstappen. Je kunt natuurlijk ook een stukje wandelen. Op deze wijze maak je de meeste kans om ook de schuwe soorten zoals de grote en kleine trap, het witbuik - en zwartbuikzandhoen en de griel te zien. Er is een grote kans dat je ook daadwerkelijk alle steppesoorten zult kunnen bekijken, waaronder de spectaculaire grote trap. Vaak komen ook grote roofvogels naar de steppe om te jagen. Het kan dus zijn dat je steenarenden, slangenarenden, grijze wouwen en grauwe kiekendieven kunt fotograferen.

Overnachting in

Trujillo - Hotel Rural Vina las Torres

Dag 3

Vandaag ga je richting de Sierra de Montanchez. Hier kun je een wat langere wandeling maken, waarbij je een fraai uitzicht hebt over de omgeving (10 km, 250 m stijgen en dalen, 3 uur). Het is een goede plek om onder andere de hop, de havikarend, de cirlgors, de baardgrasmus, de wielewaal en de bijeneter te spotten en te fotograferen. In de middag bezoek je een grote kolonie ooievaars op paalnesten en ga je naar Los Barruecos, waar je te midden van de markante rotsformaties uitstekend kunt vogelen (10 km, nauwelijks hoogteverschil, 1,5 uur).

Overnachting in

Trujillo - Hotel Rural Vina las Torres

Dag 4

Vandaag is de verplaatsingsdag naar Monfragüe. Onderweg kun je de steppe bij Belén bezoeken. Hier kun je op zoek naar allerlei bijzondere steppevogels. Vervolgens rijd je richting de vallei van Almonte. Als je over een lange rechte weg het gebied in rijdt, zie je goed hoe opvallend gevarieerd het gebied is. Er zijn afwisselend uitgestrekte vlaktes met dehesa’s, 'sierra’s' (rotsgebergtes) en kleine steppen te bewonderen. Je kunt een rustige wandeling maken langs het riviertje de Almonte. Broedvogels die hier veel voorkomen, zijn onder andere de cirlgors, de roodstuitzwaluw, de hop, de kuifleeuwerik, de theklaleeuwerik, de kleine zwartkop, de ijsvogel en de zwarte ooievaar. Het is tevens een goed gebied om roofvogels te spotten, waaronder de dwergarend, de monniksgier, de vale gier en de havikarend. Aan het einde van de middag rijd je verder tot je de 'casa rural' bij Torrejón bereikt, dat het tweede deel van de reis je uitvalsbasis is.

Overnachting in

Torrejón del Rubio - Hotel rural Palacio Viejo de las Corchuelas

Dag 5

Vandaag staat alles in het teken van het Monfragüe Natuurpark. ’s Morgens kun je eerst naar de Arroyo de la Vid, een prachtig beekje waar je een korte wandeling kunt maken. Rondom de beek broeden onder andere rotsmussen, roodstuitzwaluwen, cirlgorsen, zwarte tapuiten en zelfs ijsvogels. Na de wandeling wacht de Peña Falcon, de befaamde 'gierenrots' van de Extremadura. Hier wacht je rustig tot de gieren opstijgen zodra de zon de rots verwarmt. Behalve de vale, aas - en monniksgier zijn er allerlei andere schitterende vogelsoorten te zien zoals de zwarte tapuit, de zwarte ooievaar, de grijze gors en de alpenkraai. En natuurlijk ontbreken de roofvogels ook vandaag niet. Bij de gierenrots worden geregeld slechtvalken en alle soorten arenden gezien. De zwarte wouw komt hier bijzonder vaak voor en ook de rode wouw zal regelmatig voorbij komen vliegen. 's Middags kun je omhoog wandelen naar een kasteeltje, vanwaar je een mooi uitzicht hebt. Daarna daal je af door een fraai stukje mediterraan oerbos, waar 'onze' soorten voorkomen, namelijk de roodborst, de koolmees, de bonte vliegenvanger en de winterkoning (10 km, 300 m stijgen en dalen, 3 uur).

Overnachting in

Torrejón del Rubio - Hotel rural Palacio Viejo de las Corchuelas

Dag 6

Vandaag kun je nogmaals naar het Monfragüe Natuurpark. Je maakt een autorit via de gierenrots en bovenlangs de ingedamde rivier de Tietar. Onderweg kun je vogelstops maken bij verschillende uitzichtpunten. Hier kijk je mogelijk uit op het nest van een Spaanse keizerarend en een monniksgier. Een enkele keer zijn er zelfs otters te zien in de rivier. 's Middags kun je vogelen bij de Portiella de Tietar: een hoge rotspartij langs de rivier waar de vale gier, de oehoe en de aasgier broeden. Met wat geluk is de enorme en adembenemende oehoe te zien, rustend op de rots bij zijn nest (7,5 km, 200 m stijgen en dalen, 2 uur).

Overnachting in

Torrejón del Rubio - Hotel rural Palacio Viejo de las Corchuelas

Dag 7

Einde van het arrangement. Per (huur)auto rijd je in circa 2,5 uur terug naar Madrid.

NB Programma

Voor de uitvoering van dit programma heb je een (huur)auto nodig. Je kan via SNP een huurauto bijboeken.
De tijden in het dagprogramma zijn zuivere looptijd, zonder observaties. Sommige wandelingen lijken lang, maar je hoeft niet de hele wandeling te maken.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in twee mooie en landelijk gelegen hotels. Het eerste hotel ligt in de heuvels buiten Trujillo en niet ver van het steppegebied. De tweede accommodatie is een grote boerderij bij het dorpje Torrején el Rubio, aan de rand van het natuurpark van Monfragüe. In de directe omgeving van beide accommodaties kan je al de nodige vogels spotten. Beide accommodaties zijn in lokale stijl ingericht en hebben comfortabele kamers. De accommodaties hebben beide een ruime zitkamer met haard en een tuin met zwembad.
Zie voor meer details onder het 'dagprogramma'.

Over de maaltijden

Je verblijft deze reis op basis van volpension beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 7. Je ontbijt en dineert in de accommodaties. De accommodatiehouders zorgen op dag 2 t/m 6 ook voor een lunchpakket.

Inbegrepen

• Verblijf in hotels op tweepersoonskamers
• Verblijf op basis van volpension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 7
• Gedetailleerde SNP-reisdocumentatie en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

• Heen- en terugreis (optioneel)
• Huurauto en benzinekosten
• Verzekeringen
• Eventuele entrees
• Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Tijdens deze vogelreis maak je verschillende kortere wandelingen om bij de mooiste observatieplekken te komen. Op sommige dagen zit je voornamelijk in de auto en rijd je langs diverse observatiepunten waar je kleine uitstapjes maakt. De paden zijn zelden steil. Je loopt stukken over onverharde landweggetjes, maar vaker over stenige paden. Soms over kleine geitenpaadjes door het struikgewas of door ongebaand terrein, soms door kloven; meestal droog, maar soms kan er na regenval water stromen. Veel wandelingen zijn in te korten omdat de heen- en terugweg over hetzelfde pad voeren en je bepaalt natuurlijk zelf je eigen tempo.

Extra dagen

Je kan bij deze reis in alle accommodaties een nacht bijboeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Amsterdam - Trujillo is ca. 2500 km. Tot voorbij Toulouse rijd je over de snelweg. De rit dwars door de Pyreneeën is bijzonder mooi.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Madrid.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000


Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met je vlucht. Wij bieden via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hier voor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: Je hebt een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Je kan deze reis dagelijks starten in de periode van 1 maart t/m 15 juni. In het vroege voorjaar kan je in de Extremadura doorgaans uitstekend weer verwachten. Rond de stad Trujillo is het in maart/april al volop lente, soms zelfs bijna zomer. Overdag heersen er aangename temperaturen van ca. 20 ºC. In het Natuurpark Monfragüe is het wat frisser en kan het ‘s nachts afkoelen. Ook moet je rekening houden met enige neerslag in de bergen, aangezien de hoogste pieken de vochtige zeewind opvangen die vanuit de Middellandse Zee komt aanwaaien. Ook in de dalen kan het in het voorjaar wel eens regenen, hoewel je hier vaak zal genieten van de zon. Eind april en begin mei kan de temperatuur overdag al tot ruim boven de 25 ºC oplopen en is de kans op neerslag zeer gering.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Extremadura ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Voor deze reis heb je een (huur)auto nodig.

Je krijgt een uitgebreid informatiepakket mee met gedetailleerde wandelroutes, waypoints van de beste waarneminsgplekken, tracks, kaartmateriaal etc.

Tijdens dit arrangement vervoer je zelf je bagage met een (huur-)auto. Zorg voor goede (berg)wandelschoenen, warme en luchtige wandelkleding, goede regenkleding, maar ook voor goede bescherming tegen de zon. Een goede verrekijker, vogelgids en een telescoop met statief zijn uiteraard ook aanbevolen.

Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. Wel verzoeken we je bij het inpakken van je tas of koffer aan het volgende te denken:

 • Geldig paspoort of Europees identiteitsbewijs
 • Rijbewijs
 • (Zak)mes
 • Stevige en goed ingelopen wandelschoenen
 • Verrekijker en eventueel telescoop
 • Rugzak/tasje voor overdag
 • Lichte regenkleding
 • Luchtige kleding
 • Zaklamp
 • (Reis)wekker
 • Veldgidsen
 • Notitieboekje met schrijfgerei
 • Deze reizigersinformatie
 • Zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Muggenolie
 • Fototoestel met voldoende geheugenkaartjes of (dia)filmpjes
 • (Kopieën van) reisbagage, verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • Contant geld
 • Persoonlijke EHBO-benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), pleisters, jodium, sporttape, persoonlijke medicijnen etc.

Het volgende mag NIET mee in de handbagage en moet dus worden opgeborgen in tas of koffer:

 • Statief, wandelstok e.d.
 • Scherpe voorwerpen (zakmes, pincet, nagelknipper, verbandschaar etc.)
 • Vloeistoffen

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

kleine_zwartkop.jpg

Spanje - Extremadura vogelreis

Vogelrijkdom van de Spaanse meseta

Vogelreis per (huur)auto vanuit twee landelijke hotels

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten