Ebrodelta

Spanje - Ebrovallei en Pyreneeën vogelreis, 11 dagen Dé complete vogelreis van Spanje

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek

Vogelreis langs hotels

Zeer gevarieerde vogelreis waarin alle biotopen van Noord-Spanje worden verkend: de wetlands van de Ebrodelta, de steppes van de Ebrovallei in de Monegros, de kloven en gierenrotsen van de Sierra de Guara en het hooggebergte. In de hogere valleien van de Pyreneeën zoeken we de sneeuwgrens op. We verblijven in goede hotels. De begeleiding van deze reis wordt verzorgd door twee ervaren vogelaars.

Uniek aan deze reis

  • Bezoek aan twee gebieden waar je alleen met vergunning in mag
  • De unieke steppes van de Monegros en de kloven van de Sierra de Guara
  • Gieren worden heel dicht benaderd
  • Twee SNP-vogelreisleiders die ons naar de beste vogelplekken leiden
  • Van Middellandse Zee tot hooggebergte
  • Vier verschillende biotopen
Zwaarte
Comfort

Vogellijsten en/of reisverslagen

Van deze vogelreis zijn vogellijsten en/of reisverslagen van eerdere vertrekdata beschikbaar.

Dag tot dag

Spanje - Ebrovallei en Pyreneeën vogelreis

Deze vogelreis gaat naar de beste vogelgebieden in het noordoosten van Spanje: de Ebrodelta, de steppes van de Monegros bij Belchite en Bujaraloz, de Sierra de Guara en de hoge Pyreneeën. De variatie aan landschappen en biotopen zorgt voor een groot aantal bijzondere vogelsoorten. We zullen enkele typische soorten voor deze streek zien (of horen!): langs de kust de fraaie audouins-meeuw, op de steppe de mysterieuze duponts-leeuwerik en de zeldzame havikarend. In het hooggebergte de gracieuze rotskruiper, de felgekleurde citroensijs en de rode rotslijster. Als klap op de vuurpijl bezoeken we in de Sierra de Guara een gierenvoederplaats, waar we behalve de aasgier en de vale gier vrijwel zeker ook lammergieren zullen zien.

Vanaf Barcelona rijden we in twee uur naar de Ebrodelta, een vruchtbare laagvlakte langs de kust met rijstvelden, lagunes, zoutpannen en moerassen. Het wemelt er van de vogels. In de rijstvelden foerageren zelfs alle Europese reigersoorten! In de ondiepe, met riet omzoomde lagunes broeden krooneenden, witwangsterns, pijlstaarten, zwartkoprietzangers, kwakken, purperkoeten, woudaapjes en grote karekieten. De vorkstaartplevier, de kluut, de steltkluut, de dunbekmeeuw, de audouins-meeuw, de flamingo, de lachstern en vele andere soorten tref je aan in de zoutpannen of op het strand.

Na de vlakke Ebrodelta gaan we het binnenland in. Onderweg stoppen we geregeld om te kijken naar de voor Spanje gebruikelijke soorten, zoals de zwarte spreeuw, de ooievaar, de kortteenleeuwerik, de hop, de zwarte wouw, de rode wouw, de zomertortel en de rode patrijs. De warme en droge laagvlakte van de Ebro volgend, bereiken we de uitgestrekte steppelandschappen van Aragón, met lagunes, erosiegeulen en ruige tafelbergen. We gaan er op zoek naar karakteristieke soorten zoals de duponts-leeuwerik, de kleine trap, de kleine kortteenleeuwerik, de kalanderleeuwerik, de brilgrasmus, de kleine torenvalk, het witbuik- en zwartbuikzandhoen, de zuidelijke klapekster, de blonde tapuit en het is heel goed mogelijk dat we de grote trap zien.

In steppegebieden met grillige rotsformaties zullen we vrijwel zeker de havikarend, de oehoe en de zwarte tapuit zien. Door ruigten versnipperde droge landbouwpercelen zijn de plekken waar we de griel, de scharrelaar en de kuifkoekoek verwachten. Naast interessante vogels vind je in de Monegros vele endemische planten en insecten. Misschien kruist de franjeteenhagedis of de parelhagedis wel ons pad.  

In Alquézar, een fraai gerestaureerd middeleeuws stadje, dat op de monumentenlijst staat, verblijven we drie nachten. Het ligt aan de voet van de Sierra de Guara, een gebergte met mediterrane en Atlantische karakteristieken, met sprankelende riviertjes in spectaculaire kloven en een grote biodiversiteit. Onze aandacht gaat vooral uit naar de vogels. We maken kans om onder andere de ortolaan te zien, de provençaalse- en de baardgrasmus, de bijeneter, de roodkopklauwier, de waterspreeuw, de lammergier, de slangenarend, de dwergarend, de blauwe rotslijster en vele andere soorten. Het hoogtepunt is de gierenvoedering. Onderweg door valleien van de Sierra de Guara en door de hoge Pyreneeën, met onder andere de kloof van de Rio Vero en de Añisclo-kloof, raken we niet uitgekeken op de meest fantastische landschappen.

In het hooggebergte kunnen we tot circa 2200 meter hoogte komen. Daar kunnen we soorten zien die we lager in de bergen niet aantreffen: de alpenkauw, de alpenheggemus, de citroensijs, de rotskruiper, de sneeuwvink, de rode rotslijster en heel misschien wel het alpensneeuwhoen. De waterpieper en ook de beflijster zijn bekende verschijningen hier. Rond ons logeeradres op bijna 1300 meter hoogte zijn ortolaan, grijze gors en kruisbek gebruikelijke gasten.

Dag 1

Vlucht vanaf Eindhoven naar Barcelona. Vanuit Barcelona worden we met één of twee minibusjes naar ons hotel midden in de Ebrodelta gebracht. De transfer duurt ongeveer twee uur. Het hotel is ruim opgezet en is zover het oog reikt, omringd door rijstvelden, hèt karakteristieke landschap van de Ebrodelta. De eerste indruk van de delta is vaak wat teleurstellend: immense rijstvelden, lange rechte asfaltwegen, betonnen bevloeiingskanalen en flink wat toeristische voorzieningen. Het gebied is helaas geen ongerepte rivierdelta, maar de tweede indruk is die van een vogelparadijs. Het is een kwestie van de juiste plekken vinden en vooral inzoomen op de vogels.

Rond het hotel zien (of horen!) we mogelijk al de zwarte spreeuw, de Europese kanarie, de thekla-leeuwerik, de roodkopklauwier, de koereiger en enkele andere soorten. In een klein meertje naast het hotel zitten purperkoeten in het riet. ’s Avonds horen we waarschijnlijk de dwergooruil, vliegt er een kerkuil rond en met wat geluk horen we het woudaapje.

Overnachting in

Deltebre

Dag 2

We gaan vroeg op pad en bezoeken we het zuidelijke deel van de Ebrodelta. Vanuit verschillende vogelkijkhutten krijgen we een goed beeld van de enorme, met riet omzoomde lagunes. Uit het riet klinkt overal de krassende roep van grote karekieten. Woudaapjes zeilen laag over het riet en laten zich er pardoes tussen vallen. Langs de rietkragen kwetteren de dodaarsjes en scharrelen de purperkoeten rond. Op het open water drijven groepen krooneenden. In de lucht zijn witwangsterns, visdiefjes en lachsterns te zien.
Vandaag bezoeken we ook het informatieve bezoekerscentrum, waar kaarten en informatie te verkrijgen zijn. Bij voldoende tijd nemen we een kijkje bij de lagune van Riet Vell, waar een goede vogelkijkhut staat. In de middag rijden we naar de zoutpannen. Deze zijn in trek bij meeuwen, sterns en flamingo’s. Hier broeden ook vorkstaartplevieren, die als sterns door de lucht scheren. De grote kolonies van sterns en meeuwen, vooral audouins-meeuwen, bevinden zich op het Punta de la Banya: een zandig schiereiland met zoutpannen dat we vanuit een kijkhut kunnen overzien. Als een slechtvalk langs scheert is het een paniek van jewelste. Nu pas is te zien hoeveel vogels hier broeden.
In de namiddag gaan we (bij voldoende tijd) naar het Illa de Buda, een afgesloten vogelbroedgebied. We maken er een wandelingetje door de rietvelden, waar de buidelmees zich thuisvoelt. Via het strand hebben we zicht op een ondiepe lagune, waar we vaak vorkstaartplevieren zien. Een observatietoren kijkt uit over een rietveld, met kans op het baardmannetje en de woudaap. Het loont de moeite om met de telescoop de zee en het strand af te zoeken: behalve meeuwen en sterns zien we soms Jan-van-genten en jagers.

Overnachting in

Deltebre

Dag 3

Na het ontbijt gaan we naar de noordkust van de Ebrodelta en rijden langs de uitgestrekte slikkenvelden van Port de Fangar en de lagune Bassa de les Olles. Wadvogels zie je hier in alle soorten en maten: bonte strandlopers, kleine plevieren, steenlopers en krombekstrandlopers. Verder zijn er vorkstaartplevieren te zien, reuzensterns, dwergsterns, witwangsterns, dunbekmeeuwen en nog veel meer. We maken wandelingetjes waar het ons uitkomt.

Aan het einde van de middag maken we een wandeling langs Canal Vell en de Mirador del Canal Vell op zoek naar de soorten die we gemist hebben. Het is een goede plek voor woudaapje, kleine karekiet, zwartkoprietzanger, buidelmees en vele watervogels. Eventueel bezoeken we de zoutlagune van El Garxal, een of meerdere plekken waar we eerder al zijn geweest of waar we nog niet aan toe zijn gekomen. Juist in de Ebrodelta levert herhaald bezoek vaak nieuwe soorten op.

Overnachting in

Deltebre

Dag 4

We verlaten de Ebrodelta na het ontbijt en rijden via de deels nauwe vallei van de Ebro het binnenland in. De reis leidt ons langs en door een aantal mooie natuurgebieden. We maken een wandeling in de omgeving van het Reserva Natural de Puertos de Beseit met mooie vogelplekjes aan de Rio dels Estrets met kans op: orpheusgrasmus, cirlgors, grote gele kwikstaart, nachtegaal, europese kanarie, bijeneter, draaihals, en hop. De Laguna de Chiprana kan alleen met een speciale vergunning worden bezocht, een unieke plek dus.

Het landschap wordt vlakker en steeds droger. Bij Alcañiz kijken we even of we de zwarte tapuit en de blauwe rotslijster kunnen waarnemen. Via een lagune met een bijzondere vogelpopulatie bereiken we aan het einde van de dag Sástago. We overnachten in het dorp Sástago, aan de oevers van de Ebro. Het dorp ligt centraal tussen de steppes van Belchite en die van Bujaraloz.

Overnachting in

Sástago

Dag 5

Vandaag een rit door de steppes van Monegros en Belchite. We beginnen met een bezoek aan een kapel met een prachtig uitzicht op de wetlands van de Ebro. Onderweg hebben we kans op steenbokken. Daarna doorkruisen we een gebied met droge landbouw, waar de kans op het vinden van de grote trap het grootst is. Het is droog, heet en kaal en de meeste steppevogels zijn met name in de ochtend en late middag actief. Hierop passen we ons programma aan: we beginnen vroeg, houden een lange lunchpauze en gaan wat langer door. Steppevogels zijn schuw en daarom bekijken we de vogels eerst vanuit de busjes, voordat we voorzichtig uitstappen om de telescopen klaar te zetten. Soms zullen we een stukje wandelen. Op deze wijze maken we de meeste kans om ook de schuwe soorten zoals de kleine trap, het witbuik - en zwartbuikzandhoen, de griel en de zeldzame grote trap te zien.

Verder bezoeken we Belchite, het reservaat El Planerón en eventueel Loma de Piedrafita. In Belchite is tijdens de Spaanse burgeroorlog hevig gevochten. De ruïnes zijn in stand gehouden ter herinnering aan deze verschrikkelijke oorlog. Het is nu het leefgebied van onder andere de zwarte tapuit, de blauwe rotslijster, de blonde tapuit, de zwarte spreeuw en de rotsmus. In El Planerón is nog de oorspronkelijke steppevegetatie behouden. Specialiteit van dit fraaie reservaat is de duponts-leeuwerik, die lastig te vinden is. We gaan af op de karakteristieke zang, die vooral in de vroege ochtend te horen is. Er zijn ook andere leeuweriken te zien: de kortteenleeuwerik en de kalanderleeuwerik zijn hier niet zeldzaam. Verder maken we een goede kans op het zwartbuik- en witbuikzandhoen, de blonde tapuit en de griel.

Overnachting in

Sástago

Dag 6

Vandaag gaan we op weg naar de Sierra de Guara en bezoeken onderweg twee steppes op zoek naar steppevogels. Ook vandaag neemt de lokale gids ons mee naar een aantal bijzondere plekken, waaronder een locatie waar oehoe's broeden. Ook kijken we uit naar de kleine torenvalk, de havikarend, de kuifkoekoek en de scharrelaar. Steenarenden zijn hier vrijwel altijd goed te zien, een lust om naar te kijken. Op de telegraafdraden langs de weg zitten bijeneters en roodkopklauwieren en in de lucht zien we zwarte en rode wouwen en vale gieren, die hier vrij algemeen zijn.

Na aankomst in Alquézar, aan de voet van de Sierra de Guara, betrekken we onze kamers in het fraaie hotel Villa Alquézar. Misschien is er nog tijd om op eigen gelegenheid de omgeving te verkennen, met kans op onder andere de alpengierzwaluw, de rotsmus en de roodstuitzwaluw.

Overnachting in

Alquézar - Hotel Villa de Alquezar

Dag 7

Na het ontbijt maken we vanaf ons hotel een flinke wandeling door niet al te ruig terrein. De omgeving is schitterend. Het landschap is ruig en imponerend, met veel kloven en diepe valleien met kristalheldere riviertjes. Olijf- en amandelboomgaarden, akkers, geurige ruigten en bergen wisselen elkaar af. We maken kans op een flinke vogellijst, met onder andere de raaf, de alpenkraai, de staartmees, het goudhaantje, de bergfluiter, de baardgrasmus, de orpheusgrasmus, de cirlgors, de rotsmus, de blauwe rotslijster, de rode rotslijster, de alpengierzwaluw en de bijeneter. Ook roofvogels zullen we waarschijnlijk zien, zoals de steenarend, de dwergarend, de slangenarend, de slechtvalk, de rode wouw, de aasgier en de lammergier. De lammergier is hier allerminst zeldzaam. Verder is het gebied rijk aan vlinders, waar we ook een graantje van meepikken. Als het warm is nemen we uitgebreid de tijd voor de lunch en zoeken hiervoor een leuke plek met schaduw.

De middag is ter eigen besteding. In en nabij het stadje is van alles te zien en te beleven, maar misschien heb je juist de behoefte om even op adem te komen na het intensieve vogelen van de afgelopen dagen, bijvoorbeeld bij het mooie zwembad of de tuin van het hotel.

Overnachting in

Alquézar - Hotel Villa de Alquezar

Dag 8

We zijn de hele dag in de Sierra de Guara. Deze dag staat helemaal in het teken van de gierenvoederplaats die we bezoeken. Speciaal voor onze groep zullen daar een kadaver of dierenresten worden neergelegd. Van dichtbij zijn we getuige van het smulfeest van tientallen vale gieren, enkele aasgieren en soms een paar lammergieren. Deze laatste soort is wat schuwer, zodat we dan wat meer afstand moeten nemen. De gulzige vale gieren zijn gewoonlijk tot op enkele meters te bekijken! Ook raven en rode wouwen komen op het aas af. Rode rotslijsters zitten in de buurt en wachten tot ze de laatste restjes kunnen komen oppikken.

Behalve de gierenvoedering is er vandaag nog tijd voor een korte wandeling in de omgeving, waarbij we kans hebben op meerdere soorten roofvogels, de duinpieper, de tapuit, de roodborsttapuit en enkele soorten grasmussen. Terugrijdend naar Alquézar stoppen we op meerdere plaatsen. We maken nog een wandelingetje bij een spectaculaire rotsformatie en kijken uit naar de slechtvalk, de wielewaal, de draaihals en de waterspreeuw. Met wat geluk zien we misschien wel een otter.

Overnachting in

Alquézar - Hotel Villa de Alquezar

Dag 9

Vandaag vertrekken we na een vroeg ontbijt naar de hoge Pyreneeën. We nemen de snelste weg via Graus. Op grotere hoogte, zo rond de 1500 meter, maken we al kans op grijze gorzen, geelgorzen, tapuiten, waterpiepers en alpenheggemussen. Aan het einde van het dal stappen we op ongeveer 1800 m hoogte uit de busjes en gaan op zoek naar de karakteristieke vogelsoorten van het hooggebergte: de alpenkauw, de waterpieper, de beflijster, de rode rotslijster, de sneeuwvink, de citroensijs, de alpenheggemus, en natuurlijk de rotskruiper. De steenarend en lammergier zijn ook niet onwaarschijnlijk. Vandaag komen we misschien niet helemaal tot de sneeuwgrens en zullen niet alle soorten zien, omdat de meeste dicht bij de sneeuwgrens leven. Bij het afzoeken van hellingen maken we ook een goede kans op gemzen en alpenmarmotten.

’s Middags rijden we door de Garganta de Añisclo, een van de mooiste en nauwste kloven van het Nationaal Park van Ordesa. In het dorpje Nerín, op bijna 1300 meter hoogte, zijn ortolaan, grijze gors en kruisbek gebruikelijke gasten. Ten slotte is het nog een klein stukje rijden naar het dorp Torla, toegangspoort tot de kloof van Ordesa, waar we de laatste twee nachten verbljven. 

Overnachting in

Torla

Dag 10

Vandaag gaan we de hele dag wederom hoog de bergen in, tot en misschien hoger dan de sneeuwgrens. De dag staat in het teken van de ruige kalkbergen en kloven van Ordesa Nationaal Park.  Als het weer mee zit, maken we een spectaculaire rit met adembenemende vergezichten, kijken we in duizelingwekkende diepten en kunnen we tot circa 2200 meter komen. Misschien wandelen we gedeeltelijk terug. We zoeken vooral de rotskruiper, maar alle andere hooggebergtevogels zijn welkom. Vooral hopen we ook op het alpensneeuwhoen. De rotskruiper staat hoog op het wensenlijstje. Het is vaak een kwestie van goed de steile rotswanden blijven afzoeken. Daarbij moet je letten op de bijna vlinderachtige vlucht van dit kleine vogeltje langs de wanden, waarbij hij op zoek is naar insecten tussen de rotsspleten. Ook scharrelt hij vaak rond in rotsblokkenterrein.

Overnachting in

Torla

Dag 11

We rijden terug naar Barcelona. Voor alleen de rit naar het vliegveld van Barcelona moeten we rekenen op ongeveer vier uur. Van daar vliegen we terug naar Nederland.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven tijdens deze reis in voor de streek karakteristieke hotels.
De eerste dagen verblijf je in het hart van de Ebrodelta in het Delta Hotel, net buiten het dorp Deltebre. Het hotel beschikt over goede kamers, een ruim restaurant, een bar en is omgeven door een ruime, groene tuin. Je overnacht 3 nachten in dit driesterrenhotel.
Vervolgens verblijf je twee nachten in Hostal Monasterio de Rueda, dat in het plaatsje Sástago aan de oevers van de Ebro ligt. De kamers zijn voorzien van badkamer, tv en airco. Het hotel beschikt ook over een bar en terras en het gemeentezwembad is vlakbij (in het voorjaar gesloten). Je overnacht 2 nachten in dit hotel.
Dan ben je 3 nachten te gast in Hotel Villa Alquezar, in het gelijknamige dorpje aan de voet van de kalkbergen van de Sierra de Guara, vermaard vanwege de diepe kloven en ruige kliffen. Hotel Villa de Alquézar is een tweesterrenhotel, gevestigd in een smaakvol, opgeknapt, oud, parador-achtig huis in het midden van het historisch deel van Alquézar. Het hotel ademt vanuit elke hoek kalmte, vriendelijkheid en weldadige rust. Het hotel heeft 31 comfortabele en sfeervolle kamers, alle met airconditioning, tv en eigen badkamers. Een aantal kamers heeft een terras of balkon vanwaar je prachtige uitzichten hebt over het middeleeuwse dorp, de Colegiata (Moorse burcht) en de canyon van de rivier de Vero. Het hotel beschikt over een zwembad met bar en terras en een spa. Verder beschikt het hotel over een mooie grote tuin, een bar en een ruimte met open haard.
Tenslotte verblijven we 2 nachten in Torla, bij de uitgang van de beroemde kloof. Hier ligt het comfortabele hotel Bujaruelo, dat aan de rand van het dorpje Torla ligt, de toegangspoort tot het Ordesa nationaal park. Het gebouw is in traditionele Pyreneese stijl opgetrokken en ingericht. De kamers hebben eigen badkamer. Het hotel beschikt over ene restaurant, bar en gezellige lounge met grote haard. In het hotel is een lift. Klasse **, 2 nachten.

Over de maaltijden

We verblijven deze reis op basis van volpension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 11. De lunchpakketten op dag 2 t/m dag 10 worden verzorgd door de hotels. Het ontbijt en diner is in het restaurant van de betreffende hotels. Alleen in Alquézar dineren we 3x in een goed restaurant in het dorp.

Inbegrepen

  • Verblijf in hotels op kamers met douche en wc
  • Alle maaltijden, beginnend met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 11
  • Alle transfers ter plekke met minibusjes zoals beschreven in het programma vanaf dag 1 t/m dag 11
  • Alle excursies zoals beschreven in het programma
  • Diensten twee SNP-reisleiders
  • Lokale gids op dag 5 en 6
  • Permit Tierra del Aguila
  • Rit met bus met vierwielaandrijving met chauffeur/gids in de Pyreneeën 
  • Bezoek gieren voederstation dag 8

Niet inbegrepen

  • Heen- en terugreis (optioneel)
  • Verzekeringen
  • Eventuele entrees
  • Persoonlijke uitgaven.

Over de activiteiten

De nadruk ligt tijdens deze reis op het observeren van vogels. Meestal rijden we in een gebied rond langs diverse observatiepunten waar we ruim de tijd nemen om vogels te zoeken en te observeren. Op sommige dagen zijn er lichte wandelingen, maximaal 2 tot 5 km per dag, over vlak tot glooiend terrein. In de Pyreneeën maken we een keer een lange dagwandeling. We doen het steeds kalm aan en nemen uitgebreid de tijd om de vogelwereld te bewonderen. Dat is immers het doel van de wandelingen! Je bent overigens vrij om op een dag af te haken van de groep en zelf je programma in te vullen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Barcelona.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met Transavia rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Barcelona v.v.

Vluchtschema
HV5131 Amsterdam - Barcelona vertrek om 06.00 aankomst 08.10 uur
HV5136 Barcelona - Amsterdam vertrek om 21.10 aankomst 23.35 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen.

Eind april, begin mei kan je in de Ebrodelta en de Ebrovallei doorgaans uitstekend voorjaarsweer verwachten. Overdag heersen er aangename temperaturen van ca. 20 tot 25 ºC en het is meestal droog. In de bergen van de Guara en de Pyreneeen is het voorjaar dan net aan de gang en liggen de temperaturen een stuk lager: rond de 15 a 20 ºC . Het kan er ‘s nachts flink afkoelen. Ook moet je rekening houden met enige neerslag in de bergen, aangezien de hoogste pieken de vochtige zeewind opvangen die vanuit de Middellandse Zee komt aanwaaien. Ook in de dalen kan het in het voorjaar wel eens regenen, hoewel je hier vaak zult genieten van de zon. Houdt met de keuze van je kleding daarom rekening met alle soorten weertype.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Spaanse Pyreneeën ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 
Carmacal Spaanse Pyreneeën Butterfly 125265

Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen je persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet inbegrepen. Afhankelijk van je uitgavenpatroon is een bedrag van ongeveer €150,- voldoende. Wij adviseren je op het vliegveld voldoende geld te pinnen voor de hele week.

We maken gebruik van minibusjes die worden bestuurd door de reisleiders. Met de busjes verplaatsen we ons gedurende de hele reis. Op de steppe en soms ook onderweg dienen de busjes tevens als 'schuilhut', van waaruit in eerste instantie waarnemingen worden gedaan en vogels worden opgespoord. Uiteraard is het niet de bedoeling om vanachter het busraampje te vogelen. We zullen waar mogelijk de bus verlaten om de vogels rustig te kunnen waarnemen en/of te fotograferen.

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan je reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

In het vliegtuig is de bagagebeperking 20 kilo per persoon. De ruimte voor bagage in de bus is echter gering. We verzoeken je daarom je hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken. Uiteraard zorgen we ervoor dat er voldoende ruimte is voor je foto-uitrusting en/of telescoop.

Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. Wel verzoeken we je bij het inpakken van je tas of koffer aan het volgende te denken:

  • Geldig paspoort of Europees identiteitsbewijs
  • Lunchpakket voor de eerste dag
  • Eventueel een thermosfles voor heet water (zelf thee of oploskoffie meenemen)
  • Schilmesje en lepel (voor fruit/yoghurt tijdens de lunch)
  • Veldfles, beker
  • (Zak)mes
  • Stevige en goed ingelopen wandelschoenen
  • Verrekijker en eventueel telescoop
  • Dagrugzak
  • Lichte regenkleding
  • Warme kleding
  • Handschoenen en warme muts
  • Zaklamp
  • (Reis)wekker
  • Zitmatje
  • Veldgidsen
  • Notitieboekje met schrijfgerei
  • Deze reizigersinformatie
  • Hoofddeksel en zonnebrandcrème
  • Zonnebril
  • Insectenwerende middelen
  • Fototoestel, oplader, etc
  • (Kopieën van) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
  • Contant geld (voor 'normale' uitgaven is ca. € 150,- euro voldoende)
  • Persoonlijke EHBO-benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), sporttape, persoonlijke medicijnen etc. (de reisbegeleider heeft een EHBO doos).
Het volgende mag NIET mee in de handbagage en moet dus worden opgeborgen in tas of koffer:
  • Statief, wandelstok e.d.
  • Scherpe voorwerpen (zakmes, pincet, nagelknipper, verbandschaar etc.)
  • Vloeistoffen

Deze reis wordt begeleid door twee ervaren SNP-reisleiders die hun grote kennis van vogels graag met je delen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.. De reisleiders besturen tevens de minibusjes.
Deze reis wordt begeleid door  Koos Koopmans en  Matias Fortunato (bij 7 of minder deelnemers gaat er 1 reisleider mee).

Koos Koopmans
Koos is een reisleider die een ruime kennis heeft van alle facetten van de natuur. Hij leidde menige vogelreis in Spanje, Frankrijk, Portugal en Nederland. Op de vogelreizen zal hij je graag inwijden in de prachtige zang van de zangvogels. Ook zal hij je meenemen naar de wereld van de steltlopers en eenden in de wetlands van Europa. In de steppes van het Zuiden speuren we naar zandhoenders en trappen en in de bergen naar gieren en arenden die majestueus rond ongenaakbare rotsen zweven.

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

  • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
  • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
  • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

de_grote_trap_op_de_steppe_van_belchite.jpg

Spanje - Ebrovallei en Pyreneeën vogelreis

Dé complete vogelreis van Spanje

Vogelreis langs hotels

Zwaarte
Comfort

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).