Terug naar Spanje

'hiking & biking' door twee natuurparken van Asturië

Goed beschermd in de Asturiaanse natuurparken leven nog enkele beren in deze groene bergen van Noord-Spanje. Tijdens dit arrangement ga je te voet en per mountainbike op zoek naar een teken van leven van deze indrukwekkende dieren. De kans op het zien van beren is klein, maar onder begeleiding van een echte parkwachter ga je te voet op 'berensafari' en wordt de kans een stuk groter. Mocht het de eerste dag niet lukken, dan is er een herkansing wanneer je de volgende dag per fiets het Senda del Oso (berenpad) afrijdt. Dit spectaculaire fietspad slingert via allerlei natuurlijke tunneltjes door een ongekend mooie streek. Een optioneel bezoek aan het Archeo Museum maakt dit arrangement helemaal af.

Zwaarte
Comfort
vanaf € 420
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 421053
4 dagen

Spanje - España Verde * De Beren van de Somiedo

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Aankomst in het laatste dorp van het dal van Teverga, op de grens van de natuurparken Somiedo en Las Ubiñas la Mesa. Je overnacht in het dorpshotel waar het goed toeven is en de maaltijd is tegen een schappelijke prijs. Als je op tijd arriveert, kun je de vroeg-Romaanse Collegiata bezoeken van San Pedro de Teverga (XIe eeuw). Bijzonder zijn de geheel gerenoveerde kloostergang en natuurlijk de mummie in de kerk.

Overnachting in

Teverga

Dag 2

Vandaag rijd je met je eigen auto naar het dal van Somiedo waar de grootste berenpopulatie van Spanje leeft, goed beschermd tegen stropers en opdringerige toeristen. Parkwachters van de Fundación Oso Pardo nemen je mee de natuur in en leren je van alles over de levenswijze van de bruine beer. Met een beetje geluk vind je sporen en kun je met een telescoop (of je eigen verrekijker) ook beren waarnemen aan de overkant van het dal. De voertaal is Engels. Transfers naar en van het begin- en eindpunt worden gedeeld door de deelnemers aan de excursie (maximaal 20 euro per 4 personen extra, ter plekke te betalen). Op de terugweg naar je hotel in Teverga moet je beslist even stoppen op de pas San Lorenzo en een wandeling maken over de bergkam.

Overnachting in

Teverga

Dag 3

Als je gisteren nog geen beer gezien hebt dan maak je vandaag, wanneer je het berenpad (Senda del Oso) affietst tot aan Tuñon, grote kans om er in ieder geval een in gevangenschap te zien. Daarvoor rij je eerst naar Santo Adriano waar de fietsverhuurder zit. Na het uitzoeken van de huurfietsen word je weggebracht naar het beginpunt van de tocht. Er is een keuze tussen een simpele fietstocht van 45 km voornamelijk bergafwaarts of een meer uitdagendere tocht per MTB.
Aan het einde van de rit is een bezoek aan het Museum de la Prehistoria zeer aan te bevelen. Dit aanschouwelijke museum, deels ondergebracht in natuurlijke grotten, toont replica’s van beroemde primitieve grottekeningen. De rondleidingen zijn Spaanstalig maar er zijn Engelse audio guides verkrijgbaar.

Overnachting in

Teverga

Dag 4

Na het ontbijt eindigt het arrangement

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodatie

Het dorpshotel in Teverga is een tweesterrenhotel waar het uitstekend vertoeven is. De kamers zijn eenvoudig maar met eigen badkamer. In het restaurant worden prima maaltijden geserveerd, veelal streekgerechten. Veel en voor een schappelijke prijs.

Over de maaltijden

Bij dit arrangement is alleen het ontbijt inbegrepen. Zo heb je de vrijheid om zelf te bepalen waar je 's avonds wil dineren. In het hotel is een uitstekend restaurant.

inbegrepen

 • drie overnachtingen in tweesterrendorpshotel, inclusief ontbijt
 • excursie o.l.v. spaanse gids
 • fietsarrangement Senda del Oso, inclusief huurfiets en transfer naar beginpunt
 • wandelbeschrijving 'Pas San Lorenzo' (ontvang je ter plekke)
 • gedetailleerde kaart van de fietsroutes (ontvang je ter plekke)

niet inbegrepen

 • alle andere maaltijden
 • transfers naar en van de berenexcursie
 • transfers naar en van de fietsverhuurder
 • taxiritjes op dag 2 van Casa del Oso naar en van wandeling
 • evt. entrees Archeo Museum en/of Colegiata
 • persoonlijke uitgaves

Over de activiteiten

De excursie met de parkwachters en de fietstocht zijn niet zwaar en vergen geen speciale conditie. Kies je voor de MTB-variant dan is deze wel wat uitdagender.

extra dagen

Het is eenvoudig om een extra dag bij te boeken in het dorpshotel. Geef dit bij boeking duidelijk aan.

Praktische informatie

Je kunt dit arrangement op woensdag t/m vrijdag starten van begin april tot eind oktober. Deze vaste startdagen zijn omdat de begeleide berenexcursie alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag plaatsvinden.

Bij dit arrangement wordt er vanuit gegaan dat je zelf een (huur)auto tot je beschikking hebt en zo zelf naar de aangegeven beginpunten van de berenexcursie (dag 2) en/of fietsverhuurder (dag 3) kunt rijden. Openbaar vervoer is in deze streek geen optie.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Prijsinformatie

19 juni 2019 - 21 juni 2019
driepersoonskamer € 410
eenpersoonskamer, samenreizend € 545
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 420
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 420

26 juni 2019 - 28 juni 2019
driepersoonskamer € 410
eenpersoonskamer, samenreizend € 545
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 420
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 420

03 juli 2019 - 05 juli 2019
driepersoonskamer € 425
eenpersoonskamer, samenreizend € 560
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 445
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 445

10 juli 2019 - 12 juli 2019
driepersoonskamer € 425
eenpersoonskamer, samenreizend € 560
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 445
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 445

17 juli 2019 - 19 juli 2019
driepersoonskamer € 425
eenpersoonskamer, samenreizend € 560
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 445
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 445

24 juli 2019 - 26 juli 2019
driepersoonskamer € 425
eenpersoonskamer, samenreizend € 560
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 445
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 445

31 juli 2019 - 02 augustus 2019
driepersoonskamer € 425
eenpersoonskamer, samenreizend € 560
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 445
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 445

07 augustus 2019 - 09 augustus 2019
driepersoonskamer € 425
eenpersoonskamer, samenreizend € 560
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 445
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 445

14 augustus 2019 - 16 augustus 2019
driepersoonskamer € 425
eenpersoonskamer, samenreizend € 560
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 445
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 445

21 augustus 2019 - 23 augustus 2019
driepersoonskamer € 425
eenpersoonskamer, samenreizend € 560
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 445
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 445

28 augustus 2019 - 30 augustus 2019
driepersoonskamer € 425
eenpersoonskamer, samenreizend € 560
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 445
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 445

04 september 2019 - 06 september 2019
driepersoonskamer € 425
eenpersoonskamer, samenreizend € 560
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 445
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 445

11 september 2019 - 13 september 2019
driepersoonskamer € 425
eenpersoonskamer, samenreizend € 560
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 445
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 445

18 september 2019 - 20 september 2019
driepersoonskamer € 410
eenpersoonskamer, samenreizend € 545
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 420
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 420

25 september 2019 - 27 september 2019
driepersoonskamer € 410
eenpersoonskamer, samenreizend € 545
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 420
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 420

02 oktober 2019 - 04 oktober 2019
driepersoonskamer € 410
eenpersoonskamer, samenreizend € 545
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 420
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 420

09 oktober 2019 - 11 oktober 2019
driepersoonskamer € 410
eenpersoonskamer, samenreizend € 545
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 420
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 420

16 oktober 2019 - 18 oktober 2019
driepersoonskamer € 410
eenpersoonskamer, samenreizend € 545
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 420
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 420

23 oktober 2019 - 25 oktober 2019
driepersoonskamer € 410
eenpersoonskamer, samenreizend € 545
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 420
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 420

30 oktober 2019 - 31 oktober 2019
driepersoonskamer € 410
eenpersoonskamer, samenreizend € 545
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 420
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 420

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs